URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2016, 11:50

Florica Cherecheş se bucură de o nouă lege a adopţiilor, "copiată" de Guvern după un proiect al ei: adopţiile vor fi stimulate de stat şi mai rapide

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul Florica Cherecheş salută adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui proiect prin care se modifică radical legea adopţiilor, chiar dacă în acte acesta aparţine Guvernului, iar iniţiativa a avut-o, de fapt, ea.

Având în vedere că avem aproximativ 60.000 de copii instituţionalizaţi, că în fiecare an aproximativ 1.000 de copii sunt abandonaţi în spitale şi avem puţin peste 500 de adopţii pe an, "în 2013 mă întâlneam în Oradea cu persoane interesate să adopte copii, cu ONG-uri din domeniul social şi cu reprezentanţi ai Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului".

"Am cules sugestiile lor, le-am inclus şi pe cele ale altor ONG-uri din ţară şi am ajuns cu un draft pentru schimbarea legii la Oficiul Român pentru Adopţii. În 2014 am depus proiectul de lege, care a primit punct de vedere negativ de la Guvern. Între timp, anul trecut, Guvernul a iniţiat un proiect de modificare care preia cele mai multe din prevederile propuse de mine", a prezentat deputatul Florica Cherecheş, într-o conferinţă de presă susţinută joi, povestea noii legi, ce urmează să fie promulgate de preşedintele României şi apoi să intre în vigoare la 120 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit deputatului Cherecheş, noua lege stimulează adopţiile şi accelerează ritmul acestora prin simplificarea unor proceduri şi atenuarea unor cerinţe birocratice. Astfel, certificatul de familie adoptatoare nu va mai fi valabil un singur an, ca până acum, ci doi ani, iar în cazul în care se doreşte adoptarea unui copil aflat în plasament de către familia la care este plasat procedurile pot începe în 6 luni, nu în minimum 2 ani, procedurile aşa numitei "potriviri teoretice" nu vor mai fi derulate de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Copilului şi Adopţii de la Bucureşti, ci de cei ai Direcţiilor Judeţene pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Pentru că în prezent, părinţii naturali care îşi abandonează copiii "şantajează" familiile adoptatoare, nedându-şi acordul pentru adoptare decât în schimbul unor sume de bani, iar la procesele pentru adopţie nu se prezintă, noua formă a legii prevede că absenţa de la mai mult de două termene consecutiv în procesele de adopţie a părinţilor naturali va fi considerată refuz abuziv al adopţiei şi instanţa va ţine cont de acest lucru în decizia privind adopţia.

Cea mai însemnată noutate va fi, însă, că oricare din cei doi membri ai familiei adoptatoare vor putea petrece un concediu de acomodare cu copilul timp de până la 12 luni, de-a lungul căruia statul îi va plăti o îndemnizaţie lunară de 1.700 lei, în cazul în care copilul are o vârstă mai mare de 2 ani.

"Sperăm să crească numărul copiilor adoptaţi şi încercăm să creăm o cultură a adopţiei, să existe mai multe familii care să-şi dorească adoptarea unui copil", a spus Florica Cherecheş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PCR transpartinic. Ep. Logică de politruc: carul pus înaintea boilor/soluționarea parţială a efectului, nu şi a cauzei.
I. ”Având în vedere că avem aproximativ 60.000 de copii instituţionalizaţi, că în fiecare an aproximativ 1.000 de copii sunt abandonaţi în spitale şi avem puţin peste 500 de adopţii pe an, "în 2013 mă întâlneam în Oradea cu persoane interesate să adopte copii, cu ONG-uri din domeniul social şi cu reprezentanţi ai Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”. Dona Chereches: 1. Câți dintre cei 60.000 de copii instituționalizați, respectiv câţi dintre cei 1000 de copii abandonați în spitale, provin din familii destrămate de sărăcie? Unele, chiar și la ordin. 2. Câte destrămări de căsnicii, datorate în principal sărăciei, ați prevenit de când sunteți om politic/membru PNL? II. ”Potrivit deputatului Cherecheş, noua lege stimulează adopţiile şi accelerează ritmul acestora prin simplificarea unor proceduri şi atenuarea unor cerinţe birocratice. Astfel, certificatul de familie adoptatoare nu va mai fi valabil un singur an, ca până acum, ci doi ani, iar în cazul în care se doreşte adoptarea unui copil aflat în plasament de către familia la care este plasat procedurile pot începe în 6 luni, nu în minimum 2 ani, procedurile aşa numitei "potriviri teoretice" nu vor mai fi derulate de reprezentanți ai Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Copilului şi Adopţii de la București, ci de cei ai Direcţiilor Judeţene pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.” 1. Ce calificare de bază are actualul șef (mare credincios, totodată), din fruntea DGASPC Bihor? Acest specialist tomnatec are vreun mentor din fosta(?) ”poliţie politică”, aşa cum este la modă în România, post-Ceaușescu? III. for donele Cherecheș Florica & Luci Varga: 1. a) ”Sunt şapte rele în lume: 1. cunoştinţă fără caracter; 2. bogăţie fără muncă; 3. plăcere fără conștiință; 4. negoț fără moralitate; 5. știință fără omenie; 6. politică fără principii şi 7. închinare fără renunțare.” Mahatma Gandhi; b) Un cămătar = un (bun) creştin? c) Cine încalcă frecvent, cu bună ştiinţă şi rea-credinţă, cele 10 porunci sfinte, nu este un credincios; d) Mahatma Gandhi: ”Pământul oferă suficient pentru a acoperi nevoile omului, dar nu lăcomia lui.” e)Mahatma Gandhi: ”Sărăcia este cea mai crudă formă de violenţă.” f) ”Îmi place Cristosul vostru. Nu-mi plac creştinii voştri. Creştinii voştri sunt atât de diferiţi de Cristosul vostru.” - Mahatma Gandhi. 2. În loc de concluzii: Nu mai candidaţi! IV. for boşii de la noul-PDL Bihor: Un candidat model Mahatma Gandhi, nu puteţi scoate din joben?
Postat 20 Martie 2016, 12:37 de stefan
Votez TRUMP ! In vis...
Abia astept sa vad daca va mai fi pe lista ! In mod normal , NU ! Doar daca o confesiune religioasa ar impune-o ! Ceea ce n-ar fi imposibil !
Postat 18 Martie 2016, 20:21 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON