URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Februarie 2020, 18:59

Hotelul Rimanóczy, pericol pentru trecători: Bucăţi din acoperiş sunt smulse de vânt (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care trec pe lângă clădirea fostului Hotel Rimanóczy, din Parcul Libertăţii, trebuie să fie cu băgare de seamă.

Vechi şi dărăpănat, acoperişul imobilului cedează în faţa vântului puternic. Săptămâna trecută, mai multe părţi din acoperiş au căzut pe trotuar, iar acum o altă bucată riscă să aibă aceeaşi soartă.

"Am făcut reclamaţie prin Oradea City Report, fără efect. Săptămâna trecută, au căzut trei bucăţi din acoperiş, iar acum o altă bucată de tablă este desprinsă aproape în totalitate şi ameninţă să cadă", a relatat BIHOREANULUI o orădeancă vecină cu imobilul monument istoric.

Până acum, din fericire, nicio persoană n-a fost rănită de acoperişul degradat.

Hotelul şi baia de aburi Rimanóczy, sau Hotelul Crişul Repede, cum mai este cunoscut complexul, a fost construit de arhitectul orădean Kálmán Rimanóczy sr. în două etape: întâi a fost ridicată aripa de pe malul Crişului (anul 1891), iar apoi cea opusă (1900).

Deschis în 1891, hotelul de pe malul Crişului era una dintre cele mai moderne clădiri ale oraşului: avea baie de cadă şi de aburi, un soi de SPA al zilelor noastre. La primul etaj, hotelul ce purta pe faţadă inscripţia "Rimanóczy Gőzfűrdő", adică "Baia de aburi Rimanóczy", avea un bazin mare şi mai multe bazine mici, cu acoperişuri în formă de scoică. La cel de-al doilea etaj erau camere de oaspeţi, care s-au dovedit curând prea puţine, motiv pentru care în 1893 Rimanóczy a cumpărat şi casa vecină, în locul căreia a ridicat o nouă aripă, cu 25 de camere şi cafenea la parter. Întregul complex a fost construit în stil eclectic. Pereţii cafenelei abundă în stucaturi reprezentând pahare, trandafiri, viori ori frunze, amintind puternic de cafeneaua New York din Budapesta, pe care Rimanóczy a vizitat-o de multe ori.

Clădirea a ajuns în proprietatea UniCredit Bank, care a vândut-o către firma Remaxa Imobiliare, dar Consiliul Judeţean Bihor a contestat această tranzacţie în instanţă, aleşii bihorenilor arătând că vor să cumpere imobilul monument istoric. Procesul a fost câştigat de CJ Bihor la Tribunalul Bihor şi la Curtea de Apel Oradea, iar acum se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având termen stabilit pentru data de 19 februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
excalibur
Culca-te numa , că la dimineața toate străzile sunt asfaltate
Postat 10 Februarie 2020, 21:49 de sandu1260
Oradea City Report
Este o aplicatie in google play,pentru orice smartphone android.Aci poti face o poza si un mic text prin care sa semnalezi ceva neregula,pe capitole:spatii verzi, drumuri,termoficare,iluminat etc.Petitia se inregistreaza dupa care se anunta organul competent,spre rezolvare.OK pina aci.Se intimpla si lucruri bune,nimic de zis.Mai trist e cind unii,optimisti din fire,fac petitii pentru strazi impracticabile,neasfaltate...si tot fac,sperind ca Oradea City Report le va asfalta.Nu,Oradea City Report este platforma cu care se tine ocupata politia locala,cea dotata cu aparat foto si imprimanta mobila,in vederea taxarii celor ce nu au unde parca,parcat pe iarba,etc. pentru a fi dirijati spre piramida din primarie,la loc cu verdeata,la coada,la plata...Ordine in primarie,curatenie in oras.Sau,mai simplu,ORDINE pentru toti
Postat 10 Februarie 2020, 21:21 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON