URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Noiembrie 2023, 21:08

Fundițe, luminițe, urși polari și... ploaie: Au fost aprinse luminile de Crăciun în Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nici ploaia măruntă și deasă, nici cele 4 grade de afară nu i-au speriat pe orădeni, care au participat în număr mare, joi seara, la aprinderea luminițelor de sărbătoare în centrul Oradiei, care a coincis cu deschiderea oficială a Târgului de Crăciun.

Deși vremea a fost mohorâtă, participanții, mai ales copiii, s-au bucurat să vadă bradul plin cu globuri, perdelele de lumină care îmbracă toți copacii din zona Pieței Unirii, precum și, pentru prima oară, câteva clădiri importante din centru, cum ar fi Palatul Vulturul Negru, Primăria Oradea și Casa Deutsch K. Ignác, decorate de sărbătoare, ca funde roșii, brazi, ghirlande și urși polari. 

Ploaie... de lumini

Luminile de Crăciun au fost pornite la ora 18 de lângă bradul montat în mijlocul Pieței Unirii, iar butonul a fost apăsat, la fel ca-n alți ani, de primarul Oradiei, Florin Birta, ajutat de o mulțime de copii, care s-au înghesuit să ia parte la momentul festiv. Micuții au fost cei care s-au arătat și cei mai fascinați de luminile care au făcut bradul să strălucească și au inundat piața centrală a urbei.

Imediat după pornirea decorațiunilor, o parte dintre participanți s-au dus să-și facă fotografii la brad, în timp ce mulți părinți au stat la rând pentru a-și fotografia copiii cu primarul, care a acceptat jovial. 

De asemenea, s-au format aproape imediat cozi și la food truck-urile din târg, la plăcinte, gogoși, kürtőskalács și alte mâncăruri, precum și la standurile cu ciocolată caldă și vin fiert. Deși a continuat să plouă mărunt, orădenii au stat la rând și pentru ture în roata panoramică instalată înspre strada Avram Iancu. Pentru copiii cu vârste de până la 10 ani, prețul este de 15 lei, iar pentru celelalte persoane prețul este de 25 de lei. 

Primăria cu fundă

Piața Unirii a păstrat o bună parte dintre decorațiunile din alți ani, cum ar fi figurinele de mari dimensiuni din Spărgătorul de Nuci, care „păzesc” două dintre intrările în târg, cea dinspre Vasile Alecsandri și cea dinspre Podul Ladislau. 

Pentru această ediție a târgului, în schimb, toți copacii din piața centrală au fost îmbrăcați în perdele luminoase, primind un farmec aparte. 

Mare trecere la public au avut și cele cinci clădiri care, în premieră, au fost decorate de Crăciun, cu sprijinul firmelor care au sediul în acestea și al unor sponsori.

Este vorba despre Palatul Vulturul Negru - pe a cărui fațadă apar ghirlande, lumini și brăduți, Palatul Episcopal Greco-Catolic - care este decorat cu steluțe, ghirlande și îngeri, alături de un îndemn religios: „Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bună învoire”, Palatul Moskovits Adolf și fiii - pe fațada căruia a apărut un brad împodobit, precum și de Casa Deutsch K. Ignác, cu ghirlande, luminițe și mai mulți urși polari.

În fine, clădirea Primăriei Oradea are coroane mari ca din brad, o panglică roșie care parcă o împachetează și mesajele luminoase „La mulți ani!” și „Boldog új évet!”. Palatul administrativ a fost împodobit cu bani de la bugetul local.

„E foarte frumos. Nu am ajuns de multă vreme, dar din câte am văzut decorațiunile sunt deosebite”, a spus o orădeancă sosită la târg cu soțul și cei doi copii.

O altă vizitatoare, venită din Drobeta-Turnu Severin în minivacanță la Oradea, s-a arătat încântată de târg și decorațiuni. „Am venit și anul trecut, fiindcă îmi place foarte mult aici. Eu cred că Oradea este cel mai frumos oraș din țară”, a spus tânăra, care nu contenea să facă fotografii.

(foto: Visit Oradea)

Gheață scumpă

În acest an, pationarul a fost mutat în Piața Ferdinand, chiar în fața Teatrului Regina Maria, care a îmbrăcat, la rându-i, straie de sărbătoare. Joi seara, din cauza ploii, nu prea mulți s-au încumetat pe gheață, dar e posibil să fi fost ținuți departe și de prețurile practicate: 50 de lei (sau 40 de lei, dacă vii cu patinele proprii) pentru 50 de minute.

Aprinderea luminilor de sărbătoare în centrul Oradiei n-a mers chiar fără cusur. De pildă, în ciuda faptului că decorațiunile fuseseră montate pe strada Iosif Vulcan, strada Nicolae Grigorescu și pe promenada Libertății, acestea nu au pornit joi seară deodată cu celelalte, probabil din cauza vreunei defecțiuni. 

Târgul de Crăciun din Oradea rămâne deschis până pe 26 decembrie și programează mai multe concerte de colinde. În acest final de săptămână, programul concertelor care se vor ține în Piața Unirii este: Nicola (1 decembrie, ora 20), Alexandra Ungureanu (2 decembrie, ora 20), Ansamblul Folcloric Bihorul, care va prezenta datini de Crăciun (3 decembrie, ora 20). 

În afară de centrul Oradiei, sunt decorate de sărbătoare și mai multe poduri din oraș și piațetele de cartier. În următoarele zile vor fi montate decorațiuni și la intrările în oraș. În schimb, în acest an, nu vor fi îmbrăcate de sărbătoare bulevardele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Asta-i pohta ce-am pohtit
Dupa 90',vreo 2-3 ani, pina prin 95' cind a inceput sa emita ProTV-ul, dupa ce se termina emisiunea TVR1, mergea un nene sus la releu cu o casta VHS, si incepea emisiunea TVOradea. Stiri locale,moranciu/respekt, cite-un film dublat , fara licenta,who cares, era fain. Cum , pe vremea aia, nu prea aveai unde sa mergi de sarbatori, nu incepuse delirul turistic, stateai in cazarma(cottage)... Visul meu, inocent, era sa fie un car de transmisie live, care sa itinereze prin oras, si sa transmita in direct, seara de revelion, colinde, interviu ad-hoc, ceva de genu'. Sa ai un sentiment de UBIBUITATE. Pe doctrina #stati acasa. Mai sunt concerte live difuzate in direct, protv, prima, dar nu au feeling-ul real, de cine-verite, tot niste conserve, formatiile cinta, isi iau banii, pa, la revedere. Si asta doar la revelion. DECI, piata unirii, chiar cu rateurile ei, pare locul perfect pentru asa ceva. O luna speciala. Nashpa turizm. E un model importat, londra , n-y, n-are conteaza, dar asta ar face tot farmecul: lume multa, tineri, mincare, (bautura), muzica, dixtractie, si , ca sa incheiem apoteotic, transmisie live, stream, whatever. Pe doctrina #stati acasa. Mindru ca sunt oradean, cum era un nickname p-aci, pa vremuri...Chapeau, misto
Postat 05 Decembrie 2023, 17:30 de excalibur
N-are nicio logică
Cât de ridicol arată simbolul orașului să fie păcăneaua aia rotundă, de zici că-i sponsorizată de vreo casa de pariuri.
Postat 05 Decembrie 2023, 16:23 de _utilizator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON