URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Studiu de caz. Centura Beiușului, în valoare de 270 milioane lei, bani buni, europeni, a fost scoasă la licitație acum 16 luni. În iunie 2022 licitația a fost contestată, iar după 7 luni justiția noastră a dat verdictul. Cum lucrarea e din fonduri europene și trebuie terminată la finele anului, hai să facem un calcul cât ne costă prostia umană...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.
30 Decembrie 2022, 15:58

În Bihor, importurile au depășit cu mult exporturile, în primele opt luni ale anului 2022

În Bihor, importurile au depășit cu mult exporturile, în primele opt luni ale anului 2022 foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Bihor se importă mult mai mult decât se exportă, arată informațiile date publicității joi de Direcția Județeană de Statistică, potrivit acestora județul ieșind pe minus, din acest punct de vedere, cu peste 220 milioane de euro, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2022.

În primele opt luni ale anului, pentru care DJS Bihor are cele mai recente date, firmele din județ au cumpărat din străinătate mai multe bunuri inclusiv din domenii în care, în trecut, Bihorul era exportator net.

Deficit de peste 220 milioane euro

Concret, analizând pentru primele zece luni ale anului exporturile (la prețuri FOB - Free on Board/Liber la bord, adică preţurile la frontiera ţării exportatoare, ce include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord), respectiv importurile (la prețuri CIF - Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu, adică prețurile la frontiera ţării importatoare ce cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional), DJS Bihor arată că din 1 ianuarie până în 31 august 2022 exporturile FOB au însumat 1.685.611.000 euro, iar importurile CIF au fost de 1.913.932.000 euro.

În concluzie, soldul balanței comerciale (diferența între exporturi și importuri) a înregistrat în Bihor în această perioadă un deficit de 228,321 milioane euro.

Comparativ cu primele opt luni ale anului trecut, exporturile au crescut cu doar 6,53%, în timp ce creșterea importurilor a fost mult mai mare, și anume de 14,95%.

Ce exportăm, ce importăm

Potrivit DJS Bihor, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2022 ponderi importante în structura exporturilor bihorene au fost deţinute de secţiunea maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginea (37,3%); secţiunea instrumente şi aparate optice (6,7%) şi secţiunea încălţăminte, pălării, umbrele şi articole similare (4,5%).

În structura importurilor, ponderi importante au fost deţinute de secţiunea maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginea (27,8%); produse ale industriei chimice şi ale industriilor conexe (18,4%) şi metale comune şi articole din acestea (9,2%).

La „mașini, aparate și echipamente electrice”, de exemplu, exporturile FOB au fost de 628.385.000 euro, iar importurile de 531.497.000 euro.

Altădată exportam

De remarcat că în unele „secțiuni”, pentru care Bihorul era cândva exportator net, importurile sunt în prezent mai mari decât exporturile.

De exemplu, în ce privește „produsele din lemn, plută, împletituri din nuiele”, în primele opt luni ale anului firmele din Bihor au făcut importuri CIF de 27.750.000 euro, iar exporturile FOB au fost de numai 23.055.000 euro.

La „produse alimentare, băuturi, tutun”, exporturile FOB au fost de doar 45.905.000 euro, în timp ce importurile CIF au fost de 91.853.000 euro. La „animale vii și produse animale”, exporturile FOB, în valoare de 51.362.000 euro, au depășit importurile CIF, însumate la 78.471.000 euro.

Chiar și la „textile”, exporturile FOB au fost de 76.118.000 euro, iar importurile mai mari, de 82.716.000 euro.

O situație mai echilibrată se constată la „încălțăminte, pălării, umbrele”, unde exporturile FOB, de 76.097.000 euro, au fost totuși mai mari decât importurile CIF, de 68.667.000 euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4632 RON
  • 1 EUR = 4.9024 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON