Sărbătoare de zile mari, sâmbătă, la Teatrul Regina Maria, unde foşti şi actuali angajaţi ai Spitalului Clinic Universitar de Urgenţă au serbat trei decenii de existenţă ai instituţiei, în prezenţa unor invitaţi de seamă din ţară şi de peste hotare.
"Există ocazii în viaţă când ţi se acordă încredere pentru a face un lucru bun pentru comunitate. Şansa noastră a fost că acest oraş a avut oameni care doreau renaşterea spitalelor. Din fericire, acest lucru a reuşit în cazul nostru şi permiteţi-mi să spun că spitalul a renăscut în ultimii 7 ani", a deschis evenimentul managerul Gheorghe Carp, amintind despre "voinţa politică" a celor care au făcut ca unitatea să-şi merite cu adevărat numele de spital clinic de urgenţă, dar şi reputaţia de primă mână, datorată unor premiere medicale naţionale, precum prima tromboliză făcută, nu demult, în România.
Momentul zero, descentralizarea
În timp ce pe cortina folosită ca ecran erau proiectate imagini ce reflectă activitatea Spitalului, Carp a mulţumit, pe rând, principalilor invitaţi, primul fiind fostul ministru al Sănătăţii din Guvernul Boc, acum senator, Cseke Attila (foto), pentru curajul de a fi pus în practică descentralizarea sistemului sanitar prin transferarea celor mai importante spitale din fiecare judeţ către autorităţile locale.
Cseke a răspuns mulţumind, la rându-i, "echipei, Consiliului Local, Primăriei şi Consiliului Judeţean", dar şi medicilor orădeni care, spre deosebire de cei din restul ţării, "m-aţi primit cu căldură chiar dacă am fost un ministru care nu era medic", glumind apoi că n-ar fi exclusă o revenire pe acest post, deşi "cred că la Ministerul Transporturilor am avea mai mare nevoie", dată fiind degradarea infrastructurii rutiere.
După ce a primit, cum aveau s-o facă toţi ceilalţi, o plachetă din partea managerului spitalului, Cseke a fost urmat de succesorul său la Minister, dr. Ritli Ladislau, prezent şi la inaugurarea de acum 30 de ani, şi pe care Carp l-a prezentat cu umor, spunând că "mi-a fost şef şi i-am fost şef, şi tot prieteni am rămas".
Apropouri la Judeţ
Cum în sală erau trei prefecţi, doi foşti (Ilie Bolojan şi Gavrilă Ghilea), plus cel în funcţie, Carp i-a dat microfonul lui Claudiu Pop, pe care l-a menţionat pentru efortul de a fi ţinut să participe după ce cu o seară înainte se afla la Tulcea.
În schimb, cu ironie, managerul i-a mulţumit reprezentantei Consiliului Judeţean, Anca Dodescu (foto), spunând că "datorăm mult Consiliului Judeţean, şi anume că ne-a dat Primăriei" (aluzie la faptul că în 2010, când preşedintele CJ era Radu Ţîrle, acesta a cedat municipalităţii spitalul abia primit de la Ministerul Sănătăţii), dar şi "pentru banii cu care ne va sprijini pe viitor".
Rând pe rând, au mai vorbit preşedintele director general al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Vasile Ciurchea (care a promis că "mă voi gândi să sprijinim mai mult Spitalul Judeţean din Oradea"), predecesorul său, Cristian Buşoi, rectorul Universităţii Emanuel, Paul Negruţ, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău (care a lăudat parteneriatul cu municipalitatea şi cu Spitalul Judeţean, spunând că studenţii medicinişti beneficiază acum de toate facilităţile pentru pregătirea practică), generalul Ioan Baş, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei bihorene (despre care Carp a spus că este beneficiara secţiei de Medicină Legală), fostul secretar de stat din Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie, fostul prefect Gavrilă Ghilea şi alţii.
Elogii la scenă deschisă
Una dintre somităţile Medicinei clujene, neurochirugul Ioan Ştefan Florian, le-a spus orădenilor că sunt "extrem de norocoşi" pentru că au avut doi miniştri ai Sănătăţii, în timp ce "noi am avut un prim-ministru (n.r. – Emil Boc), dar n-am reuşit să facem atâtea ca la Oradea". Profesorul clujean i-a lăudat, de asemenea, pe primarul Ilie Bolojan şi pe managerul Gheorghe Carp, repetând că "nu pot decât să vă invidiez" pentru modernizarea spitalelor din Oradea, la un nivel pe care nu l-a mai întâlnit în ţară.
Surprinzător, pe primarul Ilie Bolojan l-a lăudat şi fostul director medical al spitalului, Adrian Maghiar (foto), care a spus că "şi Oradea are un prim-ministru, un prim-ministru local, domnul primar Bolojan, care a sprijinit Spitalul Judeţean cum nicio altă autoritate n-a mai făcut-o", dar şi profesorul Gheorghe Bumbu, fost decan al Facultăţii de Medicină, şeful secţiei de Urologie, amintind că acestuia i se datorează statutul de "navă amiral" pe care îl are unitatea între spitalele din oraş şi judeţ.
Între lacrimi...
Un moment emoţionant, care i-a făcut pe mulţi să lăcrimeze, s-a petrecut când managerul Carp i-a adresat mulţumiri şi doctorului Foldes Adalbert (foto), delegat de Primărie ca membru în Consiliile de Administraţie atât la Spitalul Judeţean, cât şi la cel Municipal. "Este o surpriză că astăzi sunt aici", a început Foldes, izbucnind imediat în plâns, pentru că, aşa cum doar apropiaţii ştiu, este grav bolnav. "Mulţi ani colegi, mulţi ani Spital!", şi-a oprit discursul, înecat în lacrimi.
Alt episod cu încărcătură emoţională puternică a fost cel în care Carp a mulţumit familiei Soriţoiu, a prorectorului Universităţii Emanuel, căsătorit cu o americancă, a cărui fetiţă, Victoria, a fost diagnosticată la vârsta de doar 2 ani cu o formă severă de cancer. "Am învăţat că atunci când suntem în suferinţă întrebarea corectă nu este De ce eu, Doamne?, ci Ce să fac acum?", a spus prorectorul de la Emanuel, iar apoi Carp a explicat că, datorită acestei familii, mai mulţi medici orădeni au putut face stagii de perfecţionare în SUA, la spitale de elită din Atlanta şi Pensacola, iar alţi medici au beneficiat de experienţa unor colegi americani din Pensacola şi Wichita care au acceptat să vină la Oradea pentru a le-o împărtăşi în stagii practice.
... sobrietate...
Ultima persoană căreia managerul spitalului a ţinut să-i aducă mulţumiri a fost primarul Ilie Bolojan, dar a spus că având cu acesta o înţelegere "că nu ne vom felicita niciodată pentru că ne facem datoria", nu îi oferă, precum celorlalţi, nicio plachetă.
Emoţionat vizibil, edilul a trecut în revistă momentele de început ale reformării spitalelor din Oradea, când era privit pieziş de unii medici, ca un intrus, şi până în prezent. Bolojan a subliniat că mereu a considerat că pentru a avea servicii medicale de calitate, oraşul avea nevoie de "trei piloni": condiţii performante de lucru, logistică modernă şi "oameni buni". La rându-i, Bolojan le-a mulţumit pentru colaborare foştilor miniştri, dar a subliniat că primul pas în modernizarea spitalelor orădene a fost făcut de Eugen Nicolăescu, odată cu echiparea secţiei de Chirurgie Cardiovasculară minim invazivă cu un angiograf pe care l-a socotit, de altfel, "capul de pod" pentru toate celelalte dotări care au urmat.
În final, Bolojan a ţinut să mulţumească atât reprezentanţilor Universităţii de Medicină din Cluj, de la Institutul Inimii şi de la Institutul Oncologic, cât şi celor ai Universităţii orădene, în special fostului decan Gheorghe Bumbu, companiilor din Oradea care au făcut donaţii pentru spitale şi "celor care au lucrat şi lucrează la Spitalul Judeţean, de la portar, brancardier şi infirmier, până la asistenta şi medicul care intră în sala de operaţii".
... şi râs
Înainte ca evenimentul să ia sfârşit prin evidenţierea şefilor de secţii din spital, care a făcut, potrivit lui Carp, ca "Judeţeanul să facă parte din toate programele naţionale de sănătate", un alt moment special şi gustat de public a fost cel în care şeful secţiei de Neurochirugie, profesorul Dumitru Mohan (stânga, în fotografie), s-a adresat edilului cu o rugăminte specială şi personală, dar în asentimentul tuturor colegilor.
Mişcându-se foarte greu, sprijinit de fiul său, Aurel, care îi este şi subordonat la spital, Mohan a folosit un limbaj neaoş de Bihor. "Domnule primar, nu vă supăraţi că nu v-o medaliat. Vă fac io o medalie de care n-o mai văzut nimeni, numa’ să faceţi parcare la medici", a spus el în aplauzele confraţilor.
În final, Carp şi-a invitat colegii să asiste la un spectacol anume oferit lor de către muzicienii Filarmonicii, care au interpretat bucăţi celebre din diverse lucrări.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.