URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2020, 19:50

Aventuri pentru juniori: BIHOREANUL vă prezintă mai multe tabere disponibile în Oradea şi în zone pitoreşti din Bihor (FOTO)

Aventuri pentru juniori: BIHOREANUL vă prezintă mai multe tabere disponibile în Oradea şi în zone pitoreşti din Bihor (FOTO) TEMERARII. Organizatorii taberei "Detectivii naturii", ale cărei activităţi se ţin în principal în parcul Cetăţii, îi duc pe cei mici şi în excursii în judeţ, printre destinaţii numărându-se parcul de aventură din Stâna de Vale (foto), unde aceştia încearcă bobul alpin şi trasee prin copaci (sursa foto: Facebook, Fundaţia Life Tineret)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o vară specială cum n-au mai trăit, copiii şi adolescenţii din Bihor pot să se bucure totuşi de tabere organizate de diferite asociaţii, mai cu seamă în natură. Iar cum vacanţele în străinătate sunt dificil de planificat, părinţii aleg alte activităţi inedite pentru copiii lor.

Între oferte se află tabere de zi, adică fără cazare, cu programe creative şi educative, vânători de comori, dar şi tabere pentru adolescenţi, cu teme inspirate inclusiv din cărţi...

Detectivi în aer liber 

În ciuda pandemiei, Fundaţia Life Tineret a decis să continue tradiţia taberelor de vară numite ghiduş "Detectivii naturii", care includ activităţi peste zi, copiii (cu vârste între 6 şi 13 ani) întorcându-se seara acasă. "Noi suntem outdoor toată ziua. De dimineaţă ne întâlnim în Şanţul Cetăţii şi facem un triaj. De altfel, părinţii semnează că nu-şi trimit copiii în tabără dacă au simptome respiratorii", explică Marius Hărduţ, unul dintre organizatori.

Taberele au debutat pe 22 iunie şi vor continua până pe 21 august, lista participanţilor fiind înnoită săptămânal, în funcţie de cereri. Pe lângă jocurile şi activităţile creative din parcul Cetăţii, tabăra include şi excursii spre destinaţii diverse din judeţ. Până acum, grupele au ieşit să facă pe "detectivii" la Cascada Boiului din Munţii Pădurea Craiului, la Peştera Meziad, au călărit la centrul de echitaţie din Hidişelu de Jos şi au parcurs trasee de aventură în Stâna de Vale. În autocar, evident, copiii poartă măşti.

În funcţie de programul ales, părinţii plătesc fie 250, fie 300 lei pe săptămână, masa de prânz fiind achitată separat: 40 lei pe copil/săptămână. "E mai mare cererea ca în alţi ani. Şi părinţii s-au săturat ca micuţii să stea tot în casă şi vor să le ofere ceva", explică Marius. Detalii despre înscrieri se pot găsi pe pagina de Facebook Fundaţia Life Tineret Oradea. 

Aventuri la Kids Land 

Şi în acest an, psihologul Corina Lupău organizează Wise Camp, o tabără la baza didactică Gaudeamus din Stâna de Vale, menită să-i ajute pe copilaşi să-şi dezvolte abilităţile socio-emoţionale. Locurile pentru ediţia din acest an, 20 la număr, au fost ocupate.

În apropiere de Oradea, la complexul Kings Land din Ineu se organizează în premieră tabere pentru copii cu vârste între 5 şi 12 ani, fără să înnopteze acolo. La "Kids Land", cum zic gazdele, micuţii au parte de activităţi creative şi educative, inclusiv alături de un psiholog. Totodată, ştrumfii au parte de tot soiul de programe în natură, între care călărie şi ture cu hidrobicicleta (foto) pe lacul complexului. "Lucrăm cu maximum 30 de copii pe săptămână", spune Claudia Ilisie, unul dintre managerii Kings Land.

Preţul este de 450 lei/săptămână, cu mesele incluse, iar următoarea tabără va fi organizată în perioada 3-7 august, detalii privind înscrierile putând fi găsite pe pagina de Facebook Kids Land - tabere de vară.

Şcoala din librărie

O librărie din Oradea organizează, la rându-i, un program similar cu cel al taberelor de zi. Este vorba despre Librăria Cair Paravel din Piaţa 1 Decembrie, decorată ca un tărâm de poveşti şi denumită după capitala regatului din cărţile "The Chronicles of Narnia". La acest "summer school" copiii de vârstă preşcolară pot fi înscrişi în diferite cluburi: "Micul Naturist", clubul de ştiinţe, clubul de lectură "Poveşti în şifonier".

Activităţile se desfăşoară atât într-o sală special amenajată, cât şi în aer liber, în Parcul 1 Decembrie, unde cei mici participă inclusiv la vânători de comori. Grupele sunt formate din maximum 8-10 copii, iar spaţiile sunt dezinfectate frecvent. "Unii părinţi sunt mai relaxaţi. Alţii şi-au retras copiii în această perioadă", spune Laura Clintoc, co-proprietara librăriei. Preţurile pachetelor variază între 300 şi 450 lei, detalii fiind disponibile pe paginile web ale librăriei. 

Zona zmeilor

Pentru elevi între 10-18 ani, Asociaţia de Teatru Experimental Clandestin (E.T.C.) organizează tabere estivale cu cazare în regim de camping în Lăzăreni. Următoarea tabără, intitulată "Aventură în zona zmeilor", va avea loc în perioada 6-11 august, locurile fiind limitate din cauza pandemiei, iar preţul unui pachet fiind de 550 lei. Organizatorii au ales şi o temă de studiu - "Enciclopedia Zmeilor" de Mircea Cărtărescu, pe baza căreia se vor face apoi exerciţii interactive.

Între obiective se numără dezvoltarea personalităţii şi încrederii în sine, a creativităţii, dar şi descoperirea frumuseţilor naturii. Activităţile incluse în program sunt jocuri de comunicare verbală şi non-verbală, atitudine scenică şi improvizaţie. De asemenea, tinerii fac tir cu arcul, căţărări, dar şi educaţie ecologică. Altfel spus, o experienţă completă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON