URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Asemănările dintre Marghita şi Bucureşti sunt uluitoare. Amândouă sunt nişte localităţi cu mare potenţial, dar care sunt jefuite în fiecare ciclu electoral de cei care ar trebui să le conducă. Concubinajul între toate partidele care s-au perindat la putere a făcut să existe o şogoreală indestructibilă, ce a pus la punct un sistem impecabil de sifonare a banilor publici.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Putea fi un "eveniment". În fond, AUR e un partid de succes, intrat în Parlament cu 9% în 2020 dar ajuns la 19,1% în sondaje, şi promitea ceva rar: expunerea unei viziuni economice. N-a fost, însă, căci doar discursul de încheiere al lui George Simion l-a salvat de la rapida uitare din partea celor cam 120 de ascultători.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere. În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
17 Februarie 2021, 16:03

Lucrările la viitorul "park and ride" din Oradea, oprite de descoperirea unor schelete și a zidurilor unei vechi biserici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de excavaţii derulate pentru construirea viitoarei parcări de tip "park and ride" de sub catedrala episcopală ortodoxă Învierea Domnului au fost oprite pe porţiunea către sediul CEC Bank.

Schelete şi un zid de biserică...

Arheologii care supraveghează şantierul au descoperit la sfârşitul săptămânii trecute trei schelete şi urmele unor ziduri care ar putea aparţine unei vechi biserici.

"La primul nivel de săpătură au început să apară urmele unor clădiri de secol XIX – XX care au fost demolate. Sub acesta au ieşit la iveală urme de ravelin, o fortificaţie triunghiulară, ridicată cu rol de apărare avansată, cu rol de şicanare a asediatorilor înainte de a ajunge la contraescarpa şanţului Cetăţii. Apoi, la circa doi metri de nivelul de călcare, s-au descoperit trei schelete, praf şi pulbere, fără niciun inventar şi un zid", a declarat pentru BIHOREANUL Doru Marta, arheolog în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.

Specialiştii bănuiesc că ar fi descoperit zidul vestic al Bisericii Sfântului Spirit, datând din 1300, lucru care ar putea fi certificat însă doar după săpături aprofundate.

"În momentul de faţă facem o radere a terenului ca să se contureze mai bine zidurile şi să ne dăm seama cu ce ne confruntăm. Săptămâna viitoare vom şti mai multe despre ce este vorba", a spus arheologul.

Potrivit specialistului, zona analizată a fost deranjată în comunism de şantieriştii care au ridicat blocurilor din centrul civic, iar ulterior, la sfârşitul anilor ʼ90, de constructorii catedralei ortodoxe.

"Zona a fost izolată"

Descoperirile făcute în urma săpăturilor au dus la sistarea lucrărilor pe porţiunea analizată. "Zona a fost izolată şi va rămâne neatinsă până ce arheologii ne vor spune cum trebuie abordată", a declarat Călin Roman, directorul Erbaşu Transilvania, compania care a câştigat licitaţia pentru construirea parcării.

Potrivit directorului, până la finalizarea cercetărilor, constructorii îşi vor continua săpăturile înspre celelalte laturi ale catedralei.

Parcarea din Centrul Civic este construită de asocierea firmelor Erbaşu şi Simbac pentru suma de 24,4 milioane lei. Construcţia va avea o capacitate de 277 de autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi
Cât de proastă sa fi și neterminată. Toată lumea inclusiv primarul știa, a și spus că lucrările pot fi întârziate, doar tu ai realizat acuma:::::)))) du-te amu la furat mă
Postat 17 Februarie 2021, 23:49 de Sandu2100
Cât de "prost" poți să fi, ca edil ...
... încât să crezi că șanțul unei cetăți medieale și perimetrul acestuia, sunt libere de orice sarcini. Cât de "neterminat" poți fi, ca arhitect șef al orașului, să autorizezi începerea unor lucrări de acest fel, fără să ai "descărcarea arheologică" la care te obligă legea în proximitatea monumentelor istorice !?! Cât de "habarnist" ești, ca proiectant, să nu ai în proiect nicio schiță măcar, care să prevadă liniile fortificațiilor cu clădirile legate de acestea ... și care se află în muzeul din incinta cetății sau în arhivele fostului IPJ și ale Bibliotecii județene !?!
Postat 17 Februarie 2021, 21:06 de CrisDumi
istoria naturala?
Tot timpul numai arheologi. Arheologi si iar arheologi. Parca numai istoria umana ar exista.
Postat 17 Februarie 2021, 17:53 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.92 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON