URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2022, 11:58

Fără exproprieri. Primăria Oradea cumpără casele de pe amplasamentul viitoarei bretele din Piaţa Cetăţii, ca să evite procesele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea renunţă, după ani de zile, la măsura exproprierii de imobile pentru a face loc unor lucrări publice.

În loc de expropriere, cumpărare...

Consiliul Local a aprobat joi, la propunerea primarului Florin Birta, achiziţionarea caselor care stau în calea viitoarei bretele de legătură dintre străzile Evreilor Deportaţi şi Gheorghe Costa-Forupentru a evita procesele.

"În şedinţa trecută de Consiliu Local am aprobat indicatorii tehnico-economici pentru viitoarea bretea de legătură de lângă pasaj şi coridorul de expropriere a celor trei clădiri care erau spaţii comerciale nu case de locuit. Am fost contactaţi de proprietarii acelor clădiri care au fost dispuşi să vândă fără să mai uzăm de exproprierea respectivă", a explicat primarul Florin Birta, joi, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Potrivit primarului, municipalitatea încearcă să evite pe cât posibil exproprierile de imobile pentru că acestea pot genera procese prelungite şi bloca investiţiile pentru care sunt programate.

"În momentul în care ai un contract de vânzare-cumpărare, eviţi eventualele procese. În cazul exproprierilor proprietarii pot contesta aprobarea indicatorilor tehnico-economici, instanţa poate suspenda hotărârea de Consiliu Local privind coridorul de expropriere şi s-a dus proiectul", a arătat primarul.

Cumpărături de 714.000 euro

În total, pentru cele trei case municipalitatea orădeană va plăti proprietarilor, persoane fizice şi juridice, suma de 714.000 euro.

"Acolo sunt trei spaţii comerciale cu diferite (n.r. casă de schimb valutar, amanet, magazin) destinaţii trecute în CF ca fiind două apartamente. Pentru unul dintre apartamente situat către intrarea la firma Mecord, preţul de achiziţie va fi de circa 163.000 euro, iar pentru celelalte două, de 550.000 euro", a explicat pentru BIHOREANUL director Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Primul imobil aparţine unei familii de orădeni şi firmei Mecord, iar celelalte două, situate către intersecţia cu strada Gheorghe Costa-Foru este al firmei Mecord.

După cum BIHOREANUL a mai scris în şedinţa de la sfârşitul lunii noiembrie Consiliul Local Oradea a aprobat la propunerea primarului Florin Birta amenajarea unei bretele de legătură care va face posibil virajul la dreapta din strada Evreilor Deportaţi către cartierul Nufărul şi strada Gheorghe Costa-Foru, lucru omis din proiectul iniţial.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Avand in vedere antecedentele…
Faptul ca Lucian Popa a mai fost in nenumarate randuri in vadit conflict de interese, ne indreptateste sa avem dubii. Desigur, nu avem dovezi si nici nu e treaba noastra sa le culegem. Dar, o opinie e dreptul nostru sa avem. Ca pe cate un lovit in cap de politica de partid (irelevanta orientarea) il deranjeaza asta, o opinie repet, apoi sa fiu scuzat, si pe stalinisti ii deranja. Paradoxal pana si Bihorel a scris despre asta, interesele directorului de la patrimoniu. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/patronul-bugetar-director-din-primaria-oradea-pus-sa-aleaga-intre-postul-caldut-si-afacerea-privata-165046.html
Postat 24 Decembrie 2022, 07:55 de User anonimizat
unu
Importat e sa acuzam, la orice stire despre primarie, fara dovezi , fara nimic în stilul PSD.
Postat 23 Decembrie 2022, 22:59 de Sandu2100
pardon, 4 articole
si in cazul gradinii publice din zona Lotus mall, tot cumparare de terenuri, alte 1.5mil eur ptr teren neconstruit
Postat 23 Decembrie 2022, 21:20 de unu
posibil sa fie asa
3 articole azi au zis de terenuri cumparate: 2 locuinte ptr parcul de pe Rectorului, terenuri fara constructii in zona Tompa Mihály/Nufarul-Centura de 1,3 mil euro ptr noua scoala, si acestea. E posibil sa fi dat mai mult ca Micula si coruptie, nu neg. Dar nici nu pot acuza cu certitudine: proprietarii Mecord au in plan regenerarea zonei cu PUZ nou, desigur, asa ca sunt mai atenti sa isi imbine planrile turnului cu planurile primariei, sunt in contact regulat cu Urbanismul ptr PUZ, si fiind bazati, pot ameninta si cu procese periculoase si indelungate cu case de avocatura scumpe. Poate fi coruptie, dar poate fi compromis sau doar realitatea din teren.
Postat 23 Decembrie 2022, 21:15 de unu
Mor unii de ciuda
:::::)))))
Postat 23 Decembrie 2022, 18:32 de Sandu2100
(inca) un ,,motiv" pt. a se cumpara si nu expropria!
05.12.2022, articol ,,Vot cu repetiție: De ce a trebuit Consiliul Local Oradea să reia votul pe tema legăturii dintre centru și Nufărul" https://www.ebihoreanul.ro/stiri/vot-cu-repetitie-de-ce-a-trebuit-consiliul-local-oradea-sa-reia-votul-pe-tema-legaturii-dintre-centru-si-nufarul-175380.html
Postat 23 Decembrie 2022, 16:53 de pinonel
adi13 aka Maikeltroll aka Petre93
Voi va da-ti interesul, ca asa va plătește PSD :::))) cat cotizeaza la voi în buzunar??
Postat 23 Decembrie 2022, 16:50 de Sandu2100
Vezi KP
Nu vorbi de Birta si Bolo ca sunt nebuni ca il superi pe Sandu si o sa-ti spuna ca a atras 1,5 miliarde euro, si ar trebui sa ne bucuram. Bolojan de mult face tratament la cap in Viena, se stie ca nu are toate tiglele pe casa, e si vizibil asta, se vede de la o posta ca omul e in lumea lui.
Postat 23 Decembrie 2022, 16:32 de adi13
Oradea nu dispune de atâția bani cât cheltuie pe achizițiile pe care le face.
Nu are acești bani din veniturile proprii, conform cu suma totală încasată din taxele și impozitele locale ale contribuabililor orădeni. Asta arată că toate fantasmagoriile de tip Bolojan&Birta se fac din bani atrași din afara veniturilor proprii. Este vorba de bani europeni care sunt tot din participarea României la bugetul UE, de bani de la guvernul unei coaliții orientate la limita comportamentului față de contribuabili și, mai ales, de bani pe care niște bănci comerciale abia așteaptă să-i "dobândească ..." din împrumuturile acordate unui oraș precum Oradea, sursă veșnică de câștig financiar. În orice loc normal de pe planetă, indivizi de nivelul celor ca Bolojan&Birta sunt "reținuți" în stabilimente cu activitate psihiatrică.
Postat 23 Decembrie 2022, 15:59 de KP
Mnoa, ce surpriza…
Pai unchiu lui Luci, unde a fost director inainte de a fi lansat in politica, nu cumva la Miculesti?! Familia respectiva a picat cu noroc pe langa astia, altfel isi luau jumatate in cel mai fericit caz.
Postat 23 Decembrie 2022, 14:58 de User anonimizat
Mafie
Deci cladirile apartin de Micula, si oricum ar fi fost demolate pentru blocul ce urmeaza a fi facut de fratii Micula. Dar primaria acum le da si bani, nu prin expropire, ci le cumpara la suma reala, la suma ceruta. Daca erau niste amarati , pe aia ii expropia la sfert de pret. Ce jegosi ordinari , dar nici o problema incet incet lumea se satura de gasca asta, deja Bolo de 70% in sondaje a scazut la 40%, si va mai scadea
Postat 23 Decembrie 2022, 14:50 de adi13
mecord = fratii Micula !
Hai sa nu fim prosti: Mecord apartine fratilor Micula (al caror nepot este... chiar Lucian Popa :D), asta este explicatia pentru care primaria s-a gandit ea aseeeaaaa, sa cumpere la preturi foarte mari cladirile alea ! Nu va mai faceti iluzii, daca erau niste fraieri de cetateni in casele alea erau in strada demult !
Postat 23 Decembrie 2022, 14:08 de topograf
Imobile cumparate
Le puteau cumpara si urmatoarele 2.....
Postat 23 Decembrie 2022, 13:16 de cosmin5z
oare asa este ?
Eu cred ca primaria cumpara acele case ,ca sa faca drum de acces pentru blocul turn care este in proiect de constructie finatata de chemical brothers...alias fratii Mi@ula . BRusc primaria se gandeste la expropriati si oferta pretul pietei la imobilele din zona , totul din banii publici ?
Postat 23 Decembrie 2022, 12:56 de gigicusasemasinicaciolanis
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON