URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Decembrie 2022, 15:58

În Bihor, importurile au depășit cu mult exporturile, în primele opt luni ale anului 2022

În Bihor, importurile au depășit cu mult exporturile, în primele opt luni ale anului 2022 foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Bihor se importă mult mai mult decât se exportă, arată informațiile date publicității joi de Direcția Județeană de Statistică, potrivit acestora județul ieșind pe minus, din acest punct de vedere, cu peste 220 milioane de euro, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2022.

În primele opt luni ale anului, pentru care DJS Bihor are cele mai recente date, firmele din județ au cumpărat din străinătate mai multe bunuri inclusiv din domenii în care, în trecut, Bihorul era exportator net.

Deficit de peste 220 milioane euro

Concret, analizând pentru primele zece luni ale anului exporturile (la prețuri FOB - Free on Board/Liber la bord, adică preţurile la frontiera ţării exportatoare, ce include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord), respectiv importurile (la prețuri CIF - Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu, adică prețurile la frontiera ţării importatoare ce cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional), DJS Bihor arată că din 1 ianuarie până în 31 august 2022 exporturile FOB au însumat 1.685.611.000 euro, iar importurile CIF au fost de 1.913.932.000 euro.

În concluzie, soldul balanței comerciale (diferența între exporturi și importuri) a înregistrat în Bihor în această perioadă un deficit de 228,321 milioane euro.

Comparativ cu primele opt luni ale anului trecut, exporturile au crescut cu doar 6,53%, în timp ce creșterea importurilor a fost mult mai mare, și anume de 14,95%.

Ce exportăm, ce importăm

Potrivit DJS Bihor, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2022 ponderi importante în structura exporturilor bihorene au fost deţinute de secţiunea maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginea (37,3%); secţiunea instrumente şi aparate optice (6,7%) şi secţiunea încălţăminte, pălării, umbrele şi articole similare (4,5%).

În structura importurilor, ponderi importante au fost deţinute de secţiunea maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginea (27,8%); produse ale industriei chimice şi ale industriilor conexe (18,4%) şi metale comune şi articole din acestea (9,2%).

La „mașini, aparate și echipamente electrice”, de exemplu, exporturile FOB au fost de 628.385.000 euro, iar importurile de 531.497.000 euro.

Altădată exportam

De remarcat că în unele „secțiuni”, pentru care Bihorul era cândva exportator net, importurile sunt în prezent mai mari decât exporturile.

De exemplu, în ce privește „produsele din lemn, plută, împletituri din nuiele”, în primele opt luni ale anului firmele din Bihor au făcut importuri CIF de 27.750.000 euro, iar exporturile FOB au fost de numai 23.055.000 euro.

La „produse alimentare, băuturi, tutun”, exporturile FOB au fost de doar 45.905.000 euro, în timp ce importurile CIF au fost de 91.853.000 euro. La „animale vii și produse animale”, exporturile FOB, în valoare de 51.362.000 euro, au depășit importurile CIF, însumate la 78.471.000 euro.

Chiar și la „textile”, exporturile FOB au fost de 76.118.000 euro, iar importurile mai mari, de 82.716.000 euro.

O situație mai echilibrată se constată la „încălțăminte, pălării, umbrele”, unde exporturile FOB, de 76.097.000 euro, au fost totuși mai mari decât importurile CIF, de 68.667.000 euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON