URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 10 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
02 Noiembrie 2012, 14:24

Exerciţiu ISU: Accident cu 20 de victime, după ce un microbuz şcolar şi o autocisternă cu clor s-au ciocnit (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Desfăşurare impresionantă de forţe joi seară, la Băile Felix, unde Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a simulat producerea unui accident rutier cu implicarea unui microbuz şcolar şi o cisternă care transporta clor.

Potrivit scenariului, un microbuz plin cu elevi s-a ciocnit cu o autospecială încărcată cu clor, ambele vehicule fiind răsturnate într-o râpă de 10 metri.

La fel ca în cazul producerii unui accident real, la faţa locului au fost chemate de urgenţă toate echipajele pompierilor militari din Oradea şi judeţ (o parte din ele fiind întoarse la staţii), cele două echipaje de paramedici din Oradea, echipajul de Terapie Intensivă al SMURD, precum şi mai multe echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, poliţiei, jandarmilor şi ale Serviciului Salvamont. Pentru că în eveniment a fost implicată şi autospeciala cu clor, la accident a fost mobilizat şi echipajul CBRN, de intervenţie în cazul accidentelor nucleare, chimice sau radiologice, pentru decontaminarea zonei.

"După recunoaşterea locului producerii incidentului şi organizarea punctului de comandă mobil de unde se coordonează acţiunile tuturor structurilor participante, personalul de intervenţie, echipat corespunzător operaţiunilor desfăşurate, a trecut la balizarea perimetrului de siguranţă, oprirea scurgerilor de clor, evacuarea celor 20 de victime în punctul de triaj şi sprijinul acţiunilor echipei salvamont, conform procedurilor specifice", se arată într-un comunicat transmis vineri de ISU.

Practic, a fost instalat un cort, unde victimele, copiii şi învăţătorul lor, au fost scoase pe rând din maşină, iar armata de medici le-a acordat primul ajutor. Pacienţii aveau traumatisme diverse şi au fost transportaţi la spital, pentru investigaţii suplimentare şi supraveghere.

Scopul exerciţiului a fost acela de a verifica capacitatea de răspuns a echipajelor de intervenţie, realizarea fluxului informaţional - decizional cu structurile care asigură funcţii de sprijin în cazul unui asemenea eveniment, în situaţia aplicării măsurilor prevăzute în Planul roşu de intervenţie al judeţului Bihor, arată ISU.

"Pe tot parcursul acţiunii, forţele de intervenţie au fost monitorizate în permanenţă de un grup de observatori din străinătate, care au evaluat modul de desfăşurare a operaţiunilor de salvare. În urma desfăşurării acestui exerciţiu, se poate concluziona că între instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă implicate a fost o cooperare foarte bună, acestea demonstrând că sunt în măsură să intervină eficient şi într-o situaţie reală", se mai specifică în document.

Evenimentul a fost cuprins în cadrul programului Conferinţei Naţionale de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale 2012, desfăşurat zilele acestea la Băile Felix.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON