URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Ianuarie 2016, 17:39

Florica Cherecheş: dacă pe listele de candidaţi nu sunt cel puţin 30% femei, Biroul Electoral Central să le respingă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul PNL Florica Cherecheş a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că este coiniţiator, împreună cu copreşedintele Alina Gorghiu, la o iniţiativă susţinută de 154 senatori şi deputaţi din toate partidele ce vizează "o reprezentare echilibrată a fiecărui gen în politică", adică – în mod concret – ca minimum 30% din candidaţii de pe listele partidelor să fie femei sau, ca să se asigure un echilibru, cel puţin 30% să fie bărbaţi în cazul în care cineva ar avea de gând să pună pe liste doar femei, în caz contrar aceste liste urmând să fie respinse de Biroul Electoral Central.

Cherecheş şi-a motivat demersul prin faptul că deşi Constituţia consacră egalitatea în drepturi a femeilor şi bărbaţilor, în prezent reprezentarea politică a femeilor este mult inferioară procentajului de 52% pe care ele îl constituie în totalul populaţiei din România, aducând ca argument şi cifre.

Conform acestora, în Parlament doar 11,5% dintre senatori şi deputaţi sunt femei (media în ţările europene fiind 28%, în majoritatea statelor UE existând cote obligatorii pentru femei, ba în Franţa chiar paritate între acestea şi bărbaţi), în Bihor doar 4 femei sunt primari la un total de 101 oraşe şi comune, tot atâtea sunt consilieri judeţeni dintr-un total de 35 membri ai CJ Bihor, tot în judeţ doar 11% din cei 1.159 consilieri locali sunt femei, iar în Oradea 5 din 27, adică 18,5%.

Încercând să enumere motivele care au determinat-o să iniţieze modificarea Legii electorale astfel încât să asigure automat o cotă de gen, Cherecheş a afirmat că "în România abordarea socială este discriminatorie, misogină", că se bazează "şi pe ceea ce se întâmplă acum, adică nevoia de împrospătare a clasei politice", şi – în fine – că femeile "sunt conştiincioase, mult mai decente în exprimare, foarte determinate să acţioneze onest şi le preocupă mai mult problemele sociale, ale familiei, copiii şi educaţia".

Pe de altă parte, deputatul PNL a afirmat că aşteaptă sugestii pe această temă şi din partea cetăţenilor, putând fi contactată atât pe Facebook, cât şi prin e-mail, la adresa intrebari@fchereches.ro.

Parlamentarul a omis, însă, cazuri de corupţie, ineficienţă, primitivism, aroganţă şi vulgaritate ale unor femei deputat, senator ori ministru celebre, precum Elena Udrea, Roberta Anastase, Monica Iacob Ridzi, Lia Olguţa Vasilescu, Rovana Plumb etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Dona Cherecheş, de proverbe ca: ”Omul potrivit, la locul potrivit!” şi ”Omul sfințește locul, nu locul pe om” aţi auzit cumva?
I. Cele două proverbe din titlu, constituie totodată două sugestii de selectare a candidaţiilor noului PDL Bihor, pentru viitoarele alegeri. Lucru valabil şi pentru cei din conducerea PSD Bihor și ALDE Bihor; 1. Pe orice cetăţean român, de bună credinţă şi cu ”scaun” la cap, sunt convins de faptul că nu l-ar deranja să voteze 100% femei, dacă candidatele îndeplinesc şi cele enunţate de cele două proverbe. Cred că de aşa ”echilibru” şi Elena Ceauşescu ar fi mândră! II. Dona Cherecheş, în contextul în care nu v-a păsat deloc de blocarea salariului minim brut pe economie pentru încă 4 luni, nu ne mai daţi lecţii de statistică şi moralitate, sau şi de ”creştinism”, cu linguriţa/biberonul. Aplicaţi în activitatea dvoastră zilnică şi nu ocazional, cele două proverbe ca şi cele 10 Porunci Sfinte. Inclusiv la concursurile pentru ocuparea de funcţii/posturi/locuri de muncă, monitorizate, sau nu, audio/video! III. ”…femeile "sunt conştiincioase, mult mai decente în exprimare, foarte determinate să acţioneze onest şi le preocupă mai mult problemele sociale, ale familiei, copiii şi educaţia”.” 1. Dacă un bărbat este conștiincios, decent în exprimare, determinat să acţioneze onest, preocupat în termeni reali (şi nu doar pentru propria imagine) de probleme sociale/familiale/buna creştere şi educare copiilor şi sunt destui, nu este de fapt bărbat? Curată discriminare dona Cherecheş! P.S. În loc de concluzii. Cherecheş Florica & Varga Lucia: Nu mai candidaţi!
Postat 15 Ianuarie 2016, 20:18 de stefan
FEMEILE = PROCENTE ?
etc. = Eba , Boghicevici , Boagiu , Vasilica Miron , aia cu ciocu' mic , Irina Loghin , Alina Gorghiu , Ionela Pop ( Bruchental ) , Adelina Coste , Anca Magdalena Popescu ( Ratiu )...Toate una si una ! Da pentru Norica Nicolai , Renate Weber , Mariana Campeanu , Gabriela Firea ! Ideea este ca femeile politician trebuie sa aiba un cuvant de spus daca au ce spune , nu pe procente obligatorii ! Florico , de votul meu TE-AI LINS PE BOT ! NEVER EVER ( la dejunurile confesionale dar si in familie sigur te-ai familiarizat cu engleza americana...) NU TE VOI MAI VOTA ! PS Era sa uit de MM-M10 la " asa nu " !
Postat 15 Ianuarie 2016, 18:44 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON