URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Decembrie 2015, 16:19

Grădina publică Ciuperca a fost dată în folosinţă în mod oficial. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vreţi să fiţi deasupra tuturor? Urcaţi la Ciuperca! După ce în ultimele zile a fost "inaugurată" de curioşi, Grădina publică de pe dealul care domină oraşul a fost dată în folosinţă luni, în mod oficial. Lucrările de reamenajare a zonei, în valoare de 1,9 milioane euro, au fost finalizate şi urmează să fie recepţionate în cursul zilei de marţi.

Asocierea reprezentată de firma Abed Nego şi Adenandra a închis săptămâna trecută şantierul, şi-a mutat muncitorii şi a pus spaţiul la dispoziţia beneficiarului. "Oradea are de astăzi o zonă de agrement de calitate, care să atragă turişti" a declarat viceprimarul Mircea Mălan, luni, în cadrul conferinţei de închidere a proiectului.

Desfăşurată la faţa locului, pe o ceaţă deasă care acoperea nu doar panorama oraşului, ci şi o bună parte din versant, ascuzând privirii până şi punctele de belvedere de pe traseul de urcare a dealului, conferinţa de închidere a proiectului a reunit reprezentanţi ai municipalităţii, ai Parohiei Ortodoxe Korosszegapati (Ungaria), parteneră în proiect, şi ai celor doi asociaţi care s-au ocupat de amenajarea grădinii publice.

Potrivit viceprimarului, executantul va remedia pe propria cheltuială toate problemele constatate la recepţionarea lucrărilor, de la dale crăpate la rosturi neunitare sau arbori care nu au prins rădăcini. "Tot ce nu este perfect va fi înlocuit pe cheltuiala constructorului", a spus edilul. Termenul de cinci ani garanţie pentru construcţii şi doi ani garanţie pentru materialul dendrologic va decurge de la data recepţiei finale.

"Să se păstreze ce am realizat"

Deşi inaugurată oficial abia luni, grădina publică Ciuperca a fost invadată încă din weekend de orădeni nerăbdători să facă schimbarea la faţă a zonei. "Au fost mulţi vizitatori încă înainte să dăm drumul la proiect. M-am numărat şi eu printre cei care au forţat ieri gardul pus de constructor pentru a face o plimbare în aer liber alături de familie profitând de vremea bună. Spre surprinderea mea am auzit aici vorbindu-se în limba engleză şi în germană, aşa că ne aşteptăm ca acest obiectiv să devină o atracţie turistică", a povestit Mălan.

Edilul a spus că în urma vizitatorilor, executantul lucrărilor va avea de făcut remedieri şi curăţenie. "Rugămintea adresată orădenilor este să păstreze ceea ce am realizat. Rezultatul năvălirii de ieri nu este cel mai fericit. În urma miilor de vizitatori au rămas excremente de câine, mucuri de ţigară şi gume de mestecat", a declarat viceprimarul.

Urcuş cu "pauze"

Pentru a evita astfel de situaţii, municipalitatea va hotărî în viitorul apropiat modul în care va fi gestionată noua grădină publică. "Urmează să vedem dacă agentul economic care va concesiona prin licitaţie spaţiul comercial nou amenajat va lua în îngrijire tot versantul sau îngrijirea acestuia va fi licitată separat", a spus Mălan.

Decizia este cu atât mai importantă cu cât reprezentanii municipalităţii se aşteaptă la un număr tot mai mare de orădeni şi turişti care vor dori să admire oraşul de la înălţimea celor 180 de metri cât măsoară dealul.

Cei care urcă versantul de jos, de pe pasarela care traversează drumul expres, găsesc la intrare pe panouri luminate imagini ale unor monumente importante din oraş precum Cetatea, Teatrul Regina Maria sau Palatul Baroc.

Pentru a încuraja vizitatorii să urce, panta traseului pietonal a fost mult "îndulcită", iar treptele sunt punctate de paliere orizontale pe care trecătorul să îşi poată trage respiraţia.

"Din păcate, având în vedere configuraţia versantului, care este extrem de abrupt, nu s-au putut face amenajări speciale, iar persoanele cu dizabilităţi vor putea folosi doar punctul de alimentaţie publică, unde pot ajunge coborând rampa de la parcarea din vârful dealului", a declarat viceprimarul.

Vizitatorii care se avântă pe trepte se pot opri la unul dintre cele cinci puncte de relaxare acoperite de pergole cu viţă de vie, la amfiteatrul cu circa 130 de locuri în care se pot ţine mici spectacole şi chiar lecţii în aer liber sau la cascada amenajată ca să răcorească atmosfera.

Lucrări cu prelungire

Lucrările de reamenajare a dealului Ciuperca au revenit, la cea de-a treia licitaţie organizată de Primărie, asocierii reprezentate de firmele Abed Nego şi Adenandra, pentru suma de 4,9 milioane lei, fără TVA.

Concepută iniţial ca un proiect de anvergură, cu cascadă până la poalele dealului, lac cu nuferi, fântâni arteziene, o podgorie, o plantaţie de copaci gigantici şi multe altele, reamenajarea dealului Ciuperca a fost regândită ulterior mult mai simplu. Municipalitatea a invocat riscul apariţiei de alunecări de teren, dar şi costurile ridicate ale investiţiei.

Proiectul "Dezvoltarea unor habitate naturale din specii de arbori protejaţi şi floră spontană pe Dealul Ciuperca din Municipiul Oradea" este realizat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria şi presupune reamenajarea completă a dealului care a fost acoperit de spaţii verzi, arbori, arbuşti şi plante, şi dotat cu mai multe puncte de belvedere şi de odihnă.

Termenul de predare a lucrărilor, stabilit iniţial pentru 30 octombrie, a fost amânat cu o lună, pentru realizarea în bune condiţii a pasarelei pietonale atât peste liniile ferate cât şi peste drumul expres dat în folosinţă săptămâna trecută.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Mai Dos
Esti prost de bubui, cu spume, ce mai!
Postat 30 Decembrie 2015, 00:41 de User anonimizat
E bun titlul ... vezi cum arata!
Arata ca si cand abia de acum se incepe lucrarea ... se numeste "habitat pentru specii rare" !!!
Postat 29 Decembrie 2015, 19:09 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON