URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2016, 07:37

Famiglia Universităţii: Rechizitoriul DNA în cazul rectorului Constantin Bungău descrie felul deplorabil în care "sorboneii" vânează funcţii universitare

Famiglia Universităţii: Rechizitoriul DNA în cazul rectorului Constantin Bungău descrie felul deplorabil în care 'sorboneii' vânează funcţii universitare SISTEMUL PCR. Dintre politicienii cărora conferenţiara Dindelegan le-a cerut să intervină pe lângă rectorul Bungău, deputatul UNPR Ioan Hulea (jos) nu s-a obosit să sune, prefectul Claudiu Pop (mijloc) s-a limitat la a-i obţine o “intrare”, dar în schimb preşedintele CJ Cornel Popa (sus) a ajuns până la a mobiliza universitarii la vot pentru ca Bungău să obţină un nou mandat. Mult n-a apucat însă să se bucure de el, fiindcă l-au săltat procurorii DNA...
Famiglia Universităţii: Rechizitoriul DNA în cazul rectorului Constantin Bungău descrie felul deplorabil în care 'sorboneii' vânează funcţii universitare RECTOR EŞUAT. Reales cu sprijin de la mai-marii din administraţia locală şi cu voturile universitarilor cărora le-a împărţit favoruri, rectorul Constantin Bungău (foto) n-a apucat să se bucure de al doilea mandat din cauza DNA. Noroc că nu i-a trecut prin cap să-i acuze pe procurori, cum fac şi politicienii, de amestec în autonomia universitară...
Famiglia Universităţii: Rechizitoriul DNA în cazul rectorului Constantin Bungău descrie felul deplorabil în care 'sorboneii' vânează funcţii universitare LA BINE ŞI LA GREU. După ce i-a plătit renovări de peste 10.000 lei, bijuterii şi ghete, pentru că "ceea ce o făcut pentru mine nimeni n-o făcut", profesoara Camelia Dindelegan (stânga) a împărţit aceleaşi brăţări cu decăniţa Floare Chipea (dreapta). La 39 de ani prima şi 64 de ani a doua, despre ambele "somităţi" de la Socio-Umane se poate deduce, după postura în care au ajuns, cât de bune psihologe erau...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abia înnoit în aprilie, mandatul de rector deţinut de Constantin Bungău a fost transformat în iunie de procurorii DNA într-unul de reţinere în Arestul Poliţiei, la fel păţind şi decăniţa Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea.

Rechizitoriul în baza căruia aceştia au fost trimişi în judecată luna trecută, la Tribunalul Bihor, alături de profesoara de psihologie Camelia Dindelegan şi de soţul acesteia, preotul Marin Dindelegan, descrie cu lux de detalii felul în care femeia a parvenit în vârful piramidei universitare, obţinând bunăvoinţa rectorului cu propte politice, răsplătindu-l cu butoni de aur, parfum şi cravată de firmă, iar a decăniţei cu renovarea unui apartament şi a casei, bijuterii şi ghete. Un troc ca multe altele care au făcut din "Sorbonica" o citadelă a imposturii...

De sus în jos

Pe 21 iunie a.c. procurorii i-au săltat pe rectorul Constantin Bungău, pe decăniţa Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane Floare Chipea, pe profesoara de psihologie Camelia Dindelegan, şi pe soţul acesteia, preotul Marin Dindelegan, după ce pe 30 martie le percheziţionaseră birourile şi casele. Anchetatorii au cerut arestarea lor preventivă, dar judecătorii i-au plasat după 24 de ore doar în arest la domiciliu, iar de luna trecută sub control judiciar.

Acuzaţiile? În ianuarie, Camelia Dindelegan obţinuse gradul de profesor, şi postul aferent în Departamentul de Psihologie al Facultăţii, şpăguind decăniţa şi rectorul. Pentru a-i face pofta, aceştia au încălcat toate regulile, de la Legea Educaţiei şi normele Ministerului Educaţiei până la Carta Universităţii şi propria metodologie privind concursurile pentru posturile didactice. Concret, în loc ca organizarea concursului pentru post să fi fost propusă de jos în sus, de directorul Departamentului, cu aprobarea Consiliului acestuia şi al Facultăţii, apoi a decanului, a Consiliului de Administraţie al Universităţii şi a Senatului, demersul a fost iniţiat de Dindelegan, care cu ajutorul a doi politicieni l-a "capacitat" pe rector să dea el, de sus în jos, indicaţia pentru înfiinţarea postului, sub pretextul înfiinţării unei şcoli doctorale.

"Trebuie prin cineva"

Claudiu Pop, prefectul judeţului BihorDindeleganii au decis să apeleze la rector, "pentru mai multă greutate", nu printr-o simplă audienţă, ci prin politicieni, primul fiind prefectul Claudiu Pop (foto), după cum rezultă din interceptarea unei discuţii telefonice purtate în iunie 2015 de cei doi soţi:

Camelia Dindelegan: - N-ar trebui luat legătura cu rectoru’? Nu-mi poate scoate post de profesor? Cum am putea ajunge la el?

Marin Dindelegan: - Cum ajungem? Cum vrei. Mergem la el în audienţă amândoi.

CD: - Ei! Da’ nu aşa, că trebuie prin cineva...

MD: - Na! Prin Claudiu (n.r. - prefectul Claudiu Pop). Bine?".

În aceeaşi zi, preotul l-a sunat pe prefect şi a intrat în problemă:

MD: - Nu ştiu cât de bine te ştii cu domnul rector. Camelia trebuie să ajungă la dânsu' şi un cuvânt bun ar însemna mult pentru noi.

CP: - Să meargă din partea mea.  (...) Să-i spună că a vorbit cu mine...".

Martor în dosar, prefectul a confirmat procurorilor "solicitarea de intervenţie", dar a spus că Dindelegan îi sesizase doar "nerespectarea unor proceduri" privind organizarea concursului. L-a rugat doar pe rector să o primească, iar mai departe n-a avut habar de ce s-a întâmplat. Dindeleganii nu s-au mulţumit însă cu atât: au cerut şi ajutorul preşedintelui CJ Cornel Popa şi al deputatului UNPR Ioan Hulea, ultimul însă nemişcând un deget pentru ei.

Şcoală pentru doamna

Pe 3 iulie 2015, când a primit-o pe conferenţiară, Bungău i-a spus să-i facă o cerere pentru scoaterea la concurs a postului de profesor, pe care apoi a rezoluţionat-o cu menţiunea "pt. Fac. Şt. Socio-Umane. Rog analiză şi promovare de măsuri pt. acreditarea Domeniului doctorat Psihologie la UO".

Rechizitoriul subliniază că înfiinţarea Şcolii Doctorale era doar un pretext, în realitate crearea ei nefiind condiţionată de existenţa unor cadre cu titlu de profesor, ci doar de abilitarea celor existente de a conduce doctorate. De altfel, Legea Educaţiei e clară: "Pot fi conducători de doctorat persoanele care au obţinut atestatul de abilitare (...), având cel puţin funcţia de lector/şef de lucrări".

Că Şcoala Doctorală ar fi fost inutilă avea să depună mărturie şi fostul prorector Simona Trip, membră în Consiliul Departamentului de Psihologie: "Pentru a scoate la concurs un post de profesor în contextul înfiinţării unei şcoli doctorale era nevoie de analiza criteriilor în cadrul Departamentului", ceea ce nu s-a întâmplat. Trip a adăugat că Şcoala Doctorală nici nu avea vreun rost, deoarece "producţia ştiinţifică a Departamentului nu era suficient de puternică pentru a-i susţine înfiinţarea din punct de vedere al calităţii ştiinţifice", iar Facultatea nu avea "infrastructură de cercetare necesară".

La fel, Consiliul pentru Studii Doctorale al Universităţii a confirmat procurorilor că înfiinţarea Şcolii Doctorale n-a fost analizată, anchetatorii concluzionând că "rezoluţia rectorului a fost menită a oferi o justificare artificială în vederea scoaterii la concurs a postului şi a-i determina pe decanul Chipea Floare, pe directorul Departamentului, Bonchiş Elena şi ulterior Drugaş Marius, pe membrii Consiliului Departamentului şi ai Consiliului Facultăţii, să prefigureze, să scoată la concurs şi să avizeze concursul".

Explicaţia reală pentru care Bungău pomenise de înfiinţarea Şcolii Doctorale era alta: Departamentul propusese deja, pe calea oficială, două concursuri, pentru două posturi de conferenţiar, iar întrucât Senatul universitar hotărâse că într-un an pot fi organizate concursuri fie pentru două posturi de conferenţiar, fie pentru unul singur de profesor, unica "jonglerie" pentru umflarea schemei cu postul de profesor era inventarea noii structuri.

"Bă, vreau!"

Conform rechizitoriului, realizând că avea nevoie şi de decăniţa Floare Chipea, conferenţiara "a urmărit şi a reuşit cumpărarea influenţei" acesteia. Pe 23 iunie, Camelia Dindelegan i-a cerut soţului s-o sune ca să-i ceară "susţinerea" pe lângă rector, ea dorind să nu fie văzută, ca "să nu mi-o ridic în cap pe Bonchiş (n.r. - şefa Departamentului Psihologie)". În aceeaşi zi, cei doi soţi au dezbătut problema şi într-o discuţie telefonică, când femeia se afla probabil la coafor:

CD: - Deci rugămintea mea ar fi dacă poţi să-i explici la Chipea, dacă poţi tu s-o suni.

MD: - Da... Şi Chipea ce să facă?

CD: - Chiar trebuie să-ţi spun mot-a-mot? Să susţină ea... Deci eu merg la domnu’ (n.r. – rector), dacă Clau vorbeşte cu el astăzi. Iar doamna şi ea să meargă să vorbească. 

MD: - Ce să vorbească? Să-ţi scoată post de profesor cu rectoru’? Sau ce să vorbească?

Ea: - Vai de capu' meu! (n.r. - se miră că bărbatul pricepe greu)

El: - Da' nu vai de capu' tău, Camelia, da' sincer! Ce să vorbescă Chipea?

Ea: - Că am fost anunţată că se face şcoală doctorală şi-i motiv să susţină scoaterea.

El: - Bun. Să vină de la rector ideea: domn'le, scoate-i post de profesor.

Ea: - Da. Şi Chipea să mă susţină. (...) că cuvântu' ei e foarte important, ea cu domnu' rector altfel vorbeşte. (...) Zi-i că te-ai consultat şi cu Clau Pop, o zis şi el să mergem din partea lui şi că, na, dumneavoastră, dacă veniţi, îi altceva. Problema ar fi de mine, să nu fiu văzută. Eu mă duc şi acuma, cu vopsea pe cap mă duc la rector, nu mă interesează decât să nu fiu văzută... Deci ideea e să vină de la rector: Bă, vreau să fac şcoală doctorală, scoate-i la asta! Deci nu că vine de la mine, că după-aia Bonchiş... îmi scoate în cap pe Simona, pe Monica (n.r. – colege). Eu nu pot să-mi distrug relaţiile cu astea.

Post contra manoperă

Ajutorul decăniţei n-a fost nicidecum gratuit. Într-o altă convorbire, conferenţiara îi spunea soţului cum a informat-o Chipea ce o interesa, şi anume plata meşterilor ce-i renovau apartamentul, iar apoi şi casa:

CD: - Ă... i-am zis (n.r. - decăniţei), mergeţi (n.r. – la rector)? Păi, încă n-am făcut hârtia (n.r. - privind pregătirea concursului la nivelul Facultăţii). Da' o să mă duc probabil mâine. Da' n-o venit ăia... meşterii. Imediat mi-a plasat-o! Zic, staţi liniştită, că Marin se ocupă de problemă. Deci te rog".

Practic, spun procurorii, Chipea "a condus discuţia spre realizarea folosului material", arătându-i conferenţiarei că trebuia s-o cointereseze, aşa încât Dindelegan i-a cerut soţului să urgenteze lucrurile: "Acum îl suni pe acest om... (n.r. - pe şeful echipei de zidari), îi spui să îţi spună ţie oferta".

I-a dat Dumnezeu bani de şpăgi

O altă convorbire a celor doi soţi arată că pe 16 iulie înţelegerea cu Chipea era făcută, aceasta intervenind deja la membrii Departamentului pentru a fi de acord cu concursul:

CD: - Ceea ce o făcut ea (n.r. - decăniţa) pentru mine şi face... nimeni n-o făcut... Deci ieri, cum o zis? Zice: dacă n-ar fi vorba de tine nu m-aş băga (...). În faţa mea o sunat fiecare director de departament. (...) Deci face pentru mine, şi mi-o promis că va face, asta eu nu pot să cuantific în lei. (...) Alţii poate dau şi mai mult, şi îi mulţumesc la Dumnezeu că îi am, dacă nu i-aş avea ar fi mai greu, da’ îi am şi poate aşa trebuie să se întâmple.

Pe 10 iulie 2015, ziua în care a înregistrat la Facultate cererea conferenţiarei pentru scoaterea la concurs a postului, deja rezoluţionată de rector, decăniţa a prezentat-o Consiliului Facultăţii "sub forma unei adrese de la Rectorat" prin care se propunea înfiinţarea şcolii doctorale, ceea ce ar fi permis, pe lângă cele două posturi de conferenţiar decise anterior, încă unul de profesor.

Cum organizarea concursului trebuia avizată şi de Ministerul Educaţiei, în prima lună după începerea fiecărui semestru, procedura a continuat în toamnă. Pe 9 octombrie, Chipea a aprobat lista posturilor propuse, inclusiv pe cel de profesor, şi a înaintat-o Consiliului de Administraţie al Universităţii, deşi nu avea referatul şefului Departamentului şi avizul Consiliului acestuia, iar încălcarea procedurii a fost semnalată printr-un memoriu adresat rectorului de trei membri ai Departamentului, Simona Trip, Marius Cioară şi Ion Marian.

Pe repede înainte

În urma memoriului, pe 13 octombrie prorectorul Marcel Roşca a cerut facultăţilor ca propunerile să fie însoţite de actele legale, aşa că decăniţa i-a cerut noului director al Departamentului, Marius Drugaş, să ia urgent măsuri. A doua zi acesta s-a executat, a întocmit referatul, obţinând concomitent avizul Consiliului Departamentului, iar apoi, în aceeaşi zi, l-a aprobat şi Consiliul Facultăţii, Chipea motivând noul post prin înfiinţarea Şcolii Doctorale.

Pe 22 octombrie, Consiliul de Administraţie, condus de rector, a aprobat scoaterea la concurs a unui post de conferenţiar şi a celui de profesor pentru Dindelegan, contrar unei Hotărâri a Senatului ce stabilea că "nu se scot la concurs posturi fără avizul Consiliului Academic şi Consiliului pentru Resurse Financiare". Or, deşi acesta din urmă aprobase doar un singur post, fie de profesor, fie de conferenţiar, Bungău, minţind CA-ul, a supus la "vot nominal propunerile aprobate de cele două consilii" şi a obţinut vot unanim. Culmea, subliniază procurorii, e că în aceeaşi şedinţă acelaşi Bungău "a comunicat Consiliului de Administraţie lipsa avizelor obligatorii pentru scoaterea la concurs a posturilor pentru alte facultăţi", blocând astfel concursurile pentru un asistent la Istorie şi un şef de lucrări la Mediu. În final, rectorul a trimis Ministerului lista posturilor propuse, pe 25 noiembrie aceasta fiind publicată în Monitorul Oficial.

Comisie pe alese

Concomitent, "sub îndrumarea" decăniţei Floare Chipea, Camelia Dindelegan "a demarat un amplu proces de selecţie a membrilor comisiei de concurs" ce urma s-o examineze, deşi aceasta era sarcina şefului Departamentului, cu avizul Consiliului Facultăţii şi aprobarea Senatului. "Demersul era necesar în vederea selectării unor membri cu atitudine favorabilă, în condiţiile în care procedura de concurs era contestată din interiorul Departamentului", explică rechizitoriul.

Relevante în acest sens sunt convorbirile în care Dindelegan îi spunea decăniţei că o vrea pe clujeanca Mona Vintilă, "cu care mi-am dat abilitarea" şi care "ştie şi ea tot ce s-a întâmplat", precum şi pe bucureştenii Mihaela Minulescu, Eugen Avram şi Cătălin Nedelcea, şi îi cerea "să nu fie în comisie Bonchiş" şi Simona Trip, care "ar vrea să rămână singura profesoară" la Psihologie.

Procedura selectării a fost grav viciată, după cum a recunoscut la audieri şeful Departamentului, Marius Drugaş, care a primit componenţa comisiei de la Dindelegan. Totuşi, a avizat-o, iar pe 27 ianuarie 2016 a avut loc concursul. O simplă formalitate, conferenţiara fiind candidat unic, aşa că în aceeaşi zi Chipea a şi emis decizia prin care constata "îndeplinirea tuturor criteriilor de calitate".

Ulterior, pe 9 februarie, în Consiliul Facultăţii, decăniţa s-a declarat "plăcut impresionată de prestanţa concurenţilor" şi a subliniat că "la nivelul facultăţii există cadre bine pregătite", reuşind să determine votul unanim pentru validarea atât a concursului pentru postul de conferenţiar, cât şi pentru cel de profesor. Urmarea? Pe 23 februarie rectorul a emis decizia de numire a Cameliei Dindelegan şi de acordare a titlului de profesor.

"Serviciile se plătesc!"

"Serviciile" decăniţei au fost răsplătite de preoteasă prin soţ, arătându-şi recunoştinţa încă din august 2015, când Chipea i-a avizat cererea ca Universitatea să-i deconteze taxa de 6.450 lei pe care o achitase anterior la Universitatea Babeş-Bolyai, unde obţinuse atestatul de îndrumător de doctorate. Detaliul reiese dintr-o convorbire în care soţii Dindelegan l-au asigurat pe constructorul Cristian Vereş că îi vor plăti lucrările executate la un apartament al lui Chipea din strada Nufărului şi la casa din Narciselor.

Conferenţiara i-a spus constructorului că o face din recunoştinţă faţă de Chipea: "Deci, de la mine primiţi... Să vă spun. M-a ajutat cu un decont pentru taxa de abilitare. Şi eu mă simt foarte datoare (...) Io mi-am plătit taxa la UBB... Şi dumneaei a propus şi mi s-a aprobat (n.r. - decontarea). Io vreau să mă revanşez, că serviciile în ziua de azi, dacă se pot plăti, foarte bine. Dar să rămână între noi".

"Plătesc ca popa!"

Marin Dindelegan, preotLa fel, Marin Dindelegan i-a achitat lui Chipea obiecte de iluminat şi instalarea lor, alţi 4.200 lei, relevantă fiind în acest sens o discuţie prin care, pe 17 iulie, la o zi după ce decăniţa convinsese Consiliul Facultăţii asupra scoaterii la concurs a postului, preotul Marin Dindelegan îl anunţa pe electricianul Gheorghe Dejeu: "Eu plătesc lucrarea asta. Deci îmi spuneţi mie (n.r. - preţul) şi ne înţelegem. (...) Plătesc ca popa!".

De altfel, Dejeu le-a declarat procurorilor că preotul l-a plătit, spunându-i "că are o obligaţie" faţă de Chipea. Vereş le-a confirmat anchetatorilor acelaşi lucru, relatând că Dindelegan i-a plătit 7.500 lei din cheltuielile totale de 9.500 lei pentru zidărie, deoarece "avea o obligaţie faţă de doamna Chipea, care ar fi ajutat-o pe plan profesional".

Decană încălţată

Pe 12 ianuarie 2016, Camelia Dindelegan a "uns-o" pe decăniţă şi cu o pereche de ghete, oferită prin mama sa, dovadă fiind discuţiile telefonice interceptate între cele două femei, dar şi între mamă şi decăniţă, Chipea confirmând că poartă măsura "38, 38 jumătate, depinde de calapod" şi apoi mergând la ea acasă să ia încălţările.  

Conferenţiara a răsplătit-o pe Chipea şi cu un medalion din aur de 14 karate, în valoare de 695,30 lei, cumpărat de la bijuteria Diamant pe 25 ianuarie, cu două zile înainte de concurs. Când au percheziţionat casa decăniţei, procurorii au găsit certificatul de garanţie, iar ulterior, audiind vânzătoarele, una le-a declarat că achiziţia fusese făcută de cei doi soţi, care "au afirmat că doresc să cumpere o bijuterie pentru a o face cadou".

În aceeaşi zi, Dindeleganii au mai cumpărat pentru Chipea şi o broşă din aur de 14 K în valoare de 615,40 lei, de la bijuteria Athena, de asemenea găsită acasă la decăniţă.

Butoni cu icoană

Pentru rectorul Bungău, Camelia Dindelegan şi-a trimis soţul la cumpărături pe 7 decembrie şi i-a dat indicaţii prin sms: "Să intri pe la Atena, bijuteria din Lotus, să cumperi o pereche de butoni din aur şi o icoană frumoasă argintată mărime A5 sau intermediar". Preotul s-a executat, iar după 2 ore i-a raportat că a luat butoni de 1.150 lei şi o icoană de 200 lei, "cu Domnul Hristos". A doua zi, femeia a dus plocoanele, fapt confirmat de secretara lui Bungău, care le-a declarat procurorilor că le-a lăsat "în biroul anexă de lângă biroul rectorului".

Pe 19 ianuarie, înainte de concurs, Dindelegan şi-a pus soţul să facă un nou raid în Lotus, de unde a cumpărat rectorului un parfum de 449 lei şi o cravată de 99 lei. Conferenţiara l-a instruit: cravata să fie "Pada Mure sau Cozacone", iar parfumul "Chanel sau ceva... vezi tu, ce-i firmă bună.... Dior-u' ăsta, Fahrenheit nu, că nu la toată lumea place". A doua zi, le-a dus, la fel, la rector, lăsându-i-le în încăperea de lângă birou. Procurorii le-au găsit la percheziţiile din 30 martie, iar ulterior o vânzătoare de la magazinul de parfumuri a confirmat că preotul folosise cardul de reduceri al nevestei, afirmând "că doreşte să cumpere parfumul pentru un profesor".

Pile contra pile

În plus, spun procurorii, "prin sprijinirea inculpatei Dindelegan Camelia, inculpatul Bungău Constantin a obţinut şi un folos nepatrimonial", şi anume "consolidarea unor relaţii cu persoane care deţin funcţii administrative şi politice importante în mediul judeţean şi care au o influenţă ridicată, în perspectiva obţinerii ajutorului lor pentru un nou mandat de rector, prin onorarea cererilor adresate de aceştia". Prin ajutorul dat la intervenţiile politicienilor, Bungău ar fi avut în vedere "perspectiva apropiată a alegerilor pentru obţinerea unui nou mandat de rector deoarece, bazându-se pe influenţa pe care aceştia o aveau, aceste persoane puteau determina alte persoane să voteze în favoarea sa".

Cornel Popa, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean BihorRechizitoriul redă, de altfel, convorbiri între Bungău şi şeful de atunci al PNL Bihor, Cornel Popa (foto), din 20 aprilie 2016, cu o zi înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de rector, elocvente pentru înţegerile din culise:

CB: - Vă salut, domnule preşedinte! Ce faceţi? Luaţi masa? La lucru?

CP: - Vă ţin pumnii! Spuneţi-mi când mai putem, să şi mai deschidem un pic...

CB: - Hă, hă, hă, hă, hă…

CP: - Hă, hă, hă…

CB: - Mâine-avem o zi mare, acuma…

CP: - Muncim, muncim, muncim…

CB: - Ast-am vrut să zic că simt că şi de-acolo (de la liberali şi CJ – n.r.) am pumnii strânşi…

CP: - Da, cum să nu.

CB: Şi-atunci dacă ştiţi pe cine mai trebuie claxonat (n.r. - mobilizat la vot în favoarea sa), claxonaţi un pic.

CP: - D’apoi asta am vorbit şi cu Anca dimineaţă (n.r. - Anca Dodescu, profesoară la Ştiinţe Economice şi administrator public al CJ) şi cu ăla şi cu cine mai avem p-aicea... Pă fiecare-l punem să-şi facă treaba.

CB: - No, bine, bine, vedeţi acolo că bob cu bob mâine va conta...

De asemenea, Bungău încerca să afle dacă Popa îl poate întoarce în favoarea sa pe profesorul Adrian Hatos de la aceeaşi facultate de Socio-Umane, care făcuse un studiu în beneficiul CJ:

CB: - Domnu' preşedinte, o întrebare: Spuneţi-mi, avem noi un universitar, Hatos Adrian... O mai făcut el nişte studii de-astea sociologice, pentru Aeroport... Ce ştiţi de el?

CP: - Nu ştiu nimic. Da' mă interesez...

"Da' încontinuu trăbă votat?"

Într-o altă convorbire, în fine, rectorul îi cerea şefului CJ Bihor să-l convingă şi pe managerul spitalului din Beiuş, Călin Moş, de la Facultatea de Medicină, "neapărat să vină la vot, mâine să nu fie comod". Popa a promis că "o să vorbesc cu el", motiv pentru care Bungău a şi renunţat să-l caute pe Moş prin alt intermediar, spunându-i respectivului: "No nu-i bai, las' c-am pus io alţi câini pe urmele lui".

"Câinele" din fruntea PNL-ului s-a zorit să găsească doctorul, dar a dat de mama lui Moş, care voia să ştie exact calendarul alegerilor, motiv pentru care Cornel Popa revine cu un telefon la Bungău. Dialogul este relevant nu doar pentru confirmarea "trocului", dar şi a nivelului intelectual al protagoniştilor:

C.P.: - La cât îi? Mă-ntreabă maică-sa...

C.B.: - De la 10… De la 10 până la 5. Maxim la 5 fără 5.

C.P.: - Dă la 10 până la 5?

C.B.: - Da.

C.P.: - Da' încontinuu trăbă votat?

C.B.: - Da, da, da, îi deschisă urna mobilă de la ora 10 la ora 5.

C.P.: - A, poate-n orice moment de la 10 până la 5.

C.B.: - Da, da, da, da, da…

C.P.: - No, hai că vorbesc cu maică-sa şi revin c-un telefon.

Mincinoşii

Rechizitoriul arată că "sorboneii" s-au apărat cu subterfugii şi strategii schimbătoare şi contradictorii. Decăniţa a susţinut că nu a ajutat-o deloc pe conferenţiară, incluzând "crearea condiţiilor unei şcoli doctorale" în planul managerial pe 2012-1016, iar Dindelegan "îndeplinea toate condiţiile solicitate" pentru a deveni profesor. În condiţiile în care procedurile de scoatere la concurs a postului erau de competenţa sa, Chipea a pretins că i-a încredinţat "prodecanului Cecilia Sas gestionarea problemei", dar ea personal a aprobat lista posturilor şi a înaintat-o Consiliului de Administraţie al Universităţii, şi tot ea a condus şedinţele Consiliului Facultăţii.

În ce priveşte ghetele primite în ianuarie, decăniţa a susţinut că erau cadou de ziua sa (care însă urma în februarie), iar despre bijuterii a spus iniţial că le primise de la fiică şi nepoate, pentru ca apoi, după ce Dindeleganii au recunoscut că ei le cumpăraseră, să admită că le avea de la aceştia, dar tot de ziua sa.

Cât despre renovarea apartamentului şi a casei, cei doi soţi au recunoscut că ei au plătit-o, dar din bani primiţi de la Chipea, contrazicându-se însă flagrant cu privire la datele când ar fi fost primiţi. "Neconcordanţele dovedesc că apărările au fost construite ulterior percheziţiilor, inculpaţii nereuşind să aibă o atitudine consecventă şi nici în concordanţă cu probele administrate". De altfel, într-o convorbire din 16 ianuarie, când fusese arestată o altă angajată a Universităţii, Dindelegan îi povestea mamei că decăniţa devenise prudentă, că "evită telefonu’, deci trebuie să fim foarte discreţi".

Pe de altă parte, rectorul Bungău a negat constant că ar fi primit ceva de la Dindelegan, deşi cei doi soţi au declarat că i-au dus "atenţiile" cu ocazia unor sărbători. Procurorii arată, însă, că aceştia nu aveau alt motiv decât pentru a-i cumpăra influenţa, ca dovadă că în anii precedenţi nu îi oferiseră niciun cadou şi nu erau într-o relaţie de prietenie, iar Camelia Dindelegan făcuse eforturi să nu fie văzută când i-a dat plocoanele. Atât doar că, aşa arată rechizitoriul, când i-a dus parfumul şi cravata, pe 19 ianuarie, fusese supravegheată operativ şi înregistrată. De asemenea, ca dovadă a sprijinului dat de Bungău la schimb, procurorii deţin şi înregistrări ce-l redau asigurând-o că "totu’ va fi în regulă".

Ei, uite, s-a înşelat, căci procurorii erau cu ochii şi pe el, şi pe decăniţă, şi pe conferenţiară şi pe preotul consort, care încălca cel puţin două din cele zece porunci: "să nu furi" şi "să nu pofteşti nimic din ce este al aproapelui tău". Nu de alta, dar sprijinind vanitatea nevestei, i-a cumpărat un loc pe care nu ea îl merita...


PSIHOLOGI ÎN ANCHETĂ
Examinatori de vânzare

Universitarii care au acceptat să facă parte din comisia care a "examinat-o" pe Camelia Dindelegan la concursul de promovare ca profesor - Mona Vintilă (din Cluj), Mihaela Minulescu, Eugen Avram şi Cătălin Nedelcea (Bucureşti) - nu au scăpat nici ei de DNA, dar pentru a nu ţine pe loc dosarul în care aceasta, soţul ei, Floare Chipea şi Constantin Bungău sunt trimişi în judecată, au disjuns din el un altul, în care îi cercetează separat şi pe aceşti universitari.

Procurorii deţin informaţii că pe 10 decembrie 2015 şi "în perioada 26-27 ianuarie 2016 (n.r. - când a avut loc "concursul"), inculpata Dindelegan Camelia a dat unor membri ai comisiei mai multe foloase, astfel încât să participe la comisie, să întocmească referate de apreciere şi să aprobe raportul asupra concursului, întocmit de preşedintele comisiei". Potrivit unor surse, Dindelegan le-ar fi plătit celor patru transportul cu avionul, cazarea şi masa la un hotel de 5 stele, precum şi cadouri de firmă, la fel ca în cazul rectorului şi decăniţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
27 Comentarii
@@@@
Oare evidențele de azi, înșeală?
Postat 09 Septembrie 2016, 11:29 de Altul
@shogun
hai ca poate am fost prea dur! Ramane valabil insa restul comentariului. Daca e de facut ordine incepeti cu proprii colegi ca sunt mai aproape si le cunosteti activitatea. Cu cei care sunt fii si fiice sau alte rubedenii si au promovat tot clanul cu aceleasi lucrari publicate pe la WSEA-uri, fosta gasca de secretare ajunse decan sau in consiliile facultatilor, chiulaii care nu vin la cursuri sau nu le tin etc.
Postat 09 Septembrie 2016, 08:10 de cercetas
@Cercetaș
Unde am zis eu că prefectul e modelul meu? Am zis doar că nu m-am așteptat de la el să facă ce-a făcut. De aici și până la ce-ai zis matale e cale lungă.
Postat 08 Septembrie 2016, 23:45 de Shogun
@Cleopard
În UK sunt o grămadă de universități; nu toate sunt bune, unele sunt chiar slăbuțe, dar asta nu înseamnă că le dinamităm. Se încearcă restructurări, finanțări în funcție de anumite performanțe etc. Acum 20 de ani, Irlanda nu avea decât vreo trei instituții de învățământ superior. În 1996 s-au apucat să construiască școli vocaționale - care acordă doar licențe - cu ajutorul primăriilor, iar acum sunt peste 20 în toată Irlanda. Nu-s creme de la creme, însă școlesc tineri care n-ar avea loc în marile și super-excelentele universități tradiționale care oferă doctorate tari de tot și studii post-doctorale care mai de care. Așa că nu-i musai să distrugem ce s-a făcut până acum însă ar fi cazul să curățăm mizeriile din sistem. Indivizi gen Bungău, Dindelegan et co să zboare din sistem și să vină alții.
Postat 08 Septembrie 2016, 23:44 de Shogun
@Cercetaș
Eu alta am zis - nu cred că are rost să insist.
Postat 08 Septembrie 2016, 23:40 de Shogun
@@@
hehehe...la nivel de conf, prof etc...meritele se exprima in puncte care repezinta carti, articole, proiecte, factor de impact etc...La o diferenta semnificativa, nu cred ca ar avea nimeni curajul in ziua de azi sa ignore niste evidente. Doar ca se sta prost in general la nivel national cu productia de articole relevante si cu cercetarea, iar cei care ar putea sa puna pe masa ceva nu se inghesuie la Sorbonica.
Postat 08 Septembrie 2016, 21:24 de Cleopard
@@
Îmi pare rău sa spun, dar tot abilul cu dedicatie ar fi câștigat pentru ca asa ar fi fost "meritele".
Postat 08 Septembrie 2016, 21:12 de Altul
@
Eu cred ca exista domenii parazitare in invatamantul universitar...nenumarate specializari de licenta si master cu denumiri exotice facute sa sune bine care au aruncat pe piata ani de zile mii si mii de someri cu diploma. E adevarat...se face si in asemenea programe ceva, iar printre studenti vor fi si unii suficient de dezghetati care doar in baza hartiei numita diploma sa fi razbit in cate un post mai acatari. Exista si printre tineri ca si printre batrani oameni de valoare si nulitati, oameni harnici si putori...totusi...la UO se simte cvasiabsenta contactelor cu exteriorul si cu cercetarea fie si pentru simplul motiv ca l anivelul corpului didactic nu se prea cunosc la nivel functional limbi straine. Nu pot nici sa pun la zid pe cei care au construit structura...a implicat munca, hartogarie, sfori de tras etc. De la bun inceput UO nu a avut pretentia de mare centru academic de excelenta in care sa se faca cine stie ce cercetare...s-a dorit revitalizarea unui invatamant gen IP3, care s apregateasca dascali pentru gimnaziu si mediul rural...dupa principiul las ca bine a fi pentru predat la tara. Sunt insa sectii si departamente, care s-au ridicat si unde se fac lucruri frumoase...uneori mai bine dacat la UBB sau UB (ma feresc intentionat sa dau vre-un nume). In alta ordine de idei...toata lumea striga coruptie si nepotism...dar cati au avut curajul sau tupeul sa-si depuna dosarul ca si contrcandidat pentru vre-un post de lector, conf sau prof univ...scos pentru cineva? E perfect legal, iar pentru cei solizi academic chiar verosimil...Am imensa curiozitate ce mutra ar fi facut Dindelgan & co daca la postul scremut in chinuri ar fi aparut un dosar de contracandidat credibil si solid. Sintagma e valabila peste tot in tara...toata lumea maraie...e nepotism domle, nu se poate patrunde in sistem domle...daaar...cati dintre carcotasi au credentialele necesare unei contracandidaturi (o cartulie sau doua scoase la o editura in strainatate, cu citari etc).
Postat 08 Septembrie 2016, 18:55 de Cleopard
@shogun
Mai slabeste-ne cu tinerii tai! Sunt mai gaunoși și oportunisti decat cei „batrani”. Uita-te in jurul tau si evaluaeaza procentual cați au ajuns aici pe meritul lor si cati sunt catarati pe spatele parintilor, rudelor, prietenilor? Daca prefectul e modelul tau...m-am lamurit! Unde era domnul fara taticul? In ceea ce-i priveste pe sefii de departament si rector, adica functiile „alese democratic” iar ai nimerit-o! Care sunt „meritele” lor deosebite? Te pomenești ca au fost aleși in baza rezultatelor didactice și științifice nu după votul clanurilor și a intereselor acestora!
Postat 08 Septembrie 2016, 18:19 de cercetas
@Cleopard
Eu nu cred că există domenii parazitare în învățământ. Da, unele sunt cerute momentan pe piață, altele nu, dar pe termen lung toate sunt bune la ceva. De pildă, după ani și ani de mii de studenți la drept, piața s-a stabilizat și e nevoie din nou de ingineri. Situația se va schimba mereu. Acum nu e nevoie de filologi - piața nu o cere, însă nimeni nu face în așa fel încât piața s-o ceară. Toată lumea investește în matematică și română, iar tocmai aceste specializări sunt evitate de studenți pentru că s-au acrit de ele. În universitate munca e ușor de evaluat dacă ai directori de departamente și decani care știu ce înseamnă munca de predare și cercetare. Cine nu muncește, nu scrie, nu publică, nu are ce căuta în universitate. Universitatea nu-i liceu și nici școală gimnazială sau primară. Eu aș scoate toate putorile din sistem și aș aduce tineri care lucrează, publică și fac cercetare. Asta e universitatea. Dar până ajungem aici, ai dreptate: mai avem de așteptat. Nu știu cât, sper că mai puțin de două generații.
Postat 08 Septembrie 2016, 15:57 de Shogun
@Shogun
...mai ai de asteptat cam 2 generatii...ctitorii ies la pensie anii astia dar ramane emulatia lor in toate posturile cheie. Performanta implica automat desfintarea de domenii parazitare, concedierea unei mari parti din personal, criterii de performanta reale de recrutare si promovare a studentilor si cadrelor, recrutarea cadrelor de la nivel national si european ...nu de la nivel local (atmosfera din UO nu difera mult de ca a unei scoli sau liceu din Oradea tocmai din aceasta cauza). E ceva realist si aplicabil din tot ce am enumerat?...poate in timp.
Postat 08 Septembrie 2016, 12:42 de Cleopard
Jos sforarii!
Faptul că la UBB sau UB se întâmplă mînării ca la UO nu justifică prostiile locale. Eșecul altora nu justifică eșecul nostru, iar percepția publică îi va defavoriza întotdeauna pe cei care muncesc cinstit și serios la UO. Tocmai din cauza asta trebuie opriți sforarii, dați afară simoniacii și trași la răspundere plagiatorii. Ca să fie curat la UO și să devină odată o universitate serioasă, că etapa "sorbonica" durează deja de prea multă vreme.
Postat 08 Septembrie 2016, 11:50 de Shogun
OK
@Cleoprad: Apreciez că ai formulat un răspuns absolut decent ! În rest fiecare rămânem cu convingerile proprii!
Postat 08 Septembrie 2016, 11:01 de TDS
@TDS
...Oradea are toate conditiile pentru existenta unei universitati decente, iar in UO se face si performanta, e adevarat, eclipsata de formele fara fond inevitabil datorate originilor actualei structuri (fosta școala de partid si ramasite ale IP3...erau oameni cu relatii,oameni de actiune..in fine). Nepotism, mediocritate etc...exista si la case mai mari gen UBB sau UB. Iar exemple clasice se pot gasi inclusiv in ograda celor care striga cel mai abitir...jos nepotismul.
Postat 08 Septembrie 2016, 10:52 de Cleopard
+++
Nașpa... Și să nu-ți vină să-ți iei câmpii? De la toți mă așteptam la mânării, mai puțin de la Claudiu Pop. Se pare că m-am înșelat în privința lui: pur și simplu, nu avea ce interveni la rector. Prefectura cu treburile ei, la fel și universitatea. Îmi pare rău; Oradea riscă să devină un simplu târg de provincie cu mentalități și comportamente de teapa celor existente la politicienii și universitarii autohtoni.
Postat 07 Septembrie 2016, 23:04 de Shogun
AM ATENTIONAT
In calitate de super-REPETITIV ce ma aflu spun: 1. L-am atentionat la timp pe Bungau, nu m-a ascultat ! 2. U.O. este o constructie FALSA ! U.O. nu este capabila de performante ; eu mi-as dori sa se verifice TOATE tezele de doctorat ale celor care presteaza in U. O. ! Cred ca rezultatele ar fi spectaculoase....3. Iar ma repet !...Cristian Bodea la RTV azi : " De ce e Claudiu Pop prefect? Ca il tine Bolojan"! Nu stiu daca am reprodus 100% exprimarea D-lui Bodea dar ideea este aceasta! Stiu doar ca D-l Pop adora " scalda " intr-o anumita piscina...gratis!
Postat 07 Septembrie 2016, 22:40 de TDS
@altul
lasa ca si cu posturile astea se mai inchide robinetul dar numai după ce mai intra vreo cativa la racoare. Astia, ca si politicienii, fura chiar daca stiu ca sunt interceptati! Nu se mai pot opri.
Postat 07 Septembrie 2016, 21:54 de cercetas
@altul
Ce contează ca n-avem studenti? Trebuie infinitate neapărat posturi de prof cu dedicatie pt abilitati care vor aduce foste multi doctoranzi din putinii studenti pe care îi vom avea, chiar în condițiile în care ceilalți nu au și nu pot promova pt ca facultatea este pe pierdere de 10-12 ani. "Modelul Dindelegan" sa trăiască!
Postat 07 Septembrie 2016, 21:08 de Altul
Notă de subsol (pentru cavalerii fără de prihană în lupta contra plagiatului: acest comentariu a mai fost postat la un alt articol al autorului)
Frumoasă și însăilată poveste, scrisă de DNA. Din lunga listă de capete de acuzare, au mai rămas câteva și ălea greu de demonstrat (cele zise "foloasele nepatrimoniale" sunt caraghioase rău)! În schimb poți scrie un rechizitoriu poveste, savuros pentru cei care confundă procurorul cu judecătorul. Într-o astfel de situație absurdă, nu mă miră metamorfozarea procurorului "venitură" (citat din articol) într-un educator moral. Nu pot să nu citez din frumoasele-i ziceri: "această tolerare socială trebuie limitată prin măsuri adecvate, chiar represive, în scopul edificării unei altfel de mentalităţi şi, pe cale de conseinţă (sic), al construirii unei societăţi curate şi echilibrate", deoarece "doar în cadrul unui astfel de echilibru social toate persoanele au şanse egale ca, în raport doar de competenţele lor, să-şi atingă idealurile profesionale". Mai trebuia adăugat la societate "multilateral dezvoltată"! Ar trebui domnule Criș să adăugați un asterisc la titlu și o notă de subsol, prin care să precizați că acestea sunt acuzațiile procurorilor, care urmează să fie dovedite în instanță, cu dovezi solide și nu cu supoziții. Altfel, cititorii v-ar putea confunda cu purtătorul de cuvânt al DNA Oradea. Sau chiar cu un angajat part-time!
Postat 07 Septembrie 2016, 18:16 de Josef_K
Cine e doamna asta... Dindelegan?
cu soțul ei, mai nu vorbește cu "dumneavoastră", dom' părinte...e foarte cuvioasă
Postat 07 Septembrie 2016, 18:00 de ADINA
@altul
ce posturi se mai infiinteaza acum? Nu avem studenti dar infiintam posturi?
Postat 07 Septembrie 2016, 16:36 de cercetas
Cum se întâmplă?
Cum se întâmplă ca marti chiar se pregateste infiintarea unui post de prof unei habile de la inginerie și management pe "calea Dindelegan"? Alo, seaude?
Postat 07 Septembrie 2016, 12:43 de Altul
N-as fi crezut
ca se coboara atat de jos pentru un vot. În continuare cred ca „mita” primita de rector e o prostie, probabil si neceruta si nedorita, dar toata tevatura e departe de a fi morala! O mare surpriza e faptul ca o persoana de nivelul intelectual dovedit (discutii prostesti cu muncitorii, vanzatoarele din magazine, sotul) a putut obtine certificatul de abilitare de la Cluj! Cum sunt oare abilitatii oradeni????
Postat 07 Septembrie 2016, 11:51 de radu
niste oameni de nimic
Ce prorectori de nimic, ce decani cu valoare zero, ce Senat d e risul lumii dacă le mai perfmit unor astfel de indivizi sa calce prin Universitate!
Postat 07 Septembrie 2016, 11:23 de andreimagheru
nu invatam nimic
Eu ma intreb cum au curaj, cei care au ramas, sa se joace în continuare cu „interpretarea” legii!?
Postat 07 Septembrie 2016, 10:36 de CSM
niste oameni de nimic
Urgent, demisia toti si ani lungi de inchisoare! Oare cum mai au curajul numitii Bungau, Chipea si Dindelegan sa intre in Universitate? Niste nerusinati! Numai buni de vidanjoare!
Postat 07 Septembrie 2016, 09:36 de andreimagheru
Sfinte Doamne !
Nu ati precizat daca icoana oferita in dar era sau nu sfintita,ceea ce mi se pare f.important.
Postat 07 Septembrie 2016, 09:23 de Iness
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON