URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2020, 10:32

Frumuseţile de acasă: Bihorenii au în împrejurimi atracţii naturale și turistice splendide, dar puţin cunoscute (FOTO)

Frumuseţile de acasă: Bihorenii au în împrejurimi atracţii naturale și turistice splendide, dar puţin cunoscute (FOTO) CAMPING NIALCOȘ. De săptămâna trecută în Remeți se poate face glamping. Ce înseamnă asta? Iubitorii de natură pot dormi într-o zonă special amenajată cu corturi cochete, dotate cu paturi, frigidere, ferestre și coșuri de picnic
Frumuseţile de acasă: Bihorenii au în împrejurimi atracţii naturale și turistice splendide, dar puţin cunoscute (FOTO) PARADIS ASCUNS. Una dintre atracţiile insuficient exploatate ale Bihorului se află în comuna Dobrești, la 40 de kilometri de Oradea: lacul artificial Vida (foto), întins pe 6 hectare. Cel mai interesant este deversorul din mijlocul acumulării, construit în urmă cu peste 50 de ani, în formă de pâlnie, unic în țară. Pentru că lacul este înconjurat de pădure, apa reflectă culoarea arborilor, astfel că vara seamănă cu apele din pădurile tropicale (Sursa foto: Ovi D. Pop)
Frumuseţile de acasă: Bihorenii au în împrejurimi atracţii naturale și turistice splendide, dar puţin cunoscute (FOTO) (Sursa foto: Facebook - Happy Land Adventure Park)
Frumuseţile de acasă: Bihorenii au în împrejurimi atracţii naturale și turistice splendide, dar puţin cunoscute (FOTO) (Sursa foto: Casa Batrana Traditional Guest House)
Frumuseţile de acasă: Bihorenii au în împrejurimi atracţii naturale și turistice splendide, dar puţin cunoscute (FOTO) (Sursa foto: Calatorinbascheti.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Știai că în Bihor există cel mai adânc izbuc din România? Sau că în Peștera Moanei sunt ascunse două cascade subterane? Dar că, mai nou, cei care iubesc natura pot să meargă în glamping, adică să-și petreacă nopțile în corturi, într-o zonă cu privelişti deosebite, la Bulz?

Pe lângă tradiţionalele destinaţii turistice, cum ar fi Padişul sau Stâna de Vale, judeţul nostru are şi alte frumuseţi care merită descoperite, mai ales acum, într-o perioadă în care vacanţele pe litoral şi în străinătate sunt incerte şi pot deveni chiar periculoase.

BIHOREANUL vă prezintă câteva zone pitoreşti din preajmă şi facilităţi inedite de cazare, care merită explorate în acest sezon...

Comorile din adâncuri

Recunoscut drept un ţinut bogat în peşteri, Bihorul le găzduieşte - spun pasionaţii de speologie - şi pe cele mai frumoase. Una dintre ele este Peștera Gălășeni din satul cu același nume, comuna Măgești, în galeria subterană vieţuind nu mai puțin de 16 specii de lilieci. „Înăuntru se află și stalactite cu forme deosebite, care sunt asemenea unor bulbi (foto), accesul fiind posibil doar în regim de speoturism, adică doar cu un ghid specializat”, explică Gabriel Bonaciu, specialist în turism şi ghid al Aventura Trekking. Lungimea traseului este de 2 kilometri, iar vizita durează 4-5 ore. O incursiune sub pământ costă 200 lei, în preț fiind inclus ghidajul și asigurarea echipamentului special.

O altă formațiune carstică ascunsă în munți este Peștera Moanei (Șuncuiuș), un adevărat labirint creat de apele subterane. Ceea ce o deosebește de alte peșteri sunt cele două cascade din adâncuri, ce pot fi văzute în timpul turului, tot în regim de speoturism.

Cel mai adânc

Pe raza comunei Șuncuiuș se mai află, ascuns în Munții Pădurea Craiului, cel mai adânc izbuc (n.r. - izvor carstic care îşi aduce apele la suprafaţă formând un mic lac) din România, numit Izbândiș, cu o adâncime de 114 metri, şi de care se leagă o poveste tristă.

În 1984, speologul orădean Halasi Gábor, care a descoperit mai multe peșteri din apropiere, a fost găsit mort la două zile după ce a intrat în izbuc pentru cercetări. Până în prezent niciun alt speolog nu a putut ajunge atât de departe în adâncurile izbucului cum a făcut-o el. Partea de suprafaţă a acestui izvor inedit poate fi admirată într-o drumeţie în partea de sud-vest a Şuncuiuşului.

Un ţinut pitoresc găsesc turiştii şi în comuna Roşia, unde poate fi vizitată peștera cu Cristale din Mina Farcu, deschisă vizitatorilor în acest sezon în urmă cu circa o lună. Cei care intră vor avea parte de două activități, mai exact vizitarea unei săli-muzeu dedicate mineritului, unde se află exponate folosite de mineri, și peștera propriu-zisă, unde pot vedea cristalele de tip calcit. Prețul de intrare este de 25 lei pentru adulți, 15 lei pentru copii între 5-14 ani, iar copiii cu vârste de până la 5 ani o pot vizita gratuit.

Popas în inima pădurii

La o oră de mers pe jos de la peșteră, în inima pădurii din zona Roşia se află păstrăvăria Șoimuș (foto), o afacere de familie. Aici, vizitatorii nu au parte doar de peşte proaspăt prăjit pe grătar şi garnisit cu mămăligă, ci și de multă liniște.

Abundentă în frumuseţi naturale, Roșia are numeroase locuri de cazare. La 3 kilometri de peșteră, în satul Lazuri, se află pensiunea ce poartă numele meşterului Dorel Codoban, care a inventat vioara cu două goarne. Locul e administrat de soţia acestuia, Florica Codoban, care pregătește personal bucatele tradiționale pentru clienți și le prezintă, totodată, atelierul unde coase cojoace tradiționale bihorene.

Taxa pe noapte, pentru 2 persoane, este de 150 lei. Pentru 20 lei în plus, clienții se pot îmbăia într-un ciubăr din lemn (foto) de unde au o priveliște impresionantă, spre munți.


(Sursa foto: Calatorinbascheti.ro)

La casa cu dud

În aceeaşi comună, iubitorii de natură se mai pot aventura în platoul carstic Runcuri (foto), înconjurat de dealuri şi văi, iar la marginea lor se află mai multe izvoare carstice, cel mai important fiind izbucul Topliței.

Cei care vor să înnopteze în zonă au la dispoziție complexul turistic Traditional Casa, compus din șase case vechi țărănești recondiționate de fostul președinte al Federației Române de Speologie, Viorel Lascu. Preferata turiștilor, pentru că este cocoțată pe o structură din pietre, este Casa cu dud, unde o noapte costă 60 lei/persoană, în preț fiind inclus şi micul dejun.

Călătorie în timp

Frumusețea plaiurilor bihorene și a caselor tradiționale i-a ademenit și pe străini. În satul Zece Hotare din comuna Șuncuiuș a fost deschisă în urmă cu o lună Casa Bătrână (foto), o locuință construită din lemn în 1938 şi recondiționată de o familie româno-olandeză. „Socrul meu a cumpărat casa în 2007, după ce a vizitat zona și s-a îndrăgostit de frumusețea locurilor. La început am vrut să fie numai casă de vacanță, dar apoi ne-am gândit ca și alții să se bucure de ea”, spune proprietara Andreea Hardus, originară din Brașov.

Vechea casă cu prispă a fost mobilată cu obiecte tradiționale adunate de la târguri, iar turiștii pot gusta şi bunătăţile din grădina de legume. Costul de închiriere în timpul săptămânii este de 260 lei/noapte, iar în weekend două nopți costă 550 lei. Locuri disponibile mai sunt doar pe finalul lunii august şi în septembrie, semn că nu puţini sunt cei care vor să se bucure de viaţa la ţară.

Camping de modă nouă

O noutate în Bihor este glamping-ul, camping adică, dar în varianta elegantă. Numele a fost ales prin îmbinarea cuvintelor glamour (farmec, fascinant) și camping, adică dormitul la cort. Două astfel de corturi, puse la dispoziție de Transilvania Glamping, au fost amenajate de proprietarii pensiunii Casa Gornicului din Remeți săptămâna trecută. Acestea sunt așezate pe structuri înalte de lemn, de unde se iveşte o priveliște impresionantă asupra munților.

Corturile din pânză de bumbac permit circulația aerului şi au ferestre și guri de ventilație, pentru a da clienţilor posibilitatea de a-şi regla ei înşişi aerisirea, în funcţie de vremea de afară. Cele două corturi au câte 25 metri pătraţi şi câte trei locuri de cazare fiecare, sunt cochete şi dotate cu paturi şi frigidere, gazdele asigurând şi accesul la zona de băi şi toalete.

Tot de săptămâna trecută turiștii se pot caza şi într-un apartament eco (foto). „La construcție s-au folosit numai materiale naturale: lemn masiv, var şi ulei de in, care să înlocuiască lacurile folosite de obicei pentru lemn”, explică Daniela Costea, proprietara pensiunii. Apartamentul poate primi trei persoane. Închirierea unui cort sau a apartamentului costă 390 lei pe noapte în prima parte a săptămânii, respectiv 490 lei de joi până duminică, în preţ fiind inclus şi micul dejun, şi accesul la piscina complexului. În acest fel, nopţile la cort capătă un cu totul alt farmec...


DE AVENTURĂ
Bob prin munţi

Pasionaţii turismului de aventură nu se plictisesc în Bihor. Pe lângă traseele de drumeţie şi via ferrata, în Şuncuiuş pot încerca şi raftingul pe apele Crişului Repede.

Senzaţii tari se oferă şi într-o altă zonă, la Stâna de Vale, unde funcţionează Happy Land Adventure Park. Una dintre atracțiile acestuia este bobul alpin (foto), o mașinărie care funcționează pe șine și care îi plimbă, cu viteză mare, pe cei care se încumetă pe un traseu de aproximativ 900 metri.

Bobul alpin poate fi folosit atât vara, cât și iarna, iar o tură costă 15 lei. În același parc mai există și o tiroliană de 230 metri şi mai multe trasee cu obstacole.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
joji67
sunt unii care plătesc 1600£ pe noapte in Londra , dar aia nu o sa vina sa se cazeze in bihor, pt ca nu-s condiții ::::)))
Postat 03 August 2020, 21:58 de Sandu2100
Glamping :))))))))
Eu ma intreb cum se ajunge la asemenea tarife de cazare. 490/noapte? Pe timp de vara inseamna asociatia pe 2 luni pt un apartamnet cu 3 camere
Postat 03 August 2020, 06:59 de User anonimizat
Romania e frumoasă
cine a bătut la pas , stie
Postat 02 August 2020, 22:41 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON