Agentul şef Marinel Marţi, de la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, a fost inculpat pentru luare de mită, iar Sebastian Călin Sabău, patron al unui important service auto, pentru complicitate, într-o anchetă a Parchetului Bihor derulată în colaborare cu Direcţia Generală Anticorupţie Bihor.
Acuzaţiile au fost făcute publice săptămâna trecută, când cei doi au fost prinşi în flagrant luând 1.000 euro ca să ajute să iasă din ţară un infractor aflat pe punctul de a fi condamnat la închisoare. Fugarul era, de fapt, un investigator sub acoperire...
Escroacă pe fugă
Ancheta a pornit în urma unui denunţ formulat de o escroacă din Galaţi specializată în înşelăciuni imobiliare, Gabriela Tăgârţă, pe care Marţi şi Sabău ar fi ajutat-o să fugă din ţară acum 3 ani. Complicii femeii identificau persoane vârstnice, le promiteau ajutoare sociale, dar numai dacă le dădeau contractele de proprietate pentru a încheia, chipurile, procese verbale de primire a bunurilor ce urmau să le fie donate. După ce primeau actele, escrocii vindeau apartamentele, în unele situaţii bătrânii fiind sechestraţi în case până la finalizarea tranzacţiilor.
Afacerile penale i-au adus Gabrielei Tăgârţă o pedeapsă pe măsură, pe 14 aprilie 2014 fiind condamnată de Tribunalul Bucureşti la 17 ani de detenţie. De teamă că la recurs sentinţa va rămâne definitivă, individa a decis să fugă din ţară.
Marţi cel lacom
A şi reuşit, prin Borş, după ce a apelat la ajutorul lui Sebastian Călin Sabău, patronul unui service auto din Oradea, care a pus-o în contact cu Marţi. Afacerea a costat-o 1.000 euro, dar n-a apucat să se bucure de libertate decât puţină vreme: condamnată definitiv şi dată în urmărire internaţională, a fost reţinută în februarie 2015 în Germania şi returnată în România. Unde, din spatele gratiilor, ca să-şi reducă pedeapsa, i-a denunţat pe cei care o ajutaseră să dispară.
În baza informaţiilor, anchetatorii i-au întins o capcană poliţistului de frontieră. Un investigator sub acoperire s-a dat drept condamnat la închisoare, cerând ajutorul lui Sabău, cel care a intermediat şpaga şi pentru Tăgârţă. Acesta a "rezolvat" problema cu Marţi, preţul fiind acelaşi ca în 2014, tot 1.000 euro. Investigatorul a acceptat, iar duminică seară, când subofiţerul a intrat în tură, bărbatul a fost chemat de Sabău la service, unde a plătit "biletul" spre Ungaria şi a primit mesaj din partea lui Marţi să pornească spre Borş.
Flagrant la pătrat
În momentul când investigatorul a ieşit din service, ofiţerii DGA l-au ridicat imediat pe Sabău şi l-au dus la Parchet. În acest timp, la PTF Borş, un alt echipaj pândea să vadă dacă "fugarul" reuşeşte să treacă. Şi da, a făcut-o ca "şefii", pe culoarul rezervat diplomaţilor, unde Marţi l-a dirijat ca să nu stea la coadă. După ce "condamnatul" a trecut graniţa, frontieristul a fost şi el încătuşat.
La audieri, Sabău a recunoscut faptele, dar Marţi a uzat de dreptul la tăcere. Ulterior, procurorii au descoperit că poliţistul de frontieră acţionase în echipă cu un coleg din Ungaria. "La frontieră echipele sunt mixte, formate dintr-un poliţist român şi unul maghiar. Inculpatul Marţi i-a solicitat colegului din Ungaria să îl ajute, promiţându-i o parte din banii încasaţi", a explicat prim procurorul adjunct al Parchetului Bihor, Maria Cotrău.
Sub control judiciar
În privinţa poliţistului ungur, cercetările au fost preluate de autorităţile maghiare. Marţi şi Sabău au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar a doua zi au fost duşi la Tribunal cu propunere de arestare preventivă. Subofiţerului i se impută două infracţiuni de luare de mită, iar lui Sabău două complicităţi la luare de mită. Inițial, instanţa a dispus ca cei doi să fie plasaţi sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi Oradea.
Soluţia a fost contestată, însă, de procurori, la Curtea de Apel. "În opinia noastră, faptele celor doi inculpaţi sunt extrem de grave. Au înlesnit fuga unei persoane condamnate, pentru prinderea căreia statul a cheltuit sume mari de bani", spune Cotrău.
Atât doar că, luni, Curtea de Apel Oradea a anulat măsura controlului judiciar dispus în cazul poliţistului de frontieră, judecătorii stabilind că anchetatorii nu au probe pentru a susţine luarea unei măsuri preventive împotriva lui Marţi. Instanţa a menţinut, însă, dispoziţiile judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor cu privire la omul de afaceri Sebastian Sabău, care va rămâne sub control judiciar, decizia fiind definitivă.
Pe tuşă
Între timp, agentul şef Marinel Marţi a fost suspendat din funcţie, iar şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, chestorul Marin Bondar, a ordonat o anchetă disciplinară împotriva sa.
"Nu-mi explic această situaţie. Îl cunosc de multă vreme, e un om pregătit, şeful lui a avut încredere în el", a spus şeful ITPF, decis să facă toate demersurile pentru ca Marţi să fie eliminat din sistem: "Astfel de oameni nu au ce să caute între noi".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.