URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Octombrie 2018, 18:46

Expoziţie despre nomazii mării, adusă la Oradea de o cunoscută fotografă din Franţa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica de Stat va găzdui, joi, de la ora 18, vernisajul expoziţiei de fotografie "Duanu people, sea nomads from Sumatra", cuprinzând imagini cu nomazii mării, arătând modul de viaţă şi obiceiurile lor.

Evenimentul este organizat de Varadinum Foto Club Oradea şi se desfăşoară sub patronajul IUP (Uniunea Internaţională a Fotografilor).

Duanii vin din Malaezia, ei locuiau în bărci înainte, dar apoi au migrat în Indonezia, în principal spre insula Sumatra. S-au stabilit în regiunea Indragiri Hilir în satul Bekawan. Sunt aproximativ 700 de oameni, toţi pescari sau culegatori de scoici, pe care le întind pe plase de lemn.

Copiii duanuşi nu merg la şcoala, ci işi ajută părinţii cu pescuitul şi nu primesc niciun fel de ajutor de la guvern. Pe 29 ianuarie 2018, un foc violent a cauzat  explozia unui cilindru de gaz  distrugând 47 de case, lăsând 230 oameni pe străzi.

Autoarea expoziţiei este franţuzoaica Francine Aubry. Membru al Federaţiei Internaţionale al Fotografilor ca "Fotograf Creativ" şi membru în Varadinum Foto Club Oradea Romania din 2017.

A avut numeroase expoziţii de fotografie, conferinţe, prezentări in Saint Pierre du Perray, Aix en Provence, Orleans, Sorgues, Mennecy, Theil pe Huisne, Le Mans, Sanded on the Loir în Franţa şi Yakutie la Biblioteca Naţională şi Şcoala de Operă Yakutsk.

A editat două carţi de poveşti despre Siberia şi a scos două ediţii cu cărţi cu fotografii despre România, publicată de Blurb.

A organizat o serie de misiuni umanitare în România din 1990 şi până acum de strângere de fonduri de la diverşi sponsori pentru copii strazii şi a creat diverse ateliere de informatică şi ateliere de cusut la diverse case de copii.

În anul 2000 a ajutat la furnizarea de micro-credite în favoarea oamenilor  săraci, pentru crearea de ateliere de lucru cum ar fi tâmplarie, vopsitorie  auto, ateliere de cusut, ferme de porci, magazine şi agroturism în România.

Francine Aubry preşedinta asociaţiei "Objective Monde" a călatorit spre Bekawan de două ori in şase luni pentru un proiect de dezvoltare. Ulterior, ea a devenit profesoară dar are o pasiune pentru fotografie de multi ani şi călătoreşte prin toată lumea, cu camera de fotografiat pe umeri, ca să arate oamenilor şi o altă latură a minorităţilor şi să ii sensibilizeze.

A dus la capăt proiecte în Yakutia, unde temperaturile pot fi şi minus 55 grade. Ca să poate intâlni nomazii, crescători de reni a fost în  Mauritania unde s-a întâlnit cu nomazii nisipului. În Romania şi Slovakia s-a întâlnit cu minorităţile de ţigani şi în India de sud cu nomazi ai drumurilor, aşa numiţii "irulas", etnie specializată în capturarea şobolanilor. La fiecare destinaţie, asociaţia a realizat programe care să le permită oamenilor acces la educaţie şi la apă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON