În primul semestru al acestui an, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a făcut 749 de controale, în urma cărora a dat 33 de amenzi, după cum se arată într-un comunicat de presă transmis de instituţie.
Valoarea totală a amenzilor se ridică la 1.130.000 de lei. “Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 100.000 lei, aplicată unei societăţi comerciale pentru depăşirea plafoanelor de emisii”, se arată în comunicat.
BIHOREANUL a aflat că firma cu pricina este Termoficare Oradea, care a poluat atmosfera peste limitele permise de lege, însă depăşirea nu a fost una alarmantă.
Reclamaţi procurorilor
În urma celor 749 de controale, comisarii de mediu au făcut şi şase sesizări penale. Printre aceste reclamaţii, se numără cele făcute pentru două firme bihorene care au importat ilegal gunoaie în judeţ, despre care BIHOREANUL a scris la începutul acestui an. Peste 700 de tone de deşeuri textile au fost găsite de comisari în Ineu şi în Vadu Crişului, iar una din firmele vinovate este Intrarom Service, patronată de bihoreanca Georgeta Trifa, care a mai importat şi în trecut deşeuri din Italia, tot ilegal.
O altă sesizare penală a fost făcută pentru folosirea de momeli periculoase care au dus la moartea unor specii protejate de păsări. BIHOREANUL a dezvăluit, în aprilie, această scandaloasă situaţie, arătând că pe un fond de vânătoare de lângă Salonta au fost anume puse ouă otrăvite, pentru a omorî păsări şi animale mici. Localnicii bănuiesc că vinovaţi de acest masacru sunt vânătorii Asociaţiei Crişana Hunting, înfiinţată de controversatul om de afaceri Dorel Ungur, care astfel vor să elimine din natură răpitorii puilor de fazani şi iepuri.
Puşi pe curăţenie
Printre cele 749 de inspecţii făcute de Garda de Mediu Bihor în acest an se mai numără şi controalele făcute la primăriile din judeţ. Prefectul Dumitru Ţiplea le-a cerut comisarilor de mediu să identifice mormanele clandestine din afara localităţilor bihorene, iar concluzia acestor verificări a fost şocantă: 96 din cele 101 primării din judeţ au pe teritoriul lor gunoaie aruncate ilegal, pe o suprafaţă cumulată de 154.814 de metri pătraţi, cu un volum total de circa 6.550 metri cubi.
În această perioadă, comisarii de mediu continuă verificările la primăriile din judeţ, pentru a vedea dacă acestea au curăţat mizeriile aruncate în natură. Totodată, ei controlează dacă au respectat o dispoziţie recentă a prefectului Ţiplea, care le-a cerut tuturor primarilor să amenajeze în oraşele şi comunele pe care le conduc centre de colectarea a deşeurilor, unde bihorenii să poată duce gratuit deşeuri voluminoase sau de uz casnic, pe care altfel nu au unde să le arunce.
Aproape 100 de sesizări
Bilanţul Gărzii de Mediu Bihor mai arată că o pondere importantă în activitatea de control desfășurată în primul semestru al anului 2020 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor şi sesizărilor.
„Astfel, au fost înregistrate 98 sesizări, care au vizat deversări de ape uzate, depozitări necontrolate de deşeuri, aspecte privind calitatea aerului și disconfortul olfactiv. Dintre acestea, 18 sesizări au fost redirecţionate întrucât acestea intră în sfera de competenţă a altor instituţii (au ca subiect conflicte personale, creșterea a 2-3-5 capete de animale în propriile gospodării etc.)”, se arată în comunicat.
De asemenea, comisarii de mediu au făcut 288 de controale, pentru a vedea dacă proiectele finanţate cu fonduri europene respectă legislaţia privind protecţia mediului, fără a depista probleme deosebite.
În prima jumătate a acestui an, comisarii de mediu au investigat şi trei poluări ale mediului, două la Salonta, unde s-au deversat ape uzate fecaloid-menajere într-un curs de apă, şi una la Aleşd, unde produse petroliere s-au revărsat într-un canal colector.
„Pentru toate aceste neconformităţi, au fost aplicate sancţiuni şi au fost stabilite măsuri de remedire”, se mai arată în comunicat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.