URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 21 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2022, 15:58

În Bihor, importurile au depășit cu mult exporturile, în primele opt luni ale anului 2022

În Bihor, importurile au depășit cu mult exporturile, în primele opt luni ale anului 2022 foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Bihor se importă mult mai mult decât se exportă, arată informațiile date publicității joi de Direcția Județeană de Statistică, potrivit acestora județul ieșind pe minus, din acest punct de vedere, cu peste 220 milioane de euro, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2022.

În primele opt luni ale anului, pentru care DJS Bihor are cele mai recente date, firmele din județ au cumpărat din străinătate mai multe bunuri inclusiv din domenii în care, în trecut, Bihorul era exportator net.

Deficit de peste 220 milioane euro

Concret, analizând pentru primele zece luni ale anului exporturile (la prețuri FOB - Free on Board/Liber la bord, adică preţurile la frontiera ţării exportatoare, ce include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord), respectiv importurile (la prețuri CIF - Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu, adică prețurile la frontiera ţării importatoare ce cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional), DJS Bihor arată că din 1 ianuarie până în 31 august 2022 exporturile FOB au însumat 1.685.611.000 euro, iar importurile CIF au fost de 1.913.932.000 euro.

În concluzie, soldul balanței comerciale (diferența între exporturi și importuri) a înregistrat în Bihor în această perioadă un deficit de 228,321 milioane euro.

Comparativ cu primele opt luni ale anului trecut, exporturile au crescut cu doar 6,53%, în timp ce creșterea importurilor a fost mult mai mare, și anume de 14,95%.

Ce exportăm, ce importăm

Potrivit DJS Bihor, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2022 ponderi importante în structura exporturilor bihorene au fost deţinute de secţiunea maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginea (37,3%); secţiunea instrumente şi aparate optice (6,7%) şi secţiunea încălţăminte, pălării, umbrele şi articole similare (4,5%).

În structura importurilor, ponderi importante au fost deţinute de secţiunea maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginea (27,8%); produse ale industriei chimice şi ale industriilor conexe (18,4%) şi metale comune şi articole din acestea (9,2%).

La „mașini, aparate și echipamente electrice”, de exemplu, exporturile FOB au fost de 628.385.000 euro, iar importurile de 531.497.000 euro.

Altădată exportam

De remarcat că în unele „secțiuni”, pentru care Bihorul era cândva exportator net, importurile sunt în prezent mai mari decât exporturile.

De exemplu, în ce privește „produsele din lemn, plută, împletituri din nuiele”, în primele opt luni ale anului firmele din Bihor au făcut importuri CIF de 27.750.000 euro, iar exporturile FOB au fost de numai 23.055.000 euro.

La „produse alimentare, băuturi, tutun”, exporturile FOB au fost de doar 45.905.000 euro, în timp ce importurile CIF au fost de 91.853.000 euro. La „animale vii și produse animale”, exporturile FOB, în valoare de 51.362.000 euro, au depășit importurile CIF, însumate la 78.471.000 euro.

Chiar și la „textile”, exporturile FOB au fost de 76.118.000 euro, iar importurile mai mari, de 82.716.000 euro.

O situație mai echilibrată se constată la „încălțăminte, pălării, umbrele”, unde exporturile FOB, de 76.097.000 euro, au fost totuși mai mari decât importurile CIF, de 68.667.000 euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON