URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2018, 17:01

Falimentul guvernării: Ministrul Finanţelor insistă pentru concedieri în sistemul bugetar anul acesta şi ia în calcul îngheţarea salariilor anul viitor

Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a recunoscut sâmbătă că vrea ca până la finele acestui an să se decidă concedieri în rândul angajaţilor statului, iar salariile celor rămaşi să fie îngheţate anul viitor, afirmând însă că "bugetul nu este în criză". Declaraţiile ministrului survin după ce senatorul PNL Florin Cîţu, economist de profesie, a publicat un document asumat de Guvern şi adresat autorităţilor europene în acest sens.

"Un scenariu"

Potrivit ziare.com, Teodorovici a declarat că este adevărat că Guvernul a trimis Comisiei Europene un document care prevede îngheţarea salariilor, dar asta va presupune aplicarea mai rapidă a Legii Salarizării.

"Face o confuzie în ce spune şi ce gândeşte (Florin Cîţu – n. red.). Spune că România răspunde CE în reducerea cheltuielilor publice. Trebuie spus că nu e criză la nivelul bugetului, nici la nivelul aplicării legii pensiilor sau salarizării. Oricât e de mare impactul, PSD şi-a respectat promisiunile. Documentul vorbeşte despre o altfel de abordare şi vă spun calculele: Legea Salarizării are aplicabilitate până în 2022. M-aţi auzit spunând că aş aplica legea într-un termen scurt, până în 2020. E un scenariu propus în acest sens Comisiei Europene", a declarat ministrul, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Acesta a mai spus că a discutat varianta cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, dar a refuzat să spună dacă liderul PSD, Liviu Dragnea, este de  acord.

Însă, după cum arată g4media.ro, site care a publicat şi scrisoarea cu pricina, documentul nu cuprinde nici o menționare a faptului că înghețarea salariilor bugetarilor ar fi legată de o posibilă devansare a măririlor complete de salarii prin legea salarizării unitare din 2022 în 2020. În plus, scrisoarea datată 18 octombrie mai prevede înghețarea valorii voucherelor de vacanță pentru bugetari la nivelul din acest an, precum și amânarea oricăror măsuri care ar avea impact asupra salariilor.

Urmează disponibilizări?

Cât despre reducerile de personal la stat, acelaşi ministru a mai spus că este necesară o analiză cu privire la schema de personal din ministere. "Sunt două scenarii, dar nu au legătură cu lipsa banilor", a insistat Teodorovici.

"Trebuie să regândim administraţia publică centrală, în sensul de a vedea dacă într-adevăr numărul acesta foarte mare de funcţionari în sistemul public central trebuie modificat, dacă sunt ministere care trebuie să îşi regândească schema de organizare", a declarat ministrul, la acelaşi post TV. O decizie despre disponibilizări va fi luată până la finalul anului, a mai spus Teodorovici.

Nu este pentru prima oară când oficialul vorbeşte despre reduceri de personal în administraţia publică. Săptămâna trecută, a spus că este obligatorie o reformare a aparatului bugetar şi că acesta trebuie să aibă oameni "exact câţi trebuie, nu unul munceşte şi trei pe lângă el stau".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Foarte buna idee
Roger, Christa,Poiu, sunt de acord cu ce ați comentat la articol. Ramura de bugetari in Romania e ramura de a FRECA MENTA, 500.000 de bugetari ar fi de ajuns. Stau bugetarii la palavre in loc să-și facă treaba ( știi cine a murit, ai văzut filmul ăla , ai văzut e zice la antena, etc ). Eficientizarea nu va veni cu PSD-ESCU. Ei de fapt au promis salarii și pensii și zahăr, ulei, dar de unde?? As fi de acord cu PSD-ESCU , dar ungurii bata la ușă cu autostrăzile și noi o frecăm, in timp ce Oradea arata că se poate. Cu 3 ani in urma am întâlnit în avion pe cineva de la standard&poor , care mi-a zis că a făcut un studiu pe Romania, concluzia lui e că " de ce o tara bogata in resurse nu face nimic " primul lucru contează infrastructura de orice fel, educația și sănătatea . E simplu, doar sa vrei.
Postat 20 Octombrie 2018, 23:33 de Sandu1206
Primii bugetari
Sa fie aia care is peste 300 de parlamentari. Apoi asistentii, prim vice asistent, vice asistent s.a.m.d. Apoi sa mearga pe la restul bugetarilor. Ca astia din urma sunt pistoale cu apa fata de parlamentari si acolitii lor. Dar ei deja si-au votat pensiile apeciale si salariile marite, ar fi muritori de foame sa revina la salariile normale. Oricum bugetarii au mult peste cat merita. A, si la profesori ori sa stea de la 8 la 4 in scoli (chiar 5 ca sa fie 8 ore lucrate) ori sa se ia la plata cu ora. Nu e normal ca ala ce muncește 8-10 ore sa ia aceeasi bani cu o invatatoare la 4 ore si 3 luni de vacanta. Si acuma sa mi-o iau la hate...
Postat 20 Octombrie 2018, 21:51 de poiu
eficientizare
degeaba se concediaza o gramada de lume daca ANAF-ul nu doreste un sistem informatic comun in care sa se realizez un management si o evidenta a tuturor hartiilor. Sa nu se concedieze. Sa se eficientizeze, iar reducerea personalului sa apara ca iesiri la pensie, demisii etc. . Surplusul de personal ca urmare a unui sistem informatic bine pus la punct sa fie directionat catre control (dar nu zbir, ci instruire si consiliere contribuabil) Sunt curios cat castiga Ministrul de la institutia colectoare de bani?
Postat 20 Octombrie 2018, 21:15 de Christa
sa fie concediati 50% din bugetari, primii plecati - sefii si managerii!
nu pot decat sa ma declar multumit de aceasta masura de concediu bugetari,, aceasta capusa sugatoare de buget! INSA nu e de ajuns sa fie dati afara ostasii de rand, ci trebuie sa plece directorasii si managerasii cu salarii umflate (peste 5000 lei - care e pragul decent la cat de roz sunt lucrurile in tara), filtrat pe baza de valoare/performanta si apoi scosi din organigrama. insa parca vad ca psd si umdr+alde isi vor tine posurile calde pentru pupincuristii lor. iar opozitia... aproape ca nu exista! domnul orban este un romancier visator coplesit de rolul lui imeginar in istoria acestei tari.
Postat 20 Octombrie 2018, 19:14 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON