URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2022, 18:55

În ce fază sunt lucrările la parcarea de lângă catedrala ortodoxă din Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările la viitoarea parcare de tip „park and ride” din Piața Gojdu, reluate în luna iulie după o pauză de aproape doi ani, continuă cu relocarea rețelelor de utilități și amenajarea fundațiilor.

Se lucrează în subteran...

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de reprezentanții municipalității, constructorii lucrează spre limita estică a viitoarei parcări. „Lucrările actuale sunt majoritar subterane și se execută prin retragere dinspre latura vestică a viitoarei parcări, de lângă Banca Românească, spre limita estică a amplasamentului, spre Șanțul Cetății Oradea”, se menționează în informare.

În prezent, constructorii lucrează în subteran la relocarea rețelelor de curent, apă și canalizare, dar și la fundația viitoarei construcții și la scările de acces laterale din dreptul viitorului pasaj subteran. „După realizarea infrastructurii constând în stâlpi și diafragme, se va trece la realizarea plăcii peste parcare”, a transmis Primăria Oradea. 

În paralel, se fac măsurători topografice pentru corelarea lucrărilor existente cu cele viitoare și coordonarea activității cu cele ale firmei Freyrom, care amenajează cele cinci pasaje subterane din imediata vecinătate.

Lucrări suplimentare de punere în valoare

Totodată, pentru tronsonul dinspre sediul Poliției Rutiere, municipalitatea a scos la licitație proiectul modificator al lucrărilor pentru suma de 7,6 milioane lei, plus TVA.

„Aceste lucrări constau în punerea în valoare a vestigiilor descoperite, intervenții la structura de rezistență ce trebuie corelată cu modificările ce derivă din golurile aferente vestigiilor, toate relocările de utilități subterane din zona artefactelor, rețele termice primară și secundară, refacere racord termic, canalizare pluvială și de apă, devieri de canal menajer”, se menționează în comunicat.

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea s-a obligat să pună în valoare fundațiile celor două biserici, romanică din secolul al 12-lea și gotică din secolul al 14-lea, precum și zidul de ravelin (n.r. fortificație triunghiulară cu rol de adăpost în afara zidurilor Cetății), ale căror ruine au fost descoperite cu ocazia primelor săpături.

Zidurile bisericilor vor fi expuse în spatele unei balustrade de sticlă, iar construcțiile medievale din jurul bisericilor, precum și conturul ravelinului vor fi marcate în pardoseala parcajului.

Până la finalizarea lucrărilor, constructorul a luat măsuri de protejare a vestigiilor prin acoperirea zidurilor de cărămidă și piatră cu o folie specială.

„Artefactele mobile și osemintele umane cu valoare arheologică deosebită descoperite pe șantier au fost transportate la Muzeul Țării Crișurilor pentru continuarea cercetărilor”, a transmis Primăria.

Cu doi ani întârziere

Atribuite firmei Construcții Erbașu pentru suma de 24,4 milioane lei cu termen de execuție de 12 luni, lucrările la parcarea „park and ride” din Piața Gojdu au demarat în decembrie 2020, dar au fost blocate rapid, odată cu descoperirea primelor vestigii de către arheologii Muzeului Țării Crișurilor.

Conform proiectului inițial, capacitatea parcării a fost de 277 locuri, din care 268 locuri pentru autoturisme, 6 locuri pentru persoane cu dizabilități și 6 pentru mașini electrice, respectiv 9 locuri pentru motociclete. Modificările necesare pentru punerea în valoare a vestigiilor descoperite au diminuat numărul locurilor de parcare la 251 și au impus desființarea unui lift. Lucrarea urmează să fie gata, cu o întârziere de doi ani, la finalul anului 2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON