URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Mai 2014, 20:27

Gogomănie PSD: Guvernanţii bat câmpii despre un proiect al unor orădeni care va genera producţie de 500 milioane euro!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Buna-credinţă şi spiritul inovativ au ajuns să fie folosite în scop electoral de mai-marii PSD. Joi, la ora 17, premierul Victor Ponta, însoţit de o liotă de miniştri - precum Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Eugen Teodorovici - şi lideri de partid - ca Ioan Rus, Valeriu Zgonea (PSD), Maria Grapini (PC) etc - au sosit la Prefectura Bihor, unde era programată semnarea contractelor de finanţare în beneficiul a trei firme orădene.

Venit, filmat, plecat...

Deşi fusese aşteptat o oră, premierul nu a stat în sala mare a Prefecturii decât 5 minute, cât să fie filmat şi fotografiat, şi să afirme că susţine cercetarea şi în general accesarea de fonduri europene. "Mie îmi place să văd oameni, nu camere de televiziune", a spus Ponta, fără însă să fie deranjat că a captat, cum era previzibil dealtfel, atenţia cameramanilor, ba dimpotrivă, dând semne că îi place să fie în centrul atenţiei tuturor.

"Am venit ca să dau un mesaj foarte clar că am reuşit deblocarea fondurilor europene, ceea ce reprezintă o mare victorie, pentru că putem folosi fondurile europene pentru dezvoltarea economică. Vă rog să vă pregătiţi cu noi proiecte pentru perioada 2014-2020, să învăţaţi din vechile greşeli, când am avut bani şi nu i-am folosit", a spus premierul, arătând meritele Guvernului, după care s-a ridicat şi a plecat cu tot alaiul, mai puţin ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Rămas singur în faţa a doar doi jurnalişti (grosul plecând odată cu suita lui Ponta), Teodorovici a vorbit şi el despre creşterea absorbţiei fondurilor UE, de la 1,5 miliarde euro în 2012 la 3,5 miliarde euro în prezent, şi despre faptul că doar în acest an au fost semnate contracte de finanţare pentru 400 de proiecte în cadrul Programului Operaţional Regional Creşterea Competitivităţii Economice.

De la cercetare la hiperbolizare

În continuare, şefa Autorităţii de Management a POR-CCE, Adina Moga, a semnat contractele de finanţare în valoare totală de 56 milioane lei (din care 23,3 milioane lei din fonduri europene) cu reprezentanţii a trei firme orădene - SC Sapient SRL, SC Tony Invent SRL şi SC Afaceri orădene SRL - reunite într-un aşa numit "Pol de competitivitate FARMATERM".

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Bihor, pus la dispoziţia presei, domeniul principal de activitate al Polului FARMATERM este "industria farmaceutică şi chimică", iar obiectivul va fi cercetarea în vederea "obţinerii de produse inovative pe bază de spirulină, din apă geotermală", estimându-se "înregistrarea a minim 100 de brevete de invenţie pe termen mediu, 5 ani, şi a 50 de brevete aplicate în 7 ani".

Partea spectaculoasă este că, potrivit documentului, se estimează, de asemenea, "implementarea unui portofoliu de proiecte cu valoare cumulată de 500 milioane euro pe an, din care 250 milioane euro exporturi, cu un număr de 5.000 de angajaţi la nivelul Polului". O sumă uriaşă şi o ambiţie pe care nici măcar companii de mare prestigiu din lume nu şi-o pot propune cu uşurinţă...

Brevete, conferinţe, congrese

Întrebarea reporterului BIHOREANULUI, şi anume dacă asemenea cifre sunt corecte, a stârnit reacţii contradictorii din partea ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi şefei Autorităţii de Management a Ministerului, Adina Moga, pe de o parte, respectiv a doi dintre cercetărorii prezenţi la festivitate - profesorul universitar Ludovic Gilău şi conferenţiarul Cristian Blidaru.

Subliniind că una este partea ştiinţifică (iar din acest punct de vedere există temeiuri pentru ipoteza că se va putea obţine spirulină din apa geotermală, în vederea producţiei de suplimente nutritive şi creme cosmetice) şi cu totul alta partea financiară, ambii universitari au afirmat că "cifrele sunt eronate şi nu ni le asumăm".

"M-aţi speriat cu ce aţi spus", a replicat profesorul Gilău, cu adresă spre oficialii Ministerului Fondurilor Europene. "Lucrarea de cercetare este foarte vastă, e imposibil. Suntem la jumătatea anului 2014, până în 2015 (n.r. - când pot fi cheltuiţi banii acordaţi din bugetul pe 2007-2013 al UE) nu terminăm nici măcar construcţia la clădirea unde vom desfăşura activitatea", a adăugat Gilău, arătând de asemenea, la fel ca mai tânărul său coleg, că "noi ne propunem prin proiect 5 brevete de invenţie (n.r. - nu 100!), publicate ISI (n.r. - revistă ştiinţifică internaţională), dacă e posibil, şi comunicări ştiinţifice şi participări la congrese. Cum să prevedem noi angajarea a 5.000 de oameni şi producţie de 500 milioane euro?!", a întrebat, retoric, profesorul orădean.

În cele din urmă, atât Teodorovici cât şi Moga au fost nevoiţi să nuanţeze "informarea", precizând că asemenea cifre se referă la dezvoltarea în timp a unei întregi serii de afaceri care să pornească de la cercetarea universitarilor orădeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ooo ce vestee miiinunataa
draji tuvarasi si prieteni bihoreni, inclusiv cei din natiuni conlocuitoare si in special minoritatea rromanes pe care o asteptam duminica la vot, sau ii aducem noi cu ranga, mama ei de treaba, deci, am venit si va iexplicam cum sta treaba: in ferma tovarasilor Ghitzulescu - Porcinescu , dupa ce vacutza noastra va aduce pe lume 3 vitei, 5 purcei si 7 ratze, in conformitate cu protocolul NATO, toate merg la iexport, comisionul o ia Brinzovenesculescu, iar voi mancatzi varza de china-town.
Postat 23 Mai 2014, 08:45 de Crinuletz Pontescu
pino
Traim vremea alienarii...
Postat 22 Mai 2014, 21:18 de pinocchio
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON