URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Aprilie 2014, 16:35

Faliment ultra-central: De ce nu rezistă spaţiile comerciale pe Corso

Faliment ultra-central: De ce nu rezistă spaţiile comerciale pe Corso BLITZ-CHIX! Abia renovat anul trecut în primăvară, spaţiul ce adăpostise zeci de ani Agenţia CFR a intrat într-o nouă reabilitare. Fostul locatar, restaurantul Chicken Wings, n-a rezistat nici măcar un an
Faliment ultra-central: De ce nu rezistă spaţiile comerciale pe Corso CAUT MUŞTERII. Parcul Traian, colţ cu Republicii: acelaşi proprietar, două spaţii aproape egale ca suprafaţă: un magazin de confecţii de gamă modestă, pe cale să se mute în Lotus, şi o plăcintărie care a "mers" o singură lună după ce, înaintea ei, o alta a rezistat aproape un an. La chiria pe care o cere proprietarul, 500 euro/lună pentru 20 mp, nici nu-i de mirare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dai un ban, dar stai în faţă. Atâta doar că în ultimii ani stai cam degeaba. Odinioară fala urbei, pe vremea când aceasta se numea Oradea Mare şi locul purta denumirea Bulevardul Regele Ferdinand, Calea Republicii devine, încet-încet, o părăseală. Tot la cinci-şase magazine de-a stânga şi de-a dreapta, câte unul-două poartă, ca pe un stigmat, afişul "De închiriat".

BIHOREANUL a făcut o incursiune în breasla negustorilor şi prestatorilor de servicii de pe Corso, pentru a înţelege de ce singura arteră pietonală a oraşului e din ce în ce mai lipsită de vlagă. Chiriile sunt mari, localnicii nici nu mai prea trec pe aici, turiştii sunt puţini, legile complicate şi controalele multe, se plâng cu toţii. Inclusiv cei care anii trecuţi prosperau trag acum obloanele.

Provincialii

Centrul Oradiei trece în ultimii doi-trei ani printr-un paradox: pe măsură ce faţadele clădirilor se primenesc după renovări costisitoare, artera pietonală e tot mai rar frecventată. Dacă inspectezi strada zi de zi, timp de o săptămână, de la un capăt la celălalt, constatările nu sunt deloc încurajatoare: obişnuiţii locului sunt pensionarii care au, n-au treabă, îşi fac "rondul", liceenii care mai trag mâţa de coadă în drum spre case, localnici de vârsta a doua care aleargă după câte o ştampilă la vreo instituţie sau îşi plătesc rata la bancă şi "ţărani" care merg agale spre gară, căscând gura prin vitrine până la următorul personal. Plus, vara, câte un grup de turişti, de obicei unguri, mai rar nemţi, americani sau asiatici, despre care te şi întrebi dacă nu cumva s-au rătăcit pe aici.

Seara, Calea Republicii e şi mai deprimantă: ici-colo câţiva bărbaţi şi femei pe la 35-40 de ani, în care ghiceşti membrii aşa-zisei clase mijlocii, adunaţi de prin cartiere pentru a se întâlni, la mijloc, "de ziua cuiva".

Calea covrigăriilor

În fond, ce motive ar avea orădenii să treacă pe Corso? În timpul "reabilitării" din 2007, când a stat mai multe luni închisă pentru a fi acoperită cu un pavaj cenuşiu şi de proastă calitate, cei mai orientaţi întreprinzători s-au mutat deja de aici. Fie, cum e cazul proprietarilor de cafenele, spre "noul Dorobanţi", pe Alecsandri şi în Pasajul Vulturul Negru, fie, precum majoritatea comercianţilor de încălţăminte şi de confecţii, spre Lotus.

În rest, de la Podul Ferdinand până la Magazinul Crişul numeri 6 covrigării, 8 şaormării "la mână", numai două restaurante unde poţi sta la o masă fără să scapi de leafa pe trei zile, 9 bănci, trei magazine Optica, 4 farmacii, 6 case de schimb valutar, 4 bijuterii, câteva fast-food-uri, 10 magazine de confecţii de gamă medie spre inferioară, două de second-hand, două de pijamale şi tricotaje şi 6 dealeri de telefonie mobilă.

De închiriat

Baiul şi mai mare e că un sfert din comercianţi agonizează. În localul fostei Agenţii CFR, cumpărat în anii ‘90 pe bani de nimic de fiii fostului rector Teodor Maghiar, Doru şi Adrian, a fost inaugurat vara trecută un tip fast-food de clasă superioară, Chicken Wings, care în iarnă a şi închis. "Chiria era 2.000 euro pe lună, iar vad canci. Lumea trece pe aici, dar nu opreşte", explică un vecin. Ca să nu rămână gol, proprietarii l-au şi închiriat deja RCS&RDS, care îl va transforma în casierie.

Mai încoace, un magazin de confecţii abia îşi trage sufletul. Pentru 100 mp dă aproape 1.000 euro lunar, obligându-se, în plus, să renoveze tot la doi ani. Patronul Maxi-Discount, care vinde tot felul de mărunţişuri, recunoaşte că situaţia e neagră: "Proprietarii lasă greu din chirii. Eu abia am reuşit să-l conving pe al meu că, fiind criză, trebuie să reducă".

Mai jos, spre Parcul Traian, un fost magazin de telefoane are vitrinele acoperite de câteva luni. Alături, o plăcintărie a rezistat anul acesta o singură lună, iar imediat lângă, un magazin de confecţii anunţă că se va muta. Peste tot stau afişe "de închiriat" cu numărul proprietarului. Un exerciţiu simplu e lămuritor: la telefon, omul cere 500 euro pe 20 mp. Spre comparaţie, pe Primăriei, o plăcintărie de 50 mp plăteşte de două ori mai puţin: 220 euro. Şi chiar şi aşa "şefa" se plânge: "O săptămână lucrez, în fiecare lună, numai ca să plătesc chiria, alte două pentru salarii, iar dacă vin şi controale, încă o săptămână pentru amenzi".

Patronul unui bar de salate ce va fi deschis curând vizavi de Evidenţa Populaţiei va plăti 600 euro lunar pentru 50 mp. Restaurantele cu mâncare gătită nu scapă fără 2.000 euro pe lună, iar cafenelele fără 1.500. "Proprietarii nici nu socotesc câte mii de cafele trebuie să vând pentru banii ăştia. Ştiu doar atât: nu plăteşti, pleci!", spune un patron de bar.

Nu lasă din preţ

Tot din cauza pretenţiilor proprietarilor, alte spaţii au stat închise luni şi chiar ani întregi. Arhicunoscut e exemplul fostului magazin alimentar Unic, pentru care fraţii Ioan şi Viorel Micula cereau în urmă cu şase ani 8.000 euro pe lună. O avere, aşa că în 2012 abia l-au închiriat unui cazino, cu 5.000 euro, după cum zic cei din branşă.

Că proprietarii sunt exageraţi o confirmă şi agenţii imobiliari, care spun că nici măcar acum, în al cincilea an de criză, aceştia nu vor să lase din preţuri. "Pe Republicii şi în zona imediat adiacentă cu potenţial comercial, în anii de boom chiriile erau de 40-60 euro/mp, în 2013 au scăzut la 30 euro, iar acum nu prea lasă nimeni sub 20 euro. Dacă ştii să negociezi, scoţi vreo 2-3 euro pe metru", zice Dana Boldiş, expert la Hestia Imobiliare.

Mai mare daraua decât ocaua

09_Radu_Pentie_bihoreanul.jpgIronia este, însă, că până şi comercianţii care au propriile spaţii nu se simt mai bine. A păţit-o şi Radu Pentie jr (foto) care, după ce clientela din Irish Pub s-a împuţinat, a deschis alături un fast-food. N-a mers decât un sezon. Cauzele sunt multe: "Puterea de cumpărare e mică, iar legislaţia greoaie te obligă la cheltuieli care nu mai pot fi acoperite din încasări. Anul trecut, am deschis o terasă de 120 mp, dar când am văzut că nu merge am vrut s-o reduc la 80 mp. Mi s-au cerut alte acte pentru urbanism, deşi amplasamentul, scopul şi mobilierul erau aceleaşi", explică Pentie jr.

În acest tablou cenuşiu, petele de culoare pot fi numărate pe degete. De pildă, fosta cofetărie Trandafirul, de lângă Crişul, cândva preferata navetiştilor, a reuşit, după o renovare radicală şi rebranduirea sub numele Fan Ice, să înflorească. Dar cu o floare nu se face primăvară.

Cam rurali

09_Dacian_Palladi_bihoreanul.jpgConsultantul Dacian Palladi (foto) afirmă că a sesizat de multă vreme declinul comercial al arterei pietonale, dar îl explică nu doar prin lăcomia proprietarilor, ci şi pe lipsa unei educaţii generale şi profesionale a întreprinzătorilor.

"Centrul nostru, ăsta e adevărul, nu şi-a construit o identitate. Orădenii ar trebui să se întrebe de ce merg în centru. Să găsească produse ieftine? Sau produse variate? Păi, pentru asta merg în mall 5.000 în fiecare zi. Şi pe centru trec 5.000 de oameni zilnic, dar nu ca să cumpere. Până la urmă, proprietarii nu ar cere chirii mari dacă oferta nu s-ar întâlni cu cererea. O vină au şi întreprinzătorii, care nu ţin seama cum e "afară", unde pe centru sunt doar restaurante şi magazine, dacă nu de lux, măcar de bună calitate, şi zone de divertisment. La noi cum să atragi lumea bună în centru? Cu haine second-hand? Cu confecţii chinezeşti? Nu-mi place s-o spun, pentru că e oraşul meu, dar suntem cam rurali", consideră Palladi.

Care ar fi, atunci, ieşirea din înapoiere? "Ideal ar fi ca autorităţile locale să poată filtra ce poate fi pe centru şi ce nu, dar Primăria nu are pârghii legale pentru aşa ceva. Răspunsul e educaţia. Când vom fi mai puţin balcanici, mai cu ştaif, vom fi şi mai prosperi". Până atunci, însă, mai va...


CU MÂINILE LEGATE
Piedici constituţionale şi legale

Odată cu proiectul de reabilitare a faţadelor clădirilor din centru, municipalitatea a intenţionat să revitalizeze zona inclusiv printr-o reglementare menită să excludă din zonă activităţile comerciale neadecvate care, în loc să atragă turişti şi localnici, îi ţin la distanţă.

09_Adriana_Lipoveanu_bihoreanul.jpg"La un moment dat, am discutat în Primărie ideea unei Hotărâri de Consiliu Local prin care să interzicem anumite activităţi comerciale pe Calea Republicii sau în Piaţa Ferdinand, cum ar fi comerţul cu haine second-hand. A trebuit să abandonăm după ce juriştii au apreciat că ar fi contra Legii concurenţei şi chiar a Constituţiei, că am încălca dreptul la libera folosire a proprietăţii", spune Adriana Lipoveanu (foto), arhitectul şef al Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
decadere
''municipalitatea a intenţionat să revitalizeze zona inclusiv printr-o reglementare menită să excludă din zonă activităţile comerciale neadecvate care, în loc să atragă turişti şi localnici, îi ţin la distanţă'' Orasul este impanzit de tepe gen 'pacanele' , 'sloturi' sau cum le-or mai zice....in anii 90 erau doar in cele mai jegoase baruri in care intrau doar betivii notirii, Acum sunt pana si pe Republicii , promovat opulent. Despre ce vorbim? Mie mi se pare unul din cele mai mari semnale de alarma inspre decadearea societatii
Postat 28 Aprilie 2014, 01:50 de Flaviu C
Alo, varu!
Ai fost vreodata la "fast-food-ul de clasă superioară, Chicken Wings" de pe corso? Daca porcaria aia era de clasa superioara, inseamna ca standardele oradenilor sunt foarte reduse. O cocina cu pretentii, cu o igiena care lasa de dorit, personal sub orice critica, genul de pitipoance care se frig cu patronul italian si pe clienti ii trateaza ca pe cersetori, in care gardianul statea la o masa chiar la intrare si se ocupa cu pipairea chelneritei, pe perete era poza sotiei si copilului nu-stiu caruia dintre patroni, afara trei babalici italieni se binoclau la cine intra si cine iese, deh... supravegheau afacerea. Daca chiriile sunt mari pe corso, atunci de ce intri de multe ori intr-un magazin si nu te baga nimeni in seama, esti prost tratat si servit, iar fast-food-urile sunt de nivel bufetul garii?
Postat 27 Aprilie 2014, 22:45 de emil
pentru autor
A.L. NU ESTE arhitectul sef al Oradiei! Este director adjunct al Institutiei Arhitectului sef! Asta pentru ca Bolojan nu desemneaza o persoana cu studii de arhitectura
Postat 27 Aprilie 2014, 12:42 de TDS
la coquette
Despre hotelul din Parcul 1 Decembrie, construit dupa cate s-a scris fara autorizatie de construire, juniorul Pentie, " fortosul civic" nu sufla o vorba?
Postat 27 Aprilie 2014, 12:41 de TDS
doua intrebari
1. Si eu m-am saturat de Paladi! Consulta in ce domenii? 2. In acest mandat va numi totusi Bolojan un arhitect in functia de arhitect sef? Nu-i impune nimeni asta?
Postat 27 Aprilie 2014, 12:38 de TDS
parol
,nu ai dreptate,cu multi ani in urma,criza nu aparuse nici in cosmarurile bancherilor,paladi spunea la o emisiune,ca,da,poti avea 7 case cu care o sa fi bogat,dar in acelasi timp poti si sa nu ai nimic,in sensul ca exista posibilitatea ca peste ani sa nu valoreze nimic...astazi se cam potriveste...se vinde ceva?intreaba notarii?da pe aia de-i cunosti...
Postat 27 Aprilie 2014, 12:09 de @ioan
nu avem cum
nu avem cum sa prosperam cu o conducere a orasului fara viziune , e greu sa faci o afacere cand in loc sa te sprijine autoritatile te mai si incurca , lasati afacerile sa se dezvolte si sa se selecteze prin cale naturala , daca nu ne ajutati macar nu ne incurcati
Postat 27 Aprilie 2014, 12:05 de leezo
anton
un dobitoc ca paladi asta se naste odata la 100 de ani
Postat 27 Aprilie 2014, 11:34 de ioan
in sfarsit,
gazetarie adevarata...acum,la rece ce-i centrul?jumate din imobile sunt in paragina,daca suni sa-ntrebi cat costa?jdemii de euro...te costa renovatul inca atat si ai rezolvat ca in fata usii parcheaza unii gratis,alimentara cea mai apropiata e 3g si shogun,ca la tara de dotate,dar ai avantaju ca daca ai probleme ai sute de birouri avocatesti si notariale care consuma multi covrigi cu sana...sa fim seriosi,daca se dorea ceva nu lasau mallurile decat pe centura,impozitele si legile gen legea fatadelor se aplica la sange,parligarii erau nevoiti sa le vanda ca in detroit pe 1 dolar si o luiai de la inceput,ca asta am vrut...capitalism
Postat 27 Aprilie 2014, 11:22 de rambo
asta e
Dupa cum am mai spus. Oradea se indreapta spre a deveni un oras de talia Zalaului si Satu Mare, decat spre Cluj si Timisoara. Cauza este simpla....25 de ani de "ciupeala", ""merge si asa", "tunuri" si in general o lipsa de substanta si viziune. Un oras kitchos....ajuns la mana diferitelor grupuri de interese...ungurii, binsenii, tiganii...etc etc
Postat 27 Aprilie 2014, 10:40 de doc
Ce vrei Cris Adrian?
Filip ti-a dat apartament de-a moaca, in timp ce familii cu copii multi adormeau de atata asteptare la locuintele primariei. Acum vrei vreun spatiu comercial pe Corso de la Bolojan, tot de-a moaca, ca sa poti sa-l spurci când nu va mai fi primar?
Postat 27 Aprilie 2014, 08:43 de corso.com
Educatia comerciantului
Eu zic a problema este de la cum privesc anumite persoane afacerea lor si relatia cu clentii. Daca ai o ospatara care vorbeste urat, daca ai afisat un lucru si in realitate oferi alceva pe considerentul ca este turist si nu stie....... atunci eu ma asigur ca nici eu si nici familia sau prieteni sa nu mearga acolo. Au mai ramas comercianti care cauta sa insele pe principala.....
Postat 27 Aprilie 2014, 07:48 de Gogu
Lipsa primari cu viziune !
Tot articolul si toate comenturile sunt o aiureala si o prosteala. Chirii mari? o prosteala ca dupa ce platesti toate taxele abia ramai cu echivalentul dobanzii bancare. Nu sunt turisti? ce sa vada, ce sa viziteze ca doar nu o sa vina sa guste porcariile care se vand pe centru ! Problema mare care trebuie rezolvata sunt atractiile turistice = Cladirile de patrimoniu(inca nerenovate), Cetatea(inca nefinalizata) , Muzeu( pe nicaieri de cativa ani) , Parcurile ( ocupate de tigani, tiganizate), si nu in ultimul rand FELIX-ul care incet si sigur este pe cale de disparitie ultima lovituta venind din exploatarea gazelor din sisturi. In rest mult praf, vesnica mizerie stradala. Oradea arata ca o cetate abandonata fara un manager vizionar. Bolovanul nu e decat o amarata figura fara cap si fara coada in logica si gandire inconjurat de sluji fara minte gata sa spuna DA la orice abureala Bolovaneasca ! Oradea nu a avut si nu are un primar destoinic .
Postat 26 Aprilie 2014, 23:17 de ORBservatorAntena3ia
Agentiile imobiliare sunt de rasul curcilor!!!
<Dacă ştii să negociezi, scoţi vreo 2-3 euro pe metru", zice Dana Boldiş, expert la Hestia Imobiliare> ... bai fato, gaseste-mi tu un spatiu pe aleea aia cu 3 euro/mp si ti-l fac cadou sa-l folosesti cum vrei tu vreo cativa ani!!!
Postat 26 Aprilie 2014, 19:55 de Bill
De ce nu rezistă !?! Din cauza boilor care se zbat să fie aleşi !?!
Ce să cumperi "măturând" o lungime disproporţionată faţă de lăţimea arealului !?! Unde să laşi maşina dacă nu există suficiente locuri de parcare iar transportul public vizează alte direcţii !?! Cum să amesteci viniturile cu autohtonii la grămadă, ca la târg !?! Şi, de fapt, s-a inventat vreo strategie comercială, sau culturală, ori chiar financiară a oraşului, care să determine creşterea interesului prin creşterea mobilităţii şi atractivităţii ???
Postat 26 Aprilie 2014, 19:50 de Carp III
atata stiti: sa se interzica
Dl. primar Ilie Bolojan atata stie: sa se interzica! Pai va permite oare Legea nr. 215/2001 sa interziceti functionarea magazinelor second-hand? Oricum si avizul de functionare solicitat de Primarie e VADIT NELEGAL. A se vedea, in acest sens, Legea nr. 24/2000 si normele metodologice de aplicare a art. 268 alin. 1 Cod fiscal.
Postat 26 Aprilie 2014, 19:36 de gelu
atata stiti doar: sa se interzica
Bolojan atata stie: sa se interzica! Pai va permite legea 215/2001 sa interziceti categorii de activitati comerciale? Oricum si avizul de functionare cerut de Primarie e VADIT NELEGAL. A se studia, in acest sens, Legea 24/2000 si normele metodologice de aplicare a art. 268 Cod fiscal. Ofer detalii suplimentare, daca mi se vor solicita.
Postat 26 Aprilie 2014, 19:28 de gelu
DISTRUGERE
FILIP A DISTRUS CENTRUL ISTORIC,TOVARASUL DISTRUGE ORASUL DIN CAUZA CET
Postat 26 Aprilie 2014, 18:46 de ZOOM
din pacate e prostia unora...
nu poti fi cu toate, degeaba a luat filip jumate din republicii daca lacomia a fost prea mare si si-a batut joc de pietonala prin pavarea ei la cel mai ordinar mod posibil. nu poti fi cu toate si cu vad pentru spatiile tale si cu spaga pentru lucrarea de pavare. el macar a ramas cu spaga iar oradeni si-au pierdut ce aveau mai de pret in oras.
Postat 26 Aprilie 2014, 18:03 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON