URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Ianuarie 2015, 17:55

Florica Cherecheş: Legea Educaţiei, schimbată pentru a descuraja învăţământul profesional în interesul "Sorbonicilor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul liberal Florica Cherecheş acuză Guvernul că masacrează legislaţia educaţiei. Prin Ordonanţa de Urgenţă 94/2014, emisă pe 29 decembrie anul trecut, la trei zile după încheierea sesiunii parlamentare, Guvernul a schimbat Legea Educaţiei, principala modificare cunoscută opiniei publice fiind posibilitatea unui deţinător al titlului de doctor în ştiinţe de a renunţa la acest titlu, astfel că - pe bună dreptate, susţine Cherecheş - Ordonanţa a fost dată "cu dedicaţie" pentru ca premierul Victor Ponta să-şi "rezolve" problema doctoratului plagiat.

Pe lângă asta, însă, probabil pentru a masca acest scop principal, Ordonanţa loveşte puternic în învăţământul profesional, care devine o "victimă colaterală".

Astfel, Cherecheş a afirmat că, în timp ce în prezent şcolile profesionale pot funcţiona în baza unui parteneriat între Inspectoratele Şcolare şi agenţii economici care vor să aibă viitori angajaţi bine calificaţi, asigurând cursanţilor pe lângă bursa oferită de stat, de 200 lei pe lună, încă una, tot de 200 lei, şi oferindu-le locuri de muncă la absolvire, OUG 94 prevede ca din următorul an de învăţământ şcolile profesionale să poată funcţiona numai la cererea expresă a agenţilor economici, numai după ce aceste solicitări sunt aprobate de un aşa-numit "Consorţiu Regional", nedefinit (despre care Ordonanţa nu spune nici ce este, nici din cine e format), apoi de o altă structură (la fel de necunoscută), numită "Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatelor Sociale", în final fiind necesară şi aprobarea Inspectoratelor Şcolare şi a Ministerului Educaţiei. "Se introduce enorm de multă birocraţie", spune Florica Cherecheş.

Pe de altă parte, în timp ce în prezent şcolile profesionale funcţionează pe baza unor contracte de şcolarizare a ucenicilor, OUG 94 obligă agenţii economici să le încheie cursanţilor contracte de muncă. "Evident, costurile vor creşte", explică Florica Cherecheş.

Potrivit acesteia, şcolile profesionale - înfiinţate în Braşov, Sibiu, Alba, Argeş, Hunedoara (în Oradea există Şcoala Eurobusiness, care şcolarizează în unităţi existente viitori muncitori pentru firmele din Parcul Industrial) - au fost foarte bine apreciate de agenţii economici (care au investit în dotarea acestor şcoli), dar şi de Camera de Comerţ Româno-Germană şi Ambasada Germaniei la Bucureşti, care a contribuit anul trecut cu 10.000 euro la "Caravana Meseriilor", pentru a explica tinerilor din mediul rural avantajele acestui tip de învăţământ. "Anul trecut a absolvit prima promoţie a acestor şcoli, care a scos muncitori calificaţi atât după cursuri de pregătire de doi ani, cât şi de un an. Au încheiat asemenea şcoli 35.000 de tineri, din care 98% au fost angajaţi imediat de agenţii economici, iar pentru acest an Camera de Comerţ Româno-Germană a estimat un necesar al cifrei de şcolarizare de 65.000 de locuri", a spus Cherecheş.

Deputatul liberal consideră, însă, că prin noua Ordonanţă de Urgenţă, a treia care modifică Legea Educaţiei în ultimii doi ani, se doreşte descurajarea acestei forme de învăţământ şi "îndrumarea" către universităţi a tinerilor (care, dacă legislaţia ar fi rămas neschimbată, ar fi optat pentru şcolile profesionale), mai ales în contextul în care anul trecut Guvernul a permis înscrierea la universităţi inclusiv a tinerilor care nu au promovat examenul de Bacalaureat.

"Noi (n.r. - PNL) ne vom opune, atunci când Ordonanţa va ajunge în Parlament, ca ea să fie aprobată. Dar şi colegii (n.r. - de la putere) vor trebui să înţeleagă că dacă dorim creşterea ratei şomajului şi evitarea risipirii banului public - pentru că absolvenţii şcolilor profesionale nu doar că nu mai cer ajutoare de şomaj, ci devin contribuabili - atunci trebuie să ne adecvăm ofertele educaţionale la piaţa muncii", a spus deputatul Florica Cherecheş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
poetul...
@grigore: Bodea acum e ocupat! Scrie versuri...
Postat 17 Ianuarie 2015, 11:03 de TDS
Auleu...
Hau hau hau...specific liberalilor,vorba multa ,saracie garantata!Lipseste Bodea care se vedea si el premier!Mina birjar,iarna-i lunga...!
Postat 17 Ianuarie 2015, 10:54 de grigore
alte intrebari
1. A auzit cineva de localitatea SIMLEUL SILVAIEI? Ca Stelica zice ca de-acolo e! Eu unul n-am auzit dar mai stii... 2. Ce legatura exista intre mecanica si educatie/invatamant?
Postat 17 Ianuarie 2015, 00:18 de TDS
intrebare
Intrebare-ntrebatoare: deputata are 55 de ani! Consortul banuiesc ca tot pe-acolo se situeaza! Cum mama saraciei Stelica a absolvit Universitatea Oradea? Ca UO(zisa Sorbonica pe buna dreptate)a aparut pe piata dupa 1990? Deci stimabilul a facut studii superioare dupa 30 ani? Ca "branconierul" Igas? Sau ca Boghicevici de la Arad(cea care viseaza din nou la Ministerul Muncii? PS Am inteles ca s-au descoperit niste neregului in ceea ce priveste studiile si la Alinutza Gorghiu! Teza de doctorat nu i-o verifica nimeni?
Postat 17 Ianuarie 2015, 00:14 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON