Pentru că nu le convin articolele scrise despre ei, PSD-işti din toată ţara îşi creează propria realitate virtuală, cu site-uri care imită ziare, dar în realitate propagă doar informaţii neadevărate.
Un astfel de site manipulator a apărut şi în Bihor, stirefalsa.ro, în care articole despre PSD sunt pur şi simplu prezentate ca fiind false ori defăimătoare. Portalul este creaţia unui consilier local PSD din Vadu Crişului, Alin Nojea, care mai are în CV şi alte "abilităţi" de falsificator...
Reţea de propagandă
PSD pare că şi-a făcut o misiune din dezinformarea românilor. Recent, publicaţia Press One a dezvăluit existenţa unei adevărate reţele de propagandă, care se bazează pe două site-uri dubioase, antifakenews.ro şi momentulzero.ro. Reţeta este simplă: aceste site-uri publică articole pro-PSD, dar cu informaţii nereale, fără surse clare şi fără autori, care apoi sunt preluate automat de paginile de Facebook ale organizaţiilor PSD din toată ţara, inclusiv din Bihor. În realitate, cele două site-uri, care nu au nici casetă redacţională şi nici date de contact, sunt nişte "fabrici" de fake news.
BIHOREANUL a aflat că un site similar se "coace" şi în Bihor. Pe 6 noiembrie a fost activat stirefalsa.ro, care se prezenta drept "un puternic instrument de filtrare şi raportare a ştirilor false care circulă prin internetul din România". La fel ca alte site-uri de propagandă PSD, nici acesta nu avea casetă redacţională ori precizări privind autorii. "Conceput şi realizat de o echipă cu experienţă, websaitul (!) vă pune la dispoziţie posibilitatea de a combate fenomenul ştirilor false şi de a reduce fenomenul de manipulare a cititorilor", se mai arăta pe site-ul care, între timp, a devenit inactiv. Acum, el afişează doar un mesaj că este în construcţie şi că, de fapt, va conţine "opinii, păreri şi dezbateri" despre ştirile false.
Realitate măsluită
Cât a fost activ, site-ul a preluat articole din mai multe ziare, inclusiv de pe eBihoreanul.ro, cu tot cu poze, punând pe ele ştampila de "ştire falsă". La capătul articolului, era menţionat şi un motiv pentru care articolul este considerat fals, dar nesusţinut de dovezi.
Un exemplu concret vizează articolul "Mafiot de Brusturi", în care BIHOREANUL a arătat că soţul primăriţei PSD Livia Bîrlău face legea în comună, bătându-i pe oponenţii femeii. Acesta a fost preluat de site-ul de propagandă şi etichetat ca "fake news", sub pretextul că "se doreşte discreditarea primarului din comuna Brusturi", că autorul este cunoscut "drept opozant înverşunat al formaţiunii politice PSD" şi că "se folosesc cuvinte ameninţătoare şi defăimătoare", fără a se indica care sunt acestea. "Ştirea este comandată şi fabricată doar pentru a face rău. Această ştire falsă nu trebuie luată în serios", combătea vehement site-ul, în condiţiile în care care articolul BIHOREANULUI era unul deontologic, cuprinzând nu doar declaraţii asumate ale victimei, ci şi punctul de vedere al primăriţei...
De asemenea, pe site-ul stirefalsa.ro a apărut şi o listă de "fabricanţi şi distribuitori de ştiri false", pe care se regăseau trei jurnalişti bihoreni, Adrian Criş de la BIHOREANUL, Adrian Fora de la alesdonline.ro şi Veronica Bursaşiu, de la Jurnal bihorean.
Falsificator cu experienţă
BIHOREANUL a aflat că site-ul cu pricina este deţinut de firma Verobit SRL, înregistrată în satul Birtin, comuna Vadu Crişului, şi deţinută de un consilier PSD al comunei, Alin Nojea. Preşedinte al filialei PSD Vadu Crişului, acesta a şi candidat, în 2016, pentru un mandat de consilier judeţean. În vârstă de 37 de ani, Nojea se prezintă pe internet ca un "programator foarte experimentat", cu "portofoliu bogat şi peste 15 ani experienţă". Tot el era şi administratorul declarat al paginii de Facebook dedicată portalului stirefalsa.ro, pagină care, de asemenea, a fost dezactivată. Totodată, PSD-istul a distribuit de pe contul său personal de Facebook articole de pe stirefalsa.ro, deci nu este nicio îndoială că el e autorul tuturor dezinformărilor.
De altfel, Nojea nu este deloc străin de falsuri. BIHOREANUL a aflat că în iunie 2005, pe când era student la Facultatea de Electrotehnică din Oradea, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT după ce a falsificat 270 de bancnote de câte 100 dolari şi file CEC în valoare de 500 dolari. Reţinut de anchetatori, Nojea şi-a recunoscut vina, confirmând că el singur a produs falsurile, folosindu-se de un scanner, un calculator şi o imprimantă pe care le avea în apartamentul iubitei lui. A şi fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional şi falsificarea de monede şi alte valori. Greşeli asupra cărora a avut timp de reflecţie și cât a fost în arest...
"Prietenii" la înaintare
Contactat de BIHOREANUL, Alin Nojea nu s-a dezis de site-ul de propagandă pro-PSD, dar se jură că este doar formal pe numele său. "Îl fac pentru un client din Oradea, care deocamdată preferă să nu iasă în faţă. Site-ul nu mai este activ, pentru că este încă în teste", a declarat Nojea, refuzând însă să spună cine este clientul misterios.
PSD-istul n-a lămurit nici cum "identifică" ştirile false şi nici ce dovezi are pentru a prezenta articolele BIHOREANULUI ca fiind false. "Nu m-am ocupat eu propriu-zis, ci un colaborator de-al meu. Dar sunt nişte criterii şi nişte filtre folosite", a spus Nojea, din nou fără amănunte. De ce l-a dezactivat, dacă pretinde că munca sa e cinstită? "Pentru că este încă în teste. Dar probabil până la sărbători îi dăm drumul", a zis PSD-istul. Rămâne de văzut dacă nişte noi procese nu îi vor şterge, totuşi, apetenţa pentru falsuri...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.