URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2020, 15:19

Plin de gunoaie pe marginea drumurilor naţionale din Bihor. CNAIR, verificată dacă îşi respectă obligaţia de a le aduna (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au finalizat o amplă verificare a stării de salubrizare pe drumurile naţionale din Bihor, pe care angajaţii Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Oradea a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au obligaţia să le cureţe.

Controalele s-au desfăşurat între 15 aprilie şi 12 iunie, sub coordonarea prefectului Dumitru Ţiplea, şi au vizat lungimea totală a drumurilor naţionale din Bihor, de 497,924 km, cu tot cu cele 57 de parcări amenajate de-a lungul lor.

Concluzia îngrijorătoare a verificărilor este că anul acesta, în plină pandemie, deci când bihorenii au avut o mobilitate redusă, cantitatea de gunoaie aruncate pe marginea drumului a crescut semnificativ faţă de anul trecut.

Gunoaie fără număr

Potrivit unui comunicat transmis de Prefectura Bihor, de la începutul acestui an şi până la finalul lunii mai, de pe marginea drumurilor naţionale a fost adunată o cantitate de 105,2 tone de gunoaie, adică circa 350 metri cubi.

Spre comparaţie, anul trecut, în acelaşi interval, s-au strâns 83,82 tone, adică circa 279,4 mc. Anul trecut, în total, angajaţii CNAIR au adunat de pe marginea drumurilor din Bihor o cantitate de 152,56 tone de mizerii, aproximativ 508 mc. Gunoaiele abandonate sunt menajere, de tip PET, diverse deşeuri de ambalaje din plastic, hârtie şi carton, doze metalice şi deşeuri de sticlă.

"Anul trecut, de pe drumurile din Bihor s-au strâns aproximativ 5 tiruri de deşeuri. Anul acesta, în plină pandemie, a crescut numărul deşeurilor aruncate pe marginea drumurilor. Este necesar să ne comportăm mai responsabil faţă de mediu dacă dorim un Bihor curat şi sănătos!", a transmis prefectul Dumitru Ţiplea, citat în comunicat.

Puncte fierbinţi

Comisarii Gărzii de Mediu au constatat că bihorenii aruncă frecvent mizerii pe marginea DN 75 între satul de vacanţă Vârtop şi localitatea Băiţa, dar şi în parcările amenajate la ieşirile din localităţile Salonta, Cauaceu, Nojorid, Marghita şi Hidişel, unde s-au constatat şi abandonări repetate de saci menajeri cu deşeuri.

"De asemenea, atât cu ocazia controalelor efectuate de către reprezentanţii Gărzii de Mediu, cât şi în discuţiile purtate cu reprezentanţii SDN Oradea, s-au raportat vandalizări repetate ale mobilierului instalat în parcări (bănci şi mese), precum şi ale recipienţilor şi ale pubelelor montate pentru colectarea deşeurilor", se arată în comunicat.

Obligaţiile CNAIR

Conform legislaţiei în vigoare, CNAIR, prin SDN Oradea, are obligaţia să întreţină şanţurile, rigolele, căile pietonale, zona de siguranţă a drumului, dar şi zonele de protecţie, care se întind pe 22 de metri de la axul drumului.

SDN Oradea are 21 de angajaţi care răspund de serviciile de întreţinere şi salubrizare, au constatat comisarii Gărzii de Mediu.

Frecvenţa de salubrizare a zonelor administrate, precum şi a celorlalte lucrări de întreţinere, este de două ori pe săptămână, în zilele de luni şi vineri, dar şi ori de câte ori se constată necesitatea efectuării acestora. "În urma controalelor desfăşurate, s-a constatat respectarea programului de salubrizare, în fiecare zi de luni şi vineri a săptămânii, de către SDN Oradea", se mai arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON