URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Septembrie 2023, 18:01

Goodwill Consulting: Cum poți obține finanțări de 100.000 euro sau 200.000 euro pentru firma ta? (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma Goodwill Consulting, care oferă servicii complete pentru accesarea de fonduri europene, a ținut zilele trecute o conferință la Oradea, axându-se pe prezentarea celor mai noi programe cu finanțări nerambursabile care pot fi obținute de reprezentanții mediului privat. 

La conferința „Finanțări pentru mediul privat în 2023” s-au adunat zeci de reprezentanți ai unor firme din Bihor, iar Răzvan Gălățan, director operațional al Goodwill Consulting, le-a prezentat oportunitățile din perioada imediat următoare și, mai ales, le-a răspuns la întrebările punctuale privind fondurile care ar putea fi accesate, în diverse sectoare ale economiei. 

Participanții au aflat astfel despre Programul Regional Nord-Vest 1.2.1 - Digitalizarea IMM-urilor, cu o alocare totală de peste 16,7 milioane euro. Prin acesta, firmele pot obține până la 100.000 euro pentru achiziția de echipamente hardware TIC, echipamente pentru automatizări și robotică, aplicații software, sisteme de inteligență artificială etc. 

De asemenea, a fost prezentat Programul Regional Nord-Vest 1.3.1A - Sprijin pentru microîntreprinderi, cu o alocare financiară de 19,3 milioane euro. Prin această axă, finanțările ajung la 200.000 euro pentru proiecte care vizează achiziția de echipamente, tehnologii, utilaje inovative, precum și pentru investiții în construirea sau extinderea spațiilor de producție sau de prestări servicii. 

Participanții au aflat totodată despre Planul Național Strategic 2023-2027 în agricultură. De pildă, prin programul DR-15 - Investiții în exploatațiile pomicole, cu o alocare totală de 151 milioane euro, sunt eligibile investiții în înființarea și modernizarea fermelor pomicole, echipamente și sisteme de avertizare timpurie asupra fenomenelor meteorologice, investiții în înființarea și modernizarea pepinierelor pomicole etc. 

Directorul operațional al Goodwill Consulting, Răzvan Gălățan, oferă în interviul de mai jos detalii privind oportunitățile de finanțare pentru mediul privat, precum și despre serviciile pe care le oferă firma de consultanță. Cu 9 birouri în toată țara, Goodwill Consulting are un portofoliu de peste 2.500 de proiecte câștigate, în valoare de 450 milioane euro. 

- Care sunt principalele programe cu finanțări nerambursabile pe care trebuie să le aibă în vedere reprezentanții mediului privat în acești ani? 

- Mă voi axa pe ce trebuie să aibă în vedere în următoarele trei luni, pentru că în conferința Goodwill Consulting am vorbit despre programe care fie sunt lansate deja, fie se lansează în perioada următoare. Este un program de digitalizare pentru întreprinderile din regiunea Nord-Vest, unde se depun proiecte din 2 octombrie și unde este un prag de excelență la care contează ordinea depunerii, deci timpul este scurt. Se pot lua până la 100.000 euro. Din 9 octombrie, începe un program de dezvoltare pentru microîntreprinderi tot din regiunea Nord-Vest, prin care pot obține până la 200.000 euro pentru a-și achiziționa echipamente sau a-și face lucrări de construcții.

Sunt totodată programe din zona agricolă, pentru ferme pomicole, pentru ferme zootehnice, pentru zona de irigații sau pentru zona de realizare fabrici de uleiuri, abatoare, fabrici de lapte, fabrici de nutrețuri combinate. Mai sunt programe pe zona de parcuri fotovoltaice, pentru autoconsum sau pentru producție, și pe zona de fabrici de reciclare. Majoritatea finanțărilor sunt din Programul Operațional Regional 2021-2027, apoi PNRR, precum și dintr-un fond separat numit Fond de modernizare, de unde se lansează partea de panouri fotovoltaice și resurse regenerabile de energie. 

- Ați putea da câteva exemple de tipuri de firme, respectiv tipuri de proiecte pe care le-ar putea accesa ele pentru digitalizare?

- Orice firmă care activează în zona de producție sau în zona de servicii poate aplica fără probleme pentru digitalizare. Ca tipuri de proiecte, vorbim de o eficientizare a proceselor interne. Vorbim de a-ți achiziționa un CRM, adică un program de project management, de alocare task-uri către angajați, sau un sistem ERP ca să-ți activezi modul de facturare, să vezi în timp real toate încasările și situația financiară a firmei. Se pot cumpăra apoi soluții de tip RPA, roboței care-ți citesc facturile etc.. Sunt diferite soluții prin care muncile repetitive pe care le fac angajații se digitalizează, iar acei angajați pot să facă ceva mult mai util pentru activitatea firmei. Și, bineînțeles, pot fi cumpărate și soluții hardware, laptopuri, tablete, imprimante...

-  Care sunt noutățile din planul național strategic pentru agricultori?

- Aș scoate în evidență ce vom avea în acest an, adică zona pomicolă și partea de investiții în livezi, plantații de nuci, aluni, afini. Pe lângă asta, va fi vizat sectorul zootehnic și cel de fabrici de procesare a laptelui, a cărnii etc., unde România are lipsuri, care au ieșit la iveală în contextul crizei alimentare din Ucraina. Toate acestea pot fi finanțate cu până la 10 milioane euro, deci vorbim de niște finanțări mari, pentru fabrici la cele mai înalte standarde. 

- În acești ani sunt mai mulți bani disponibili față de programele anterioare?

- Da. România are undeva la 80 miliarde euro pentru firme și investiții publice, pentru Programul Operațional 2021-2027, PNRR, plus Fondul de Modernizare.

- Este mai ușor sau mai greu să obții fonduri europene în noile cicluri?

- Din păcate, este mai greu, pentru că s-au introdus mai multe condiții pe zona de mediu, cum ar fi principiul Do No Significant Harm (DNSH). Astfel, fiecare proiect trebuie să cuprindă și un expert de mediu care să demonstreze că tu nu prejudiciezi mediul cu nimic din ceea ce achiziționezi. Sunt, de asemenea, mai multe cerințe pe zona de egalitate de șanse, de dezvoltare durabilă, incluziune a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor defavorizate. Noi, ca firmă de consultanță, studiem aceste cerințe și știm cum să le punem în practică. 

- Oamenii de afaceri din Bihor și din Oradea, sunt activi, depun proiecte? 

- Avem un birou destul de mare în Oradea și foarte mulți clienți din zonă. Pot să spun că da, orădenii accesează fonduri, firmele de aici vor să se dezvolte, vor să obțină finanțări nerambursabile. Are legătură și cu creșterea gradului de încredere dat de investițiile publice făcute din fonduri nerambursabile în Oradea. Cred că mesajul dat de fostul primar, acum președinte al Consiliului Județean, în legătură cu accesarea de bani europeni, se reflectă și la nivelul firmelor din Oradea. 

- De ce ar trebui să apeleze la o firmă de consultanță cei care vor fonduri nerambursabile?

- Birocrația este extrem de mare și e greu de navigat fără consultanță. Avem programe unde calitatea planului de afaceri este criteriu de eligibilitate, iar dacă proiectul nu este corect întocmit se respinge. Consultanța este o cheltuială eligibilă în cadrul ghidurilor, e decontabilă, ceea ce arată că și autoritățile știu că o parte din acel proiect este consultanța. Mai sunt apoi o mulțime de informații pe care consultanții le știu și care nu se găsesc în Ghidul solicitantului. 

- Ce pot să facă oamenii de afaceri din Oradea și Bihor care nu au ajuns la conferința Goodwill Consulting, dar au nevoie de mai multe informații despre oportunitățile de finanțare? 

- Pot să acceseze pagina noastră de Facebook sau site-ul nostru, unde avem un formular de contact. Se înscriu cu CUI-ul firmei și apoi sunt contactați de un reprezentant în cel mult 24 de ore. Avem și un birou în Oradea (str. Independenței nr. 11), unde îi găsesc pe colegii noștri, cu care pot să discute și de la care pot afla toate informațiile.

Mai multe informații despre programele de finanțare pentru mediul privat:

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON