URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2020, 18:13

În ciuda contestatarilor, Primăria Oradea organizează în iulie prima sesiune de atestare a administratorilor de asociații de proprietari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea organizează, în luna iulie, prima sesiune de atestare a administratorilor de asociații de Proprietari conform Legii 196 din 2018.

Termen scurt

Potrivit unui comunicat al municipalității, cei care doresc să practice meseria de administrator de imobile își pot depune dosarele la Biroul Asociații de Proprietari până pe 5 iunie inclusiv, adică numai în câteva zile de la anunțul public, în condițiile în care li se cer o serie de acte la dosar.

„Biroul Asociații de Proprietari aduce la cunoștință faptul că în perioada 6 iulie -10 iulie se desfășoară sesiunea de atestare a administratorilor de condominii din municipiul Oradea, care au depus cereri în acest sens cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită”, se menționează în comunicat.

Potrivit legii, pot fi atestați ca administratori doar cei care au urmat cursurile unei școli de pregătire profesională, lucru probat cu un certificat de calificare obținut la absolvire. Documentațiile depuse pentru atestare mai trebuie să cuprindă: curriculum vitae; copii după cartea de identitate, certificatul de naștere și cel de căsătorie; copii după ultimele acte de studii, certificatul de cazier fiscal, certificatul de cazier judiciar, dovada achitării sumei de 150 lei și adeverință de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate.

„În situaţia în care dosarul se transmite de către solicitant prin intermediul serviciilor poştale, documentele trebuie să fie legalizate de un notar public. Lipsa unuia dintre actele solicitate va duce la respingerea dosarului”, se mai menționează în comunicat.

Până marți, la prânz, municipalitatea preluase 22 de astfel de dosare din partea absolvenților de cursuri de calificare în meseria de administrator de condominii.

„Nu îndeplinește condițiile de legalitate!”

Regulamentul privind atestarea administratorilor asociațiilor de proprietari a fost dur contestat de reprezentanții acestei categorii profesionale.

Administratorii au reclamat din capul locului faptul că municipalitatea s-a limitat să posteze proiectul regulamentului pe portalul propriu, fără să fi fost transmis asociațiilor, așa cum proceda Primăria de obicei.

În plus, normativul a fost adoptat de Consiliul Local fără a fi supus dezbaterii publice în cadrul unei întâlniri cu cei 551 de administratori, sub pretextul interzicerii acestora în timpul pandemiei provocate de noul coronavirus, și a fost adoptat pe 26 martie, într-o ședință CL „instant” organizată în pe timpul epidemiei.

Cu jalba la prefect...

Membrii Coaliției Rogerius i-au cerut la începutul lunii aprilie prefectului Dumitru Țiplea să atace în instanță Hotărârea de Consiliu Local prin care a fost instituit regulamentul „pentru că nici conținutul, cât nici modul de adoptare nu îndeplinește condițiile de legalitate”.

Dincolo de neîndeplinirea condițiilor de transparență, Coaliția Rogerius mai reproșează municipalității faptul că încearcă să își subordoneze asociațiile de proprietari prin faptul că atestarea administratorilor se face de către o comisie care "propune primarului atestarea administratorilor de condominii, şi după caz, suspendarea sau retragerea atestatului administratorilor persoane fizice".

Reprezentanții Coaliţiei au mai arătat că regulamentul nu constituia o urgenţă pentru a justifica adoptarea într-o şedinţă "instant" în condiţiile în care termenul limită pentru atestarea administratorilor prevăzut de Legea 198 din 2018 a fost amânat pentru 1 ianuarie 2021.

În răspunsul transmis contestatarilor, prefectul Dumitru Țiplea a arătat că atestarea administratorilor de către municipalitate este o condiție impusă prin Legea 196 și este dreptul municipalității de a promova un regulament în baza acesteia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
rusinea orasului - acest bloc poarta de intrare in oras!
felicitari celor care au ales aceasta poza, blocul de la intrarea in oras dinspre Selgros, cea mai spurcata cladire din oras, RUSINEA noastra a tuturor si mai ales a primariei. rusine asociatiei de locatari si celor care locuiesc in ditamai spurcaciunea de bloc, de ani de zile nu au avut o tresarire sa ceara reabilitarea cladirii din fonduri europene (desi de cel putin 10 ani s-au facut reabilitari in tot orasul), fiecare si-a facut balcon dupa capul lui si modificari grotesti la geamuri. asa ceva nu gasesti nici macar in Marsilia, in ghetourile de negri refugiati acolo fara acte. dpv arhitectural, social, peisagistic, repet, acest bloc reprezentativ/poarta de intrare in oras este ORIBIL! revoltator este si sirul de magazine gen talciouri chinezesti de la parterul lui, începând cu banca transilvania si terminând cu farmacia catena! socant pentru toti turistii care merg spre felix. incredibil cat de haotic este condus acest oras in ceea ce priveste PEISAGISTICA si dezvoltarea teritoriala in cartiere! sa nu uitam ca avem facultate cu profesori specializati in Planificare teritoriala/dezvoltare/urbanism in cadrul fac de Geografie si un birou aproape NUL in primarie, care se cheama biroul de urbanism. *********** extra: pe langa copacii plantati in parcuri, este nevoie si de o dotare de bun-simt a acestor spatii de joaca cu echipamente din lemn si materiale specifice, faptul ca pui un balansoar si o groapa cu nisip nu inseamna ca ai facut un parc!
Postat 02 Iunie 2020, 20:05 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON