URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Septembrie 2020, 15:41

Examen pentru "oamenii noi"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima oară am întâlnit sintagma "oameni noi" la vârsta adolescenţei, în anii ’80, conceptul aparţinând propagandei comuniste, potrivit căreia "omul nou" va "edifica societatea socialistă multilateral dezvoltată". Din cărţile de istorie am aflat că tot un "om nou", ba chiar un "supra-om", îşi dorise cu câteva decenii înainte şi regimul nazist pentru Reichul de 1.000 de ani, iar apoi bolşevicii pentru "cele mai fericite popoare ale lumii", încorporate în URSS.

De câţiva ani, "oamenii noi", alţii, fireşte, decât cei din secolul trecut, au dobândit în imaginarul colectiv românesc o nouă misie, cam ca paşoptiştii, cea de-a face din România "o ţară ca afară", doar cu bunele "de dincolo", în vreme ce viitorul luminos urma să fie lipsit de cele rele cu o singură condiţie, a zdrobirii "vechii clase politice".

Pas cu pas, "oamenii noi" s-au organizat într-un partid care, după ce acum un an şi jumătate a făcut o figură frumoasă la alegerile europarlamentare, apoi şi la prezidenţiale, a susţinut zilele trecute primul examen electoral la un scrutin local, cel în care omul contează mai mult ca partidul.

Cum s-au pregătit "oamenii noi" pentru asta este, deja, tot istorie. Buni mânuitori ai oricărui dispozitiv conectat la internet, au umplut reţelele de socializare cu poze în care apăreau puri şi duri, gata să schimbe toate oraşele şi comunele "stradă cu stradă", în numele tezei (corecte) că "totul pleacă de la oameni". Au promovat, deci, transparenţa, digitalizarea, ecologismul şi mai ales, ca un fir roşu conducător, în contrast cu mizeria celorlalţi, integritatea, moralitatea.

Dincolo de imaginile energizante, spre finele campaniei electorale aflarăm că în Bihor sunt, însă, şi "oameni noi" cu năravuri prin nimic mai salubre decât ale îmbătrâniţilor în rele. Nişte înregistrări arată felul în care unul dintre fruntaşii USR Oradea, candidat la Consiliul Local, a conspirat (nu de capul lui) cu un ONG-ist expert în drepturile persoanelor cu handicap, nu cum să apere şi să promoveze drepturile acestor oameni (nicio secundă n-au discutat despre asta), ci cum să-l anihileze pe adversarul prim şi de fapt unic, Ilie Bolojan (nu reţin nicio tiradă vizând reprezentanţii PSD ori UDMR).

Problema nu-i că l-au vrut învins pe Bolojan, că asta-i politica. Problema e că l-au vrut doborât nu luptând cu el deschis, la lumina zilei, ci combătându-l cu troli, prin subteranele internetului. Asta în timp ce, spre cinstea ei, candidata Alianţei USR-PLUS la Primărie ducea decent şi tenace o campanie bazată pe idei, multe de pus în practică indiferent cine câştigă alegerile.

Ce vreau să spun e că USR are duplicitarii săi, cum are şi traseiştii săi, şi că a devenit deja un partid vechi, ca urmare dator să-şi cureţe şi el rândurile dacă vrea să dea altora lecţii de moralitate. Altfel, în loc să-şi oblige adversarii să se primenească, îşi va dezamăgi propriul electorat şi-l va subţia după ce acesta va fi conchis că e cam "aceeaşi mizerie".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON