URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2022, 17:45

George Simion, primit ca un rockstar de susţinători în Oradea. Manifestare cu mesaje naţionaliste, selfie-uri, îmbrăţişări... (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezlănţuire naţionalistă, duminică după amiaza, în Piaţa Unirii din Oradea, unde a ajuns preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, cu scopul declarat de a strânge semnături împotriva președintelui Klaus Iohannis.

Spre deosebire de incidentele de la Timişoara, la Oradea manifestarea a fost paşnică, chiar dacă în piaţa centrală a oraşului s-au dus o mână de liceeni cu pancarte anti-AUR. Simion a fost primit ca un rockstar de fanii lui orădeni, care au vrut musai să se fotografieze cu el şi să-l încurajeze.

Şi liderul AUR a arătat o conduită populistă, căci a făcut "baie de mulţime", i-a îmbrăţişat şi i-a spus că-i iubeşte. 

Cu Lasca... 

Autocarul galben al caravanei organizate de partidul Alianţa pentru Unirea Românilor, inscripţionat cu mesajul "Semnătura ta dărâmă Sistemul lor!", a ajuns în Piaţa Unirii din Oradea în jurul orei 16, când în centru erau adunaţi circa 150 de susţinători locali.

"Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească: Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!", au scandat, anemic, câţiva dintre tinerii din AUR echipați deja cu celebrele veste galbene.

Într-o atmosferă de cenaclu, aceștia au coborât din autocar cu boxe, microfoane, steaguri tricolore şi liste pentru a aduna semnături de la persoane care cer demiterea lui Klaus Iohannis.

După ce boxele au fost instalate, organizatorii au dat drumul cântecelor patriotice, în timp ce câţiva dintre orădeni fluturau steaguri tricolore. 

... „lasă masca!”

Deşi a fost exclus din partid din cauza problemelor sale penale, la acţiune a fost văzut şi controversatul deputat Mihai Lasca. Parlamentarul cu trecut penal s-a învârtit prin mulțime cu mâinile în buzunar, s-a întreținut cu foștii colegi și a ironizat două doamne care purtau mască. „Stați mascate acum?”, a întrebat Lasca. „E frig”, a răspuns una dintre ele. ”Da, că ține masca aia de cald...”, i-a aruncat deputatul.

De altfel, Lasca și-a continuat acțiunea de „demascare” inclusiv în public. „Domnule, lasă masca!”, i-a spus trăgând de mască fostul AUR-ist unui bătrân care s-a apropiat să îi spună ceva. „Dar îmi dă amendă de 10 milioane de lei...”, s-a scuzat vârstnicul, rămânând totuși cu masca sub bărbie. „Nu-ți dă, bă!”, i-a spus Lasca.

De altfel, cei mai mulţi dintre participanţii la întâlnirea cu George Simion nu purtau măşti de protecţie, încălcând astfel legea care impune purtarea acestora şi în spaţii deschise.

Membrii AUR Bihor au luat exemplul liderului Andrei Taichiș, care a venit și el tot fără mască. „Am o problemă la gură. În aer liber n-o port mască, dar o pun în spațiile închise”, a declarat acesta, chestionat de BIHOREANUL.

De alfel, acțiunea de duminică a fost ilegală de la un capăt la altul. Pe de o parte, numărul participanților a trecut de o sută de persoane, așa cum impun restricțiile pentru limitarea răspândirii pandemiei.

Pe de altă parte, organizatorii nici măcar nu au încercat să obțină avizul Comisiei Municipale pentru Adunări Publice din cadrul Primăriei pentru desfășurarea acțiunii. „Nu e un miting, un marș sau un protest, ci o acțiune de strângere de semnături. Domnul Simion vine, promovează această acțiune și pleacă...”, s-a scuzat Taichiș.

Liceeni vs. AUR 

În Piaţa Unirii, la ora sosirii caravanei se aflau deja şi câţiva liceeni orădeni, veniţi să condamne ideile AUR, convinși că acestea sunt nocive pentru societate.

Șapte elevi ai Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, majoritatea în clasa a zecea, s-au postat pe platou purtând două afișe ale căror mesaje asemănau AUR cu mișcarea legionară.

„Când am plecat de acasă părinții mi-au spus: «De ce te duci acolo, dacă te bate cineva?». Nu-mi pare normal ca în zilele noastre să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred”, a spus unul dintre tineri.

Cu o îndrăzneală suprinzătoare, tinerii au acuzat AUR de mesaje anti-europene, anti-maghiare și naționaliste „extrem de periculoase”.

Doi dintre elevi au și intrat în polemici cu câțiva bărbați susținători ai AUR care i-au făcut „useriști” și i-au insultat ridicând tonul, în încercarea de a-i intimida, până la intervenția unuia dintre organizatori. „Atenție la limbaj! Haideți de aici. Lăsați-i să își facă numărul”, a spus bărbatul, cu suficientă autoritate pentru ca grupul de presiune să se îndepărteze.

De altfel, tinerii au rămas, cu curaj, pe platoul din Piața Unirii până la încheierea acțiunii, care a decurs fără incidente. Echipaje ale Jandarmeriei mobilizate la faţa locului au supravegheat de la distanţă desfășurarea evenimentului.

Amintim că, în urmă cu două zile, la Timişoara, George Simion şi simpatizanţii săi au intrat cu forţa în Primăria Timişoara, în cauză fiind deschis dosar penal. 

Baie de mulţime

În jurul orei 16.30, şi-a făcut apariţia în mijlocul susţinătorilor, ca un erou, preşedintele AUR, George Simion, care a făcut baie de mulţime, s-a îmbrăţişat şi pupat cu mulţi dintre orădenii adunaţi în centru, s-a fotografiat cu ei.

"Vă mulţumim, vă iubim şi ne înclinăm în faţa generaţiei dumneavoastră!", i-a spus Simion unei femei mai în vârstă. 

După sosirea lui Simion, a început dezlănţuirea naţionalistă. La microfon a ajuns naistul Nicolae Voiculeț, care a interpretat Imnul Naţional al României, în timp ce George Simion și mulţi dintre manifestanţi au fluturat steagurile tricolore.

Interpretul l-a chemat, apoi, la microfon pe "prietenul nostru şi prietenul României, care ne va salva", liderul AUR, primit ca o vedetă, cu aplauze şi urale de către cei prezenţi. 

"O să încerce să ne bage la puşcărie!"

În discursul său, vorbitorul a prezentat partidul ca o ţintă a marilor interese anti-româneşti. "Împreună suntem o forţă care înspăimântă sistemul politic din România, care nu mai ştiu ce să facă ca să ne intimideze. Ne dau amenzi, ne dau dosare penale şi vor să scoată AUR în afara legii. O să-i lăsăm?", a întrebat Simion, obţinând un răspuns rostit în cor: "Nu!". 

George Simion a prevestit că vor mai fi acţiuni anti-AUR. "O să încerce să ne însceneze multe, o să încerce să ne bage la puşcărie!", a susţinut politicianul, pentru a-i mobiliza pe orădenii cu aceleaşi crezuri ca el.

Pentru ca atmosfera să fie încinsă la maxim, liderul AUR s-a dat deja martir și a cerut să fie răzbunat. „Dacă ei mă omoară pe mine, să vă duceți și voi peste ei!”, a cerut Simion.

Probleme cu statuile din Oradea

Pe de altă parte, George Simion a recunoscut în discursul său că AUR a "făcut şi greşeli, mai ales aici pe Bihor, dar ne-am redresat, pentru că nu suntem bandiți", cu referire la „divorțul” partidului de fostul său deputatul de Bihor, Mihai Lasca, pe fondul problemelor de ordin legal pe care le avea acesta. 

În discursul său, liderul AUR i s-a adresat şi primarului de Oradea, Florin Birta, care sâmbătă a semnat o scrisoare de condamnare a acţiunii AUR de la Timişoara şi solidarizare cu primarul Timişoarei, Dominic Fritz. 

"Primarului din Oradea - care am văzut că are oproblemă cu AUR - statuia lui Mihai Eminescu din Oradea de ce este ascunsă? (n.r. – referindu-se la faptul că nu este vizibilă din cauza organizării de şantier de pe str. Independenţei). Statuia lui Mihai Viteazul de ce este în continuare ascunsă? (n.r. – cea luată din Piaţa Unirii pentru a-i face loc statuii Regelui Ferdinand)", a rostit Simion, încercând să arate că autorităţile locale ar pune în umbră simboluri naţionale.

Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor a spus, însă, că vede lucrurile bune care s-au făcut în Oradea. De altfel, surse AUR Bihor au declarat pentru BIHOREANUL că Simion și-ar și fi dorit o întrevedere cu fostul primar, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, dar liberalul s-ar fi scuzat că este plecat la munte. 

"Recunoaştem lucrurile pe care o administraţie bună le-a făcut în Oradea. Doar că timpul este scurt şi nu putem să permitem mafiilor care conduc de la centru să blocheze ascensiunea oamenilor valoroşi. Şi PNL-ul, şi PSD-ul, chiar şi USR-ul au şi oameni buni, dar nu au acces la conducere", a spus Simion.

Liderul AUR a înfierat serviciile de informaţii, care „blochează accesul membrilor la liderii de partid” și care ar avea alte interese decât prosperitatea ţării. "Unele dintre aceste servicii de informaţii nici măcar nu sunt româneşti. Este adevărul pe care noi îndrăznim să-l spunem aici în Oradea", a afirmat sus şi tare acesta.

Fără certificat

Simion a susţinut că, în ciuda acuzațiilor, AUR nu diferenţiază pe bază de etnie sau de religie. "Suntem cu toţii cetăţeni români şi-i respectăm pe toţi cei care respectă limba română şi însemnele naţionale". În schimb, a criticat „teroriștii etnici de la UDMR”, care "încearcă să învrăjbească etniciile” și „să ţină izolată etnia maghiară". 

"Promisiunea pe care v-o facem aici în Piaţa Unirii: Pe lângă că am scăpat de certificatul de muncă nazist (n.r. – certificatul verde pentru locul de muncă), vom scăpa împreună şi de acel certificat de intrare la restaurante, la sălile de fitness şi la restaurante. Nu e normal să-ţi ceară vreun act când te duci să faci sport! Mergem până la capăt! Aveţi încredere în voi, în naţiunea noastră, avem un viitor la noi acasă, iar viitorul este al patrioţilor, nu al globaliştilor. Mergem înainte cu Dumnezeu. Doamne ajută!", şi-a încheiat Simion discursul, plin de patos și aplaudat de fani.

Vezi filmul vizitei caravanei AUR în Bihor: 

(videoreportaj de Paul Lelea)

Coroană pentru Eminescu

În fine, înainte de a pleca din Piaţa Unirii spre Marghita, George Simion s-a dus să depună o coroană de flori la statuia lui Mihai Eminescu din Piaţa Independenţei, marcând astfel, cu o zi mai târziu, Ziua Culturii şi 172 de ani de la naşterea poetului.

Simion a fost însoţit de fanii lui, care nu conteneau să îi ceară selfie-uri și care l-au urmat fără ezitare dincolo de tabla cu anunțul „Accesul interzis” pentru a ajunge la statuia poetului nepereche, aflată într-o cutie de lemn pe durata șantierului.

După depunerea coroanei pe soclul statuii, Simion a mulțumit asistenței pentru prezență și a îndemnat-o să aducă formulare cu semnături pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis la sediul AUR, de pe strada Iuliu Maniu, "lângă cabinetul doamnei Flavia Groşan", căreia, a dezvăluit acesta, i-a dus un buchet de flori. 

George Simion se află într-un periplu prin țară în încercarea de a impulsiona campania de strângere de semnături pentru demiterea președintelui Iohannis. 

Demersul este doar unul de imagine în condițiile în care, în actualele circumstanțe politice, AUR nu are nicio șansă de a-și materializa scopul declarat.

Până duminică, AUR a strâns 600.000 din cele 3 milioane de semnături cât și-a stabilit ca obiectiv. Dintre acestea, cam 4.000 au fost adunate din Bihor.

(sursa video: Info City Oradea Bihor România, Facebook)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Un lucru bun
Este de apreciat faptul ca la aceasta manifestatie niste tineri au putut sa isi spuna punctul de vedere fara a fi agresati verbal (sau, Doamne fereste, fizic!) de sustinatori. Cate vreme exista loc de opinii divergente fara sa iasa scantei si totul se rezuma la dialog (fie el al surzilor), mai avem o sansa... In rest, fiecare cu opiniile sale mai mult sau mai putin arumentate.
Postat 17 Ianuarie 2022, 10:03 de Bushido_Sakura
georgemarian
Nu a blocat AUR nicio lege, dar sa astept de la AUR la taiatul porcului in curtea blocului ca asa e traditional Romanesc:::::)))))
Postat 17 Ianuarie 2022, 09:25 de Sandu2100
Oricum autocarul e meseriaș..
Nu-i galben țipător, nici roșu comunism, nici albastru șorosist / usrist. Mulțumiți-i AUR că mai puteți ține și tăia porcul acasă. AUR a blocat legea aberantă numită Legea porcului inițiată de UDMR (UDMR n-avea altă preocupare). AUR face treabă și se implică! https://partidulaur.ro/category/pozitii/
Postat 17 Ianuarie 2022, 01:16 de georgemarian
nebuni
Am sa ma duc la vot doar ca sa nu mai ia idiotii astia mandate. Niste animale. In afara de scandal nu fac nimic.
Postat 16 Ianuarie 2022, 21:45 de DanD
georgemarian
Nimic nu se datoreaza AUR, nici ca nu sa implemenat certificatul verde, nici macar o lege o hotarare ceva de genul. Toate partidele au praduit dupa '89 , dar nu avem nevoie de praduitori mai mari cum sunt Aur
Postat 16 Ianuarie 2022, 21:39 de Sandu2100
Daca nu era AUR...
..eram pe Certificat Verde din 21 decembrie. Lucruri mari nu pot să facă deocamdată pentru că sunt foarte puțini în parlament. Lumea îi bălăcărește pe ei cu 9,08% in parlament, nu pe ceilalți PSD+PNL+UDMR+USR cu 90%. Majoritatea de 90% trebuia să plafoneze prețurile la alimentele de bază (ca în Ungaria), la energie etc. O să vă văd eu pe care comentați despre AUR care s-a luptat pentru români când o să deschideți facturile la curent și gaze sau când alimentați la pompă. Nu vi s-a părut că au sărit și prețurile la alimente? Ne-au vândut partidele toate resursele la străini, noi cumpărăm pe bani grei de la străini energia și combustibilul produs la noi în țară și voi tot cu cei care au distrus România țineți! Asta e un fel de autoflagelare sau auto-bătaie de joc! Facturile la energie vor fi piatra de mormânt a actualei guvernări! Batjocura la adresa românilor ar trebuie să înceteze!
Postat 16 Ianuarie 2022, 21:32 de georgemarian
Hauritii si Eminovici
Nici macar numele real al poetului nu il stiu "cultii" astia. Ca de poezii, au auzit si ei titluri, mai mult nu se pune problema. Pai ba haurarilor, unde studia Eminovici si pe ce bani daca ramanea sa se bazeze pe statul roman? Si nu doar el, Vuia, Vlaicu, Coanda .. va dati nationalisti, habar nu aveti istorie da o dati in toate speech-urile. Treling, bocanci si incultura e tor ce va caracterizeaza plus scandaluri ai "laivuri". Se depreciaza rubla, grabiti repede schimbu in revolut ca pierdeti la exchange rate. Picara si crypto, v-a mai dat puchin una peste ceafa.
Postat 16 Ianuarie 2022, 21:23 de poiu
???
Roșcovane toți sunt prosti ,capra ,specimene de la azil etc numa tu ești deștept după vocabular n-ai zice!
Postat 16 Ianuarie 2022, 20:20 de sss
simion la Cernautzi !
In Ucraina a intrat in vigoare o lege care interzice presa in orice alta limba decit cea ucraininana .Practic aceasta lege interzice si presa in limba romana in conditiile in care in Ucraina traiesc aproximativ 500.000 de Romani , in Bucovina , Cernautzi . As vrea sa il vad pe Simion si cu trupa lui la Cernautzi luptind pentru limba romana si pentru scoli in limba romana . Are curajul ? sincer nu cred , e doar spectacol ieftin , gargara ....
Postat 16 Ianuarie 2022, 20:08 de richard
un demagog!
Ce mizer infumurat, un discurs mincinos, plin de demagogie de cea mai joasa speta! Da in spatele hAUR sta rusi si putin!
Postat 16 Ianuarie 2022, 20:04 de scortosul
primul
primul cu care se poza demagogul are resedinta ca Cadea, la azil....nu mai comentez nimc.
Postat 16 Ianuarie 2022, 20:00 de scortosul
profa
Profa dupa 15 ani are gradul 2 ... am o verisoara care dupa 15 ani a ajuns la utimul grad, pentru specimene de astea care dupa 30-40 de ani de profesat nu reusesc sa treaca de gradul doi se face azi greva in invatamant
Postat 16 Ianuarie 2022, 19:57 de scortosul
capra blonda
Capra blonda il compara cu un leu in cusca care lupta!! Ba da sunt multe de astea? Sa mergi sa vezi un idiot in ragnete trebuie sa fii in gradul lui simionas de inteligenta> Sa ne frereasca Dumnezeu ca umanoizi de astia sa ajunga la conducerea statului, acu nu ca cei de azi ar fi ceva bun dar macar nu's idioti!
Postat 16 Ianuarie 2022, 19:55 de scortosul
Jos pălăria!
A fost singurul partid de partea poporului a dorinței majorități oamenilor în privința certificatul verde ,cea mai mare mizerie de la al doilea război mondial încoace ,încercarea de impunere cu forța împotriva voinței personale și aducerea în fața a unor idei marxist-leniniste in care interesul colectiv (comunism)este pus înaintea interesului persoanei (democrație) sigur aceasta cu tot acaretul de idei gen sa ii protejam pe cei de langa noi și altele, iar elevi probabil încurajați a se înțelege pusi de cineva au venit și ei să facă un pic de circ ,mai lipseau virgini din politica oameni noi cu ideologiile lor și poate ceva lgbt-isti , de altfel se vede eficienta certicatului și vaccinari în țările în care au fost impuse de asta au avut peste 200.000 de cazuri/zi in timp ce idioți veniți din comunism idioți europei au cu mult mai puțin.
Postat 16 Ianuarie 2022, 19:02 de sss
@Tinerii gojdisti
"Este vorba despre 7 elevi de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, doi dintre aceştia fiind mai vocali şi intrând în discuţii contradictorii cu câţiva dintre simpatizanţii AUR, cărora le-au reproşat că au politici naţionaliste şi chiar fasciste şi că sunt împotriva minorităţilor." :)))). Acuma, in teorie, suna dragut naivitatea tinerilor astora. Dar, revenind in viata reala, ii invit in zone din Viena unde, daca nu stii araba nu te poti descurca, la modul ca nici macar o paine nu poti lua..in frumoasa minoritate araba, saraca de ea. Si, ca sa fiu 100% obiectiv, in anumite locuri din secuime treaba e cumva similara, insa aici sunt mult mai multi factori profunzi decat ce se intampla acum in DE sau AT de cand au adoptat ca p*ostii migranti non-europeni. Vai si amar!
Postat 16 Ianuarie 2022, 18:08 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON