URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2017, 18:22

Ilie Bolojan despre dealul Ciuperca: "Trebuie să recuperăm banii de la cei responsabili"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine a greşit va plăti! Cel puţin aşa promite primarul Ilie Bolojan, care a declarat din nou, vineri, într-o conferință de presă, că la finalul lucrărilor de reabilitare a dealului Ciuperca, după alunecările de teren de anul trecut, municipalitatea se va îndrepta împotriva celor vinovaţi pentru recuperarea pagubelor.

"Când se vor termina lucrările de consolidare, un studiu de fezabilitate va stabili care este suma necesară pentru aducerea grădinii publice la starea iniţială. Atunci, ori pun ei (n.r. executanţii lucrărilor) banii, ori declanşăm o procedură de recuperare", a declarat Bolojan.

Edilul a afirmat că suma de recuperat va putea fi estimată peste circa două luni, la finalul lucrărilor de consolidare. "Ştim ce materiale s-au recuperat, rămâne doar de văzut ce vom mai avea de făcut. Pentru ceea ce s-a distrus trebuie să recuperăm banii de la cei responsabili", a spus primarul.

Bolojan a spus că, în cazul în care municipalitatea nu va ajunge la o înţelegere cu executanţii, recuperarea pagubelor va fi un demers de durată. "Probabil vor fi nişte procese", a zis edilul.

"Am vrut să fim acoperiţi"

Edilul şi-a reluat asigurările că municipalitatea nu va rămâne în pagubă în contextul în care a fost întrebat de BIHOREANUL care este motivul pentru care Consiliul Local a suplimentat joi, cu un milion de lei, bugetul alocat investiţiilor, valoarea lor ajungând la 2,2 milioane lei.

Primarul a declarat că există posibilitatea ca lucrările să nu fie atât de costisitoare. "Am vrut să fim acoperiţi şi am alocat banii ca să nu fim nevoiţi să facem alte rectificări bugetare. Studiul de fezabilitate prevede două rânduri de piloţi de susţinere, dar asta nu înseamnă că aceştia se vor şi realiza", a spus edilul.

Bolojan a afirmat că, odată realizat primul rând de piloţi foraţi, dispuşi în rând la o adâncime de 12 metri, municipalitatea va cere o experiză pentru a vedea dacă se justifică investiţia în cel de al doilea rând de stâlpi de beton.

Potrivit edilului, lucrările de desecare demarate în faza de intervenţiilor de urgenţă a ridicat stabilitatea dealului prin evacuarea apelor subterane iar cel de al doilea rând de piloni s-ar putea să nu mai fie necesar.

Din banii orădenilor

Lucrările de consolidare şi reabilitare a dealului Ciuperca au fost împărţite în trei faze distincte, care vizează intervenţiile de urgenţă şi construirea primului şi celui de al doilea rând de piloţi foraţi pentru stabilizarea versantului.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici, aprobaţi de Consiliul Local în luna martie, valoarea totală a lucrărilor de consolidare se ridică la 1,6 milioane lei, echivalentul a 1,9 milione lei cu TVA.

La această sumă se mai adaugă studii, expertize şi servicii în valoare de circa 350.000 lei necesare pentru execuţia lucrărilor. Printre acestea se numără expertiza cu privire la cauzele alunecărilor de teren realizată de specialişti ai Universităţii Tehnice Timişoara, lucrările de proiectare făcute de firma Planar Serv, diriginţia de şantier asigurată de firma General Standard şi monitorizarea stabilităţii versantului timp de trei ani, asigurată de Universitatea Oradea.

"Din totalul de 2,2 milioane lei necesari pentru refacerea dealului Ciuperca, în luna martie, la votarea bugetului local s-a alocat doar 1,2 milioane lei. Acesta este motivul pentru care am cerut încă un milion de lei la rectificarea de buget de joi", a explicat pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.

La vale

Grădina publică Ciuperca, investiţie în valoare de 1,9 milioane euro finanţată din bani europeni, a fost distrusă în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016.

Pământul desprins din versant a distrus, printre altele, cascada de la baza punctului de alimentaţie publică, un punct de belvedere, amfiteatrul şi mai multe ziduri de piatră.

Lucrarea a fost executată de constructorul Abed Nego după un proiect al firmei Poliart şi are un termen de garanţie de 5 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Gura pacatosului adevar graieste!
Pune-ti poprire pe salariu si pe ce ai strans de cand esti primar! Si pt. ca nu te-ai ales singur birau, ia-le banii si la idi*tii care te-au ales. Din pacate nu-s multi, cateva mii... In schimb pe consilierii liberali ii gasesti usor, lor ia-le jumatate din cat au fur..., pardon, agonisit, sunt complici.
Postat 24 Iunie 2017, 20:20 de pinonel
intrigi de partid
Pina acum ce ai facut, mai Bolo? Te=ai ocupat de intrigi de partid!
Postat 24 Iunie 2017, 12:43 de andreimagheru
Exchange
Daca ciuperca s-a facut cu bani europeni si nu se cer a fi returnati am putea fi mai indulgenti cu cei care au gresit...la schimb cu supraimpozitari de 500% si alte cruciade impotriva oradenilor
Postat 23 Iunie 2017, 23:01 de excalibur
@birtinez
Mai .. birtinezule , pai tu esti autorul moral la toata mizeria de la Ciumperca! Tu ai dosit prin interpusi primele masuratori geo, nu ai tinut cont de expertiza celor care cunosteau zona, ai organizat achizitia unui teren fara valoare din cauza situatiei geodezice, ai pus in opera o lucrare de mantuiala si acum iesi cu mizeriile astea de declaratii???? Tu chiar esti lipsit de bun simt! Si totusi nici Curtea de Conturi, nici Procuratura nu se sesizeaza la ceea ce se intampla acolo? Ce lucrari acoperitoare a mizeriei vor fi incredintate "vinovatilor" ca sa isi assume in tacere "vina"?????
Postat 23 Iunie 2017, 20:04 de scortosul
Reactii retarde ...
De ce edilul sef apare cu astfel de declaratii, doar dupa ce zeci si zeci de comentarii ne arata ca nu tot oradeanul e prostan si ca intelege cum merg lucrurile in domeniul parandaratului?
Postat 23 Iunie 2017, 18:46 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON