URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2021, 16:03

Lucrările la viitorul "park and ride" din Oradea, oprite de descoperirea unor schelete și a zidurilor unei vechi biserici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de excavaţii derulate pentru construirea viitoarei parcări de tip "park and ride" de sub catedrala episcopală ortodoxă Învierea Domnului au fost oprite pe porţiunea către sediul CEC Bank.

Schelete şi un zid de biserică...

Arheologii care supraveghează şantierul au descoperit la sfârşitul săptămânii trecute trei schelete şi urmele unor ziduri care ar putea aparţine unei vechi biserici.

"La primul nivel de săpătură au început să apară urmele unor clădiri de secol XIX – XX care au fost demolate. Sub acesta au ieşit la iveală urme de ravelin, o fortificaţie triunghiulară, ridicată cu rol de apărare avansată, cu rol de şicanare a asediatorilor înainte de a ajunge la contraescarpa şanţului Cetăţii. Apoi, la circa doi metri de nivelul de călcare, s-au descoperit trei schelete, praf şi pulbere, fără niciun inventar şi un zid", a declarat pentru BIHOREANUL Doru Marta, arheolog în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.

Specialiştii bănuiesc că ar fi descoperit zidul vestic al Bisericii Sfântului Spirit, datând din 1300, lucru care ar putea fi certificat însă doar după săpături aprofundate.

"În momentul de faţă facem o radere a terenului ca să se contureze mai bine zidurile şi să ne dăm seama cu ce ne confruntăm. Săptămâna viitoare vom şti mai multe despre ce este vorba", a spus arheologul.

Potrivit specialistului, zona analizată a fost deranjată în comunism de şantieriştii care au ridicat blocurilor din centrul civic, iar ulterior, la sfârşitul anilor ʼ90, de constructorii catedralei ortodoxe.

"Zona a fost izolată"

Descoperirile făcute în urma săpăturilor au dus la sistarea lucrărilor pe porţiunea analizată. "Zona a fost izolată şi va rămâne neatinsă până ce arheologii ne vor spune cum trebuie abordată", a declarat Călin Roman, directorul Erbaşu Transilvania, compania care a câştigat licitaţia pentru construirea parcării.

Potrivit directorului, până la finalizarea cercetărilor, constructorii îşi vor continua săpăturile înspre celelalte laturi ale catedralei.

Parcarea din Centrul Civic este construită de asocierea firmelor Erbaşu şi Simbac pentru suma de 24,4 milioane lei. Construcţia va avea o capacitate de 277 de autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi
Cât de proastă sa fi și neterminată. Toată lumea inclusiv primarul știa, a și spus că lucrările pot fi întârziate, doar tu ai realizat acuma:::::)))) du-te amu la furat mă
Postat 17 Februarie 2021, 23:49 de Sandu2100
Cât de "prost" poți să fi, ca edil ...
... încât să crezi că șanțul unei cetăți medieale și perimetrul acestuia, sunt libere de orice sarcini. Cât de "neterminat" poți fi, ca arhitect șef al orașului, să autorizezi începerea unor lucrări de acest fel, fără să ai "descărcarea arheologică" la care te obligă legea în proximitatea monumentelor istorice !?! Cât de "habarnist" ești, ca proiectant, să nu ai în proiect nicio schiță măcar, care să prevadă liniile fortificațiilor cu clădirile legate de acestea ... și care se află în muzeul din incinta cetății sau în arhivele fostului IPJ și ale Bibliotecii județene !?!
Postat 17 Februarie 2021, 21:06 de CrisDumi
istoria naturala?
Tot timpul numai arheologi. Arheologi si iar arheologi. Parca numai istoria umana ar exista.
Postat 17 Februarie 2021, 17:53 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON