URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 27 IULIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă, prin absurd, de mâine s-ar închide toate Ministerele și Agențiile din București, în mai puțin de doi ani PIB-ul României s-ar dubla. Pentru că, în mare măsură, munca birocraților se rezumă exclusiv la a-și păstra privilegiile. Iar dacă de mâine s-ar desființa toate Consiliile de Administrație la companiile de stat, jumătate dintre muzele de partid ar muri de foame și un sfert din activ ar ajunge să trăiască din alocațiile copiilor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Sub conducerea lui Ilie Bolojan, căruia mai-marii partidului îi laudă performanţele obţinute ca primar al Oradiei şi, mai nou, ca preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, organizaţia PNL va fi cea mai numeroasă la Congresul partidului din 25 septembrie. În ciuda ofertelor şi promisiunilor pe care precis i le-au făcut, Bolojan s-a ferit să-şi declare sprijinul pentru unul dintre cei doi candidaţi la şefie, premierul Florin Cîţu şi actualul deţinător al funcţiei, Ludovic Orban.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când am văzut ştirea cu elicopterul aterizat forţat în Bucureşti, am ştiut că va urma o avalanşă de glume pe subiect. Accesul rapid la informaţie, obligaţia de a avea o părere despre orice şi uşurinţa de exprimare individuală în spaţiul public au făcut ca elicopterul acela ghinionist să plonjeze direct într-o mare de glume şi miştouri. O să ziceţi că nu doar noi am fost, că şi Ambasada Suediei a comis-o. Staţi liniştiţi, şi acolo e tot un om la butoane, poate chiar românaş de-al nostru.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Zborurile externe au fost reluate pe Aeroportul din Oradea. Ce părere aveţi despre destinaţiile operate de Ryanair (Milano, Bologna, Londra, Dusseldorf)?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
După 2 ani în care nu s-au organizat concursuri de admitere în magistratură, recent situaţia a fost deblocată şi se aşteaptă anunţurile oficiale pentru reluarea acestora. În concret, în urmă cu aproximativ 2 ani, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legale care reglementau concursurile de intrare în magistratură, pe motiv că toate condiţiile de accedere erau prevăzute în regulamentele Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu în lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
22 Iunie 2021, 07:57

Fabrica de bine: Jaco du Plessis, sud-africanul devenit român, a pornit la Oradea o fabrică de dispozitive medicale (FOTO)

Fabrica de bine: Jaco du Plessis, sud-africanul devenit român, a pornit la Oradea o fabrică de dispozitive medicale (FOTO) A DOUA ŞANSĂ. Sacii pentru stomie produşi la Oradea pe cea mai performantă linie automatizată din Europa vor uşura suferinţa multor oameni. "Mulţi pacienţi ne-au spus că aceste dispozitive le-au dat a doua şansă la viaţă. Oameni care nu puteau pleca la mai mult de 10-20 minute de toaletă pot acum să iasă din casă la muncă sau plimbare", spune directorul Theranova, Jaco du Plessis (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ajută-te singur şi vei fi ajutat! Confruntat cu scăderea veniturilor din sponsorizări a centrului Theranova din Oradea, directorul Jaco du Plessis a căutat noi forme de finanţare a activităţii, pentru a putea ajuta în continuare cu proteze oamenii ale căror membre au fost amputate.

"Veniturile noastre pentru a ajuta oamenii scad. România a intrat în Europa, se dezvoltă, aşa că ajutorul internaţional se orientează spre alte locuri, şi e normal să fie aşa. Nevoiţi să găsim alte resurse, ne-am orientat către producţia de dispozitive medicale, pentru că la asta ne pricepem", spune Jaco. Aşa a ajuns că pună pe picioare în Parcul Industrial din Şoseaua Borşului o investiţie de 11,5 milioane lei, pentru o fabrică de dispozitive medicale unică în Europa...

Jaco din Oradea

Sud-african de origine, Jaco du Plessis s-a stabilit la Oradea în 1997. Specialist în protezare şi ortezare, a făcut într-un garaj primele proteze pentru pacienţi cu membre amputate. În 2002 a pus bazele Centrului Theranova din parcul Liniştii, după care în 2007 l-a deschis pe al doilea, în Cluj, iar în 2013 pe al treilea, la Bucureşti.

Căsătorit cu o româncă şi tată a doi copii acum mari, Jaco a primit cetăţenia română în 2012, la a doua încercare, după examene solicitante de limbă, istorie şi geografie. "Obţinerea cetăţeniei este o piatră de hotar pentru mine şi familia mea. Acum, atenţia mea poate fi pe deplin concentrată pe chemarea de a ajuta oamenii", declara atunci proaspătul român.

Astăzi, centrul de protezare şi ortezare Theranova este unul dintre cele mai cunoscute din ţară. Fundaţia care îl gestionează din donaţii şi vânzări de proteze a ajutat peste 10.000 de pacienţi din România, Ungaria şi Polonia să obţină dispozitive care să le permită o viaţă normală. Iar săptămâna trecută a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare...

"Îşi pot relua viaţa"

Fundaţia Theranova a pornit, joia trecută, producţia în propria fabrică de dispozitive medicale din Parcul Industrial I. Ideea a pornit de la o necesitate. "Theranova fiind specializată în dispozitive medicale, ne-am lovit de problema sacilor pentru stomie", povesteşte Jaco.

Sacii de stomie sunt necesari pacienţilor, tot mai mulţi, care au suferit intervenţii chirurgicale la nivelul sistemului digestiv. "În ultimii 20 de ani numărul cazurilor de cancer la colon s-a triplat. În Occident rata de creştere este de 8-9% pe an, iar în România se fac peste 10.000 de intervenţii chirurgicale în care intestinele se scot la nivelul abdomenului pentru ca materiile fecale să poată fi evacuate într-un sac colector", explică bărbatul.

Acest dispozitiv medical le dă celor în suferinţă şansa la o nouă viaţă. "Pacienţii îşi pot relua activităţile obişnuite, pot lucra şi să facă sport, pentru că nu mai sunt legaţi de toaletă", zice Jaco.

Ani de zile, Centrul Theranova, la fel ca toate firmele de profil din România, a importat saci de stomie. "Un astfel de sac costă cam 1 euro, ceea ce pentru România înseamnă importuri de 6-8 milioane euro pe an", explică directorul Theranova.

Au redus cofinanţarea!

Ideea de a produce saci pentru stomie la Oradea a apărut în 2010, a fost prinsă într-un plan de afaceri în 2014 şi a devenit în 2018 proiect cu finanţare europeană, premiat cu locul I pentru inovare la nivelul ADR Nord-Vest.

Proiectul, în valoare de 11,5 milioane lei, este cofinanţat în proporţie de 39% din fonduri europene, iar diferenţa e asigurată de beneficiar din fonduri proprii şi dintr-un credit bancar.

expertul în proiecte europene Emilian Sala"La depunerea proiectului, cofinanţarea beneficiarului era de 30% şi cea a bugetului european de 70%, dar pentru că suma maximă acordată a fost limitată arbitrar la 1 milion de euro, ne-am trezit că trebuie să contribuim cu peste 60%", explică expertul în proiecte europene Emilian Sala (foto).

Potrivit acestuia, schimbarea regulii în timpul jocului va prelungi perioada de aşteptare până când fabrica va putea plăti dividende pentru a finanţa Fundaţia. "Finanţatorul şi-a dat seama de greşeală, a ridicat plafonul la 2,5 milioane euro în anul următor, dar pentru noi era deja târziu. Aveam deja proiectul semnat", povesteşte Sala.

Un utilaj, doi oameni

Joia trecută, fabrica a pornit producţia de mostre. "Începând de săptămâna acesta vom merge la târguri de profil şi avem nevoie de mostre. Sperăm să începem producţia undeva în iulie - august", spune Jaco.

Sacii de stomie Theranova vor fi produşi cu o ajutorul unei linii automatizate unice în Europa, în valoare de 7,4 milioane lei. Utilajul necesită doar doi operatori şi poate produce între 20 şi 24 de saci pe minut, ceea ce într-un an înseamnă cam 2,5 milioane. Jumătate din necesarul la nivel naţional!

 directorul de producţie Paul LuncanLinia de producţie, lungă de 18 metri, este cea mai complexă din lume. "Tot ce trebuie să facem este să nu încurcăm maşina din lucru", glumeşte directorul de producţie Paul Luncan (foto).

Pentru început, fabrica va produce saci de unică folosinţă şi saci cu golire. "Este un produs complex, care necesită atenţie. În timp ce concurenţa face saci cu 7 straturi, produsele noastre au 13 straturi, fiecare cu rolul său", explică Paul.

În funcţie de cerere, fabrica poate produce saci pentru stomie de diferite tipuri şi dimensiuni. "Utilajul este foarte versatil. În cel mult două ore putem schimba producţia pentru orice tip de saci pentru stomie", zice şeful de producţie.

Fabricat în România

Pentru anul acesta, Jaco şi-a propus ca fabrica să atingă 65% din capacitatea de producţie, iar anul viitor să o ridice la 85%. Produsele sunt certificate ISO în România şi SUA, pentru a putea fi vândute pe cât mai multe pieţe. "Nu suntem o companie low-cost. Produsele noastre sunt competitive ca preţ şi calitate pe piaţa externă. În România încă se practică politica produsului cu preţ mic şi calitate slabă", spune managerul de proiect Ionuţ Todoran.

De altfel, aceasta este şi principala provocare cu care se confruntă Theranova. "Există încă mentalitatea greşită că un lucru fabricat în România nu poate fi bun. Din cauza asta avem tot felul de importuri, deşi multe firme româneşti au produse de calitate. Trebuie să creştem încrederea consumatorului în serviciile şi produsele din România. Numai aşa ne putem proteja societatea şi locurile de muncă", spune sud-africanul cu suflet de român.

Pentru a-şi putea ajuta semenii, defavorizaţi ai sorţii, românii trebuie să îşi depăşească complexele, handicap la fel de grav ca lipsa unui membru sau organ. Pentru că aici nu există dispozitive ajutătoare...


RECÂŞTIGAREA NORMALITĂŢII
Made in Romania

Aparent simpli, sacii pentru stomie (foto) sunt dispozitive medicale complexe. "Proiectaţi să colecteze conţinutul intestinal care nu se elimină natural, aceştia sunt compuşi dintr-o flanşă care asigură fixarea pe corp la nivelul stomei şi sacul colector", explică directorul de producţie Paul Luncan.

Concepută dintr-un material special, care face priză cu pielea fără să aibă nevoie de adeziv pentru a nu o irita, flanşa este înconjurată de "aripi" care ajută fixarea şi este marcată cu cercuri concentrice pentru ca orificiul să poată fi decupat în funcţie de dimensiunile stomei prin care se evacuează conţinutul intestinului.

La rândul său, sacul colector este format din 13 straturi diferite care asigură durabilitatea în folosire, impermeabilitatea la duş şi discreţia, pentru a nu foşni la mişcare.

În plus, sacul de stomie are un filtru de carbon care permite evacuarea gazelor, dar nu şi a mirosului. În funcţie de destinaţie, există saci pentru stomie de unică folosinţă sau cu golire, precum şi saci de dimensiuni mai mari, pentru persoanele imobilizate la pat, sau mai mici, pentru cele active.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tot respectul pt acest om
Jos palaria !
Postat 24 Iunie 2021, 09:38 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1716 RON
  • 1 EUR = 4.9208 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON