URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2018, 13:45

Fără precedent: 27 de ambasadori vizitează Oradea, la invitaţia Ministerului de Externe, dar gazdele nu ştiu să-i asculte şi să profite de prezenţa lor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă aţi fi ambasadorul Africii de Sud ori Republicii Democratice Congo – state bogate în resurse naturale, ori al Indiei, Egiptului sau Indoneziei – în plină dezvoltare, v-ar interesa să aflaţi câţi ortodocşi sunt în Bihor, câte bazine hidrografice are judeţul şi câte locuri sunt în Aula Magna a Universităţii din Oradea? Sau, dimpotrivă, atunci când ajungeţi într-un loc nou aţi şti deja, predocumentându-vă, ce trebuie ştiut despre acel loc şi aţi profita de şedere pentru a stabili şi dezvolta relaţii economice, culturale, educaţionale?

Din păcate, o iniţiativă bună a Ministerului de Externe, care cu ocazia Centenarului organizează vizite în ţară pentru Corpul Diplomatic de la Bucureşti, rămâne în cea mai mare parte o formă fără fond, arătând că "avem" una şi alta, dar fără a ieşi din izolare şi din provincialism. Concluzia vine după ce la Prefectura Bihor a avut loc vineri dimineaţă, pe parcursul a două ore, o întâlnire între 27 de ambasadori, oficialităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate ale Guvernului în judeţ şi ai mediului de afaceri local.

Din Cluj la Oradea către Timişoara

Cei 27 de ambasadori reprezintă Algeria, Lituania, Iordania, Cehia, Israel, Malayesia, RPD Congo, Tunisia, Algeria, Africa de Sud, Muntenegru, Irak, Chile, Slovacia, Indonezia, Federaţia Rusă, India, Bulgaria, Armenia, Mexic, Peru, Egipt, Portugalia, Nigeria, Georgia, Pakistan şi Sudan, ajungând la Oradea în cea de-a treia sesiune de vizite organizată de MAE (după Iaşi şi zona Maramureşului), urmând ca sâmbătă să se îndrepte spre Arad şi de acolo către Timişoara.

Scopul vizitei este de a oferi posibilitatea diplomaţilor să se documenteze "în teren" şi de a promova legături comerciale, culturale, educaţionale şi de orice altă natură între zonele pe care le vizitează în România şi ţările lor.

De notat că, deşi au lipsit ambasadorii SUA, Germaniei, Franţei, Italiei, Spaniei, Coreii de Sud, Japoniei, Braziliei, Canadei şi altor state mari şi importante din diverse motive, pentru gazde a fost o oportunitate de a "vinde" potenţialul local în orice domeniu de activitate. Nu toţi au înţeles, însă, să facă altceva decât să sufoce musafirii cu cifre...

Sfânta statistică

În calitate de reprezentant al Guvernului, prefectul Ioan Mihaiu a urat bun venit celor 27 de ambasadori vineri dimineaţă, la sediul instituţiei, făcând apoi o prezentare geografică, socială, confesională, economică şi turistică a judeţului.

Astfel, ambasadorii care nu au avut această curiozitate au putut afla că Bihorul este al şaselea judeţ ca mărime a suprafeţei, că are 51 de instituţii deconcentrate, o populaţie de 620.000 locuitori, din care 220.000 în Oradea şi 180.000 activă, că 69% sunt români, câţi sunt ortodocşi, catolici, reformaţi şi protestanţi.

Tot prefectul le-a explicat că Bihorul este pe locurile 8-10 la indicatorii economici, că PIB-ul judeţului a crescut în ultimii 10 ani cu 60%, că la infrastructură stăm bine în ce priveşte drumurile naţionale şi judeţene (nu şi cu autostrăzile), că potenţialul în agricultură şi turism este uriaş, ba chiar şi că portughezul Cristofor Columb, când a navigat spre America, a folosit "tabelele de la Oradea", unde în secolul XV era stabilit Meridianul Zero.

La fel, preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, le-a povestit oaspeţilor câte bazine hidrografice are judeţul, iar preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, despre baza materială a instituţiei, inclusiv câte facultăţi, departamente, cadre didactice, studenţi, ba şi număr de locuri are Aula Magna şi câte săli de seminar şi terenuri de sport deţine.

Zgârcit la vorbă, primarul Ilie Bolojan s-a rezumat să mulţumească ambasadorilor pentru vizită şi în special celor ai statelor cu investitori la Oradea, spunând că "pentru a nu dubla timpul şi din respect pentru dumneavoastră" le va vorbi despre oraş în timp ce îl vor vizita.

"Cum vă păstraţi tinerii în ţară?"

Trei dintre cei 27 de diplomaţi, invitaţi de prefect să se adreseze celor prezenţi, au preferat să fie mult mai pragmatici decât majoritatea gazdelor, dovedind că "time is money", dar şi că diplomaţia însăşi este mult mai mult decât audierea unor prezentări seci.

Reprezentantul Indoneziei, de pildă, a arătat că vrea să profite de prezenţa la Oradea pentru a invita "tinerii oameni de afaceri" de aici să folosească oportunităţile de afaceri pe care doreşte să le medieze către Sud-Estul Asiei, spunând că doreşte să fie "un canal", adică o punte între mediul de afaceri de aici şi cel din ţara sa.

Ambasadorul Lituaniei a întrebat dacă există legături de înfrăţire între Oradea şi oraşe din ţările nordice, dar şi "cum vrea România să-şi păstreze în ţară tinerii educaţi", primarul răspunzându-i la prima întrebare că oraşul are asemenea legături cu localităţi din vestul Europei, dar este gata să iniţieze şi dezvolte legături punctuale cu orice oraş "unde lucrurile se fac mai bine decât la noi".

În ce priveşte a doua întrebare, o primă parte a răspunsului a dat-o tot edilul, care a anunţat că "în acest an vom lansa programul Realizează-te în Oradea!", în cadrul căruia municipalitatea va oferi burse pentru liceeni şi cazare gratuită pentru specialiştii IT, însă a precizat că pentru ca românii să rămână în propria ţară şi o parte din cei plecaţi să se întoarcă este nevoie de politici guvernamentale adecvate.

Ulterior, prefectul l-a completat pe Bolojan afirmând că Guvernul a majorat salariile medicilor tineri de la 300 de euro la aproape 1.000 de euro, astfel că aceştia nu mai părăsesc ţara.

"Unde este România?"

Ambasadorul Egiptului, care şi-a luat notiţe pe aproape toată durata întâlnirii, a încercat, fireşte că în mod elegant, să îi conştientizeze pe cei prezenţi asupra faptului că românii, în frunte cu conducătorii lor, pariază pe mize mici, fără a încerca să conteze prea mult dincolo de graniţele cel mult ale Europei.

"Sunteţi satisfăcuţi să aveţi succes în plan local sau regional sau vă gândiţi să întreprindeţi ceva la nivel internaţional?", a întrebat el oamenii de afaceri, precizând că în prezent Orientul Mijlociu este în plină reconstrucţie, dar nu există companii de profil din România prezente pe această piaţă uriaşă. "Unde este România? Unde sunt companiile dumneavoastră de construcţii, unde sunteţi voi, românii?", a insistat diplomatul, subliniind că "noi, ambasadorii, suntem gata să vă introducem pe cei care doriţi să participaţi şi să dezvoltaţi afaceri" peste hotare.

Fără răspuns

În condiţiile în care nimeni nu a tradus întrebările ambasadorilor, prefectul Ioan Mihaiu nici nu a realizat importanţa acestora, imediat ce reprezentantul Egiptului s-a oprit anunţând că îi "dă cuvântul" preşedintelui Federaţiei Patronilor din Bihor şi al Uniunii Naţionale a Patronatului din România, Ioan Lucian.

Impoliteţea a fost "reparată" doar după ce reporterul BIHOREANULUI i-a sugerat să ceară traducerea luării de poziţie a diplomatului, îdeoarece nu toţi oamenii de afaceri din sală cunosc limba engleză, iar întrebarea pusă de ambasadorul Egiptului era una profundă.

Inutil de adăugat că, totuşi, acesta a rămas fără răspuns din partea oficialilor, grăbiţi să-i ghideze pe musafiri prin oraş, pentru a se arăta gazde bune. O fi şi acesta tot un răspuns: "ai noştri" sunt ospitalieri, dar cam atât...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oameni mici ...
... orașe "mici" în raport de lume !?!
Postat 19 Octombrie 2018, 20:57 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON