URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 06 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Greva profesorilor a ajuns la a doua săptămână și s-a radicalizat, nu dă semne că se va încheia degrabă. În sectorul privat nu cred că există cineva care să viseze la o creștere a salariului, dintr-o dată, cu 25%, iar dacă n-o primește să lase lucrul când îi e mai drag patronului. Cu toate că o astfel de majorare nu e deloc simbolică, greviștii din învățământ o resping totuși cu vehemență, forțând după deviza „acum ori niciodată”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
02 Iunie 2014, 11:01

În numele tatălui: deputatul bihorean Adrian Merka, trimis în judecată pentru că şi-a favorizat părinţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conflict de interese - aceasta este acuzaţia formulată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva deputatului bihorean Adrian Miroslav Merka, după ce Agenţia Naţională de Integritate îi constatase parlamentarului aceeaşi culpă.

"Inculpatul, în calitate de deputat în Parlamentul României, a propus angajarea în cadrul biroului său parlamentar a părinţilor săi şi a avizat contractele individuale de muncă ale acestora pe o perioadă determinată, contracte în baza cărora aceştia au realizat în mod direct un folos material în cuantum total de 39.180 lei, sumă plătită din bugetul Camerei Deputaţilor", se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni, de către biroul de comunicare al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu precizarea că dosarul a fost înaintat spre soluţionare instanţei supreme.

Adrian Merka, deputatul din Bihor ce reprezintă Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, a fost declarat în conflict de interese de către ANI pentru că "a solicitat angajarea şi a avizat contractele individuale de muncă ale părinţilor săi, prin care aceştia au fost angajaţi în perioada 15 decembrie 2008 - 17 octombrie 2011 în funcţia de şef cabinet în cadrul biroului său parlamentar".

Totodată, ANI afirmă că în cazul deputatului bihorean există indicii privind posibila încălcare a dispoziţiilor art. 2531 din Codul Penal, deoarece Merka "a avizat contractele individuale de muncă încheiate de părinţii săi cu Camera Deputaţilor, decizie în urma căreia mama sa a realizat venituri nete în sumă totală de 28.245 lei, iar tatăl său a realizat venituri nete în sumă totală de 4.533 lei".

Pentru infracţiunea de conflict de interese, Codul Penal prevede închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe cel puţin trei ani.

De cealaltă parte, Merka se consideră nevinovat. "Din punctul meu de vedere sunt nevinovat. Parlamentarilor li se aplică statutul funcţionarilor publici doar din 2012, iar acuzaţiile care mi se aduc se referă la perioada 2008-2011. Ba mai mult, eu am făcut propunerea de angajare şi Parlamentul şi-a dat OK-ul. Pe aceeaşi speţă sunt mulţi colegi în situaţia mea. Înseamnă că undeva lipseşte o virgulă, tocmai de aceea trebuie găsită, cât mai repede, o rezolvare. O să continui în instanţă. Nu am ce face", afirma deputatul la începutul anului, după ce ANI a constatat că a fost în conflict de interese.

Merka este cel de-al treilea parlamentar din Bihor acuzat de ANI şi al doilea trimis în judecată, după ce, în legislatura trecută, deputatului PSD Sonia Drăghici i s-a imputat că şi-a angajat fiul ca şef al propriului cabinet parlamentar, iar fosta viceprimăriţă a Oradiei, Rozalia Biro, acum senator, că în calitatea pe care a deţinut-o în conducerea Primăriei la mijlocul anilor 2000 a semnat atribuirea către Fundaţia Mecena (ce activează pe lângă UDMR Bihor şi din a cărei conducere făcea parte) a fostei Biblioteci CFR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
????????
Si unde sta pe Sovata are mari datorii la intretinere!Cind a renovat apart.a avut 30 de saci cu moloz 1 luna in fata blocului!Parlamentul Romaniei!!!!!!!!
Postat 03 Iunie 2014, 07:28 de Dan
escrocherii
a invatat si asta de la udemeristi.
Postat 02 Iunie 2014, 14:47 de voturi minoritari
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON