URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2024, 16:21

Ii vechi de peste 100 de ani, expuse la Muzeul Ţării Crişurilor

Ii vechi de peste 100 de ani, expuse la Muzeul Ţării Crişurilor (Ilustrație foto cu titlu generic, sursa: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva zeci de ii, între care şi șapte vechi de un secol, vor putea fi admirate în cadrul unei noi expoziţii în incinta Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. O parte dintre ele au fost confecţionate în ultimele luni în cadrul unei şezători organizate în instituţia muzeală.  

Potrivit unui comunicat transmis de MȚC, vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, în 21 iunie, de la ora 17, la sediul MŢC de pe strada Armatei Române nr. 1/A.

Expoziţia intitulată "Şezătoare la muzeu" adună aproape 40 de ii, dintre care şapte piese vechi, acestea din urmă datând din perioada 1880-1930.

Acestea provin din zona etnografică a Crişului Repede şi au croiuri diferite, una fiind „cu croi carpatic (cu mâneci prinse din gât, cu ornamentele tradiţionale), unica de acest fel din cadrul colecţiei noastre de cămăşi de pe Crişul Repede”, după cum precizează gazdele. 

„Celelalte cămăşi sunt cu croi de tip tunică (cu mânecile prinse din umeri), din pânză ţesută în gospodăria tradiţională (din fire de cânepă şi bumbac), care datorită faptului că a fost adoptat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a devenit un croi reprezentativ pentru această zonă", se mai arată în comunicat.

În societatea tradiţională, cămaşa era considerată o "casă a trupului", "învelişul cel mai intim al corpului uman", astfel că a fost înzestrată cu elemente decorative ce aveau și un rol de protecţie a corpului, mai spun specialiștii de la MȚC.

Pe fiecare dintre cele şapte cămăşi se regăsesc motive ornamentale simbolice florale sau cosmice, cărora li se alătură motive geometrice şi cele care reproduc unelte ale gospodăriei ţărăneşti.

Pe lângă acestea, alte 30 de ii vor putea fi admirate, acestea fiind realizate în ultimele luni de către participanţii unei şezători organizate la muzeu începând din noiembrie 2023 și încheiate în această primăvară. 

„Fiecare şi-a ales un model dintre iile vechi ale muzeului, iar apoi a început să croiască. Fiecare a putut să improvizeze, să adauge alte elemente decorative”, a detaliat muzeografa Simona Bala, care s-a ocupat de întregul proiect.

Expoziţia "Şezătoare la muzeu" va putea fi admirată până în 21 iulie la MŢC.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON