URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2020, 15:45

Flagrant degeaba! Judecătorii au desfiinţat rechizitoriul frontieristului din Borş acuzat că scotea din ţară contra cost fugari penali

Flagrant degeaba! Judecătorii au desfiinţat rechizitoriul frontieristului din Borş acuzat că scotea din ţară contra cost fugari penali La 2 ani după ce l-au trimis în judecată, procurorii au cerut judecătorilor restituirea dosarului de corupţie deschis pe numele poliţistul de frontieră Marinel Marţi(medalion). Ancheta se reia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 2 ani de dezbateri, judecătorii de Cameră preliminară au respins definitiv de la judecată cazul poliţistului de frontieră Marinel Marţi şi al unui patron de service auto din Oradea, Sebastian Sabău, acuzaţi că ar fi înlesnit, contra cost, scoaterea din ţară a unor fugari condamnaţi la detenţie.

Cei doi au fost trimişi în faţa instanţei în urma unei anchete realizate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi ofiţerii Serviciului Judeţean Bihor al Direcţiei Generale Anticorupţie, după o controversată acţiune de prindere în flagrant realizată de anchetatori pe 5 noiembrie 2017 cu ajutorul unui investigator sub acoperire.

Capcană la frontieră

Investigatorul s-a dat drept fugar şi a ajuns în legătură cu cei doi prin intermediul unei alte persoane, martor în cauză, care le dezvăluise anchetatorilor că, în octombrie 2014, ar fi intervenit pentru ca Marinel Marţi să ajute o escroacă din Galaţi, condamnată la închisoare pentru înşelăciune, să treacă frontiera şi să se sustragă de la executarea pedepsei.

În final, fugara Gabriela Tăgârţă a fost prinsă şi încarcerată, iar din spatele gratiilor aceasta i-a denunţat pe cei care au ajutat-o. În baza informaţiilor, ofiţerii DGA, sub coordonarea procurorilor, le-au întins o capcană omului de afaceri şi poliţistului de frontieră.

În rol de condamnat, investigatorul l-a contactat pe 5 noiembrie 2017 pe complicele poliţistului de frontieră, Sebastian Sabău, cerându-i ajutor pentru a putea ieşi din ţară. Acesta i-a comunicat, apoi, că a şi “rezolvat” problema cu Marţi care i-ar fi transmis preţul - 1.000 euro - iar investigatorul a acceptat târgul şi i-a dat banii. În seara aceleiaşi zile, omul s-a prezentat la PTF Borş, unde poliţistul de frontieră îl aştepta deja, dirijându-l spre banda diplomatică, pe care investigatorul a şi trecut în Ungaria.

Judecată sub control judiciar

În momentul în care investigatorul sub acoperire a trecut graniţa, Marţi şi Sabău au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar a doua zi au fost duşi la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventive, însă instanţa a dispus ca cei doi să fie plasaţi sub control judiciar, măsură menţinută ulterior şi la Curtea de Apel Oradea.

Ancheta în caz a continuat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor până în mai 2018, când agentul şef de frontieră Marinel Marţi şi afaceristul Sebastian Sabău au fost trimişi în judecată, primul pentru două infracţiuni de luare de mită iar cel de-al doilea pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Cauza a intrat în dezbaterea Camerei preliminară a instanţei, etapă în care judecătorul e chemat să verifice legalitatea trimiterii în judecată dispuse de procuror, a probelor dar şi a modului în care s-au administrat acestea.

Potrivit Codului de procedură penală, durata procesului în camera preliminară este limitată la maxim 30 de zile. În acest caz, însă, verdictul s-a dat abia pe 28 ianuarie 2020, adică după aproape 2 ani, timp în care dosarul a trecut pe la trei complete de judecată, dar şi prin mai multe amânări.

O şpagă provocată

În final, verdictul a fost pronunţat de judecătoarea Simina Corlăţeanu, care a stabilit că procesul împotriva lui Marţi şi Sabău poate începe, însă asta după ce a exclus din dosar toate actele procedurale care se refereau la flagrantul organizat cu participarea investigatorului sub acoperire.

Motivul? Judecătoarea a stabilit că acţiunea de flagrant a fost provocată şi, deci, încalcă legea, deoarece Codul de procedură penală interzice explicit “organelor judiciare penale sau altor persoane care acționează pentru acestea să provoace o persoană să săvârșească ori să continue săvârșirea unei fapte penale, în scopul obținerii unei probe”.

Pe de altă parte, procurorilor li s-a cerut să remedieze şi rechizitoriul, pe care judecătorul l-a considerat neclar. Asta pentru că în actul de acuzare nu era indicat când anume s-a consumat infracţiunea de mită imputată lui Marţi, adică momentul în care acesta ar fi acceptat şpaga, şi nici când şi sub ce formă l-a ajutat Sabău, la fel cum lipseau  trimiteri la “acte procesuale, acte pocedurale şi acte de sesizare, probele şi mijloacele de probă avute în vedere în cazul infracţiunilor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată”.

Final neaşteptat

Încheierea judecătorească a fost contestată, însă, atât de Parchetul Bihor cât şi de inculpaţi, iar cazul a intrat, pe 24 februarie, în acest an, în analiza Curţii de Apel Oradea, unde dovezile şi actele procurorilor au fost luate, din nou, la disecat.

Verdictul final asupra dosarului s-a pronunţat vineri şi a fost o nouă lovitură pentru procurori căci, pe lângă probele deja desfiinţate de Tribunal, completul Curţii de Apel Oradea format din judecătorii Ovidiu Musta şi Florin Filimon a dispus înlăturarea ca nelegală şi a unei înregistrări ambientale audio video făcute de către omul de legătură dintre denunţătoare şi cei doi inculpaţi, martor în dosar, care dovedeau implicarea lui Sabău şi Marţi în scoaterea ei din ţară. Magistrații au apreciat că anchetatorii trebuiau să-l autorizeze pe omul de legătură ca şi colaborator, ceea ce, în acest caz, în aprecierea instanţei, nu s-a făcut.

Ca atare, cu toată probaţiunea şubrezită, în final, procurorii au renunţat să-şi mai susţină rechizitoriul, cerând completului de judecată să dispună restituirea cauzei, solicitare care a şi fost admisă.

Ce va urma? Suspendat din funcţie imediat după ce a fost trimis în judecată, Marinel Marţi se va putea întoarce la lucru, iar ancheta în caz va fi reluată. Rămâne de văzut dacă procurorii vor reuşi să-şi reclădească dosarul ori vor renunţa definitiv la acuzaţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
un tepar basma curata
normal ca va scapa basma curata acest escroc Sebi, prietenul si protejatul politistilor. un tepar de seama lui mai greu gasesti in bihor - foloseste piese second-hand pt reparatiile masinilor, dar le inregistreaza si taxeaza ca fiind noi, umfla facturi grele asiguratorilor si naivilor accidentati, dirijati de cei de la politia rutiera spre atelierul lui de pe clujului. nu ne mira nimic, din pacate.
Postat 05 Iulie 2020, 22:00 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON