URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iunie 2020, 18:13

În ciuda contestatarilor, Primăria Oradea organizează în iulie prima sesiune de atestare a administratorilor de asociații de proprietari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea organizează, în luna iulie, prima sesiune de atestare a administratorilor de asociații de Proprietari conform Legii 196 din 2018.

Termen scurt

Potrivit unui comunicat al municipalității, cei care doresc să practice meseria de administrator de imobile își pot depune dosarele la Biroul Asociații de Proprietari până pe 5 iunie inclusiv, adică numai în câteva zile de la anunțul public, în condițiile în care li se cer o serie de acte la dosar.

„Biroul Asociații de Proprietari aduce la cunoștință faptul că în perioada 6 iulie -10 iulie se desfășoară sesiunea de atestare a administratorilor de condominii din municipiul Oradea, care au depus cereri în acest sens cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită”, se menționează în comunicat.

Potrivit legii, pot fi atestați ca administratori doar cei care au urmat cursurile unei școli de pregătire profesională, lucru probat cu un certificat de calificare obținut la absolvire. Documentațiile depuse pentru atestare mai trebuie să cuprindă: curriculum vitae; copii după cartea de identitate, certificatul de naștere și cel de căsătorie; copii după ultimele acte de studii, certificatul de cazier fiscal, certificatul de cazier judiciar, dovada achitării sumei de 150 lei și adeverință de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate.

„În situaţia în care dosarul se transmite de către solicitant prin intermediul serviciilor poştale, documentele trebuie să fie legalizate de un notar public. Lipsa unuia dintre actele solicitate va duce la respingerea dosarului”, se mai menționează în comunicat.

Până marți, la prânz, municipalitatea preluase 22 de astfel de dosare din partea absolvenților de cursuri de calificare în meseria de administrator de condominii.

„Nu îndeplinește condițiile de legalitate!”

Regulamentul privind atestarea administratorilor asociațiilor de proprietari a fost dur contestat de reprezentanții acestei categorii profesionale.

Administratorii au reclamat din capul locului faptul că municipalitatea s-a limitat să posteze proiectul regulamentului pe portalul propriu, fără să fi fost transmis asociațiilor, așa cum proceda Primăria de obicei.

În plus, normativul a fost adoptat de Consiliul Local fără a fi supus dezbaterii publice în cadrul unei întâlniri cu cei 551 de administratori, sub pretextul interzicerii acestora în timpul pandemiei provocate de noul coronavirus, și a fost adoptat pe 26 martie, într-o ședință CL „instant” organizată în pe timpul epidemiei.

Cu jalba la prefect...

Membrii Coaliției Rogerius i-au cerut la începutul lunii aprilie prefectului Dumitru Țiplea să atace în instanță Hotărârea de Consiliu Local prin care a fost instituit regulamentul „pentru că nici conținutul, cât nici modul de adoptare nu îndeplinește condițiile de legalitate”.

Dincolo de neîndeplinirea condițiilor de transparență, Coaliția Rogerius mai reproșează municipalității faptul că încearcă să își subordoneze asociațiile de proprietari prin faptul că atestarea administratorilor se face de către o comisie care "propune primarului atestarea administratorilor de condominii, şi după caz, suspendarea sau retragerea atestatului administratorilor persoane fizice".

Reprezentanții Coaliţiei au mai arătat că regulamentul nu constituia o urgenţă pentru a justifica adoptarea într-o şedinţă "instant" în condiţiile în care termenul limită pentru atestarea administratorilor prevăzut de Legea 198 din 2018 a fost amânat pentru 1 ianuarie 2021.

În răspunsul transmis contestatarilor, prefectul Dumitru Țiplea a arătat că atestarea administratorilor de către municipalitate este o condiție impusă prin Legea 196 și este dreptul municipalității de a promova un regulament în baza acesteia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
rusinea orasului - acest bloc poarta de intrare in oras!
felicitari celor care au ales aceasta poza, blocul de la intrarea in oras dinspre Selgros, cea mai spurcata cladire din oras, RUSINEA noastra a tuturor si mai ales a primariei. rusine asociatiei de locatari si celor care locuiesc in ditamai spurcaciunea de bloc, de ani de zile nu au avut o tresarire sa ceara reabilitarea cladirii din fonduri europene (desi de cel putin 10 ani s-au facut reabilitari in tot orasul), fiecare si-a facut balcon dupa capul lui si modificari grotesti la geamuri. asa ceva nu gasesti nici macar in Marsilia, in ghetourile de negri refugiati acolo fara acte. dpv arhitectural, social, peisagistic, repet, acest bloc reprezentativ/poarta de intrare in oras este ORIBIL! revoltator este si sirul de magazine gen talciouri chinezesti de la parterul lui, începând cu banca transilvania si terminând cu farmacia catena! socant pentru toti turistii care merg spre felix. incredibil cat de haotic este condus acest oras in ceea ce priveste PEISAGISTICA si dezvoltarea teritoriala in cartiere! sa nu uitam ca avem facultate cu profesori specializati in Planificare teritoriala/dezvoltare/urbanism in cadrul fac de Geografie si un birou aproape NUL in primarie, care se cheama biroul de urbanism. *********** extra: pe langa copacii plantati in parcuri, este nevoie si de o dotare de bun-simt a acestor spatii de joaca cu echipamente din lemn si materiale specifice, faptul ca pui un balansoar si o groapa cu nisip nu inseamna ca ai facut un parc!
Postat 02 Iunie 2020, 20:05 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON