Știai că în Bihor există cel mai adânc izbuc din România? Sau că în Peștera Moanei sunt ascunse două cascade subterane? Dar că, mai nou, cei care iubesc natura pot să meargă în glamping, adică să-și petreacă nopțile în corturi, într-o zonă cu privelişti deosebite, la Bulz?
Pe lângă tradiţionalele destinaţii turistice, cum ar fi Padişul sau Stâna de Vale, judeţul nostru are şi alte frumuseţi care merită descoperite, mai ales acum, într-o perioadă în care vacanţele pe litoral şi în străinătate sunt incerte şi pot deveni chiar periculoase.
BIHOREANUL vă prezintă câteva zone pitoreşti din preajmă şi facilităţi inedite de cazare, care merită explorate în acest sezon...
Comorile din adâncuri
Recunoscut drept un ţinut bogat în peşteri, Bihorul le găzduieşte - spun pasionaţii de speologie - şi pe cele mai frumoase. Una dintre ele este Peștera Gălășeni din satul cu același nume, comuna Măgești, în galeria subterană vieţuind nu mai puțin de 16 specii de lilieci. „Înăuntru se află și stalactite cu forme deosebite, care sunt asemenea unor bulbi (foto), accesul fiind posibil doar în regim de speoturism, adică doar cu un ghid specializat”, explică Gabriel Bonaciu, specialist în turism şi ghid al Aventura Trekking. Lungimea traseului este de 2 kilometri, iar vizita durează 4-5 ore. O incursiune sub pământ costă 200 lei, în preț fiind inclus ghidajul și asigurarea echipamentului special.
O altă formațiune carstică ascunsă în munți este Peștera Moanei (Șuncuiuș), un adevărat labirint creat de apele subterane. Ceea ce o deosebește de alte peșteri sunt cele două cascade din adâncuri, ce pot fi văzute în timpul turului, tot în regim de speoturism.
Cel mai adânc
Pe raza comunei Șuncuiuș se mai află, ascuns în Munții Pădurea Craiului, cel mai adânc izbuc (n.r. - izvor carstic care îşi aduce apele la suprafaţă formând un mic lac) din România, numit Izbândiș, cu o adâncime de 114 metri, şi de care se leagă o poveste tristă.
În 1984, speologul orădean Halasi Gábor, care a descoperit mai multe peșteri din apropiere, a fost găsit mort la două zile după ce a intrat în izbuc pentru cercetări. Până în prezent niciun alt speolog nu a putut ajunge atât de departe în adâncurile izbucului cum a făcut-o el. Partea de suprafaţă a acestui izvor inedit poate fi admirată într-o drumeţie în partea de sud-vest a Şuncuiuşului.
Un ţinut pitoresc găsesc turiştii şi în comuna Roşia, unde poate fi vizitată peștera cu Cristale din Mina Farcu, deschisă vizitatorilor în acest sezon în urmă cu circa o lună. Cei care intră vor avea parte de două activități, mai exact vizitarea unei săli-muzeu dedicate mineritului, unde se află exponate folosite de mineri, și peștera propriu-zisă, unde pot vedea cristalele de tip calcit. Prețul de intrare este de 25 lei pentru adulți, 15 lei pentru copii între 5-14 ani, iar copiii cu vârste de până la 5 ani o pot vizita gratuit.
Popas în inima pădurii
La o oră de mers pe jos de la peșteră, în inima pădurii din zona Roşia se află păstrăvăria Șoimuș (foto), o afacere de familie. Aici, vizitatorii nu au parte doar de peşte proaspăt prăjit pe grătar şi garnisit cu mămăligă, ci și de multă liniște.
Abundentă în frumuseţi naturale, Roșia are numeroase locuri de cazare. La 3 kilometri de peșteră, în satul Lazuri, se află pensiunea ce poartă numele meşterului Dorel Codoban, care a inventat vioara cu două goarne. Locul e administrat de soţia acestuia, Florica Codoban, care pregătește personal bucatele tradiționale pentru clienți și le prezintă, totodată, atelierul unde coase cojoace tradiționale bihorene.
Taxa pe noapte, pentru 2 persoane, este de 150 lei. Pentru 20 lei în plus, clienții se pot îmbăia într-un ciubăr din lemn (foto) de unde au o priveliște impresionantă, spre munți.
(Sursa foto: Calatorinbascheti.ro)
La casa cu dud
În aceeaşi comună, iubitorii de natură se mai pot aventura în platoul carstic Runcuri (foto), înconjurat de dealuri şi văi, iar la marginea lor se află mai multe izvoare carstice, cel mai important fiind izbucul Topliței.
Cei care vor să înnopteze în zonă au la dispoziție complexul turistic Traditional Casa, compus din șase case vechi țărănești recondiționate de fostul președinte al Federației Române de Speologie, Viorel Lascu. Preferata turiștilor, pentru că este cocoțată pe o structură din pietre, este Casa cu dud, unde o noapte costă 60 lei/persoană, în preț fiind inclus şi micul dejun.
Călătorie în timp
Frumusețea plaiurilor bihorene și a caselor tradiționale i-a ademenit și pe străini. În satul Zece Hotare din comuna Șuncuiuș a fost deschisă în urmă cu o lună Casa Bătrână (foto), o locuință construită din lemn în 1938 şi recondiționată de o familie româno-olandeză. „Socrul meu a cumpărat casa în 2007, după ce a vizitat zona și s-a îndrăgostit de frumusețea locurilor. La început am vrut să fie numai casă de vacanță, dar apoi ne-am gândit ca și alții să se bucure de ea”, spune proprietara Andreea Hardus, originară din Brașov.
Vechea casă cu prispă a fost mobilată cu obiecte tradiționale adunate de la târguri, iar turiștii pot gusta şi bunătăţile din grădina de legume. Costul de închiriere în timpul săptămânii este de 260 lei/noapte, iar în weekend două nopți costă 550 lei. Locuri disponibile mai sunt doar pe finalul lunii august şi în septembrie, semn că nu puţini sunt cei care vor să se bucure de viaţa la ţară.
Camping de modă nouă
O noutate în Bihor este glamping-ul, camping adică, dar în varianta elegantă. Numele a fost ales prin îmbinarea cuvintelor glamour (farmec, fascinant) și camping, adică dormitul la cort. Două astfel de corturi, puse la dispoziție de Transilvania Glamping, au fost amenajate de proprietarii pensiunii Casa Gornicului din Remeți săptămâna trecută. Acestea sunt așezate pe structuri înalte de lemn, de unde se iveşte o priveliște impresionantă asupra munților.
Corturile din pânză de bumbac permit circulația aerului şi au ferestre și guri de ventilație, pentru a da clienţilor posibilitatea de a-şi regla ei înşişi aerisirea, în funcţie de vremea de afară. Cele două corturi au câte 25 metri pătraţi şi câte trei locuri de cazare fiecare, sunt cochete şi dotate cu paturi şi frigidere, gazdele asigurând şi accesul la zona de băi şi toalete.
Tot de săptămâna trecută turiștii se pot caza şi într-un apartament eco (foto). „La construcție s-au folosit numai materiale naturale: lemn masiv, var şi ulei de in, care să înlocuiască lacurile folosite de obicei pentru lemn”, explică Daniela Costea, proprietara pensiunii. Apartamentul poate primi trei persoane. Închirierea unui cort sau a apartamentului costă 390 lei pe noapte în prima parte a săptămânii, respectiv 490 lei de joi până duminică, în preţ fiind inclus şi micul dejun, şi accesul la piscina complexului. În acest fel, nopţile la cort capătă un cu totul alt farmec...
DE AVENTURĂ
Bob prin munţi
Pasionaţii turismului de aventură nu se plictisesc în Bihor. Pe lângă traseele de drumeţie şi via ferrata, în Şuncuiuş pot încerca şi raftingul pe apele Crişului Repede.
Senzaţii tari se oferă şi într-o altă zonă, la Stâna de Vale, unde funcţionează Happy Land Adventure Park. Una dintre atracțiile acestuia este bobul alpin (foto), o mașinărie care funcționează pe șine și care îi plimbă, cu viteză mare, pe cei care se încumetă pe un traseu de aproximativ 900 metri.
Bobul alpin poate fi folosit atât vara, cât și iarna, iar o tură costă 15 lei. În același parc mai există și o tiroliană de 230 metri şi mai multe trasee cu obstacole.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.