URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2020, 15:47

Garda de Mediu Bihor a dat amenzi de peste 1,1 milioane lei, în prima jumătate a anului. Cea mai mare sancţiune a încasat-o Termoficare Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primul semestru al acestui an, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a făcut 749 de controale, în urma cărora a dat 33 de amenzi, după cum se arată într-un comunicat de presă transmis de instituţie.

Valoarea totală a amenzilor se ridică la 1.130.000 de lei. “Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 100.000 lei, aplicată unei societăţi comerciale pentru depăşirea plafoanelor de emisii”, se arată în comunicat.

BIHOREANUL a aflat că firma cu pricina este Termoficare Oradea, care a poluat atmosfera peste limitele permise de lege, însă depăşirea nu a fost una alarmantă.

Reclamaţi procurorilor

În urma celor 749 de controale, comisarii de mediu au făcut şi şase sesizări penale. Printre aceste reclamaţii, se numără cele făcute pentru două firme bihorene care au importat ilegal gunoaie în judeţ, despre care BIHOREANUL a scris la începutul acestui an. Peste 700 de tone de deşeuri textile au fost găsite de comisari în Ineu şi în Vadu Crişului, iar una din firmele vinovate este Intrarom Service, patronată de bihoreanca Georgeta Trifa, care a mai importat şi în trecut deşeuri din Italia, tot ilegal.

O altă sesizare penală a fost făcută pentru folosirea de momeli periculoase care au dus la moartea unor specii protejate de păsări. BIHOREANUL a dezvăluit, în aprilie, această scandaloasă situaţie, arătând că pe un fond de vânătoare de lângă Salonta au fost anume puse ouă otrăvite, pentru a omorî păsări şi animale mici. Localnicii bănuiesc că vinovaţi de acest masacru sunt vânătorii Asociaţiei Crişana Hunting, înfiinţată de controversatul om de afaceri Dorel Ungur, care astfel vor să elimine din natură răpitorii puilor de fazani şi iepuri.

Puşi pe curăţenie

Printre cele 749 de inspecţii făcute de Garda de Mediu Bihor în acest an se mai numără şi controalele făcute la primăriile din judeţ. Prefectul Dumitru Ţiplea le-a cerut comisarilor de mediu să identifice mormanele clandestine din afara localităţilor bihorene, iar concluzia acestor verificări a fost şocantă: 96 din cele 101 primării din judeţ au pe teritoriul lor gunoaie aruncate ilegal, pe o suprafaţă cumulată de 154.814 de metri pătraţi, cu un volum total de circa 6.550 metri cubi.

În această perioadă, comisarii de mediu continuă verificările la primăriile din judeţ, pentru a vedea dacă acestea au curăţat mizeriile aruncate în natură. Totodată, ei controlează dacă au respectat o dispoziţie recentă a prefectului Ţiplea, care le-a cerut tuturor primarilor să amenajeze în oraşele şi comunele pe care le conduc centre de colectarea a deşeurilor, unde bihorenii să poată duce gratuit deşeuri voluminoase sau de uz casnic, pe care altfel nu au unde să le arunce.

Aproape 100 de sesizări

Bilanţul Gărzii de Mediu Bihor mai arată că o pondere importantă în activitatea de control desfășurată în primul semestru al anului 2020 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor şi sesizărilor.

„Astfel, au fost înregistrate 98 sesizări, care au vizat deversări de ape uzate, depozitări necontrolate de deşeuri, aspecte privind calitatea aerului și disconfortul olfactiv. Dintre acestea, 18 sesizări au fost redirecţionate întrucât acestea intră în sfera de competenţă a altor instituţii (au ca subiect conflicte personale, creșterea a 2-3-5 capete de animale în propriile gospodării etc.)”, se arată în comunicat.

De asemenea, comisarii de mediu au făcut 288 de controale, pentru a vedea dacă proiectele finanţate cu fonduri europene respectă legislaţia privind protecţia mediului, fără a depista probleme deosebite.

În prima jumătate a acestui an, comisarii de mediu au investigat şi trei poluări ale mediului, două la Salonta, unde s-au deversat ape uzate fecaloid-menajere într-un curs de apă, şi una la Aleşd, unde produse petroliere s-au revărsat într-un canal colector.

„Pentru toate aceste neconformităţi, au fost aplicate sancţiuni şi au fost stabilite măsuri de remedire”, se mai arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Realitati paralele
Sa amendezi termoficare oradea ,cel mai modern cet din tara,in mod repetat,ostentativ mi se pare o tiganie absoluta.Chiar daca amenda e pentru un cazan vechi pe gaz,tot arde cu eficienta de cel putin 90% si cu emisii minime.Probabil stiu si ei ca termoficare merge pe profit si de ce sa nu rupa o bucatica si pentru ei,ca o taxa de protectie.Gretos.Cit despre gunoi,au tolerat tot felul de privati sa se ocupe de gunoi,care si-au tras o megafacere,cu costuri pe masura,intr-un crescendo continuu.De ce nu se baga fonduri europene in managementul gunoiului,via echipa de premianti ai primariei oradea,ca ne paste infringementul UE pe linie de gunoi,mediu si reciclare.Ne-am umplut de porfir dar ne inecam in gunoaie...Bravo,prefectule:"dispoziţie recentă a prefectului Ţiplea, care le-a cerut tuturor primarilor să amenajeze în oraşele şi comunele pe care le conduc centre de colectarea a deşeurilor, unde bihorenii să poată duce gratuit deşeuri voluminoase sau de uz casnic, pe care altfel nu au unde să le arunce".Domnule prefect,verificati primariile din judet,cu peste 2000 de locuitori,daca au asigurat accesul cetatenilor la reteaua de apa potabila(termen limita dec.2015) resoectiv canalizare(deadline dec.2018).Suntem in 2020 si UE ne-a promis infringement,anul trecut,teodorovici,interimar,a dat o circulara de atentionare a primarilor."31 decembrie 2018 era termenul până la care trebuia pusă în practică o directivă UE ce prevede că toate locuințele din localitățile cu peste 2.000 de locuitori trebuie să fie conectate la rețelele de canalizare. Cei care nu respectă acest lucru riscă amenzi între 2.000 și 4.000 de lei din partea Gărzii de Mediu. Desigur, și România riscă să se declanșeze procedura de infringement pentru că nu a pus în practică această directivă.".Iata ce preocupare au intre timp,edilii municipiului oradea:"De la 1 ianuarie 2020 se va implementa o nouă taxa, care vizează construcțiile realizate fără autorizație de construire. Este vorba de o taxă pentru întocmirea procesului verbal de constatare a construcțiilor fără autorizație de construire, pentru acele clădiri pentru care intervine termenul de prescripție.Cuantumul taxei este de 5000 lei/proces verbal pentru clădiri sau corpuri de clădire noi și de 2000 lei/proces verbal pentru clădiri anexă." Ne dau ei infringement,pe plan local,numa sa treaca 2020...ne vedem la anul.
Postat 12 Iulie 2020, 21:39 de excalibur
vrajeala pentru neinițiați
Cat a fost incasat din amendă? Zero?
Postat 12 Iulie 2020, 18:23 de scorilo
DACĂ NU SE SCHIMBA PREFECTUL ANGAJATII GĂRZII DE MEDIU SI A ALTOR INSTITUȚII PUBLICE DORMEAU IN BOCANCII STATULUI!!!!
Primul și singurul prefect care a avut și are curajul sa deranjeze cuiburile de viespi formate de-a lungul vremii in diferite instituții publice , din lingăii ( toți proștii care prin puterea lor intelectuală nu puteau să obțină jobul respectiv) partidelor politice.Pentru simplul fapt că vedem o mobilizare , implicare și determinare cum la alții dinaintea dvs nu sa văzut , dar mai important pentru că transmiteți acel mesaj înspre subalterni prin care le reamintiți constant funcționarilor publici că se află în slujba cetățeanului și nu invers, domnule prefect ați câștigat respectul și admirația multor oameni simpli din popor.
Postat 12 Iulie 2020, 16:38 de User anonimizat
catre Curte de Conturi
Catre curtea de conturi, prin prezenta va rog sa bolcati bugetarea amenzii si plata ei sa fie facute pe persoana fizica de catre responsabilul direct si managerul firmei.
Postat 12 Iulie 2020, 16:38 de scortosul
Termoficare .. pe primul loc la amenzi incasate!
Termoficare sa Oradea pe primul loc la amenzi incasate. Rog curtea de conturi sa se sesizeze si sa nu accepte buigetarea amenzi, ea sa fie platita nominal de vinovatii: manager(ala penal) si altii cu sarcii de secrivci concrete pe linie tehnica de protective a mediului. Suma fiind una babana cer ca si procuratura sa se autosesizeze daca este capabila sa cerceteze bugetari. Ticalosia, lipsa de responsabilitate si raspundere incurajata si sustinuta continuu de bolovanul aflat vremelnic la carmele orasului ne fac pe noi oradenii platitori net ai aiurelii numita Termoficare Oradea SA. Daca se bugeteaza amenda ea va fi descarcata direct in costul GCal platite de toti oradenii.
Postat 12 Iulie 2020, 16:35 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON