URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2020, 09:35

Obligaţi la curăţenie: Înconjurate de mormane de gunoaie, primăriile din Bihor sunt somate să amenajeze platforme de colectare

Obligaţi la curăţenie: Înconjurate de mormane de gunoaie, primăriile din Bihor sunt somate să amenajeze platforme de colectare AŞA NU! Chiar dacă pot scăpa gratuit sau la preţuri mici de deşeurile din construcţii, mulţi orădeni le abandonează pe străzi lăturalnice. În judeţ, unde posibilitatea legală a colectării lor nici măcar nu există, mormanele sunt şi mai multe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape că nu este oraş sau sat în Bihor în jurul căruia să nu troneze mormane de gunoaie. După ce au "măturat" tot judeţul, comisarii de mediu au găsit atâtea gunoaie aruncate ilegal încât, dacă le-ar fi strâns laolaltă, ar fi umplut 71 de TIR-uri.

Probleme sunt şi în Oradea, deşi locuitorii oraşului au soluţii pentru a scăpa de orice tip de deşeuri. Din comoditate sau nepăsare, unii preferă însă să le arunce pe la colţ de stradă, în loc să le ducă la centrele de colectare separată amenajate de RER Vest. Centre care acum vor servi drept model primarilor din tot judeţul, obligaţi de Prefectură ca, până la sfârşitul lunii iunie, să amenajeze locuri unde bihorenii să poată preda gratuit gunoaiele pe care nu le aruncă în pubele.

Aproape 200 de sancţiuni

O plimbare pe dealurile Oradiei, la capătul zonelor rezidenţiale, este deprimantă. Mormane de gunoaie, îndeosebi molozuri, zac printre buruieni, aruncate de cei care le-au produs sau de muncitori care i-au taxat cu bani de nimic, pentru a-i scăpa de bătaia de cap.

Cristian Beltechi, directorul Poliției Locale OradeaLa capătul străzii Colinelor, prin livezi ori pe terenurile de vânzare "răsar" numeroase mormane de gunoaie. La fel se întâmplă pe arterele vecine, precum Răspântiei, dar şi la marginea cartierelor Oncea şi Episcopia. "Se construieşte foarte mult în Oradea şi, inevitabil, apar depozitări ilegale", spune şeful Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi (foto).

În acest an, Poliţia Locală a dat 81 de avertismente şi o sută de amenzi, în valoare totală de 63.180 de lei, bihorenilor prinşi că aruncau ilegal moloz. Câţi au scăpat neprinşi, imposibil de spus.

Soluţii pentru toţi

Situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât orădenii pot arunca legal aceste deşeuri, la costuri mici sau chiar gratuit. Operatorul licenţiat de salubritate RER Vest asigură, contra cost, transportul deşeurilor din construcţii, punând la dispoziţie şi containerele necesare. De altfel, oricine solicită o autorizaţie de construcţie e obligat să încheie un asemenea contract. Mulţi orădeni comandă însă cel mai mic container, iar dacă au mai multe gunoaie decât încap în el, le aruncă la marginea oraşului, clandestin.

În cazul lucrărilor care nu au nevoie de autorizaţie, orădenii pot scăpa de moloz fără nicio cheltuială! RER Vest şi Primăria au amenajat pe străzile Uzinelor şi Thurzo Sandor două centre de colectare separată, unde se pot preda gratuit 12 tipuri de deşeuri, inclusiv cele rămase din construcţii.

Dacă nu vor să apeleze nici la aceste centre, orădenii mai au o opţiune: pot duce molozul direct la Eco Bihor, administratorul singurei halde ecologice din judeţ, care le valorifică cu ajutorul firmelor de construcţii. Pentru o tonă de deşeuri, vor plăti doar 2,57 euro, adică 11 lei!

Jale în judeţ

În afara Oradiei, mizeria este şi mai mare. Pentru că nicio altă localitate din judeţ nu are centre de colectare separată, bihorenii ar putea să arunce legal deşeurile din construcţii doar dacă le-ar duce la Eco Bihor. Prea puţini fac, însă, acest efort. Preferă să le abandoneze pe la marginea localităţilor, profitând de dezinteresul primarilor faţă de acest subiect.

Din martie până în mai, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au făcut controale în tot judeţul, tocmai ca să identifice aceste gropi de gunoaie clandestine, iar concluziile sunt ruşinoase: 96 de primării din totalul de 101 au pe teritoriul lor mormane de gunoaie! Drept urmare, comisarii au obligat toţi primarii să facă curăţenie şi majoritatea s-au conformat.

Curăţenie cu forţa

Pentru ca asemenea situaţii să nu mai apară, Prefectura şi Garda de Mediu Bihor au luat o măsură radicală. Vinerea trecută, prefectul Dumitru Ţiplea a transmis tuturor primarilor o adresă prin care le aminteşte că, potrivit Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, au obligaţia să asigure spaţiile necesare pentru colectarea deşeurilor.

Dumitru Țiplea, prefect de Bihor"În consecinţă, până la finalul lunii iunie, autorităţile administraţiei publice locale din judeţul Bihor trebuie să asigure spaţii de depozitare dotate cu containere specifice fiecărui tip de deşeu, astfel încât să asigure populaţiei posibilitatea de a depozita selectiv şi gratuit deşeurile de altă natură decât cele menajere", spune prefectul Dumitru Ţiplea (foto).

Aşadar, peste o săptămână, toate oraşele şi comunele din Bihor ar trebui să aibă platforme în care cetăţenii să ducă deşeurile mari, din construcţii, textile sau periculoase, pe modelul celor amenajate de RER Vest la Oradea. Chiar dacă nu la fel de sofisticate, cele din judeţ vor fi, totuşi, un bun început pentru un Bihor mai curat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON