URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Noiembrie 2018, 07:50

Foc la secret: Incendiul de la Palatul Episcopal din Oradea a fost provocat de instalaţia de iluminat

Foc la secret: Incendiul de la Palatul Episcopal din Oradea a fost provocat de instalaţia de iluminat ÎN ŞANTIER. Preluat în administrare de Primărie pentru 20 de ani, Palatul Episcopal a intrat în şantier. După finalizarea lucrărilor, peste 3 ani, municipalitatea va lăsa la dispoziţia Episcopiei o treime din clădire, diferenţa urmând să devină centru cultural
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 3 luni au trecut de la incendiul care în seara de 25 august distrugea una dintre cele mai impozante imobile din Piaţa Unirii, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, cauzele nefiind făcute publice până azi.

BIHOREANUL a aflat că pompierii şi-au finalizat luna trecută raportul privind cauzele incendiului şi l-au predat Poliţiei şi Parchetului, care refuză însă orice informaţie.

De natură electrică

Cercetările privind incendiul care a mistuit acoperişul palatului şi o parte din etajul 1 au fost declanşate pe 26 august, la câteva ore după intervenţia celor peste 100 de pompieri care l-au stins. Între ruinele fumegânde au descins procurori şi poliţişti criminalişti, ridicând probe, făcând fotografii şi filmând resturile, iar într-o conferinţă de presă susţinută în aceeaşi zi împreună cu reprezentanţii ISU, Poliţiei şi Episcopiei prefectul Ioan Mihaiu a declarat că „toate ipotezele rămân în picioare” pentru investigatori.

Încă de atunci, indiciile conturau ipoteza că incendiul a fost generat de un scurtcircuit produs la instalaţia electrică a clădirii. Cu o oră înainte de izbucnirea focului, un turist clujean postase un filmuleţ cu „un joc de lumini” pe faţada dinspre Piaţa Unirii, iar un localnic a filmat scântei spre strada Episcop Mihai Pavel, în condiţiile în care episcopul Virgil Bercea susţinuse că palatul nu avea curent și luminile ambientale nu funcționau.

La secret

Solicitaţi de BIHOREANUL să comunice concluziile comisiei de cercetare, reprezentanţii ISU Crișana şi prefectul au răspuns că raportul a fost transmis Parchetului Oradea, singurii care pot oferi relaţii până la finalizarea anchetei penale fiind procurorii.

Nici răspunsul acestora nu a fost, însă, mai lămuritor. Prim-procurorul Teofil Ilisie a transmis redacţiei doar faptul că magistraţii au început urmărirea penală „pentru infracțiunea de distrugere, faptă prevăzută de articolul 253 alineatele 3 şi 4 din Codul penal”, adică pentru distrugerea unor bunuri din patrimoniul cultural, „prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc, de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri”, fapta fiind pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani.

De pe vremea lui Filip

BIHOREANUL a aflat, din surse proprii, că raportul ISU arată că incendiul a fost provocat de o defecţiune a instalaţiei de iluminat arhitectural, despre care, însă, nu există documente şi nimeni nu vrea să spună nimic! Administratorul Episcopiei, Ovidiu Constantin, nu a răspuns solicitărilor ziarului, iar directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, Emil Benţan, a afirmat că municipalitatea nu deţine niciun act privitor la instalaţie şi la modul în care a fost racordată la reţeaua de iluminat public al oraşului!

Cert este că teoriile lansate pe internet cu ţintă spre administraţia Bolojan, şi anume că odată cu reabilitarea Pieţei Unirii, Primăria ar fi obligat Episcopia să ilumineze palatul, cu preţul unor lucrări neconforme, nu sunt adevărate. În realitate, instalaţia a fost montată în 2007, pe vremea primarului Petru Filip, în cadrul lucrărilor de reabilitare realizate de firma Cseh Beton.

Într-un articol publicat chiar de BIHOREANUL la acea vreme (facsimil), patronul firmei, italianul Antonino Papalia, afirma că la lucrare a mai colaborat firma orădeană Crito Prod, care a montat un sistem de iluminat, furnizat de o altă societate, Atas Light.

Noi întrebări

Crito Prod este profilată pe construcţii civile, proiectare şi execuţie instalaţii electrice şi, potrivit site-ului propriu, a avut numeroase contracte publice şi private. Patronul societăţii susţine însă că lucrările la Palat au fost executate în baza unui proiect aprobat legal.

„Trebuia găsit un ţap ispăşitor. Noi am fost subcontractori, am realizat instalaţia pentru iluminatul exterior în baza unui proiect autorizat. Este o răutate să afirmi că incendiul a fost provocat de o instalaţie predată în urmă cu 11 ani”, spune Alexandru Criste, patronul şi administratorul Crito Prod, opinând că adevăratele probleme ar putea fi neasigurarea mentenanţei. „Din câte ştiu eu, sunt lucrări care nu s-au asigurat, cel puţin nu de către firma mea. În plus, din informaţiile care au ajuns la mine, acolo s-au făcut modificări la instalaţie, adăugiri...”.

Potrivit lui Criste, deşi ignifugarea clădirii trebuia refăcută din doi în doi ani, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. „Dacă acoperişul ar fi fost ignifugat la zi, nu s-ar fi întâmplat nimic, nici dacă dădeai cu aruncătorul de flăcări. Cineva avea obligaţia să se ocupe de întreţinere”, spune omul de afaceri, lansând noi suspiciuni care, la fel precum celelalte, sunt încă învăluite în fum...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pinonel
L-am văzut pe Bolojan când lega firele.
Postat 20 Noiembrie 2018, 11:05 de Sandu1206
@electrica
Eu i-as trage la raspundere pe cei de la Electrica sau Luxten (nu stiu cine a asigurat iluminatul) pt neglijenta in serviciu (incompetenta) si neindeplinirea sarcinilor de serviciu. Ei au fost sesizati in seara incendiului pt un scurtcircuit cu flacara deschisa la episcopie si reclamantul a indicat exact locul si modul de manifestare a scutcircuitului. Cei de la electrica au venit, au simulat o interventie si au plecat, fiind tarziu si neinteresati de ceva ce se intampla pe domeniul public. Superficiali si incompetenti.
Postat 20 Noiembrie 2018, 09:50 de oradea_mea_si_a_ta
Minciuna și lașitatea ... mână-n mâna bihoreană încărcată de superficialitate fără limite și rușină !?!
Instalația de iluminat fațada Palatului s-a realizat după finalizarea lucrărilor de intervenții la rețelele de apă, canalizare, electrice și termoficare făcute la nivelul Pieței Unirii ... devieri absolut necesare pentru turnarea și finisarea suprafețelor dalate, acceselor și suprastructurilor dintre clădirile adiacente. Mai mult de atât, Palatul Episcopal era debranșat de la alimentarea cu energie electrică, branșamentul iluminatului ornamental al fațadei făcându-sevcu un cablu provizoriu, montat inițial la finalul anului 2017 și "recalibrat" cu o săptămână înainte de producerea incendiului. Ordinele de a se ilumina fațada și în cursul acestui an au fost date de la nivelul PMO, iar Electrica SA s-a executat odată cu acceptul din septembrie 2018 al Episcopiei Greco-Catolice. Așa că, a veni acum cu o poveste de acum 11-12 ani ... înseamnă lașitate și minciună din partea celor implicați și sper să nu se termine așa povestea, ca să ne lăudăm peste timp că "Nero" Ilie Bolojan a fost de fapt un erou local !?!
Postat 20 Noiembrie 2018, 09:42 de CrisDumi
Nu iese fum fara foc!
Faptul ca toti e secreti, da de gandit! Dar si mai tare da de gand graba birtinezului de a se implica in reconsctructia cladirii! Sa-i fi soptit unii si altii ca gestul, inainte de inceperea urmaririi penale, ar cantari mult la dosar?! Nu stiu, intreb!
Postat 20 Noiembrie 2018, 08:18 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON