URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2023, 17:16

Europenii respiră aer nesănătos. Cum apare Oradea pe harta poluării publicată de The Guardian 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un studiu complex finanțat de Uniunea Europeană arată că majoritatea locuitorilor continentului respiră aer nesănătos, care cauzează boli. Publicația britanică The Guardian notează că țările din Europa de Est, cele mai sărace, au și aerul cel mai poluat.

O hartă interactivă realizată de aceeași publicație arată că în Oradea poluarea aerului cu particule în suspensie PM 2,5 se situează între 16 și 19 micrograme pe metru cub, adică depășește cu mai bine de trei ori pragul socotit ca fiind sigur de Organizația Mondială a Sănătății. 

Respirăm aer toxic 

Jurnaliștii de la The Guardian titrează „S-a dezvăluit: aproape toți locuitorii Europei respiră aer toxic”, adăugând că bătrânul continent se confruntă cu „o criză severă” în ceea ce privește sănătatea publică. 

Analiza publicată de The Guardian are la bază datele rezultate din studiul Expanse, realizat de profesorii de la Universitatea Utrecht din Țările de Jos și de Institutul elvețian de sănătate publică și tropicală și finanțat de UE. Studiul Expanse a colectat și analizat date din 2019 – inclusiv imagini detaliate din satelit și măsurători de la peste 1.400 de stații de monitorizare la sol -, dezvăluind o imagine îngrijorătoare a aerului pe care-l respiră europenii.

Specialiștii consultați de jurnaliștii britanici spun că nivelurile poluării n-ar fi foarte diferite astăzi față de cele din studiul menționat. 

Poluare pe tot continentul 

The Guardian a colaborat cu experți în poluare și s-a folosit de datele studiului Expanse pentru a realiza o hartă interactivă care arată cât de afectată este fiecare zonă de pe continent.

Măsurătorile se referă în mod specific la PM 2,5 - particule în suspensie, cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri, produse în principal din arderea combustibililor fosili, dintre care unele pot trece prin plămâni și în fluxul sangvin, afectând aproape toate organele corpului, notează Libertatea.ro, citând publicația britanică. 

Merită menționat că Organizația Mondială a Sănătății consideră „sigură” o concentrație de maximum 5 micrograme de PM 2,5 pe metru cub. Or, 98% din populația Europei respiră aer ce conține concentrații mai mari de atât. 

Aerul din Oradea, poluat 

Aceeași publicație subliniază că situația din Europa de Est este semnificativ mai rea decât cea din Europa de Vest, cu excepția Italiei, unde mai mult de o treime dintre cei care locuiesc în Valea Padului și în zonele învecinate din nordul țării respiră un aer care este de patru ori mai rău decât normele acceptate de OMS.

Harta interactivă publicată de The Guardian arată că în cele mai multe orașe din România, inclusiv București, Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Iași sau Brașov, poluarea aerului depășește de aproape trei sau patru ori limitele considerate sigure de Organizația Mondială a Sănătății.

De asemenea, în Oradea, sunt între 16 și 19 micrograme de PM 2.5 (la fel ca Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș).

„Aceasta este o criză gravă de sănătate publică”, a declarat Roel Vermeulen, profesor de epidemiologie de mediu la Universitatea din Utrecht, care a condus echipa de cercetători de pe întregul continent care a compilat datele. „Vedem destul de clar că aproape toată lumea din Europa respiră un aer nesănătos”, a spus specialistul consultat de The Guardian. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pământul se învârte constant, în ciuda invocării schimbărilor climatice.
Poluarea de la Ulan-Bator se datorează noxelor oferite de războiul ruso-american de la malurile Niprului. Poluarea de la Lvov se datorează centralelor pe cărbune, redeschise de nemți. La Oradea nu se poluează decât cu dezvoltare haotică, unde se aplică metoda cu "carul înaintea boilor".
Postat 22 Septembrie 2023, 07:22 de KP
Masti la toata lumea...
Ca sa traim 80-90 de ani, ultimii 30 in pampers, eventual cu Alzheimer, de preferat cu insotitor (batanta). Uite asa salvam planeta, ca nu ne mai ia dracu, traim pina ne saturam de viata si inspiram noxe...pm2.5
Postat 21 Septembrie 2023, 19:00 de excalibur
Poluare
Ce aer respira cei din Asia unde China si India polueaza de 5-10 ori mai mult decat Europa.
Postat 21 Septembrie 2023, 18:42 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON