URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2015, 18:56

Fosta clădire a Vămii Oradea ar putea deveni primul muzeu al masoneriei din România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea ar putea avea primul muzeu al masoneriei din România. Consiliul Local a aprobat luni demararea procedurii de preluare din administrarea Ministerului Finanţelor Publice a fostei clădiri a Vămii Oradea, din strada Armatei Române 4.

"Clădirea este goală şi abandonată. Avem un acord al Ministerului de Finanţe pentru transferul acestei clădiri şi, având în vedere că a fost construită între 1901 şi 1902 ca sediu al unei loje masonice, vom încerca să o reabilităm din fonduri europene urmând să fie transformată într-un muzeu al masoneriei. Cred că ar fi primul de acest gen din România şi ar putea constitui o atracţie turistică", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Clădirea fără ferestre

Fără a fi impunătoare sau masivă, clădirea din strada Armatei Române 4, singura construită în stil masonic din Oradea, are un portic bine marcat mărginit de doi pilaştri laterali, două coloane în zona centrală şi se deosebeşte de imobilele din jur prin faptul că faţadei principale îi lipsesc cu desăvîrşire ferestrele.

În partea superioară a porticului, frontonul triunghiular a păstrat ani de zile simbolul masonic al "ochiului divin" încadrat în triunghiuri de raze chiar dacă statuile sfincşilor care mărgineau intrarea au dispărut.

Proiectul clădirii a fost semnat de arhitectul orădean Zoltan Balint, mason stabilit stabilit la Budapesta care a lucrat împreună cu arhitectul Jambor Lajos. Terenul de sub clădire a devenit proprietatea Lojei Sfântul Ladislau în mai 1901, iar în câteva luni clădirea a şi fost construită.

Inaugurarea ei a avut loc în februarie 1902, iar printre jurnaliştii prezenţi la eveniment s-a numărat poetul Ady Endre care a şi publicat în presa locală un articol pe această temă. În 1919 guvernul bolşevic a lui Bela Kun a încurajat acţiunile împotriva lojilor masonice pentru ca un an mai târziu masoneria să şi fie scoasă în afara legii.

O organizaţie discretă

Masoneria, sau francmasoneria, care se defineşte ca o organizaţie "discretă" este un ordin iniţiatic ai cărui membri sunt înfrăţiţi prin idealuri comune morale, spirituale şi sociale. Membrii sunt iniţiaţi în urma unui ritual care prevede depunerea unui jurământ pe una dintre cărţile sfinte ale marilor religii, indiferent că este vorba de Biblie, Coran sau Vedele hinduse. Pentru a evita orice formă de polemică pe teme religioase masonii definesc divinitatea ca o "Putere supremă" căreia i-au dat numele de "Marele Arhitect al Universului".

O lojă masonică, numită şi atelier, numără în general între 7 şi 50 de membri aflaţi pe diferite stadii de perfecţionare care se reduc în esenţă la gradele brezlelor medievale de ucenic, calfă şi maestru. Sediul lojei masonice serveşte pentru desfăşurarea într-un mediu discret a propriilor ritualuri şi dezbateri, prezenţa publică a organizaţiei limitându-se la acte de caritate şi acţiuni sociale în spiritul libertăţii, egalităţii şi fraternităţii.

Potrivit specialiştilor masoneria a avut un rol important în istoria României, organizaţia fiind implicată evenimente notabile precum răscoala lui Horea, revoluţia de la 1848 şi în Marea Unire din 1918. Printre personajele istorice despre care se spune că ar fi făcut parte din masonerie se numără Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, Carol Davila, Spiru Haret, Mihail Kogălniceanu iar mai târziu Ion C. Brătianu, Nicolae Titulescu, Bogdan Petriceicu Haşdeu, Mihail Sadoveanu sau George Enescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@stefan
Masonul Spiru Haret cred ca se intoarce in mormant astazi cand ii este purtata onoarea de "onorabili" ca Gheorghe Carp si Compania.
Postat 28 Decembrie 2015, 12:11 de viorel_guide
PCR transpartinic. Ep.: Educaţia naţională de calitate vs adevărata caritate, în spiritul …libertăţii, egalităţii şi fraternităţii.
I. ”O lojă masonică, numită şi atelier, numără în general între 7 şi 50 de membri aflaţi pe diferite stadii de perfecţionare care se reduc în esenţă la gradele brezlelor medievale de ucenic, calfă şi maestru. Sediul lojei masonice serveşte pentru desfăşurarea într-un mediu discret a propriilor ritualuri şi dezbateri, prezenţa publică a organizaţiei limitându-se la acte de caritate şi acţiuni sociale în spiritul libertăţii, egalităţii şi fraternităţii.” 1. Clădirea a fost o lungă perioadă de timp o unitate de învățământ preşcolar. În contextul în care şi în Oradea se resimte lipsa unor astfel de unități, aspect de care orice decident politic responsabil ar ţine seama, de ce nu se poate reveni la această nobilă, necesară şi educativă menire a sa? Sunt convins de faptul că, dacă ar mai trăi, şi (masonul?) Spiru Haret ar fi de acord cu această, cu adevărat nobilă destinaţie. Ar fi, totodată, şi un act de caritate, social, în spiritul libertăţii, egalităţii şi fraternităţii necesar. 2. Un spaţiu muzeal ideal pentru istoria masoneriei bihorene, se poate găsi lejer şi în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor, respectiv în nou renovata Cetate, locaţii în care, evident, nu se pot găsi spaţii adecvate pentru învăţământul preşcolar.
Postat 25 Decembrie 2015, 14:52 de stefan
MUUU...
@ADINA: Tu ti-ai citit , fata ( ???!!! ) comentariul inainte de a-l posta ? N-am inteles nimic...Asa ca nu mai muuuugi tu pe-aici !
Postat 24 Decembrie 2015, 21:01 de TDS
Băi, TDS,
nu mai tot cotcodăci a'm'pu-lea p'aci-lea, ca e scheme slabe...NASCASE si altii......las[ bre s[ fie muzeuri si c]t de multe cjhestii pentru turism, ca va fi si el SEXUAL si tu SATISFACUT!!!!!!! CRACIUN FERICIT!!! DU-TE CU CAPRA MAI REPEDE!
Postat 24 Decembrie 2015, 17:49 de ADINA
...Ca ne dau LUPII tarcoale...
De pe net : " Le retrovie della Massoneria: il club Rotary International ed il Lions Club International " . Atunci Club Lions ( vezi legatura cu consilier local si consoarta ) n-o fi in categorie ? ROTARY sau ROAR ACT , nu ? PS Uitam de pe lista anterioara un nume " MIhai ROTARU ( cercetat tot in Dosarul FERMA BANEASA ). Logodnica ( amanta, ceva, devenitta parca sotie, NISIPARU ), astia ce hram poarta ?
Postat 24 Decembrie 2015, 12:00 de TDS
PENTRU VOI, MUGURI NOI...
Klaus IOHANNIS ( !!! ) Adrian NASTASE ( !!! ) Mugur ISARESCU ( !!! ) Petre ROMAN ( !!! )Attila VERESTOY ( !!! )Cristian BOUREANU ( !!! )Cristian BURCI ( baby borker ) Dragos BALTEANU ( fost Presedinte SIF, judecat in probleme penale )Dacian Salvator PALLADI ( cel ce se crede cel mai tare dar nu e ! ) Dudu IONESCU ( !!!! )Gheorge TURDA ( fost securist de prima liga ) Ion ILIESCU ( !!!! )Ion TALPES ( !!!! )Ioan RUS ( !!!! )Ioan Codrut SERES ( condamnat ) Ilie SARBU ( !!!! )Virgil ARDELEAN ( !!!! )Viorel HREBENCIUC ( penal ), Dan Ioan POPP ( fost Presedinte IMPACT, executat silit de Banca Transilvania ), Lucian Claudiu MATEESCU ( fost director general IMPACT, cercetat in Dosarul " FERMA BANEASA " ), unii zic ca si Petru FILIP ar fi pe Lista !. Este o lista scurta ! Pentru ACESTE SCURSORI, MUZEU ?
Postat 24 Decembrie 2015, 11:50 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON