URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2020, 18:59

Hotelul Rimanóczy, pericol pentru trecători: Bucăţi din acoperiş sunt smulse de vânt (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care trec pe lângă clădirea fostului Hotel Rimanóczy, din Parcul Libertăţii, trebuie să fie cu băgare de seamă.

Vechi şi dărăpănat, acoperişul imobilului cedează în faţa vântului puternic. Săptămâna trecută, mai multe părţi din acoperiş au căzut pe trotuar, iar acum o altă bucată riscă să aibă aceeaşi soartă.

"Am făcut reclamaţie prin Oradea City Report, fără efect. Săptămâna trecută, au căzut trei bucăţi din acoperiş, iar acum o altă bucată de tablă este desprinsă aproape în totalitate şi ameninţă să cadă", a relatat BIHOREANULUI o orădeancă vecină cu imobilul monument istoric.

Până acum, din fericire, nicio persoană n-a fost rănită de acoperişul degradat.

Hotelul şi baia de aburi Rimanóczy, sau Hotelul Crişul Repede, cum mai este cunoscut complexul, a fost construit de arhitectul orădean Kálmán Rimanóczy sr. în două etape: întâi a fost ridicată aripa de pe malul Crişului (anul 1891), iar apoi cea opusă (1900).

Deschis în 1891, hotelul de pe malul Crişului era una dintre cele mai moderne clădiri ale oraşului: avea baie de cadă şi de aburi, un soi de SPA al zilelor noastre. La primul etaj, hotelul ce purta pe faţadă inscripţia "Rimanóczy Gőzfűrdő", adică "Baia de aburi Rimanóczy", avea un bazin mare şi mai multe bazine mici, cu acoperişuri în formă de scoică. La cel de-al doilea etaj erau camere de oaspeţi, care s-au dovedit curând prea puţine, motiv pentru care în 1893 Rimanóczy a cumpărat şi casa vecină, în locul căreia a ridicat o nouă aripă, cu 25 de camere şi cafenea la parter. Întregul complex a fost construit în stil eclectic. Pereţii cafenelei abundă în stucaturi reprezentând pahare, trandafiri, viori ori frunze, amintind puternic de cafeneaua New York din Budapesta, pe care Rimanóczy a vizitat-o de multe ori.

Clădirea a ajuns în proprietatea UniCredit Bank, care a vândut-o către firma Remaxa Imobiliare, dar Consiliul Judeţean Bihor a contestat această tranzacţie în instanţă, aleşii bihorenilor arătând că vor să cumpere imobilul monument istoric. Procesul a fost câştigat de CJ Bihor la Tribunalul Bihor şi la Curtea de Apel Oradea, iar acum se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având termen stabilit pentru data de 19 februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
excalibur
Culca-te numa , că la dimineața toate străzile sunt asfaltate
Postat 10 Februarie 2020, 21:49 de sandu1260
Oradea City Report
Este o aplicatie in google play,pentru orice smartphone android.Aci poti face o poza si un mic text prin care sa semnalezi ceva neregula,pe capitole:spatii verzi, drumuri,termoficare,iluminat etc.Petitia se inregistreaza dupa care se anunta organul competent,spre rezolvare.OK pina aci.Se intimpla si lucruri bune,nimic de zis.Mai trist e cind unii,optimisti din fire,fac petitii pentru strazi impracticabile,neasfaltate...si tot fac,sperind ca Oradea City Report le va asfalta.Nu,Oradea City Report este platforma cu care se tine ocupata politia locala,cea dotata cu aparat foto si imprimanta mobila,in vederea taxarii celor ce nu au unde parca,parcat pe iarba,etc. pentru a fi dirijati spre piramida din primarie,la loc cu verdeata,la coada,la plata...Ordine in primarie,curatenie in oras.Sau,mai simplu,ORDINE pentru toti
Postat 10 Februarie 2020, 21:21 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON