URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Martie 2021, 14:12

Arheologii au început săpăturile de cercetare în şantierul parcării de la catedrala din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arheologii au început luni, în ciuda vremii nefavorabile, săpăturile pentru cercetarea vestigiilor descoperite în şantierul viitoarei parcări park-and-ride din jurul Catedralei episcopale ortodoxe "Învierea Domnului" din centrul civic al Oradiei.

O echipă de 20 de muncitori, îmbrăcaţi în pelerine galbene, lucrează sub coordonarea arheologilor la îndepărtarea pământului din jurul fundaţiei clădirilor scoase la iveală după deschiderea şantierului.

"Am început săpăturile pornind dinspre zona clădirilor unde este ravelinul (n.r. fortificaţie triunghiulară cu rol de apărare avansată) şi ne extindem în funcţie de starea solului. Până acum am reuşit golirea celor două fântâni abandonate la începutul secolului XIX, dar nu avem cum să cercetăm cele trei schelete descoperite pentru că sunt îngropate în noroi şi numai s-ar distruge", a declarat unul dintre membrii echipei.

Lucrările de cercetare arheologică autorizate de Comisia Naţională de Arheologie vor trebui finalizate în termen de trei luni, dar municipalitatea îşi doreşte urgentarea lor, pentru ca săpăturile pentru viitoarea parcare să poată fi reluate cât mai repede.

Conducerea Primăriei îşi doreşte finalizarea lucrărilor cel târziu pe 1 Decembrie, pentru a se suprapune cât mai puţin cu săpăturile la viitoarele pasaje subterane din centrul civic, programate să înceapă toamna acestui an.

Parcarea subterană este construită de asocierea firmelor Erbaşu şi Simbac pentru suma de 24,4 milioane lei. Construcţia va avea o capacitate de 277 de autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
odata finalizata parcarea, trebuie amenajata piateta publica la suprafata
Ce frumos ar fi ca acel ravelin si fantanile sa fie valorificate si marcate la suprafata, integrate in nou, in piateta ce se va amenaja.
Postat 16 Martie 2021, 18:28 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON