URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2018, 08:02

Falsificatorul de partid: Un consilier PSD din Vadu Crişului şi-a făcut un site prin care încearcă să discrediteze anchetele despre politruci

Falsificatorul de partid: Un consilier PSD din Vadu Crişului şi-a făcut un site prin care încearcă să discrediteze anchetele despre politruci ÎN LUCRU. În cele două săptămâni în care a fost activ, site-ul stirefalsa.ro a distribuit inclusiv articole din BIHOREANUL, cu eticheta de „ştiri false”. Între timp, proprietarul Alin Nojea (medalion) a dezactivat portalul, sub pretextul că mai are de muncit la conţinut...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că nu le convin articolele scrise despre ei, PSD-işti din toată ţara îşi creează propria realitate virtuală, cu site-uri care imită ziare, dar în realitate propagă doar informaţii neadevărate.

Un astfel de site manipulator a apărut şi în Bihor, stirefalsa.ro, în care articole despre PSD sunt pur şi simplu prezentate ca fiind false ori defăimătoare. Portalul este creaţia unui consilier local PSD din Vadu Crişului, Alin Nojea, care mai are în CV şi alte "abilităţi" de falsificator...

Reţea de propagandă

PSD pare că şi-a făcut o misiune din dezinformarea românilor. Recent, publicaţia Press One a dezvăluit existenţa unei adevărate reţele de propagandă, care se bazează pe două site-uri dubioase, antifakenews.ro şi momentulzero.ro. Reţeta este simplă: aceste site-uri publică articole pro-PSD, dar cu informaţii nereale, fără surse clare şi fără autori, care apoi sunt preluate automat de paginile de Facebook ale organizaţiilor PSD din toată ţara, inclusiv din Bihor. În realitate, cele două site-uri, care nu au nici casetă redacţională şi nici date de contact, sunt nişte "fabrici" de fake news.

BIHOREANUL a aflat că un site similar se "coace" şi în Bihor. Pe 6 noiembrie a fost activat stirefalsa.ro, care se prezenta drept "un puternic instrument de filtrare şi raportare a ştirilor false care circulă prin internetul din România". La fel ca alte site-uri de propagandă PSD, nici acesta nu avea casetă redacţională ori precizări privind autorii. "Conceput şi realizat de o echipă cu experienţă, websaitul (!) vă pune la dispoziţie posibilitatea de a combate fenomenul ştirilor false şi de a reduce fenomenul de manipulare a cititorilor", se mai arăta pe site-ul care, între timp, a devenit inactiv. Acum, el afişează doar un mesaj că este în construcţie şi că, de fapt, va conţine "opinii, păreri şi dezbateri" despre ştirile false.

Realitate măsluită

Cât a fost activ, site-ul a preluat articole din mai multe ziare, inclusiv de pe eBihoreanul.ro, cu tot cu poze, punând pe ele ştampila de "ştire falsă". La capătul articolului, era menţionat şi un motiv pentru care articolul este considerat fals, dar nesusţinut de dovezi.

Un exemplu concret vizează articolul "Mafiot de Brusturi", în care BIHOREANUL a arătat că soţul primăriţei PSD Livia Bîrlău face legea în comună, bătându-i pe oponenţii femeii. Acesta a fost preluat de site-ul de propagandă şi etichetat ca "fake news", sub pretextul că "se doreşte discreditarea primarului din comuna Brusturi", că autorul este cunoscut "drept opozant înverşunat al formaţiunii politice PSD" şi că "se folosesc cuvinte ameninţătoare şi defăimătoare", fără a se indica care sunt acestea. "Ştirea este comandată şi fabricată doar pentru a face rău. Această ştire falsă nu trebuie luată în serios", combătea vehement site-ul, în condiţiile în care care articolul BIHOREANULUI era unul deontologic, cuprinzând nu doar declaraţii asumate ale victimei, ci şi punctul de vedere al primăriţei...

De asemenea, pe site-ul stirefalsa.ro a apărut şi o listă de "fabricanţi şi distribuitori de ştiri false", pe care se regăseau trei jurnalişti bihoreni, Adrian Criş de la BIHOREANUL, Adrian Fora de la alesdonline.ro şi Veronica Bursaşiu, de la Jurnal bihorean.

Falsificator cu experienţă

BIHOREANUL a aflat că site-ul cu pricina este deţinut de firma Verobit SRL, înregistrată în  satul Birtin, comuna Vadu Crişului, şi deţinută de un consilier PSD al comunei, Alin Nojea. Preşedinte al filialei PSD Vadu Crişului, acesta a şi candidat, în 2016, pentru un mandat de consilier judeţean. În vârstă de 37 de ani, Nojea se prezintă pe internet ca un "programator foarte experimentat", cu "portofoliu bogat şi peste 15 ani experienţă". Tot el era şi administratorul declarat al paginii de Facebook dedicată portalului stirefalsa.ro, pagină care, de asemenea, a fost dezactivată. Totodată, PSD-istul a distribuit de pe contul său personal de Facebook articole de pe stirefalsa.ro, deci nu este nicio îndoială că el e autorul tuturor dezinformărilor.

De altfel, Nojea nu este deloc străin de falsuri. BIHOREANUL a aflat că în iunie 2005, pe când era student la Facultatea de Electrotehnică din Oradea, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT după ce a falsificat 270 de bancnote de câte 100 dolari şi file CEC în valoare de 500 dolari. Reţinut de anchetatori, Nojea şi-a recunoscut vina, confirmând că el singur a produs falsurile, folosindu-se de un scanner, un calculator şi o imprimantă pe care le avea în apartamentul iubitei lui. A şi fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional şi falsificarea de monede şi alte valori. Greşeli asupra cărora a avut timp de reflecţie și cât a fost în arest...

"Prietenii" la înaintare

Contactat de BIHOREANUL, Alin Nojea nu s-a dezis de site-ul de propagandă pro-PSD, dar se jură că este doar formal pe numele său. "Îl fac pentru un client din Oradea, care deocamdată preferă să nu iasă în faţă. Site-ul nu mai este activ, pentru că este încă în teste", a declarat Nojea, refuzând însă să spună cine este clientul misterios.

PSD-istul n-a lămurit nici cum "identifică" ştirile false şi nici ce dovezi are pentru a prezenta articolele BIHOREANULUI ca fiind false. "Nu m-am ocupat eu propriu-zis, ci un colaborator de-al meu. Dar sunt nişte criterii şi nişte filtre folosite", a spus Nojea, din nou fără amănunte. De ce l-a dezactivat, dacă pretinde că munca sa e cinstită? "Pentru că este încă în teste. Dar probabil până la sărbători îi dăm drumul", a zis PSD-istul. Rămâne de văzut dacă nişte noi procese nu îi vor şterge, totuşi, apetenţa pentru falsuri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
HoraT
Da, e inteligenta! O stiu din copilarie, fata era o "sclipire". Stii vorba aia:.... Cand esti mare numa te joci :)
Postat 10 Decembrie 2018, 17:39 de tudimorar
3 la leu
La cum scrii şi cum gândeşti, trebuie să fi făcut şi tu studenţia la gruparea infracţională a lui Nojea, trăgeaţi bani la xerox şi vă minunaţi de ce nu puteţi cumpăra cu ei blugi de la Ocska, că vă refuză vânzătorii...
Postat 10 Decembrie 2018, 22:01 de Florin Ciucas
Florin Ciucas
Domnule Ciucas, totul este foarte clar: in opinia dvs. nojea este un nimeni in drum si plin de praf pe cand Doamna Totorean este apogeul inteligentei jurnalistice. Unul este din birtin iar altul oradean sau orășean. Unul a trecut prin procese iar altul este justitia suprema. Pun pariu ca in cazierul judiciar al domnului nu figureaza nimic din cele spuse de dvs. cu atata pasos "penal", cat despre politruc din Birtin.... oradenii tot politruc din Birtin au la varf si chiar unul foarte bun.
Postat 10 Decembrie 2018, 16:31 de HoraT
pariu ratat
Că e din Birtin nu e mare problemă, arată doar o perspectivă mai limitată asupra problemelor mari, să zic aşa. Dar nu originea contează aici. Ziceţi că puneţi pariu că nu are nimic în cazier. Atâta mai ştim şi noi, ăştia de la "Fake News", că după o vreme intervine reabilitarea de drept, iar din cazier se şterg menţiunile. Faptele, însă, rămân. Şi ele caracterizează personajele. N-o fi Adriana Totorean "apogeul", cum ziceţi (apropo, apogeu e în relaţie cu obiecte sau fenomene, nu cu oameni), dar ea, când era studentă, învăţa şi muncea, pe când Nojea al dvs. "geniul webului românesc", pe când era student făcea falsuri şi era arestat pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional şi falsificarea de monede şi alte valori. Chiar nu e nicio diferenţă?
Postat 10 Decembrie 2018, 21:58 de Florin Ciucas
Poiu
De acord
Postat 10 Decembrie 2018, 01:17 de Sandu1206
@unom si sandu
Sunt apolitic. Nu se arunca nimeni :) da eu va simpatizez pe amandoi, ca oameni, politica in care crede fiecare e treaba lui. Contiri noi sunt pe aici, create parca la comanda. Asta e libertatea de exprimare. Vive la liberte! (Nu mai stiu accentele, intelege cine vrea)
Postat 09 Decembrie 2018, 21:59 de poiu
Sandu1206
Nu am văzut știrile din site dar Totorean zicea că le copiază din Bihoreanul la care mai adauga un motiv de ce considera ca este stire falsa, deci care stire dezinformează?
Postat 09 Decembrie 2018, 12:23 de HoraT
ca să fie clar
Hora, din păcate tu amesteci noţiunile. Ştirea e una, opinia e alta. Un blog nu e ziar, ci o colecţie de păreri. Ştirea e informaţie. Produsele jurnalistice - ştire, anchetă, reportaj, interviu - de-asta se numesc aşa fiindcă sunt făcute de jurnalişti. Adică după anumite reguli, din care îţi zic acum doar una: că informaţia se verifică, preferabil din mai multe surse. O opinie aruncată pe un blog, sau pe Facebook, o postare a cuiva, nu are valoarea de informaţie a unei ştiri. Ele nu au cum fi puse în balanţă. Iar un neica nimeni care-şi face blog anti-fake news, dacă nu face muncă de documentare jurnalistică, prin care să demonstreze că anumite informaţii din ştiri sunt false, nu reprezintă nimic. E vrăjeală, abureală, propagandă de partid. Nu poate un Nojea, politruc pesedist de Birtin, cu condamnări penale la activ, să judece ştirile unei ca Adriana Totorean, licenţiată în jurnalism, decât dacă acceptăm că s-a întors lumea cu curu-n sus. Cam asta e povestea...
Postat 09 Decembrie 2018, 23:49 de Florin Ciucas
HoraT
Am văzut clar ce știri postează știrefalsă.ro. DEZINFORMARE asta se găsește acolo. Să-ți dai cu părerea e una, sa faci o știre e alta.
Postat 09 Decembrie 2018, 11:42 de Sandu1206
Sandu1206
Da măi Sandu înțeleg. Așa cum ne dăm noi doi cu părerea aici, așa pot și alții să-și dea cu părerea în altele locuri dacă cineva le pune la dispoziție un site. Nu trebuie să fii jurnalist ca să ai păreri, ori ba. Eu nu sut si tot am o parere față de această stire, tu ești?
Postat 09 Decembrie 2018, 08:32 de HoraT
HoraT
Adică tu daca ai un blog, ești un PROSTEA, sau te dai un alt PROSTEA ca Mircea Badea. Tot prostul poate avea un blog, dar nu toti prostii pot fi jurnaliști. Do You understand, O BA??
Postat 09 Decembrie 2018, 01:35 de Sandu1206
Numele bata-l vina
Hora, numele este foarte inspirat stirefalsa.ro, daca era catelusugrivei.ro cu acelasi continut, nu interesa pe nimeni.
Postat 08 Decembrie 2018, 22:41 de FaraRost
Nu este bine?
Adică dacă eu am un blog în care postez părerile mele referitoare la o știre sau pe facebook distribui continutul unei știri + fabulația mea pe acea temă înseamnă că este ilegal? Cam așa văd și aici situația: unul își spunea părerea lui despre o știre, care e problema? era părerea lui, nu este mai mult decât un blog fără injurii și fără amenințări cu o comportare normală pentru mediul online. Bihoreanul a cam exagerat putin cu reclama asta, dar după pompoasa descriere a celui care și-a permis să vă contrazică nu cred că este speriat de articolul acesta ba mai mult cred că v-ati ales cu o dedicatie permanentă in blog :) Da, poate putin prea exagerat dar si voi aveți dreptul la opinie și o respectăm.
Postat 08 Decembrie 2018, 22:33 de HoraT
Legal versus ilegal
Totul e legal până în punctul în care ceea ce publici nu este, de pildă, defăimător, sau afectează drepturile altuia, ca de pildă cele privind viaţa personală, ca să nu mai vorbim de legislaţia privind drepturile de autor. Pe româneşte: unul ca Nojea poate să critice ştirile noastre, dar nu are voie să ne jignească, să ne defăimeze, să mintă pe seama noastră, şi nu are voie nici să copieze ştirile noastre pe site-ul lui, fiindcă sunt creaţiile noastre şi suntem deţinătorii drepturilor de proprietate intelectuală. Nu e chiar aşa simplu cum cred(eţi) unii...
Postat 09 Decembrie 2018, 23:59 de Florin Ciucas
Falșilor
Bine ați venit, aveți feis-buce, sunteți jurnaliști, nu fraieri
Postat 08 Decembrie 2018, 16:14 de Sandu1206
?!
Pe voi, redactia, ce v-a deranjat?! Ca v-a devoalat stirile false?! Da' e plina presa de fake-uri, evenimentul zilei si stiripesursa.ro anuntau zilele trecute ca dna Livia Stanciu a fost data afara de la INM, unde preda. Cand colo, ce sa vezi?! Minciuna! Nu va agitati, nu sunteti singurii care mai pun de la ei! In fond nu o faceti pt. voi, o faceti pt. cel care va plateste, ca la reclame!
Postat 08 Decembrie 2018, 05:54 de pinonel
Ce făcurăți?
Ca să vezi s-a evaporat comentariul meu, nu că ar avea vreo importanță dar nu erau folosite cuvinte MARI. Hei, asta e. Prefer să fiu alături unui om de omenie decât unei foste colege frustrată. Keep the good work ! (both of you)
Postat 07 Decembrie 2018, 23:02 de tudimorar
Unom
Ce mașini?
Postat 07 Decembrie 2018, 19:08 de Sandu1206
!!!
Ham ham auuuuu! Da' tu câți bani ai luat din mașini?
Postat 07 Decembrie 2018, 19:02 de unom
Unom prost
ca tine nu o sa înțeleagă nimic, cum nu ai înțeles nimic de la viața. Mesajul nu era pt el . Pt unom la 60 de ani care prăduiește banii lui MOSU, mesajul e să mă latri
Postat 07 Decembrie 2018, 18:50 de Sandu1206
!!!
Dacă poiu e PSD-ist mă arunc de pe Podul Centenarului....
Postat 07 Decembrie 2018, 18:28 de unom
uneori se întoarce
"de ...credeți "...."va pus"....zise "agramarul"/ ca să citez din clasici....
Postat 07 Decembrie 2018, 18:26 de unom
Poiu
Foarte bun articolul, de credeți că e o știre falsă? Va pus cumva consilierul penal , aaa scuze PSD-ESCU SA DATI PE AICI? Nu nunu , el consilieru are aceste conturi.
Postat 07 Decembrie 2018, 17:09 de Sandu1206
@sandu
Uite ce de conturi noi de la comanda partidului. Sa vezi cum piuie WhatsAppu in draci cu directive sa se comenteze.
Postat 07 Decembrie 2018, 13:14 de poiu
Opinia autorului
Asta nu suna a stire este mai mult opinia autorului si cum autorul "este pro pesedei" a iesit kkstire
Postat 07 Decembrie 2018, 13:00 de Vana8011
Pușcărie
Totul incepe cu șeful comunist Ilici Iliescu, el a deschis sertarul corupției
Postat 07 Decembrie 2018, 12:08 de Sandu1206
Frumos...
PSD-ist, procese, fals, incarcerat, diicot, propaganda, defaimat. Citit printre randuri acest articol duce cu gandul la o propaganda anti PSD (ceea ce nu e rau :) dar citit in intregime chiar este. Daca omul este psdist nu vad ce altceva putea sa scrie, daca era usristo-pnlist situatia era invers.
Postat 07 Decembrie 2018, 09:40 de MarianaA
Rafuiala
Treaba acesta seamana mai mult a rafuiala personala. Un sait in care sa poti da replica unor articole nu ar strica, nu ma refer neaparat la redactia bihoreanul dar sunt o sumedenie de saituri care propaga stirile false. Chiar si corporatiile mari ca google si facebook etc.. au inceput o filtrare a informatiilor si a saiturilor prin diferite metode.
Postat 07 Decembrie 2018, 09:22 de HoraT
@redactie
Ce de conturi noi pe aici. Ati atins un nerv sensibil. Nu va gândiți sa va folositi de lege pentru drepturile de autor sle articolelor voastre care au foat preluate fara acord? Va ajut sa gasim proprietarul si host-erul "saitului". La fel si agitatorii astoa de mai jos chiar daca au conturi cu adrese de gmail, e doar o formalitate in a le obtine datele de localizare.
Postat 07 Decembrie 2018, 09:02 de poiu
Da da
Pe el si pe mama lui! Si-a permis omul sa aiba o opinie în conumismul onlime. Parerile sunt libere in asa zisa democratie a frumoasei Romanii, sau era. Nu este decat o stire de ingropat. CAND VA FI FUNCTIONAL WEB-SAITUL?
Postat 07 Decembrie 2018, 08:32 de ANDRADA__1
O idee buna
Se vede clar cat de afectati sun si cu cine au traba. Pentru asemenea stiri ca aceasta chiar ar fi nevoie de un astfel de instrument. Asta nu e stire e denigrare polotica ieftina.
Postat 07 Decembrie 2018, 08:22 de Ieri89
Știre falsă?
Wow, un PeSeDist care judecă, asta e ceva nou. Cam mult tantam pt. un web, înseamnă că unii se simt cu musca pe căciulă. Dacă în 2 săptămâni de teste a suparat pe "cinstiții" jurnalismului înseamnă ca ideea a fost bună!
Postat 07 Decembrie 2018, 08:14 de FaraRost
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON