URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Februarie 2021, 16:03

Lucrările la viitorul "park and ride" din Oradea, oprite de descoperirea unor schelete și a zidurilor unei vechi biserici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de excavaţii derulate pentru construirea viitoarei parcări de tip "park and ride" de sub catedrala episcopală ortodoxă Învierea Domnului au fost oprite pe porţiunea către sediul CEC Bank.

Schelete şi un zid de biserică...

Arheologii care supraveghează şantierul au descoperit la sfârşitul săptămânii trecute trei schelete şi urmele unor ziduri care ar putea aparţine unei vechi biserici.

"La primul nivel de săpătură au început să apară urmele unor clădiri de secol XIX – XX care au fost demolate. Sub acesta au ieşit la iveală urme de ravelin, o fortificaţie triunghiulară, ridicată cu rol de apărare avansată, cu rol de şicanare a asediatorilor înainte de a ajunge la contraescarpa şanţului Cetăţii. Apoi, la circa doi metri de nivelul de călcare, s-au descoperit trei schelete, praf şi pulbere, fără niciun inventar şi un zid", a declarat pentru BIHOREANUL Doru Marta, arheolog în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.

Specialiştii bănuiesc că ar fi descoperit zidul vestic al Bisericii Sfântului Spirit, datând din 1300, lucru care ar putea fi certificat însă doar după săpături aprofundate.

"În momentul de faţă facem o radere a terenului ca să se contureze mai bine zidurile şi să ne dăm seama cu ce ne confruntăm. Săptămâna viitoare vom şti mai multe despre ce este vorba", a spus arheologul.

Potrivit specialistului, zona analizată a fost deranjată în comunism de şantieriştii care au ridicat blocurilor din centrul civic, iar ulterior, la sfârşitul anilor ʼ90, de constructorii catedralei ortodoxe.

"Zona a fost izolată"

Descoperirile făcute în urma săpăturilor au dus la sistarea lucrărilor pe porţiunea analizată. "Zona a fost izolată şi va rămâne neatinsă până ce arheologii ne vor spune cum trebuie abordată", a declarat Călin Roman, directorul Erbaşu Transilvania, compania care a câştigat licitaţia pentru construirea parcării.

Potrivit directorului, până la finalizarea cercetărilor, constructorii îşi vor continua săpăturile înspre celelalte laturi ale catedralei.

Parcarea din Centrul Civic este construită de asocierea firmelor Erbaşu şi Simbac pentru suma de 24,4 milioane lei. Construcţia va avea o capacitate de 277 de autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi
Cât de proastă sa fi și neterminată. Toată lumea inclusiv primarul știa, a și spus că lucrările pot fi întârziate, doar tu ai realizat acuma:::::)))) du-te amu la furat mă
Postat 17 Februarie 2021, 23:49 de Sandu2100
Cât de "prost" poți să fi, ca edil ...
... încât să crezi că șanțul unei cetăți medieale și perimetrul acestuia, sunt libere de orice sarcini. Cât de "neterminat" poți fi, ca arhitect șef al orașului, să autorizezi începerea unor lucrări de acest fel, fără să ai "descărcarea arheologică" la care te obligă legea în proximitatea monumentelor istorice !?! Cât de "habarnist" ești, ca proiectant, să nu ai în proiect nicio schiță măcar, care să prevadă liniile fortificațiilor cu clădirile legate de acestea ... și care se află în muzeul din incinta cetății sau în arhivele fostului IPJ și ale Bibliotecii județene !?!
Postat 17 Februarie 2021, 21:06 de CrisDumi
istoria naturala?
Tot timpul numai arheologi. Arheologi si iar arheologi. Parca numai istoria umana ar exista.
Postat 17 Februarie 2021, 17:53 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON