URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2021, 17:22

Cimitir medieval, scos la iveală de săpăturile arheologice din centrul Oradiei. Vezi IMAGINI!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săpăturile de descărcare arheologică desfăşurate la viitoarea parcare park and ride de lângă catedrala Ortodoxă a Oradiei au scos la iveală circa 20 de schelete înmormântate în jurul fostei biserici Sfântul Spirit din secolul XIII.

Cimitir medieval în centrul civic...

Potrivit arheologilor, osemintele au fost înmormântate, conform tradiţiei, în cimitirul din jurul bisericii datând din anii 1.300. "Până acum am descoperit cam 20 de schelete şi în fiecare zi mai descoperim altele. Din păcate, multe dintre ele sunt bulversate din vechime, au fost distruse la construcţia caselor din zonă", a declarat pentru BIHOREANUL arheologul Doru Marta.

Specialiştii speră să dateze vechimea osemintelor cu ajutorul artefactelor descoperite lângă ele. "Cimitirul ar putea fi mai vechi de secolul XIII, dar asta urmează să stabilim. Lângă 2-3 schelete am găsit monede arpadiene, de valoare mică. Apropiaţii puneau bănuţul în mâna sau gura răposaţilor ca să aibă cu ce îşi plăti trecerea în lumea cealaltă. În unele zone se mai păstrează obiceiul şi acum", a spus Marta.

Din păcate, monedele din bronz sunt într-o accentuată stare de degradare, dată fiind calitatea slabă a materialului de la acea vreme.

Urmele unui târg celebru

În plus, cu ocazia săpăturilor, arheologii au mai descoperit urmele unor construcţii ridicate pentru vechiul „târg de vineri” de la Oradea.

"În perioada de la sfârşitul secolului XIII – începutul secolului XIV aici funcţiona un târg de vineri în care existau şi locuinţe de negustori. O parte dintre ei erau înstăriţi, pentru că nu erau bordeie, ci case din zid. Am găsit blocuri de piatră fasonată destul de atent, ceea ce era, atunci, destul de scump", a spus Marta.

Potrivit arheologului, izvoarele scrise au menţionat existenţa târgului, fără să existe însă, până acum, şi dovezi arheologice.

"Târgul de vineri este menţionat de Evlia Celebi (n.r. istoric, geograf şi scriitor turc), cel mai mare fiind cel care se ţinea la 40 de zile după ce ghiaurii (n.r. termen care se folosea pentru cei care nu erau musulmani) roşeau ouăle. Aici veneau călători cu marfă scumpă atât din Orient, cât şi din Europa de Vest, şi găseai aici de la miere şi cafea, la mirodenii", a declarat arheologul.

S-au oprit în februarie...

Lucrările de construire a parcării de tip "park and ride" din fostul centru civic al oraşului au fost suspendate la jumătatea lunii februarie, după ce arheologii care supravegheau şantierul au descoperit trei schelete şi urmele unor ziduri.

"În prezent se face descărcarea arheologică a amplasamentului. Conform contractului, arheologii mai au la dispoziţie 11 zile. Singurele lucrări care se desfăşoară în zonă sunt cele de relocare a reţelei secundare de termoficare", a declarat pentru BIHOREANUL inginerul Annamaria Sava, responsabil de lucrări din partea Primăriei.

Parcarea este construită de asocierea firmelor Erbaşu şi Simbac pentru suma de 24,4 milioane lei. Construcţia va avea o capacitate de 277 de autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete, 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
troc biserica-politicieni
catedrala aceea nu avea ce cauta acolo! numai ca interesul poarta fesul caci pentru sprijin politic s-a acordat autorizatie de constructie. un fel de troc biserica-politicieni, acelasi care functioneaza dintotdeauna. (vezi maica mina si aventura betonata) // plus - biroul de urbanism iar doarme? chiar nu are nimic de spus legat de coloristica si intretinerea spatiilor comerciale din centrul civic? arata absolut gretos!
Postat 13 Mai 2021, 19:59 de roger
Săpați si sub catedrala
Oare la construcție cate s-au acoperit cu betoane?
Postat 13 Mai 2021, 17:54 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON