URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Octombrie 2012, 13:58

Fostul ministru Cseke: redeschiderea spitalelor este o măsură electorală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul Cseke Attila consideră că redeschiderea unora dintre spitalele închise în mandatul său de ministru al Sănătăţii a fost dictată de raţiuni electorale.

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă pe care a organizat-o pentru a-şi prezenta bilanţul mandatului de parlamentar, ce crede despre redeschiderea spitalelor, Cseke a comentat iniţial laconic: "Campanie electorală!".

Apoi, la insistenţele jurnaliştilor, Cseke a afirmat că nu ştie dacă spitalele recent redeschise de guvernarea USL vor rămâne sau nu în funcţiune şi după alegeri, dar a precizat câteva argumente în sprijinul deciziei pe care a luat-o când conducea Ministerul Sănătăţii.

"În prezent, în trei sferturi dintre spitalele judeţene din toată ţara nu poate fi tratat un infarct miocardic acut, iar în jumătate din ele nu se poate interveni în cazul unui pacient în comă după un accident vascular cerebral. Eu am considerat, în această situaţie, că era necesar să concentrăm resursele materiale şi umane pentru a rezolva asemenea cazuri acolo unde se putea. Că vrem noi să dăm un ceai şi o aspirină într-un mic spital comunal sau orăşenesc, asta e o decizie pe care alţii şi-o asumă", a spus Cseke.

Fostul ministru a amintit că, tocmai pentru a concentra resursele materiale şi umane disponibile în sistemul sanitar, a promovat un program de construire de noi Unităţi de Primire a Urgenţelor, şi a salutat faptul că acest program este continuat şi de guvernarea USL.

Tot revenind la argumentele în susţinerea deciziei sale de a închide unele spitale mici, Cseke a dezvăluit şi faptul că alţi predecesori ai săi au avut aceeaşi intenţie. "Eu, când am ajuns la Minister, am găsit opt programe de reformă în sistemul sanitar, făcute cam de vreo zece miniştri. Doamna ministru Daniela Bartoş (n.r. - ministru al Sănătăţii în Guvernul Năstase), zic gurile rele, de aceea a fost schimbată pentru că încă de atunci intenţiona să închidă 100 de spitale", a spus Cseke.

El a continuat, afirmând că şi fostul ministru Eugen Nicolăescu (n.r. - în Guvernul Tăriceanu) ar fi intenţionat să închidă spitale, "dar a venit perioada de creştere economică şi n-a mai făcut acest lucru". În fine, despre fostul ministru Ion Bazac, din Guvernul Boc 1, Cseke a spus că şi acesta avea în plan, încă din 2009, să închidă 200 de spitale. "Domnul Bazac a şi declarat acest lucru în 2009 la Târgu Mureş", a spus Cseke.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ati uitat
Domnul Cseke asemenea altor personaje cu putere de decizie nu mai stiu de mult ce inseamna pentru oamenii simpli si bolnavi un spital oricit de mic ar fi. Am vazut oameni foarte batrini, slabiti pe holurile unor spitale ”mari” dupa un drum de citeva ore cu trenul sau autobuze reci si aglomerate. Acesti oameni nu intotdeauna au boli extrem de complexe, (apropo si la oras sint spitale cu personal dezinteresat sau plictisit de poti muri pina ajungi la us cuiva) ci unele clasice virstei-reumatism, hipertensiune etc. Nu ar fi mai usor sa nu-i mai purtam pe drumuri ci totul sa se rezolve loco. Pentru probleme grave din fericire avem SMURD, dumnezeu sa le dea putere si sanatate pentru linistea si siburanta noastra.
Postat 12 Octombrie 2012, 15:57 de Maron
Se desfinţează UDMR Buftea cumva !?!
Un maghiar serios cum e Cseke ar trebui să ştie că a înfiinţa sau a reînfiinţa reprezintă un proces de inteligenţă net superior celui de desfiinţare. Mai les că atunci când e vorba de spitale, unde UDMR participă la orice fel de desfiinţare dacă e vorba de un teritoriu unde sunt puţini maghiari sau deloc, iar când e vorba de judeţe atunci hoarda cu şaua la purtător merge pe invers.
Postat 11 Octombrie 2012, 16:40 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON