URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Martie 2020, 11:46

Regulament pe şest! Primăria Oradea stârneşte revolta administratorilor asociaţiilor de proprietari, cu un regulament pregătit pe furiş

Regulament pe şest! Primăria Oradea stârneşte revolta administratorilor asociaţiilor de proprietari, cu un regulament pregătit pe furiş EXECUTAREA! Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari susţin că Primăria vrea să îi supună. "Dacă regulamentul se aplică în forma actuală va fi dictatură. Scopul final este de a subordona administratorii Primăriei şi nu asociaţiilor care i-au angajat şi-i plătesc!", susţine Ioan Horvarh, membru al Coaliţiei Rogerius
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conceput în laboratoarele municipalităţii, proiectul regulamentului de atestare a administratorilor de condominii a fost postat pe site-ul Primăriei la rubrica "Dezbateri publice" şi atât.

Determinant pentru buna funcţionare a asociaţiilor de proprietari, normativul nu a fost trimis acestora spre consultare. "Nimeni nu ne-a spus nimic, iar asta ne îngrijorează", zice un administrator. Reprezentanţii asociaţiilor se tem că normativul este o nouă tentativă a Primăriei de a-şi subordona asociaţiile de proprietari.

Ascuns la vedere

Spre deosebire de celelalte proiecte anunţate de conducerea municipalităţii în conferinţe ori comunicate de presă, schiţa regulamentului privind atestarea administratorilor de condominii a fost publicată doar pe site-ul Primăriei, pe 10 februarie. "Proiectul de regulament cu modificările propuse poate fi consultat pe site-ul www.oradea.ro", anunţă, în acelaşi loc, de parcă n-ar fi evident, juriştii Primăriei în rândurile care însoţesc documentul. 

Aceştia fac trimitere la prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională, amintind că "se pot trimite, în scris, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare" pe adresa de email aspro@oradea.ro. Slaba publicitate făcută normativului demonstrează însă că Primăria nu îşi doreşte obiecţiuni, mai ales că termenul legal pentru formularea lor expiră după o lună, pe 10 martie.

"Se face că uită!"

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au aflat despre proiect abia săptămâna trecută, când au fost consultaţi de BIHOREANUL. "Sincer, n-am văzut acest regulament şi mă miră, pentru că Primăria ne trimite de obicei prin e-mail tot ce e important", spune preşedintele Asociaţiei de Proprietari Constantin Brâncuşi, Florin Balmoş.

"Bine că în vara anului 2018, când a apărut Legea asociaţiilor de proprietari, Primăria a ştiut să ne ceară prin e-mail să trimitem în 48 de ore toate datele conducerii asociaţiei. Acuma se face că uită!", spune un alt administrator.

Reprezentanţii asociaţiilor se tem că normativul a fost promovat pe furiş deoarece conţine prevederi restrictive. Şi nu se înşală foarte mult...

Legea administratorului de bloc

Proiectul regulamentului a fost adoptat în baza Legii 196/2018 privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Legea tratează administrarea acestora ca pe o meserie şi le cere practicanţilor să urmeze cursuri de specializare finalizate prin obţinerea unui certificat de calificare profesională şi a unui atestat eliberat de Primărie. Termenul limită stabilit iniţial pentru vara anului 2019 a fost decalat ulterior pentru 1 ianuarie 2021.

Pentru obţinerea atestatului, solicitantul se prezintă la Primărie cu certificatul de calificare, cazierul judiciar care atestă că nu are condamnări pentru infracţiuni economico-financiare şi cazierul fiscal care arată că şi-a plătit toate dările.
Atestatul este valabil 4 ani şi poate fi reînnoit în aceleaşi condiţii. Pe lege, acesta se poate suspenda sau retrage doar prin hotărâre judecătorească definitivă.

Mai multe acte şi restricţii

Regulamentul Primăriei adaugă la lege. Suplimentar, municipalitatea le cere solicitanţilor, pe lângă actele din lege, şi un Curriculum Vitae, copii după actele de identitate, inclusiv cu certificatul de naştere şi cel de căsătorie, plus copii după ultimele acte de studii. Documentaţia e mai voluminoasă pentru a justifica nu atât rigurozitatea selecţiei, cât a taxei de 300 de lei percepute pentru eliberarea atestatului.

De asemenea, regulamentul prevede că atestatul se poate suspenda încă din faza de cercetare sau de trimitere în judecată dacă titularul e judecat pentru infracţiuni care au legătură cu activitatea sa, măsura aplicându-se până la pronunţarea unei hotărâri definitive, când acesta este retras, ori până la stabilirea netrimiterii în judecată, caz în care este returnat deţinătorului.

Printre altele, atestatul se mai poate retrage dacă administratorul a fost suspendat de două ori de Primărie pentru diferite nereguli ori dacă acesta îşi continuă munca deşi a fost suspendat.

În cazul retragerii atestatului, deţinătorul este obligat să îl predea sub ameninţarea unei amenzi de 1.000 lei.

"E prea mult!" 

Reprezentanţii asociaţiilor au protestat imediat. "Acum câţiva ani, când Primăria testa administratorii şi le dădea un curs de 200 de pagini şi le făcea teste grilă, deci avea nişte cheltuieli, taxa era de 100 lei. Acum să ceară 300 lei doar pentru că eliberează o hârtie e prea mult!", spune Cristian Ile (foto), care administrează peste 18 asociaţii.

Dacă luăm în calcul că în Oradea sunt peste 800 de asociaţii, gestionate de circa 550 de administratori (unii au mai multe asociaţii), doar prin atestarea lor municipalitatea va câştiga 165.000 lei, echivalentul a peste 34.000 euro.

Pentru un oraş cu venituri proprii de 20 milioane euro pe an, câştigul e mic, dar pentru asociaţii pierderea e mare. Cum cursul de calificare costă cam 700 lei, iar atestatul încă 300 lei, sumă ce reprezintă jumătate din salariul unui administrator într-o asociaţie medie, cheltuiala cade tot pe orădeni. "În multe cazuri asociaţia plăteşte tot, iar administratorul se obligă în scris că nu pleacă măcar cinci ani", explică un preşedinte.

"Abuziv şi intimidator" 

Reprezentanţii asociaţiilor sunt nemulţumiţi nu doar de taxă, ci şi de regulament. "Dincolo de faptul că ne jecmăneşte, regulamentul are un aspect abuziv şi intimidator", spune Ioan Horvath (foto), reprezentantul Coaliţiei Rogerius, care reuneşte mai multe asociaţii de proprietari. Preşedinte de asociaţie el însuşi, Horvath se teme de uşurinţa cu care Primăria poate sancţiona administratorii. "Mulţi vor accepta mai uşor orice din partea Primăriei pentru că «Vine Bolojan şi mă schimbă!»", spune el. 

Potrivit bărbatului, suspendarea administratorului va face rău tot asociaţiei. "Dacă administratorul e suspendat pentru 6 luni, să zicem, nu mai e cine să adune banii ca să plătească facturile, pentru că oamenii aceştia nu cresc pe garduri", zice reprezentantul Coaliţiei Rogerius.

Horvath afirmă că, având în vedere numărul mic de administratori atestaţi, aceştia vor cere mai mulţi bani pentru preluarea unei asociaţii noi, iar oamenii vor fi taxaţi mai mult.

În interesul asociaţiilor 

Viceprimarul Mircea Mălan (foto) neagă însă că municipalitatea ar intenţiona adoptarea regulamentului pe şest. "Proiectul e postat pe site-ul Primăriei, putea să îl consulte oricine", susţine el. Nu are însă nicio explicaţie pentru faptul că actul nu a fost transmis direct asociaţiilor. "Probabil a fost o scăpare", spune vicele.

Edilul susţine că normativul respectă legea întocmai. "Regulamentul doar explică demersurile necesare pentru obţinerea atestatului", zice Mălan, justificând taxarea acestei formalităţi cu 300 de lei prin cheltuielile pe care Primăria le are cu preluarea dosarelor, analizarea lor, comunicarea cu solicitanţii şi soluţionarea contestaţiilor.

Viceprimarul spune că în realitate regulamentul este în interesul asociaţiilor. "Ideea nu este să retragem atestate, măsură care oricum poate fi atacată în justiţie, ci să încurajăm administratorii să se profesionalizeze. Cu cât îşi vor face treaba mai bine, cu atât Primăria va trebui să se implice mai puţin", explică Mălan. Iar dacă profesionalizarea înseamnă conformarea lor fără crâcnire la toate regulile, cu atât mai bine...


ŞCOALA DE ADMINISTRATOR 
O meserie ca oricare

Săptămâna trecută în Oradea existau trei societăţi care predau cursuri de calificare în meseria de administrator de condominii. În funcţie de firmă, preţul unui curs este între 700 şi 1.000 lei. Diferenţa o dă faptul că mulţi administratori deja instruiţi pe vechea lege nu mai urmează modulul de 170 de ore, necesar unui profan, ci unul redus la jumătate. "Până acum am avut doar persoane care deja profesează", spune preşedintele Asociaţiei Filantropia Oradea, Laurenţiu Lazăr (foto), care organizează astfel de cursuri. 

Asociaţia a instruit patru serii a câte 28 de administratori şi o pregăteşte pe a cincea. "Ca în orice domeniu, la final cursanţii susţin un examen şi primesc un certificat de calificare", spune Lazăr.

Există însă şi orădeni care doresc să intre acum în branşă. "Am avut o serie de cursanţi care n-au mai făcut asta până acum, tineri în căutarea unui loc de muncă, vârstnici care se pregătesc să iasă la pensie, dar şi preşedinţi de asociaţii care doreau să se specializeze. Administrarea condominiilor este o meserie ca oricare", spune Rada Boc, administratoarea societăţii Radiesse, specializată în cursuri de calificare.

Reprezentanţii firmelor de profil precizează că obţinerea certificatului de calificare nu înseamnă însă nimic fără atestatul de la Primărie. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Foarte bine
Și cei care selectează gunoaiele ar trebui sa aibă un atestat , un curs, autorizație, asta te face responsabil. Câți zugravi au atestat? Cred că 10 in Oradea. Fiecare știe să zugrăvească, sa repare mașini, sa vopseasca, sa fie fermieri, dar nici unul nu știe care e riscul meseriei, pt ce face asta , toți știu că se pricep la toate.
Postat 05 Martie 2020, 21:29 de Sandu2100
Se poate.
Maică-mea îi de vreo 15 ani administrator și n-o avut nici o problemă să facă recent cursu și să ia atestatu deși are o vârstă.
Postat 05 Martie 2020, 12:09 de oradeaveche
Le e frica ca nu mai pot fura?
De ce le este frica administratorilor de asociatii? Ani de zile au furat pe rupte si cum incearca cineva sa ii controleze mai bine, gata, se simt abuzati, la fel ca si pesedistii prinsi la furat...Foarte bine le face! Sa fie regulament strict si sa nu mai ajunga orice boschetar presedinte de asociatie ca apoi sa dispara cu banii locatarilor. @Crisdumi: postacel, mai au astia bani sa te plateasca sa latri?
Postat 05 Martie 2020, 11:59 de hateretards
Dar nu fiți proști, liberalilor ... așa cum sunteți din născare, creștere și formare !?!
Luați toți șefii de asociații, dați-le carnete de membri PNL, unora le puteți oferi chiar funcții prin Biroul județean ori municipal ... apoi băgați în ei disciplina de partid, că prea se obrăznicesc și nu mai vor ca bolșevismul să-i cocoșească pe banii lor !?! O să mai prindă Bolojan primărie, după alegerile locale, atunci când asociațiile de proprietari vor fi conduse doar de agitatori liberali !?! Amatorismul și prostia la PNL fac casă bună și se potrivesc la fix !?!
Postat 05 Martie 2020, 11:56 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON