URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2018, 13:28

Mafiot de Brusturi: Soţul primăriţei PSD Livia Bîrlău face legea în comună. Cu pumnul...

Mafiot de Brusturi: Soţul primăriţei PSD Livia Bîrlău face legea în comună. Cu pumnul... CIOCU’ MIC! Consilierul Ioan Roşu (foto) a fost pedepsit dur pentru că a luat-o la întrebări pe primăriţă despre tocarea banilor publici şi a sesizat Garda Forestieră cu privire la furturile pe care le coordonează chiar „primul domn” al comunei. „Abia pot mesteca mâncarea, dar gura nu mi-o închide nimeni”, zice bărbatul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Politicienii încep să devină mafioţi sadea: nu se mai mulţumesc să fure, ci îi şi iau la pumni pe cei care încearcă să-i oprească. E şi cazul primăriţei PSD din Brusturi, Livia Bîrlău, cunoscută pentru dărnicia cu care plăteşte asistaţii social, şi al soţului acesteia, Petre Bîrlău, acuzat că a ajuns să aplice „corecţii fizice” reprezentanţilor opoziţiei.

La 74 de ani, consilierul ALDE Ioan Roşu a fost bătut în curtea propriei case pentru că a îndrăznit să ceară socoteală primăriţei despre atribuirea „la secret” a unor lucrări făcute în bătaie de joc şi să sesizeze o instituţie a statului pentru jefuirea pădurii comunale.

Noaptea, ca hoţii

Ioan Roşu e un „expirat”. Nu din cauza vârstei, ci a gândirii „depăşite”. „Eu am candidat la Consiliu ca să apăr interesele oamenilor, nu să mă întovărăşesc cu hoţii”, zice bărbatul care la sfârşitul lunii trecute s-a ales cu o bătaie de ţinut minte.

Pe 27 octombrie, seara pe la 10, a auzit că cineva îl striga din stradă să iasă la poartă. S-a dus, a deschis, a apucat să vadă că afară era o maşină cu un bărbat la volan şi lângă ea încă trei gealaţi. Au năvălit peste el în curte şi l-au lovit sălbatic, mai ales la cap şi la faţă. „Noroc cu câinii”, spune bătrânul: la un moment dat au sărit din ogradă, punând agresorii pe fugă.

După ce şi-a revenit, a sunat la 112 şi apoi la un prieten, care l-a dus la Centrul Medical de Permanenţă, cu gura spartă şi sânge şiroind din tâmple. Între timp, la faţa locului a venit un echipaj al Poliţiei, ca să cerceteze locul.

Momit cu bani

Om la locul lui, bătrânul n-a avut vreodată un duşman. Şi-a făcut, fără voia sa, de doi ani încoace, de când comuna o are primăriţă pe PSD-ista Livia Bîrlău (foto). O „clientă” a BIHOREANULUI, care astă-vară recunoştea că vrea să aibă cât mai mulţi asistaţi social.

Femeii nu-i e pe plac că Roşu îşi ia în serios rolul de consilier. „Am văzut că în comună s-a lucrat ceva la podeţe şi şanţuri, dar de atunci bălteşte apa în ele, iar primăriţa a refuzat să spună cum a angajat firma şi cât i-a plătit”. Mai mult, bărbatul a criticat jefuirea pădurii comunale, după ce anul trecut, la iniţiativa primăriţei şi cu voturile aleşilor PSD, majoritari, Consiliul Local a reziliat contractul de administrare cu un ocol silvic de stat şi l-a dat în „grija” unui ocol privat.

Primăriţa a vrut atunci să obţină şi votul său. „I-am spus că nu pot fi de acord şi mi-a zis să nu-mi fac griji, că o să am bani până la sfârşitul mandatului”. Întâmplare sau nu, după câteva zile i-au fost sparte cu pietre toate geamurile dinspre stradă ale casei.

Şeful paralel

Presimţirile lui Roşu privind furtul pădurii s-au adeverit. Scriptic, şef peste cele 893 hectare a fost pus un consilier PSD, Emil Furiş, intrat astfel în conflict de interese, dar adevăratul boss a devenit soţul primăriţei, Petre Bîrlău, proprietar de depozit de cherestea şi fost pădurar în zona Marghita, dat afară după ce a fost găsit cu sute de cioate de copaci a căror dispariţie n-a putut-o justifica.

Deşi nu e angajat al ocolului, Bîrlău se ocupă personal de tăierea şi transportarea lemnelor din pădure, cu cele două tractoare ale sale. „Consiliul a votat că fiecare sătean are dreptul să cumpere maximum 3 metri cubi de lemne pe an, cu 240 lei/mc. El ia de la oameni 900 lei în loc de 720, fără chitanţe”, acuză Roşu.

Ameninţat în amiaza mare

Recent, câţiva consilieri au descoperit că au dispărut sute de arbori, iar un reprezentant PNL a cerut primăriţei o informare, fără a primi însă, ca de obicei, nicio lămurire. Mai hotărât, Roşu a sesizat Garda Forestieră, motiv pentru care s-a şi ales cu bătaia. Pe 23 octombrie, când au venit comisarii Gărzii în comună, era la o cafea pe o terasă din centrul satului. „De faţă cu o mulţime de oameni, soţul primăriţei m-a înjurat în toate felurile şi mi-a promis că „mă rezolvă” pentru asta”, zice consilierul.

Câteva ceasuri mai încolo, la volanul jeep-ului, cu nevasta alături, Bîrlău a făcut manevre la intimidare. „A trebuit să sar în şanţ ca să nu mă lovească”. După două zile, l-a mai ameninţat încă o dată, iar după încă două, sâmbătă, 27 octombrie, pare să se fi ţinut de cuvânt. „Nu m-au bătut nişte străini, fără niciun interes. Eu bănuiesc nişte gealaţi de-ai lui, pe care îi plăteşte la negru să taie copaci”, spune Roşu.

Mă deranjaţi!

Ca un făcut, deşi comuna are iluminat public şi locuinţa lui Roşu e la doi paşi de Primărie, în seara agresiunii n-a funcţionat, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, când i-au fost sparte geamurile. Acum, omul se teme pentru viaţa sa. A făcut plângere la Poliţie, dar dacă atunci nu s-a descoperit făptaşul, nici de data asta nu-şi pune speranţe prea mari în oamenii legii.

BIHOREANUL a vrut să afle şi versiunea lui Bîrlău, pe care a încercat să-l contacteze prin consoarta edil-şef. „Mă deranjaţi!”, a refuzat însă aceasta, cu tupeu, deşi reporterul i-a explicat clar motivul. O sfidare deloc întâmplătoare din partea unei „politiciene” care astă-vară felicita pe Facebook jandarmii pentru corecţia aplicată participanţilor la mitingul din 10 august.

Până la urmă, nimic nu-i întâmplător: la aşa bărbat, aşa femeie!...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
asa e la noi
Pot sa comentez faptul ca de la parinti si bunici stiu ca dl. Rosu e un om de omenie si la locul lui, de asteptat ca nu tolereaza domnia coruptiei. Din pacate Politiei din Brusturi degeaba i se adreseaza ca n-o sa faca absolut nimic, stiu ce spun, din experienta proprie. Nu fac acuzatii directe, dar as putea. Dl. Rosu, DNA se cheama institutia potrivita. Inca mai functioneaza cat de cat, dar nu mult. E foarte trist si ridicol ce se intampla, dar l-as incuraja pe dl. Rosu sa nu se lase, sa mearga mai departe. Moral cel putin suntem alaturi de el.
Postat 07 Noiembrie 2018, 09:55 de cchris26
haida
Mie mi s-a spus să mă adresez organelor abilitate! Păi? Cei care știți clar ceva asta să faceți! Cu probe! Multe! Că uneori cică nu ai probat "dastul!
Postat 06 Noiembrie 2018, 17:02 de unom
Mda
Bataie, barfa si clevetiri. Nimic altceva de facut.
Postat 06 Noiembrie 2018, 16:07 de AlinaRR
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON