URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
02 Noiembrie 2012, 14:24

Exerciţiu ISU: Accident cu 20 de victime, după ce un microbuz şcolar şi o autocisternă cu clor s-au ciocnit (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Desfăşurare impresionantă de forţe joi seară, la Băile Felix, unde Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a simulat producerea unui accident rutier cu implicarea unui microbuz şcolar şi o cisternă care transporta clor.

Potrivit scenariului, un microbuz plin cu elevi s-a ciocnit cu o autospecială încărcată cu clor, ambele vehicule fiind răsturnate într-o râpă de 10 metri.

La fel ca în cazul producerii unui accident real, la faţa locului au fost chemate de urgenţă toate echipajele pompierilor militari din Oradea şi judeţ (o parte din ele fiind întoarse la staţii), cele două echipaje de paramedici din Oradea, echipajul de Terapie Intensivă al SMURD, precum şi mai multe echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, poliţiei, jandarmilor şi ale Serviciului Salvamont. Pentru că în eveniment a fost implicată şi autospeciala cu clor, la accident a fost mobilizat şi echipajul CBRN, de intervenţie în cazul accidentelor nucleare, chimice sau radiologice, pentru decontaminarea zonei.

"După recunoaşterea locului producerii incidentului şi organizarea punctului de comandă mobil de unde se coordonează acţiunile tuturor structurilor participante, personalul de intervenţie, echipat corespunzător operaţiunilor desfăşurate, a trecut la balizarea perimetrului de siguranţă, oprirea scurgerilor de clor, evacuarea celor 20 de victime în punctul de triaj şi sprijinul acţiunilor echipei salvamont, conform procedurilor specifice", se arată într-un comunicat transmis vineri de ISU.

Practic, a fost instalat un cort, unde victimele, copiii şi învăţătorul lor, au fost scoase pe rând din maşină, iar armata de medici le-a acordat primul ajutor. Pacienţii aveau traumatisme diverse şi au fost transportaţi la spital, pentru investigaţii suplimentare şi supraveghere.

Scopul exerciţiului a fost acela de a verifica capacitatea de răspuns a echipajelor de intervenţie, realizarea fluxului informaţional - decizional cu structurile care asigură funcţii de sprijin în cazul unui asemenea eveniment, în situaţia aplicării măsurilor prevăzute în Planul roşu de intervenţie al judeţului Bihor, arată ISU.

"Pe tot parcursul acţiunii, forţele de intervenţie au fost monitorizate în permanenţă de un grup de observatori din străinătate, care au evaluat modul de desfăşurare a operaţiunilor de salvare. În urma desfăşurării acestui exerciţiu, se poate concluziona că între instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă implicate a fost o cooperare foarte bună, acestea demonstrând că sunt în măsură să intervină eficient şi într-o situaţie reală", se mai specifică în document.

Evenimentul a fost cuprins în cadrul programului Conferinţei Naţionale de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale 2012, desfăşurat zilele acestea la Băile Felix.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON