URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iunie 2020, 15:39

Poluarea din Aleşd, provocată de un rezervor cu combustibil lichid uşor, inundat de ploi. Uzina de apă din oraş nu a fost afectată (FOTO)

Poluarea din Aleşd, provocată de un rezervor cu combustibil lichid uşor, inundat de ploi. Uzina de apă din oraş nu a fost afectată (FOTO) sursa foto: Garda de Mediu Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au depistat sursa poluării petroliere care a apărut în noaptea de joi spre vineri pe un canal din Aleşd. Ei au stabilit că un rezervor cu combustibil lichid uşor, aflat în spatele unei fabrici din oraş, a refulat, în urma ploilor abundente din ultima perioadă.

"Infiltraţiile se datorează precipitaţiilor foarte abundente din ultimele zile, fapt care a dus la creşterea peste limită a nivelului în rezervor şi la evacuarea necontrolată prin aerisirea rezervorului de produse petroliere", se arată într-o informare a Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor.

Vestea bună pentru aleşdeni este că uzina de apă a oraşului lor nu a fost afectată de poluare. Rezervorul este la o distanţă de circa 500 metri de malul drept al Crişului Repede.

O firmă specializată în preluarea deşeurilor periculoase goleşte rezervorul cu pricina.

Comisarii de mediu urmează să stabilească sancţiunea pentru societatea care este proprietara rezervorului.

UPDATE:

Instituţia Prefectului Bihor a transmis, vineri după amiaza, o informare legată de situaţia de la Aleşd, confirmând sursa infiltraţiilor. De altfel, prefectul Dumitru Ţiplea s-a aflat joi seara în teren în zona Aleşd, coordonând inclusiv intervenţia pentru pentru limitarea poluării cu produse petroliere. 

"Prefectul a dispus efectuarea de urgență, de către Direcția de Sănătate Publică Bihor și de către ABA Crișuri, a unor teste de potabilitate a apei. Analizele fizico-chimice preliminare ale probelor prelevate de la ieșirea din stația de apă indică miros caracteristic de intensitate redusă de produs petrolier și culoare la limita maximă de normalitate, iar parametrii probelor prelevate de la capătul rețelei de apă se situează în limite normale. În zilele următoare se vor efectua analize privind conținutul de metale și conținutul microbiologic, precum și analiza cantitativă pentru produși petrolieri, în laboratorul specializat din Suplac", se arată în informarea Instituţiei Prefectului. 

Potrivit comunicatului, vineri după amiaza o societate autorizată în preluarea deşeurilor periculoase a desfășurat o operațiune de golire a rezervorului, extrăgând 10 metri cubi de apă amestecată cu produse petroliere, care urmează să fie transportată la o stație de tratare a apei.

Echipele ABA Crișuri sunt prezente în teren, acționând în continuare în vederea limitării efectelor poluării, până la remedierea situației.

Sursele BIHOREANULUI spun că fabrica de care aparţine rezervorul de combustibil lichid uşor este una de încălţăminte. Rezervorul, însă, nu mai era folosit de câţiva ani.
 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON