URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2021, 13:51

Grădina tuturor tinerilor: Centrul "The Spot" va amenaja primul parc din Oradea adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tinerii din Oradea, indiferent de nevoile lor, ar putea să aibă un loc al lor în care să se relaxeze în aer liber. Voluntarii Centrului de Tineret "The Spot" au pregătit proiectul unei grădini incluzive, cu dotări specifice pentru persoanele cu dizabilităţi şi acum caută sponsori dornici să le sprijine proiectul.

Viitoarea grădină ar urma să fie amenajată în curtea interioară a Centrului "The Spot", aflat în Piaţa Rahovei nr. 1 din Oradea. Potrivit proiectului realizat cu sprijinul arhitectului Sebastian Ianc, grădina ar urma să fie un loc deschis pentru oricine caută "susţinere, sprijin şi noi prieteni".

"Scopul nostru este de a oferi un loc prietenos şi 100% incluziv tuturor celor care îl caută! Vrem să ne implicăm prin desfăşurarea unor programe interactive şi incluzive pentru persoanele cu nevoi speciale, pentru a-i include in viaţa socială şi in comunitate", au transmis iniţiatorii proiectului.

Grădina va avea în centru un loc destinat "focului de tabără", potrivit atât pentru persoanele cu dizabilităţi, cât şi pentru însoţitorii acestora. În parc ar urma să fie construită o scenă, cu 60 de locuri, din care jumătate pentru persoane cu dizabilităţi, iar zona va fi completată de trei "ciupercuţe" destinate workshop-urilor, măsuţe destinate jocurilor de tot felul şi un bar.  Fireşte, toaletele ar urma să fie adaptate persoanelor cu dizabilităţi, iar grădina va avea şi rampe de acces specifice.

Pentru a putea amenaja grădina, tinerii de la "The Spot" caută sponsori, iar companiile din Oradea sunt invitate să doneze materialele de construcţii sau serviciile necesare amenajării.

De asemenea, voluntarii vor organiza o licitaţie virtuală cu lucrări de artă făcute de elevi şi adolescenţi bihoreni. Cei care doresc să-şi doneze picturile sau alte opere pentru această licitaţie, sunt îndemnaţi să contacteze centrul, pe pagina de Facebook "The Spot Youth Center Oradea".

Unul dintre promotorii proiectului este Florin Mihuţ, un tânăr imobilizat în scaun cu rotile care vrea să participe la Jocurile Paralimpice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Se
Finantata poate sa fie si de stat
Postat 10 Februarie 2021, 11:15 de Sandu2100
!?
finantarea e privata, nu degeaba cauta sponsori, nimic nu se face fara bani. aia care-i baga primaria in rahaturi, gen concurs de arhitectura pentru o parcare goala.
Postat 10 Februarie 2021, 10:59 de User anonimizat
Se
In capul tau de expert, voluntariat inseamna privat ???
Postat 10 Februarie 2021, 10:36 de Sandu2100
!?
ce nu-i in stare sa faca primaria, face un privat, felicitari.
Postat 10 Februarie 2021, 07:08 de User anonimizat
felicitari ptr initiativa
Frumos din partea tinerilor. Si noi batranii in cirje o sa ne bucuram de proiect!
Postat 09 Februarie 2021, 22:02 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON