URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
01 Decembrie 2018, 10:34

Expoziţia fotografică "Familia regală a României pe frontul Marelui Război", vernisată în Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Seria evenimentelor dedicate Centenarului a continuat, vineri după amiază, în Cetatea Oradea, prin vernisarea unei noi expoziţii fotografice. Având titlul "Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)", ea este rezultatul colaborării Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural cu Muzeul Naţional Cotroceni şi cuprinde 70 de fotografii.

Instantaneele surprind membrii familiei regale a României, pe regele Ferdinand I şi regina Maria, dar şi pe principele Carol (viitorul rege Carol II) în diferite ipostaze, vizitând frontul, salutând soldaţii, sau în timpul unor procese religioase şi a vizitelor la spitalele unde erau internaţi militarii răniţi. Imaginile reprezintă şi un omagiu adus victoriilor Armatei Române de la Mărăşeşti, Mărăşi şi Oituz, din anul 1917. Ele sunt expuse în trei săli, alături de diferite explicaţii.

În cadrul vernisajului, directorul muzeului, Angela Lupşea, a transmis mulţumiri partenerilor, arătând că evenimentul va conta în procesul de acreditare a instituţiei. Ioan Ciorba, director adjunct, a arătat că, în discuţiile privind Primul Război Mondial, "trebuie să vedem atât lupta oamenilor de rând, cât şi cea a oamenilor politici, a regelui Ferdinand şi a reginei Maria. (…) El este cel care a hotărât intrarea României în război, în 1916, împotriva ţării sale de origine. (…) Regina Maria este cunoscută pentru activitatea filantropică, pe lângă cea politică".

Curatorul expoziţiei este Bianca Bârşan. Aceasta a arătat că panourile au fost vernisate pentru prima dată în octombrie 2017, la Muzeul Naţional Cotroceni, iar de atunci expoziţia a devenit una itinerantă, fiind prezentată în Budapesta, Drobeta, Satu Mare şi alte localităţi.

În Oradea, expoziţia va putea fi vizitată până în 28 ianuarie 2019, în sălile 21, 22 şi 23, Corpul A, etajul 1.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON