Anchetă explozivă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Într-o investigaţie realizată cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, procurorii au descoperit o filieră profilată pe scoaterea din ţară a unor persoane condamnate la detenţie, printre care şi un poliţist de frontieră, cercetat acum pentru corupţie.
Marinel Marți, agent la Punctul de trecere a Frontierei Borş, şi colegul său maghiar din Ártand au fost prinşi, duminică, în flagrant cu o mită de 1.000 euro, pentru a ajuta o persoană condamnată la detenţie să treacă peste graniţă. Totul a pornit de la un denunț făcut din închisoare...
Prinși în flagrant
"Poliţistul de frontieră este bănuit că, în 2014, în schimbul a 1.000 euro încasaţi prin intermediul unui complice, a permis trecerea prin Punctul de trecere a frontierei Borş către Ungaria a unei persoane condamnate la detenţie pentru înşelăciune. Inculpatul ştia că respectiva persoană nu are voie să părăsească teritoriul României, motiv pentru care nu a îndeplinit formalităţile obligatorii, adică nu a evidenţiat în sistemul informatic trecerea acesteia peste graniţă", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, prim-procurorul adjunct Maria Cotrău.
Potrivit lui Cotrău, în final fugarul a fost prins şi încarcerat, iar din spatele gratiilor, acesta i-a denunţat pe cei care, în 2014, l-au ajutat să părăsească ţara. În baza informaţiilor, ofiţerii DGA, sub coordonarea procurorilor, le-au întins o capcană cu ajutorul unui investigator sub acoperire.
Acesta s-a dat drept o persoană condamnată la închisoare şi l-a contactat pe complicele poliţistului de frontieră, Sebastian Sabău - cel care intermedia şpăgile între fugari şi frontierist - cerându-i ajutor pentru a putea ieşi din ţară. Acesta a şi "rezolvat" problema cu Marţi care i-a transmis preţul, rămas acelaşi ca în 2014, adică 1.000 euro. Investigatorul a acceptat târgul şi, duminică seară, s-a prezentat la PTF Borş, unde poliţistul de frontieră îl aştepta deja, dirijându-l spre banda diplomatică, pe care investigatorul a şi trecut în Ungaria.
"Având în vedere faptul că la punctele de frontieră echipele sunt mixte, formate dintr-un poliţist român şi unul maghiar, inculpatul Marinel Marţi i-a solicitat colegului său din Ungaria să îl ajute, promiţându-i în schimb o parte din banii încasaţi", a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor.
În momentul în care investigatorul sub acoperire a trecut graniţa, cei doi au fost ridicaţi de procurori şi ofiţeri DGA.
Sub control judiciar
În privinţa poliţistului ungur, cercetările au fost preluate şi sunt continuate de autorităţile maghiare. Marinel Marţi, în schimb, şi intermediarul şpăgilor, Sebastian Sabău, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar luni seară au fost prezentaţi la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă.
Lui Marţi i se impută două infracţiuni de luare de mită şi două infracţiuni de complicitate la luare de mită, constând în ajutorul dat poliţistului maghiar pentru luarea mitei. În cazul lui Sabău s-au reţinut două infracţiuni de complicitate la luare de mită.
Instanţa a respins, însă, propunerea, dispunând în schimb ca cei doi să fie plasaţi sub control judiciar cu interdicţia de a părăsi municipiul Oradea. "Noi am contestat soluţia instanţei. În opinia noastră faptele celor doi inculpaţi sunt extrem de grave. Aceştia au înlesnit fuga unei persoane condamnate penal pentru prinderea cărora Statul a cheltuit ulterior sume mari de bani. În plus, din informaţiile noastre au mai comis astfel de fapte, pe care continuăm să le cercetăm", a mai arătat Cotrău.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.