URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 OCTOMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Trei elevi au venit mangă la ore într-o școală din Hidișelul de Sus. Pentru că, deh, ca omul beat, s-au apucat să facă scandal, a fost nevoie de intervenția Poliției. Unul dintre bețalăi, probabil mai nervos, nu l-a ascultat pe polițist și de aici circul a degenerat. Junele a fost încătușat pentru a putea fi scos din școală, iar apoi lucrurile au luat o turnură halucinantă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
În prima zi a acestei luni s-a împlinit o jumătate de an de când, pe 1 aprilie, conducerea mega-Spitalului Județean era preluată, pe firmă de management, de dr. Gheorghe Carp, care renunța la tihnitul mandat de senator. O parte a bihorenilor care depind de serviciile acestuia (spitalizări, dar și internări de zi, consultații, investigații de laborator) se întreabă, legitim, ce s-a schimbat de atunci...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că ar fi oportună introducerea autobuzelor școlare pentru scăderea aglomerației din centrul Oradiei?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității o decizie pronunțată în martie 2022, prin care s-a stabilit definitiv că autoritățile locale nu pot condiționa eliberarea unei autorizații de construcție de donarea unei suprafețe de teren. Soluţia este extrem de importantă, deoarece există o practică de mulţi ani la nivelul autorităţilor locale (inclusiv în Oradea) prin care cetăţenilor li se solicită donarea unei suprafeţe de teren către unitatea administrativ teritorială respectivă pentru a le fi eliberată autorizaţia de construcţie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).
23 Decembrie 2020, 07:57

Suflet de campion: Să-l ajutăm pe Florin, băiatul țintuit în scaunul cu rotile care vrea să concureze pentru România! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imaginează-ţi cum ar fi să nu mai poţi alerga sau merge cu bicicleta. Ori numai să mergi la pas. Cum ar fi, pe deasupra, să-ţi pierzi şi locul de muncă pentru că nu te mai poţi deplasa! Dar cum te-ai simţi dacă la o petrecere toţi te-ar privi cu compasiune, fiindcă eşti în scaun cu rotile?

În urma unui accident de motocicletă stupid, Florin Mihuţ a pierdut tot ce-i era mai drag. Dintr-odată, nu mai putea să se joace cu copiii la petrecerile tematice unde se costuma în tigru, nu mai putea fi fotograful care îşi dorea şi nici să practice sportul de care era pasionat: mersul cu rolele. A ales, însă, să nu-şi plângă de milă, ci să înceapă o nouă luptă. Cu ajutorul oamenilor inimoşi, speră să strângă 12.000 euro pentru a-şi cumpăra un handbike cu care vrea să participe la Jocurile Paralimpice.  

Pasionat de mic

Născut în Mihai Bravu, Florin a fost încă din primii ani ai copilăriei plin de energie. Pentru a nu se plictisi, părinţii l-au susţinut să încerce cât mai multe sporturi, astfel că în câţiva ani cele mai mari pasiuni ale sale au devenit fotbalul şi... rolele. "Unii dintre prietenii mei s-au plictisit repede de ele, dar eu am continuat să le folosesc. Pe la 14 ani mi-am cumpărat o pereche cu roţi adevărate, nu din plastic", îşi aminteşte el.

În 2010, după ce a terminat clasa a VIII-a la şcoala din sat, Florin s-a mutat într-o chirie în Oradea şi s-a înscris la Liceul cu Program Sportiv Bihorul, pentru a transforma pasiunea pentru fotbal într-o carieră. După doi ani, însă, părinţii l-au îndrumat să se mute la o altă şcoală, încercând să-l orienteze spre o meserie mai sigură. Aşa a devenit elev la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi, specializarea desenator tehnic în construcţii.

Totul pentru sport

După absolvire, tânărul nu şi-a dorit să muncească în domeniu, ci a preferat să încerce alte meserii. "Am avut mai multe locuri de muncă şi întotdeauna mă deplasam cu rolele. Cu ele în picioare simţeam că zbor, eram foarte rapid", povesteşte Florin. Pentru că era chiar talentat, s-a gândit să se înscrie la competiţii de viteză pe patine cu rotile, doar că în România mersul pe role nu este promovat cum se cuvine şi nici nu se organizează competiţii dedicate. Aşadar, a fost un autodidact, care îşi făcea propriile trasee. Într-o zi, chiar a mers din Oradea până în Arad, pe role, călătoria luându-i 10 ore!

Ştiindu-se capabil să concureze la un nivel înalt, tânărul s-a înscris în primăvara anului trecut la o competiţie de viteză care a avut loc în Bekescsaba, în Ungaria, unde a obţinut locul I la 200 kilometri (foto). După reuşită, ambiţionat, şi-a propus să participe în august şi la cea mai mare competiţie de viteză pe role din lume, organizată în Berlin, Germania. În paralel, Florin voia să deschidă o şcoală de role pentru copii în Oradea, dar nu avea să-şi ducă niciunul dintre planuri la bun sfârşit...  

"Viaţa mea va fi un chin"

Vara trecută, Florin avea două locuri de muncă. Era animator la petreceri tematice pentru copii, unde se deghiza într-un tigru portocaliu, şi fotograf la evenimente. Programul lejer îi permitea, însă, să îşi dedice câteva ore rolelor. Aşa se face că într-o zi de joi, pe 15 iulie, s-a hotărât să se antreneze pe drumul cu serpentine din Şinteu. A plecat într-acolo însoţit de un prieten, ambii pe motocicletă. Când au ajuns la parcarea din vârful dealului, Florin şi-a pus rolele şi a coborât pe acelaşi traseu, la urcare ţinându-se de motocicleta prietenului său, Cristian.

Într-un final, încălziţi şi plini de adrenalină, tinerii s-au pregătit să se întoarcă spre casă. Dar, după numai câteva minute de la pornire, Florin a pierdut controlul într-o curbă, s-a izbit de un parapet, iar motocicleta a căzut în şanţ. Deşi nu avea viteză, iar accidentul nu părea foarte grav la prima vedere, a suferit leziuni serioase. "Pentru câteva secunde am fost inconştient, iar când m-am trezit nu-mi simţeam picioarele. În acele clipe am crezut că nu le mai am şi că voi muri", îşi aminteşte el. S-a trezit în elicopterul SMURD care îl ducea la Spitalul Judeţean din Oradea...

În urma traumatismelor suferite, fractură de coloană şi a femurului de la piciorul drept, medicii au stabilit că trebuia transferat de urgenţă la Timişoara şi operat. Florin avea să stea încă o lună în spital. "Am simţit că mi-am pierdut corpul, viaţa... Picioarele şi abdomenul nu le mai simţeam, iar mâinile le mişcam cu greu din cauza oboselii. Credeam că totul va fi un chin de-acum încolo", povesteşte Florin.

Mai puternic 

În primele luni s-a luptat cu depresia. După ce medicii i-au spus că există puţine şanse de recuperare, a simţit că întreaga viaţă va fi o povară, că nu va avea niciodată o familie şi că prietenii îl vor uita. Accidentul a fost un moment de răscruce pentru tânărul energic, care acum avea de ales între a-şi plânge de milă şi a merge înainte, gata să înfrunte orice situaţie şi să se lupte cu prejudecăţile. Florin a ales a doua variantă.

"Faptul că am fost mereu sociabil şi glumeţ m-a ajutat mult să trec de perioada grea, iar prietenii m-au tratat în scurt timp ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Părinţii s-au obişnuit mai greu să mă vadă aşa, dar au fost lângă mine. Reintegrarea în societate a fost mai dificilă, pentru că oamenii ne privesc ciudat şi în acelaşi timp cu milă pe noi, cei ajunşi în scaune cu rotile", spune el.

Pentru a-şi accepta noul stil de viaţă, s-a mutat definitiv în Mihai Bravu, a adaptat casa cu rampe, pentru a-i fi cât mai accesibilă, şi a amenajat într-o cameră o mică sală de sport pentru antrenamente. Rezultatele au apărut încet: mâinile sale au devenit mai puternice, astfel că nu mai are nevoie de ajutor atunci când se mută din scaunul cu rotile, iar o porţiune de câţiva centimetri din partea de sus a abdomenului o simte.

"Pot să spun că, după un an de recuperare, mi-am dat seama că scaunul nu m-a împiedicat cu nimic ci, dimpotrivă, m-a motivat să îmi depăşesc limitele şi să devin independent", explică tânărul, care nu demult şi-a cumpărat şi o maşină (foto), adaptând-o astfel încât să o poată conduce fără a folosi picioarele.

Un nou început

Chiar dacă sportul face în continuare parte din rutina sa, Florin nu se simte, totuşi, la fel de satisfăcut ca înainte de accident. De aceea, cu mai multe săptămâni în urmă, şi-a căutat o nouă provocare şi aşa a aflat de handbike, o bicicletă cu trei roţi, creată special pentru persoanele cu dizabilităţi, care este condusă cu mâinile. Încântat de descoperire, şi-a propus şi un plan ambiţios: să participe în numele României la Jocurile Paralimpice din 2024 de la Paris, dedicate sportivilor cu handicap, la categoria handbike.

Ştie că are mult de muncă, dar asta îl motivează în plus. "Paralimpicile care ar fi trebuit să aibă loc anul acesta au fost reprogramate pe 2021, însă nu consider că voi fi pregătit. Înainte de a ajunge la o asemenea competiţie trebuie - şi vreau - să particip la zeci de concursuri de handbike, care au loc în diferite oraşe din Europa, şi să fiu printre primii. Aşa voi acumula puncte, voi fi mai vizibil şi voi deveni eligibil pentru participarea la Jocurile dedicate persoanelor cu dizabilităţi", explică el.

Oameni buni

Deocamdată, însă, nu poate începe antrenamentele pentru că nu are bicicleta specială al cărei cost se ridică la 12.000 euro şi se fabrică în Italia. Ştiind că nu poate să strângă suma necesară, în urmă cu două săptămâni Florin a publicat pe conturile sale de pe reţelele de socializare un video în care îşi spune pe scurt povestea şi le cere ajutorul celor inimoşi, să-l ajute să-şi vadă visul cu ochii.

Povestea sa a impresionat internauţii, iar primele donaţii au apărut în câteva ore. Până în prezent, Florin a reuşit să adune 9.000 de euro, aşa că e convins că în curând îşi va vedea visul împlinit. "Sunt surprins şi acum de câte mesaje am primit în ultima vreme şi câţi oameni m-au ajutat şi vor în continuare să o facă!", spune el, zâmbind. S-a convins, aşadar, că există bunătate în jur, iar asta poate ajuta orice om să se ridice, chiar şi după o crâncenă cădere...


PENTRU CAMPION
Cum îl puteţi ajuta pe Florin

Cei care vor să-l ajute pe Florin să-şi îndeplinească visul de a reprezenta România la Jocurile Paralimpice o pot face donând orice sumă în conturile deschise pe numele său: Florin Mihuţ -  RO08BTRLRONCRT0277002801 în lei, RO55BTRLEURCRT0277002801 în euro şi RO13BTRLGBPCRT0277002801 în lire. De asemenea, contribuţii se mai pot face şi prin Revolut, donând bani la numărul de telefon 0723917065.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 5.013 RON
  • 1 EUR = 4.9471 RON
  • 1 HUF = 0.0119 RON