URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Decembrie 2015, 18:56

Fosta clădire a Vămii Oradea ar putea deveni primul muzeu al masoneriei din România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea ar putea avea primul muzeu al masoneriei din România. Consiliul Local a aprobat luni demararea procedurii de preluare din administrarea Ministerului Finanţelor Publice a fostei clădiri a Vămii Oradea, din strada Armatei Române 4.

"Clădirea este goală şi abandonată. Avem un acord al Ministerului de Finanţe pentru transferul acestei clădiri şi, având în vedere că a fost construită între 1901 şi 1902 ca sediu al unei loje masonice, vom încerca să o reabilităm din fonduri europene urmând să fie transformată într-un muzeu al masoneriei. Cred că ar fi primul de acest gen din România şi ar putea constitui o atracţie turistică", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Clădirea fără ferestre

Fără a fi impunătoare sau masivă, clădirea din strada Armatei Române 4, singura construită în stil masonic din Oradea, are un portic bine marcat mărginit de doi pilaştri laterali, două coloane în zona centrală şi se deosebeşte de imobilele din jur prin faptul că faţadei principale îi lipsesc cu desăvîrşire ferestrele.

În partea superioară a porticului, frontonul triunghiular a păstrat ani de zile simbolul masonic al "ochiului divin" încadrat în triunghiuri de raze chiar dacă statuile sfincşilor care mărgineau intrarea au dispărut.

Proiectul clădirii a fost semnat de arhitectul orădean Zoltan Balint, mason stabilit stabilit la Budapesta care a lucrat împreună cu arhitectul Jambor Lajos. Terenul de sub clădire a devenit proprietatea Lojei Sfântul Ladislau în mai 1901, iar în câteva luni clădirea a şi fost construită.

Inaugurarea ei a avut loc în februarie 1902, iar printre jurnaliştii prezenţi la eveniment s-a numărat poetul Ady Endre care a şi publicat în presa locală un articol pe această temă. În 1919 guvernul bolşevic a lui Bela Kun a încurajat acţiunile împotriva lojilor masonice pentru ca un an mai târziu masoneria să şi fie scoasă în afara legii.

O organizaţie discretă

Masoneria, sau francmasoneria, care se defineşte ca o organizaţie "discretă" este un ordin iniţiatic ai cărui membri sunt înfrăţiţi prin idealuri comune morale, spirituale şi sociale. Membrii sunt iniţiaţi în urma unui ritual care prevede depunerea unui jurământ pe una dintre cărţile sfinte ale marilor religii, indiferent că este vorba de Biblie, Coran sau Vedele hinduse. Pentru a evita orice formă de polemică pe teme religioase masonii definesc divinitatea ca o "Putere supremă" căreia i-au dat numele de "Marele Arhitect al Universului".

O lojă masonică, numită şi atelier, numără în general între 7 şi 50 de membri aflaţi pe diferite stadii de perfecţionare care se reduc în esenţă la gradele brezlelor medievale de ucenic, calfă şi maestru. Sediul lojei masonice serveşte pentru desfăşurarea într-un mediu discret a propriilor ritualuri şi dezbateri, prezenţa publică a organizaţiei limitându-se la acte de caritate şi acţiuni sociale în spiritul libertăţii, egalităţii şi fraternităţii.

Potrivit specialiştilor masoneria a avut un rol important în istoria României, organizaţia fiind implicată evenimente notabile precum răscoala lui Horea, revoluţia de la 1848 şi în Marea Unire din 1918. Printre personajele istorice despre care se spune că ar fi făcut parte din masonerie se numără Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, Carol Davila, Spiru Haret, Mihail Kogălniceanu iar mai târziu Ion C. Brătianu, Nicolae Titulescu, Bogdan Petriceicu Haşdeu, Mihail Sadoveanu sau George Enescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@stefan
Masonul Spiru Haret cred ca se intoarce in mormant astazi cand ii este purtata onoarea de "onorabili" ca Gheorghe Carp si Compania.
Postat 28 Decembrie 2015, 12:11 de viorel_guide
PCR transpartinic. Ep.: Educaţia naţională de calitate vs adevărata caritate, în spiritul …libertăţii, egalităţii şi fraternităţii.
I. ”O lojă masonică, numită şi atelier, numără în general între 7 şi 50 de membri aflaţi pe diferite stadii de perfecţionare care se reduc în esenţă la gradele brezlelor medievale de ucenic, calfă şi maestru. Sediul lojei masonice serveşte pentru desfăşurarea într-un mediu discret a propriilor ritualuri şi dezbateri, prezenţa publică a organizaţiei limitându-se la acte de caritate şi acţiuni sociale în spiritul libertăţii, egalităţii şi fraternităţii.” 1. Clădirea a fost o lungă perioadă de timp o unitate de învățământ preşcolar. În contextul în care şi în Oradea se resimte lipsa unor astfel de unități, aspect de care orice decident politic responsabil ar ţine seama, de ce nu se poate reveni la această nobilă, necesară şi educativă menire a sa? Sunt convins de faptul că, dacă ar mai trăi, şi (masonul?) Spiru Haret ar fi de acord cu această, cu adevărat nobilă destinaţie. Ar fi, totodată, şi un act de caritate, social, în spiritul libertăţii, egalităţii şi fraternităţii necesar. 2. Un spaţiu muzeal ideal pentru istoria masoneriei bihorene, se poate găsi lejer şi în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor, respectiv în nou renovata Cetate, locaţii în care, evident, nu se pot găsi spaţii adecvate pentru învăţământul preşcolar.
Postat 25 Decembrie 2015, 14:52 de stefan
MUUU...
@ADINA: Tu ti-ai citit , fata ( ???!!! ) comentariul inainte de a-l posta ? N-am inteles nimic...Asa ca nu mai muuuugi tu pe-aici !
Postat 24 Decembrie 2015, 21:01 de TDS
Băi, TDS,
nu mai tot cotcodăci a'm'pu-lea p'aci-lea, ca e scheme slabe...NASCASE si altii......las[ bre s[ fie muzeuri si c]t de multe cjhestii pentru turism, ca va fi si el SEXUAL si tu SATISFACUT!!!!!!! CRACIUN FERICIT!!! DU-TE CU CAPRA MAI REPEDE!
Postat 24 Decembrie 2015, 17:49 de ADINA
...Ca ne dau LUPII tarcoale...
De pe net : " Le retrovie della Massoneria: il club Rotary International ed il Lions Club International " . Atunci Club Lions ( vezi legatura cu consilier local si consoarta ) n-o fi in categorie ? ROTARY sau ROAR ACT , nu ? PS Uitam de pe lista anterioara un nume " MIhai ROTARU ( cercetat tot in Dosarul FERMA BANEASA ). Logodnica ( amanta, ceva, devenitta parca sotie, NISIPARU ), astia ce hram poarta ?
Postat 24 Decembrie 2015, 12:00 de TDS
PENTRU VOI, MUGURI NOI...
Klaus IOHANNIS ( !!! ) Adrian NASTASE ( !!! ) Mugur ISARESCU ( !!! ) Petre ROMAN ( !!! )Attila VERESTOY ( !!! )Cristian BOUREANU ( !!! )Cristian BURCI ( baby borker ) Dragos BALTEANU ( fost Presedinte SIF, judecat in probleme penale )Dacian Salvator PALLADI ( cel ce se crede cel mai tare dar nu e ! ) Dudu IONESCU ( !!!! )Gheorge TURDA ( fost securist de prima liga ) Ion ILIESCU ( !!!! )Ion TALPES ( !!!! )Ioan RUS ( !!!! )Ioan Codrut SERES ( condamnat ) Ilie SARBU ( !!!! )Virgil ARDELEAN ( !!!! )Viorel HREBENCIUC ( penal ), Dan Ioan POPP ( fost Presedinte IMPACT, executat silit de Banca Transilvania ), Lucian Claudiu MATEESCU ( fost director general IMPACT, cercetat in Dosarul " FERMA BANEASA " ), unii zic ca si Petru FILIP ar fi pe Lista !. Este o lista scurta ! Pentru ACESTE SCURSORI, MUZEU ?
Postat 24 Decembrie 2015, 11:50 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON