Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispus, luni, achitarea definitivă a fostului şef al Poliţiei municipiului Salonta Alexandru Roxin, trimis în judecată pentru purtare abuzivă, instigare la fals intelectual şi uz de fals, alături de trei subalterni, inspectorul Viorel Popa şi agentul Florin Vida, acuzaţi de mărturie mincinoasă, respectiv Petru Bobiş, acuzat de fals în acte publice.
Două dosare, două achitări
„S-a respins recursul declarat de Parchetul Curţii de Apel Craiova şi de reclamanta poliţiştilor, Rovid Tunde, împotriva sentinţei Curţii de Apel Craiova, care i-a achitat în primă instanţă", a declarat pentru BIHOREANUL Răzvan Doseanu (foto), avocatul lui Roxin.
După cum se ştie, dosarul a fost trimis în judecată pe 28 martie 2008, de procuroarea Saşa Cercel de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Potrivit rechizitoriului, poliţistului i se imputa că, pe 14 iulie 2007, ar fi pălmuit-o pe Rovid Tunde, o ţigancă din Salonta, care venise la Poliţie să-l reclame pe fostul ei soţ pentru tâlhărie.
În acelaşi dosar, Cercel dispus trimiterea în judecată a agentului Florin Vida, pe care l-a acuzat că, la cererea lui Roxin, ar fi falsificat date din registrul privind părăsirea unităţii iar falsul ar fi folosit de şeful său în apărare, pentru a susţine că la data la care s-ar fi comis agresiunea nu se afla în localitate, ci la o partidă de pescuit în zona Beiuşului.
Totodată, procuroarea i-a trimis în judecată şi pe inspectorul Viorel Popa şi pe agentul Petru Bobiş, subofiţeri în cadrul Poliţiei Salonta, acuzaţi că au confirmat declaraţiile comisarului Roxin, afirmând că au participat împreună cu acesta la partida de pescuit.
Anul trecut, Curtea de Apel Craiova, care a soluţionat dosarul în primă instanţă, a dispus achitarea celor patru inculpaţi deoarece din cercetarea judecătorească a reieşit că aceştia nu ar fi săvârşit faptele care li se impută.
Tot anul trecut, Alexandru Roxin şi un alt subaltern al acestuia, agentul Ovidiu Casa, au mai fost achitaţi definitiv într-un dosar instrumentat de aceeaşi procuroare. Cei doi au fost acuzaţi de purtare abuzivă pe marginea unei acţiuni în forţă pe care poliţiştii au intreprins-o pe terasa pensiunii Millenium din Mădăras. Şi în acea cauză, magistraţii au stabilit că cei doi poliţişti nu au săvârşit fapta care li se impută.
„În condiţiile în care două Curţi de Apel diferite şi două complete ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au constatat că acuzaţiile aduse poliţiştilor erau nefondate, este evident că aceştia erau nevinovaţi", a mai arătat avocatul Răzvan Doseanu.
Comisarul Alexandru Roxin consideră decizia Înaltei Curţi una normală. "Este o decizie normală, care demonstrează faptul că dreptatea a fost de partea noastră. Eu le mulţumesc celor 5 poliţişti care au fost lângă mine în cele două procese ignorând toate greutăţile, piedicile şi pericolele la care s-au expus dar şi conducerii Poliţiei, pentru creditul moral acordat. Cât despre cei care ne-au furat în mod josnic aproape 3 ani din viaţă, justiţia îşi va spune cuvântul", a spus Roxin.
Repuşi în funcţie
Interpelat pe marginea cazului, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, comisarul şef Adrian Bucur (foto) a anunţat, marţi, că în urma sentinţei Înaltei Curţi, după doi ani în care s-au aflat la dispoziţie, cei patru poliţişti urmează să fie repuşi în funcţii.
„Consider că justiţia a făcut dreptate, era absurd ca un om nevinovat să plătească fapte pe care nu le-a făcut. Alexandru Roxin va fi repus în funcţie, la fel şi ceilalţi trei subalterni ai săi. Totodată li se vor achita toate drepturile de care au fost privaţi. Sincer, mă bucur că vom avea un şef de Poliţie adevărat în municipiul Salonta şi se va reveni la o normalitate şi în acel oraş", a declarat şeful Poliţiei Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.