URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
31 Mai 2023, 15:30

Greva din învățământ: Guvernul anunță mărirea salariilor cu 1.000 de lei și 400 de lei lunar. Ce alte promisiuni face Executivul

Greva din învățământ: Guvernul anunță mărirea salariilor cu 1.000 de lei și 400 de lei lunar. Ce alte promisiuni face Executivul Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma unei noi întâlniri cu sindicatele din Învățământ, Guvernul a anunțat miercuri creșterea salariilor pentru personalul didactic cu 1000 lei brut lunar și cu 400 de lei brut lunar pentru personalul nedidactic.

Potrivit unui comunicat transmis presei, măsura a fost prezentată în cadrul întâlnirii de miercuri dintre liderii sindicatelor din educație cu premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației, Ligia Deca, întâlnire care a avut loc la Palatul Victoria.

„În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:

Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, ce se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație.

Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maximum trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, se arată în comunicat.

Deocamdată sindicaliștii nu au făcut niciun anunț dacă acceptă sau nu oferta, respectiv dacă greva va continua sau nu.

Comunicatul vine după ce negocierile anterioare pe această temă au fost sortite eșecului.

HotNews.ro scrie că sindicaliștii au fost convocați la Palatul Victoria după ce liderii coaliției s-au întâlnit la ora 12.00 cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni. Înaintea întâlnirii de la guvern, sindicatele din educație au anunțat că resping propunerea de încheiere a unui acord politic, astfel că vor continua greva.

De altfel, în cursul zilei de marți, peste 20.000 de cadre didactice au ieșit în stradă în Capitală, mulți dintre ei fiind plecați cu autocarele din alte județe. După ce au protestat în fața Guvernului, profesorii au plecat în marș până la Palatul Cotroceni: „Nu cedăm, ghinion!”.

Tot marți, liderii sindicali au avut noi discuții cu premierul Nicolae Ciucă, la capătul cărora au anunțat că vor continua greva, pentru că Executivul refuză să le majoreze salariile.

Un protest masiv a avut loc, săptămâna trecută, și în Oradea. Aproape 1.500 de educatori, învățători, profesori și alți angajați din învățământul bihorean au participat, vineri la prânz, la un protest în care au cerut salarii mai mari și condiții mai bune în școli și grădinițe. Detalii, în articolul: Protest masiv al dascălilor în Oradea! Aproape 1.500 de participanți au bătut obrazul guvernanților: „Ciucă, repetent! Ciolacu, repetent! Deca, repetentă!” (FOTO/VIDEO)

După cum se știe, dascălii au intrat în grevă generală începând de luni, 22 mai.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON