URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iunie 2023, 13:16

Greva profesorilor din Bihor: aproape 40% continuă să protesteze, dar sunt dispuși să lucreze și în afara programului, dacă Guvernul le dă ceea ce cer

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Greviștii din educație rămân pe baricade. Mulți elevi de clasa a XII-a nu au mediile încheiate, așa că nu se vor putea înscrie la Bacalaureat, dar 40% din profesorii din Bihor nu vor să cedeze, până când Guvernul nu răspunde revendicărilor de majorări salariale.

Pe de altă parte, dascălii înțeleg neliniștea elevilor care luni ar trebui să înceapă examenul de Bacalaureat și spun că, dacă primesc ceea ce cer, sunt dispuși să lucreze și în afara orelor de program, ca fiecare absolvent de liceu să susțină examenele.

Școli în grevă

În Bihor, numărul greviștilor s-a menținut în această săptămână. Potrivit celor mai recente date raportate de Inspectoratul Școlar Județean la Ministerul Educației, în rândul cadrelor didactice procentul de greviști este de 39%.

Raportat la numărul total de angajați din învățământul bihorean, 36% dintre aceștia sunt încă în grevă, așa cum erau și la începutul săptămânii.

Unitățile de învățământ cu peste 80% dintre angajați în grevă sunt grădinițele din Oradea cu numerele 25, 30, 45 și 46, respectiv Colegiul Național Octavian Goga Marghita și Colegiul Național Samuil Vulcan Beiuș.

La Colegiul Național Emanuil Gojdu, unii greviști au cedat, astfel că procentul protestatarilor a ajuns la 66%, față de 83%, cât era marți.

În schimb, sunt mai multe unități de învățământ unde niciun angajat nu este în grevă, precum Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Școala Gimnazială Avram Iancu, Școala Gimnazială Dacia, Școala Gimnazială Oltea Doamna, Școala Gimnazială nr. 16, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cristal ori Grădinița Orsolya, tot din Oradea.

Medii neîncheiate

Greva profesorilor provoacă neliniște pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a, care ar trebui să susțină examenele naționale.

Absolvenții de liceu trebuie să se înscrie la examenul de Bacalaureat, iar pentru asta trebuie să aibă încheiate mediile. „La noi nu va fi o problemă, pentru că avem catalog online, care le încheie automat. Eu și secretara nu am fost în grevă, diriginții de-a XII-a și-au făcut treaba, chiar dacă unii au fost în grevă, așa că înscrierea la Bacalaureat nu este o problemă”, spune directoarea Colegiului Samuil Vulcan din Beiuș, Mihaela Ilieș.

La Colegiul Octavian Goga Marghita, elevii n-au încă mediile încheiate, ceea ce înseamnă că deocamdată nu se pot înscrie la Bac. „Așteptăm și noi să vedem ce decid sindicatele, la nivel național. Nu sunt încheiate situațiile la clasa a XII-a”, a declarat Ioan Pop, directorul școlii.

„Colegii mei sunt pregătiți ca, în cazul în care se deblochează situația la nivel național, să lucreze și după orele de program, pentru ca niciun elev să nu aibă de suferit. Dar așteaptă vești de la Guvern și de la sindicate”, a mai spus directorul.

Se amână probele de competențe

Într-o conferință de presă susținută joi, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că prelungește perioada de înscriere la Bacalaureat și la Evaluarea Națională până pe 13 iunie și că probele de competențe de la Bacalaureat, care erau programate să înceapă în 12 iunie, au fost amânate pentru 14 iunie.

„Conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se încheie perioada de încheiere a situației școlare pentru clasele a VIII-a și a XII-a. Tot pe 9 iunie ar fi trebuit să se încheie înscrierile la Bacalaureat și la Evaluarea Națională. Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a pentru seral și frecvență redusă, perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie. În ceea ce privește celelalte clase, nu se impun în acest moment modificări în ceea ce privește desfășurarea activităților de final de an”, a declarat Ligia Deca, citată de Mediafax.

De asemenea, ministrul Educației a spus că mediile vor putea fi încheiate cu două note.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Conducere slaba.
Dupa tranzitie cea mai slaba conducere centrala. Slab organizati si pedagogii, sindicatele lor sunt o gluma(deloc buna). Ei manifesteaza de la 10 la 12 cat sa strice ziua de scoala dar nu cumva sa-si strice si restul zilei. Marea majoritate suntem la lucru cat protesteaza ei, pe cand ajungem acasa strada e luna si bec. Normal ca nu-i crede nimeni, asta e comportament hapsin. Restul protestam invers, mergem la lucru si apoi dupa-amiaza iesim in strada sa vada toata lumea. Si consistent pe perioada protestelor. Sincer e doar de fatada pt niste bani. Ca tot sistemul lor(nostru) de educatie. Nu au invatat nimic din cum se protesteaza sincer si puternic astfel incat sa fortezi demisia guvernului daca e cazul. Pana la urma sper sa obtina ce cer... desi in afara de bani eu nu am inteles sa ceara cu adevarat altceva. Arata a bisnita nu a protest. Un lucru e clar, ne pregatim de mariri de taxe pt cei mai multi. In orice caz la un moment dat vom intoarce furca la fiecare institutie a statului daca nu se reformeaza.
Postat 08 Iunie 2023, 17:57 de nihil
Presiuni interese suspiciuni si intrebari
In fiecare școala FSLI Bihor are câte un lider ,,ales", totuși, există școli in care participarea la grevă este zero, nici măcar liderul reprezentantul FSLI , liderul de sindicat din școală nu participa la grevă sau s-a retras din protest. Stim ca in acele scoli directorul (, cu aspiratii inalte, poate chiar la sefia ISJ post rocadă; cunoscuta e si apartenenta la PSD si PNL a directorilor scolilor cu participare zero la protest ) a avut rolul decisiv, si ca participarea la greva ar fi dus la un prejudiciu enorm in bugetul acelor profesori (afterschool) .) Intrebarea către Marii Lideri de Sindicat din Bihor, (numele liderilor sunt publice si se gasesc si pe pagina de internet a FSLI Bihor) interesele cui le reprezintă respectivii ,,lideri"? Dar dumneavoastră liderii judeteni(prin prisma faptului ca nu aveti nicio pretentie de la respectivii)? FSLI Bihor mai are credibilitate de doar 40% in conditiile in care procentul in restul tarii se apropie de 80% ? Sunt atât de mulțumiți de salarii profesorii bihoreni incat doar 40 de procente mai participa la greva? De ce nu-i convocati pe membrii de sindicat la sedinte? (Online, desigur, ca nu incap toti intr-o sala.) Ce castigati, domnilor lideri (mari si mici) daca protestul se termina in favoarea guvernului si in defavoarea profesorilor? Par profesorii chiar atat de ....?
Postat 08 Iunie 2023, 17:00 de PureStupidity
Presiuni, interese si suspiciuni
Unii lideri de sindicat din scolile bihorene fac deja presiuni asupra grevistilor sa inceteze protestele sub pretextlul ca, la nivel national, liderii de sindicat au tradat profesorii, ca au negociat cu guvernul in spatele usilor inchise. (E posibil ca ordinul sa vina de la liderii judeteni de sindicat.) Li se spune grevostilor ca profesorii ies masiv din greva, ca nu se va obtine nimic de la guvern, ca profesorii pierd bani pe zilele de greva samd. Directorii nu pun presiune pe grevisti (cu mici exceptii), metodistii ISJ si cei cu gradatii de merit ies din greva pe motiv ca pierd zile de munca si bani iar pe viitor, nu-si vor mai putea depune dosarul pentru gradatie. Suspect este ca, la nivelul judetului Bihor nu exista niciun fel de comunicare dinspre liderii judeteni spre sindicalisti, spre grevisti ,pe niciun canal (Facebook, comunicate prim scoli...) nici pro, nici contra, pare-se ca marii lideri de sindicat bihoreni sunt ascunsi in ,,castelul lor de clestar" , fara a-si asuma vreo iesire publica, vreun comunicat. Sa le fie frica sa nu isi piarda privilegiile???
Postat 08 Iunie 2023, 15:24 de PureStupidity
Fapte nu povesti
Memorandumul NU ARE valoare juridică. Sunt doar niște promisiuni că vom face și vom drege, puse la colecția altor promisiuni. Asta o spun experții în drept. Dacă nu respectă memorandumul nu se întâmplă nimic pt guvern. Așadar, dacă dascălii nu vor fi uniți încă câteva zile nu au speranțe să obțină ceva. Presiunea îi va obliga pe guvernanți să cedeze. Răspunderea acestei crize o poartă în TOTALITATE guvernul, care a umilit în atâtea rânduri atât copiii cât și profesorii lor. Nici unii nici alții nu au ce le trebuie pentru a face performanță: material școlar/rechizite + salarii/alocații/recunoștința meritelor. Dar pentru pensii nesimțite se găsesc să-și dea bani!
Postat 08 Iunie 2023, 15:18 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON